Η Ducati και το ισπανικό Κύπελλο Μοτοτουρισμού Περιπέτειας

Συμμετείχε με DesertX

Από το

motomag

25/10/2022

Με ένα DesertX και αναβάτη τον Juan Noguerol συμμετείχε η Ducati στην εκδήλωση Adventure Tourism Cup που δεν έχει χαρακτήρα αγώνα και δεν θα ήταν κάτι σημαντικό αν η ίδια η Ducati δεν μας ενημέρωνε πως η DesertX κέρδισε σε Πρωτάθλημα(!) με την ενημέρωση αυτή να αναπαράγεται έπειτα ως είδηση από διάφορα μέσα που λειτουργούν ως απλοί πίνακες ανακοινώσεων.

Το δελτίο τύπου αναφέρει μεταξύ άλλων: “Η Ducati γιορτάζει τον πρώτο της επίσημο τίτλο σε πρωτάθλημα Adventure, με τον Juan Noguerol, πρωταθλητή του Ισπανικού Adventure Motorcycling Cup με ένα DesertX. Με μεγάλη συμμετοχή σχεδόν 100 αναβατών, πραγματοποιήθηκε στο Cadiz της Ισπανίας το Σάββατο 15 Οκτωβρίου ο τελευταίος γύρος του Spanish Trophy. Ο αγώνας περιελάβανε τμήματα εκτός ασφάλτου σε κάθε είδους δρόμο, σε συνδυασμό με ψυχαγωγικές και πολιτιστικές πτυχές αλλά και έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, στοιχείο που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Ισπανικού Adventure Touring Motorcycling Cup. O Juan Noguerol χρειάστηκε να ανακάμψει από μία πτώση κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, η οποία ευτυχώς δεν κατέστρεψε τη Ducati DesertX που οδηγούσε και έτσι μπόρεσε να ολοκληρώσει τον αγώνα των σχεδόν 300 χιλιομέτρων. Έχοντας εναντίον του την σειρά εκκίνησης, τα επιπλέον χιλιόμετρα και τον χρόνο που πέρασε για να βοηθήσει κάποιον άλλο αναβάτη που είχε κλαταρισμένο λάστιχο, ο οδηγός από την Γαλικία δεν κατάφερε να κερδίσει τον τελευταίο αγώνα. Αλλά πήρε τελικά το Πρωτάθλημα, το οποίο πανηγύρισε στο πόντιουμ της πίστας Angel Nieto στην Jerez.”

Η επίσημη αθλητική αρχή, υπεύθυνη για το Ισπανικό Κύπελο (και όχι Πρωτάθλημα) Μοτοτουρισμού Περιπέτειας, δηλαδή η rfme (real federacion motociclista espanola ή αλλιώς της βασιλικής μοτοσυκλετιστικής αθλητικής ομοσπονδίας με έδρα τη Μαδρίτη -έδρα και της “βασίλισσας” του ποδοσφαίρου Real Madrid) αναφέρει πως το εν λόγω Κύπελο δεν έχει αγωνιστική μορφή -όπως τη γνωρίζουμε- αλλά αφορά On-Off διαδρομές σε ρυθμούς βόλτας, με επισκέψεις σε τόπους τουριστικής σημασίας, με διοργανωτή το Travelbike Adventure Club.

Η ίδια η διοργάνωση τονίζει πως “Τα event είναι μη-ανταγωνιστικά, με στόχο οι συμμετέχοντες να απολαύσουν την πλοήγηση και τα τοπία, που αναμειγνύουν άσφαλτο και χώμα”.

Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα σε μια κυκλική διαδρομή 300-400 περίπου χιλιομέτρων με άσφαλτο και βατούς χωματόδρομους, ενώ οι συμμετέχοντες πέρα από την ολοκλήρωση της διαδρομής παίρνουν έξτρα βαθμούς φωτογραφίζοντας προκαθορισμένα τουριστικά σημεία, συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια σχετικά με ιστορικά μνημεία, και… συλλέγοντας σκουπίδια!

Ναι, οι συμμετέχοντες πρέπει να γεμίσουν μια τσάντα με σκουπίδια από τις άκρες του δρόμου, και να την παραδώσουν κατά τον τερματισμό στη διοργάνωση. Τέλος η διοργάνωση περιλαμβάνει και δοκιμή τοπικών γαστριμαργικών απολαύσεων.

Για αυτό λοιπόν η φωτογράφηση του DesertX στο Κύπελλο Μοτοτουρισμού περιλαμβάνει και ένα όμορφο αλματάκι της μοτοσυκλέτας, με επαγγελματία φωτογράφο που χρησιμοποιεί και fill-in φλας, δηλαδή πολλά σταμάτα-ξεκίνα που δεν γίνονται σε ρυθμούς Πρωταθλήματος, ενώ γενικά τα άλματα σαφώς και δεν περιλαμβάνονται στο μενού της διοργάνωσης.

Σημειώστε πως κύριοι χορηγοί του Κυπέλου Μοτοτουρισμού Περιπέτειας είναι η Metzeler και η Ducati, ενώ σε κάθε ένα από τα δελτία τύπου της rfme για τους 4 αγώνες της διοργάνωσης του 2022, στην κεντρική φωτογραφία βλέπουμε μια μοτοσυκλέτα της ιταλικής εταιρείας (Multistrada, Desert Sled και DesertX), η οποία προβάλλεται ως η πρώτη σε κάθε συνάντηση του event.

Οι παραπάνω διευκρινίσεις θεωρούμε πως βάζουν στη σωστή της διάσταση την είδηση, που έχει να κάνει με την προβολή της νέας DesertX από τη Ducati, με ένα δελτίο τύπου που ερμηνεύει τα γεγονότα κατά το δοκούν, αλλοιώνοντας την πραγματική τους διάσταση.

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

φωτογραφία της DesertX στο Mega Test, το πρώτο της παγκοσμίως συγκριτικό On-Off

Οφείλουμε να τονίσουμε πως στόχος δικός μας είναι η σωστή ενημέρωση των αναγνωστών μας και όχι η στυγνή αναπαραγωγή των θέσεων κάθε αντιπροσωπείας, οπότε αυτή η προσπάθεια προβολής της DesertX πρέπει να προσπεραστεί ή τουλάχιστον να μπει στο σωστό της πλαίσιο. Πράγμα που δεν αφορά το ίδιο το μοντέλο φυσικά καθώς η μοτοσυκλέτα είναι εξαιρετική, όπως έχουμε γράψει και στο MEGA TEST του 2022 (βλ. τεύχη 632 και 633), το πρώτο συγκριτικό παγκοσμίως που πήρε μέρος μεταξύ όλων των νέων Adventure.

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.