Η Michelin προχώρα σε κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων σε Γερμανία και Αμερική και σε απόλυση 2.900 εργαζομένων

Το ενεργειακό κόστος, ο ασιατικός ανταγωνισμός καθώς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη ο βασικός λόγος της απόφασης της Michelin
motomag Η Michelin προχώρα σε κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων σε Γερμανία και Αμερική και απόλυση 2.900 εργαζομένων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

6/12/2023

Η γαλλική εταιρεία κατασκευής ελαστικών Michelin ανακοίνωσε πως θα κλείσει το εργοστάσιο της στο Ardmore της Oklahoma το 2025, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 1.400 θέσεων εργασίας ενώ σαν να μην έφτανε αυτό ανακοίνωσε επιπρόσθετα πως θα κλείσει τρία εργοστάσια στη Γερμανία σε Karlsruhe, Trier και Homburg με 1.500 υπαλλήλους να μένουν χωρίς εργασία.

Ο Γάλλος κατασκευαστής όσον αφορά την Ευρώπη θα κλείσει τα τρία από τα πέντε εργοστάσια που έχει επί γερμανικού εδάφους -τα οποία κατασκευάζουν κυρίως ελαστικά για φορτηγά και ελαστικά αναγόμωσης-, ενώ παράλληλα θα μεταφέρει το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών από την Karlsruhe όπου βρίσκεται σήμερα με το νέο κέντρο εξυπηρέτησης πελατών να μεταφέρεται στην Πολωνία. Σύμφωνα με την Michelin, η πανδημία, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη καθώς και η αύξηση του ενεργειακού κόστους συγκαταλέγονται στους λόγους που προχωρά στο κλείσιμο των εργοστασίων της στη Γερμανία που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 1.500 θέσεων εργασίας. Η γαλλική εταιρεία επικαλείται επίσης τη συρρίκνωση της αγοράς ελαστικών κυρίως στα φορτηγά και στα οχήματα βαρέως τύπου καθώς ο ανταγωνισμός που προέρχεται από χώρες της Λατινικής Αμερικής και κυρίως της Ασίας έχουν μειώσει σημαντικά την κερδοφορία.

Η Michelin προχώρα σε κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων σε Γερμανία και Αμερική και απόλυση 2.900 εργαζομένων

Όσον αφορά το εργοστάσιο το οποίο βρίσκεται στην Oklahoma, η γαλλική εταιρεία ανέφερε πως το συγκεκριμένο δεν μπορεί να παράγει ελαστικά σε ανταγωνιστικό κόστος, με τις πρώτες απολύσεις να έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στα μέσα του 2024, ενώ οι υπόλοιπες περικοπές θέσεων εργασίας θα πραγματοποιηθούν σταδιακά μέχρι το 2025. Η παραγωγή ελαστικών η οποία διεξαγόταν στο εργοστάσιο του Ardmore θα μεταφερθεί σταδιακά στα άλλα εργοστάσιά της στη Βόρεια Αμερική, με την γαλλική εταιρεία την προηγούμενη εβδομάδα να αυξάνει την πρόβλεψή της για τις ελεύθερες ταμειακές ροές προ εξαγορών για το σύνολο του έτους στα 2,3 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ, επικαλούμενη μείωση του όγκου και του κόστους.

Ετικέτες

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Ακολουθώντας τα χνάρια του R6, το superbike της Yamaha θα πωλείται μόνο για αγωνιστική χρήση
motomag Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/2/2024

Διαβάσατε στο ΜΟΤΟ πως η Yamaha σκοπεύει να μην προχωρήσει στην εξέλιξη των YZF-R1 και YZF-R1M προκειμένου αυτά να συμμορφωθούν με τις Euro5+ προδιαγραφές, σημαίνοντας ταυτόχρονα το τέλος των πωλήσεων του μοντέλου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2025.

Μετά τον ντόρο που σήκωσε η συγκεκριμένη είδηση ήρθε και η απάντηση από την ίδια την Yamaha, με την ιαπωνική εταιρεία να επιβεβαιώνει πως τo superbike της θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε από το 2020 και μετά το YZF-R6. Με απλά λόγια το R1 θα συνεχίσει να πωλείται ωστόσο από το 2025 και μετά θα χρησιμοποιείται μόνο για αγωνιστική χρήση χωρίς αυτό να μπορεί να βγάλει πινακίδες για το δρόμο.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Η συγκεκριμένη απόφαση της Yamaha έγκειται αφενός στην αλλαγή των προτεραιοτήτων του αγοραστικού κοινού καθώς βλέπουμε πως οι Adventure μοτοσυκλέτες αποτελούν τα τελευταία χρόνια την πρώτη επιλογή των αγοραστών και αφετέρου πως η αγωνιστική εμπλοκή της Yamaha στο WSBK απαιτεί την ύπαρξη του YZF-R1 έστω και χωρίς αυτή να βγάζει πινακίδες (λόγω των κανονισμών που επιβάλουν η αγωνιστική μοτοσυκλέτα να βασίζεται σε έκδοση παραγωγής).

Η φετινή χρονιά ως εκ τούτου θα είναι η τελευταία που θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει τα YZF-R1 και YZF-R1M με πινακίδες ωστόσο το θετικό είναι πως το κεφάλαιο του R1 θα συνεχιστεί έστω και αν αυτό σχετίζεται με την αποκλειστική χρήση του μοντέλου στις πίστες.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025