Η Honda ετοιμάζει JUMP CONTROL!

Μετά το wheelie control για τις σούζες, τώρα και… ηλεκτρονικά βοηθήματα για τα άλματα
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

12/4/2023

Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι γιατί η Honda ετοιμάζει Jump-Control, αλλά γιατί δεν το έχει κάνει ήδη κάποιος άλλος μέχρι σήμερα και ειδικά η KTM που έχει γεμίσει τις off-road μοτοσυκλέτες της με ηλεκτρονικά. Όπως βλέπετε και στα σχετικά σχέδια της πατέντας που διέρρευσε, η δουλειά του Jump-Control είναι να προσγειώνει στο έδαφος τη μοτοσυκλέτα, είτε με τους δύο τροχούς ταυτόχρονα, είτε πρώτα με τον πίσω και μετά με τον εμπρός, αναλόγως που το έχεις ρυθμίσει.

Όσοι κάνουν motocross γνωρίζουν πολύ καλά, πως αν ανοίξεις το γκάζι όταν η μοτοσυκλέτα είναι στον αέρα ή αν πατήσεις το πίσω φρένο, μπορείς να επηρεάσεις το πόσο ανασηκώνεται το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας και να καθαρίσεις ως ένα βαθμό τον τρόπο που θα προσγειωθεί η μοτοσυκλέτα στο έδαφος.

2

Χάρη στους νέους ψεκασμούς ride by wire και τις IMU είναι πλέον εύκολο για την ECU να αυξήσει ή να μειώσει τις στροφές του κινητήρα, ανεξάρτητα από τις κινήσεις του χεριού του αναβάτη στο γκάζι, ακριβώς όπως συμβαίνει στα νέας γενιάς Traction Control. Αν σε αυτή την δοκιμασμένη τεχνολογία προσθέσουμε και τα brake by wire που έχουν τα αυτοκίνητα και στο οποίο βασίζεται η λειτουργεία των ESP, τότε η ECU έχει και τον απόλυτο έλεγχο των φρένων.

Πριν φωνάξετε τον παπά να κάνει εξορκισμό των δαιμόνιων ηλεκτρονικών από την ψυχή του αγνού μοτοσυκλετιστή, καλό είναι να προσέχουμε πως στα σκίτσα απεικονίζεται μια μοτοσυκλέτα Rally. Στους αγώνες rally ένα τέτοιου είδους σύστημα μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για τον αναβάτη, γιατί σε αντίθεση με τις πίστες motocross που το επόμενο εμπόδιο είναι γνωστό, ο αναβάτης των Rally οδηγεί με μεγάλες ταχύτητες σε άγνωστα εδάφη.

SK Motorium

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Η διαδικασία ξεκινά από την 1η Απριλίου

Ποιο είναι το ποσό που πρέπει να καταβληθεί και ποιες οι προϋποθέσεις
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/3/2026

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους, με τη ρύθμιση που έρχεται ενόψει της πασχαλινής περιόδου.

Στην πλατφόρμα myCAR, από την πρώτη Απριλίου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώσουν μόνο τα τέλη που αναλογούν στο χρονικό διάστημα που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους έως το τέλος του έτους και χωρίς προσαυξήσεις.

Περισσότεροι από 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων είχαν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους τον Δεκέμβριο του 2025, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και με το μέτρο αυτό μπορούν να τις πάρουν πίσω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας ιδιοκτήτης που θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα του για ένα μήνα, θα καταβάλει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12 κλπ.

Ωστόσο, πριν επανεκκινηθεί το όχημα θα προηγηθεί online έλεγχος εάν είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια να γίνει η υποβολή του αιτήματος, ενώ όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημα στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να τις παραλάβουν. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες.

Θυμίζουμε πως:

  • Κάθε ιδιοκτήτης οχήματος μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα μόνο μια φορά κάθε χρόνο.
  • Ο μήνας άρσης ακινησίας λογίζεται ακέραιος, ακόμη κι αν η διαδικασία γίνει μέσα στον μήνα.
  • Η πληρωμή των τελών για το επιθυμητό διάστημα γίνεται εφάπαξ και όχι σε δόσεις.
  • Όταν λήξει η περίοδος που πληρώθηκαν τα τέλη ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ξαναθέσει ο όχημα σε ακινησία, αλλιώς κινδυνεύει με πρόστιμο που εκδίδεται αυτομάτως.