Η LG εξαγοράζει την AppleMango από κοινού με την GS Energy και την GS Neotek

Με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων φόρτισης EV
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/7/2022
Η LG Electronics (LG) εξαγόρασε τον πάροχο λύσεων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (EV) της Νότιας Κορέας, AppleMango Co., Ltd., από κοινού με την GS Energy και την GS Neotek, με στόχο να επιταχύνει την ανάπτυξη του κλάδου εφαρμογών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της.
 
Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση, που αναμένεται να επιτρέψει στην εταιρεία να δημιουργήσει πλήρως εξοπλισμένους σταθμούς φόρτισης
 
Η AppleMango ιδρύθηκε το 2019 και έχει αναπτύξει αποκλειστικές τεχνολογίες και συστήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός λεπτού, γρήγορου φορτιστή, για να καλύψει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για λύσεις φόρτισης EV.
 
Εκτός από την κορυφαία τεχνολογία φόρτισης της εταιρείας στην αγορά, η LG θα εξασφαλίσει πρόσβαση στην απαραίτητη λειτουργική υποδομή συνεργαζόμενη με την GS Energy και την GS Neotek. Και οι δύο εταιρείες GS έχουν σημαντική εμπειρία στη λειτουργία σταθμών φόρτισης EV και συναφών επιχειρήσεων.
 
Η νέα εξαγορά θα βοηθήσει την LG να γίνει πάροχος ολοκληρωμένων λύσεων, συνδυάζοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης νέων φορτιστών και το υπάρχον σύστημα διαχείρισης φόρτισης EV που έχει αναπτυχθεί εσωτερικά. 
 
Επιπλέον, η κίνηση αναμένεται να επιφέρει σύμπραξη με τις συνεχείς προσπάθειες της LG στον τομέα των εξαρτημάτων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και προμήθειας μπαταριών EV και παρακείμενων προϊόντων, όπως σύστημα αποθήκευσης ενέργειας (ESS) και λύσεις διαχείρισης ενέργειας.
 
Η LG διαθέτει πλέον ένα πλήρες πακέτο λύσεων EV, με την επιχείρηση λύσεων φόρτισης EV που κυκλοφόρησε πρόσφατα να εντάσσεται σε άλλες εταιρείες που ανήκουν στην LG, όπως η LG Vehicle component Solutions Company (VS), ο όμιλος ZKW και η κοινοπραξία LG Magna e-Powertrain. Φέτος, η LG θα δημιουργήσει μια γραμμή παραγωγής φορτιστών EV στο LG Digital Park στη Νότια Κορέα και στοχεύει να παρέχει προσαρμοσμένη λύση φόρτισης για διάφορες συνθήκες, όπως ιδιωτικές κατοικίες, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και δημόσια ιδρύματα, στο κονστινό μέλλον.

Τουλάχιστον 31 εκατομμύρια ευρώ σε έναν χρόνο από πρόστιμα για κράνος – Παραβάτης ένας στους 10

Η καμπάνια ‘Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους’ συμπλήρωσε έναν χρόνο και η Αστυνομία εξέδωσε τον απολογισμό της
sym ttlbt
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/7/2026

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Ιούνιο του 2025 και έκτοτε έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι μπλόκων και ελέγχων από την Αστυνομία, με τη χρήση κράνους να συνιστά μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς συνοδεύεται από εβδομαδιαία δελτία Τύπου με τα σχετικά ευρήματα.

Κάνοντας λοιπόν τον απολογισμό της, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε χτες, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026, πως στη διάρκεια του χρόνου αυτού έγιναν 974.582 έλεγχοι και μέσω αυτών βεβαιώθηκαν 95.603 παραβάσεις για μη χρήση κράνους.

Αυτό σημαίνει πως χοντρικά ένας στους δέκα δεν φορούσε κράνος, το 9,8% για την ακρίβεια.

Η ανάλυση των ευρημάτων μας λέει πως 84.943 παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε αναβάτες δικύκλων – με 3.054 εξ αυτών εργαζόμενους ως διανομείς – και άλλες 10.660 αφορούσαν επιβάτες σε δίκυκλα.

Στο άθροισα συγκαταλέγονται και 15.940 αναβάτες ΕΠΗΟ (Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα), για τους οποίους το κράνος είναι επίσης υποχρεωτικό, αλλά το πρόστιμο μόλις 30 ευρώ.

Με έναν απλό υπολογισμό (παραβάσεις επί πρόστιμα, υπολογίζοντας διπλά για τους συνεπιβάτες καθώς πληρώνει πρόστιμο γι’ αυτούς και ο αναβάτης), προκύπτει μια σούμα τουλάχιστον 31.582.700 ευρώ.

Λέμε ‘τουλάχιστον’ διότι δεν αποκλείεται κάποιοι εκ των παραβατών να είναι υπότροποι, κάτι που σημαίνει πως τα πρόστιμα γι’ αυτούς θα είναι πολύ αυστηρότερα. Θυμίζουμε πως βάσει του νέου ΚΟΚ, η πρώτη υποτροπή επισύρει χίλια ευρώ πρόστιμο, ενώ από τη δεύτερη και μετά πέφτουν διχίλιαρα.

Για κάθε μια από τις δεκάδες χιλιάδες παραβάσεις αυτές, οι αναβάτες έχασαν και το δίπλωμα οδήγησής τους για 30 μέρες, ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής το διάστημα αυτό πολλαπλασιάζεται σε έξι μήνες για την πρώτη και έναν χρόνο για κάθε επόμενη. Μάλιστα από την πρώτη υποτροπή απαιτείται επανάληψη εκπαίδευσης και εξέτασης για να επιστραφεί το δίπλωμα, αυξάνοντας κι άλλο τη λυπητερή.

Από τα εβδομαδιαία δελτία Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. μπορούμε ακόμη να δούμε πως υπάρχει μια ελαφρά περιοδική διακύμανση που δίχως άλλο συνδέεται με την εποχή του χρόνου, αλλά και την εκάστοτε συγκυρία (λ.χ. γιορτές και αργίες).

Ο αριθμός των αστυνομικών ελέγχων ακολουθεί μια ανάλογη διακύμανση, καθώς τον Χειμώνα έχουμε κατά μέσο όρο 15 με 16.000 ελέγχους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός αυτός ξεπερνά με συνέπεια τους 20.000.

Έτσι το ποσοστό παραβατών ανά ελέγχους επιδεικνύει μια σχετική σταθερότητα, κυμαινόμενο μεταξύ 6 και 10%, με τις μεγαλύτερες τιμές να σημειώνονται τους ζεστούς μήνες του χρόνου και τις μικρότερες τους κρύους.