Η Michelin προχώρα σε κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων σε Γερμανία και Αμερική και σε απόλυση 2.900 εργαζομένων

Το ενεργειακό κόστος, ο ασιατικός ανταγωνισμός καθώς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη ο βασικός λόγος της απόφασης της Michelin
motomag Η Michelin προχώρα σε κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων σε Γερμανία και Αμερική και απόλυση 2.900 εργαζομένων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

6/12/2023

Η γαλλική εταιρεία κατασκευής ελαστικών Michelin ανακοίνωσε πως θα κλείσει το εργοστάσιο της στο Ardmore της Oklahoma το 2025, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 1.400 θέσεων εργασίας ενώ σαν να μην έφτανε αυτό ανακοίνωσε επιπρόσθετα πως θα κλείσει τρία εργοστάσια στη Γερμανία σε Karlsruhe, Trier και Homburg με 1.500 υπαλλήλους να μένουν χωρίς εργασία.

Ο Γάλλος κατασκευαστής όσον αφορά την Ευρώπη θα κλείσει τα τρία από τα πέντε εργοστάσια που έχει επί γερμανικού εδάφους -τα οποία κατασκευάζουν κυρίως ελαστικά για φορτηγά και ελαστικά αναγόμωσης-, ενώ παράλληλα θα μεταφέρει το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών από την Karlsruhe όπου βρίσκεται σήμερα με το νέο κέντρο εξυπηρέτησης πελατών να μεταφέρεται στην Πολωνία. Σύμφωνα με την Michelin, η πανδημία, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη καθώς και η αύξηση του ενεργειακού κόστους συγκαταλέγονται στους λόγους που προχωρά στο κλείσιμο των εργοστασίων της στη Γερμανία που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 1.500 θέσεων εργασίας. Η γαλλική εταιρεία επικαλείται επίσης τη συρρίκνωση της αγοράς ελαστικών κυρίως στα φορτηγά και στα οχήματα βαρέως τύπου καθώς ο ανταγωνισμός που προέρχεται από χώρες της Λατινικής Αμερικής και κυρίως της Ασίας έχουν μειώσει σημαντικά την κερδοφορία.

Η Michelin προχώρα σε κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων σε Γερμανία και Αμερική και απόλυση 2.900 εργαζομένων

Όσον αφορά το εργοστάσιο το οποίο βρίσκεται στην Oklahoma, η γαλλική εταιρεία ανέφερε πως το συγκεκριμένο δεν μπορεί να παράγει ελαστικά σε ανταγωνιστικό κόστος, με τις πρώτες απολύσεις να έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στα μέσα του 2024, ενώ οι υπόλοιπες περικοπές θέσεων εργασίας θα πραγματοποιηθούν σταδιακά μέχρι το 2025. Η παραγωγή ελαστικών η οποία διεξαγόταν στο εργοστάσιο του Ardmore θα μεταφερθεί σταδιακά στα άλλα εργοστάσιά της στη Βόρεια Αμερική, με την γαλλική εταιρεία την προηγούμενη εβδομάδα να αυξάνει την πρόβλεψή της για τις ελεύθερες ταμειακές ροές προ εξαγορών για το σύνολο του έτους στα 2,3 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ, επικαλούμενη μείωση του όγκου και του κόστους.

Ετικέτες

Ελεύθερος με 3 όρους ο ταξιτζής που σκότωσε μοτοσυκλετιστή παραβιάζοντας κόκκινο φανάρι

Ο οδηγός ταξί παραδέχτηκε πως προκάλεσε θανατηφόρο ξεκινώντας με κόκκινο
Ελεύθερος με 3 όρους ο ταξιτζής που σκότωσε μοτοσυκλετιστή παραβιάζοντας κόκκινο φανάρι
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

2/12/2025

Τα ξημερώματα Κυριακής 30/11, στις 02:15, ταξί με οδηγό 39χρονο πέρασε με κόκκινο την διασταύρωση των οδών Καραμανλή με Πατριάρχου Γρηγορίου στη Θεσσαλονίκη και συγκρούστηκε με 35χρονο αναβάτη μοτοσυκλέτας προκαλώντας τον θάνατό του.

Ο άτυχος αναβάτης οδηγούσε το λευκό Peugeot Geopolis 250 της φωτογραφίας το οποίο και διαλύθηκε μαρτυρώντας την σφοδρότητα της σύγκρουσης καθότι το ταξί έκοψε την Λεωφόρο στη μέση. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο νεκρός φορούσε κράνος και προστατευτικό εξοπλισμό.

Στον οδηγό του ταξί ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για επικίνδυνη οδήγηση που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και συνελήφθη.

Σήμερα όμως απολογούμενος στην 1η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης υποστήριξε πως δεν είχε καμία πρόθεση να παραβιάσει ερυθρό σηματοδότη και απέδωσε την πράξη του σε κορνάρισμα που άκουσε και το εξέλαβε ως προτροπή για να ξεκινήσει, θεωρώντας πως έχει ήδη καθυστερήσει τον οδηγό πίσω του. Εξήγησε πως είχε σταματήσει πιο μπροστά από το φανάρι και δεν το έβλεπε άμεσα, κι έτσι εξέλαβε το κορνάρισμα που άκουσε ως προτροπή να ξεκινήσει. Είπε επίσης πως ουδέποτε αντιλήφθηκε τον μοτοσυκλετιστή. Του έγιναν εξετάσεις που έδειξαν πως δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ.

Ο ανακριτής του επέβαλε απαγόρευση εξόδου από την χώρα, εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα και πλήρη απαγόρευση οδήγησης οποιασδήποτε μορφής οχήματος.

Από τον Σεπτέμβριο που ισχύει ο νέος ΚΟΚ και με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ο οδηγός ταξί θα δικαστεί πλέον για κακούργημα, όπως προβλέπει το Άρθρο 290Α.

Μέχρι τώρα το θανατηφόρο τροχαίο αντιμετωπιζόταν ως Ανθρωποκτονία από αμέλεια, δηλαδή πλημμέλημα και έφερε έως 5 έτη ποινή φυλάκισης με αναστολή. Δεν έμπαινε ποτέ κανείς φυλακή λοιπόν.

Από εδώ και πέρα όμως και συγκεκριμένα για την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη που έχει οδηγήσει σε θάνατο, η πράξη έχει αναβαθμιστεί σε κακούργημα πράγμα που επιβάλει φυλάκιση τουλάχιστον 10 ετών με ανώτερο τα 15 έτη. Η παραβίαση STOP παραμένει πλημμέλημα, το κόκκινο φανάρι όμως είναι κακούργημα.

Για να αφεθεί ελεύθερος ο οδηγός ταξί, σημαίνει πως ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρο 282 για προσωρινή κράτηση και ο οδηγός ταξί δεν είναι ύποπτος φυγής, ενώ είχε έως τώρα καθαρό ποινικό μητρώο.

Στην πραγματικότητα ο οδηγός του ταξί θα αντιμετωπίσει την ποινή φυλάκισης όταν γίνει η δίκη και παρότι δικονομικά η απόφαση των αρχών στέκει, στην πράξη έρχεται σε σύγκρουση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα που βλέπει πως δεν υπάρχει τιμωρία για κάτι τόσο σοβαρό, όπως η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη. Σε μία διασταύρωση χωρίς φανάρια μπορεί να γίνουν λάθη, η παραβίαση του κόκκινου όμως σωστά λαμβάνεται πλέον ως κακούργημα. Το πρόβλημα είναι να μην υπάρχει ατιμωρησία μέχρι την δίκη.