Η Shoei δοκιμάζει head up display

Πρωτότυπο κράνος σε συνεργασία με την ιαπωνική NSWest
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

7/1/2019

Δύο από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρείες στο είδος τους ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν στην έκθεση CES (Consumer Electronic Show) ένα νέο κράνος με head up display. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια τέτοια προσπάθεια και η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη.  Μάλιστα το γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα κράνη με head up display που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποδείχτηκαν χρηματιστηριακές απάτες από start up εταιρείες που πήραν τα λεφτά των επενδυτών και… εξαφανίστηκαν (π.χ. Scully), μας κάνει ιδιαίτερα καχύποπτους στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους νεοτερισμών.

Όμως εδώ δεν έχουμε δύο start up εταιρείες που ψάχνουν για επενδυτές. Η NS West είναι μια καταξιωμένη ιαπωνική εταιρεία που προμηθεύει όργανα στις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας και φυσικά έχει αναπτύξει την αντίστοιχη τεχνολογία HUD για τα αυτοκίνητα. Για την Shoei φυσικά δεν χρειάζεται να κάνουμε συστάσεις, καθώς έχει ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στα premium κράνη. Όταν λοιπόν δύο τόσο μεγάλες και σοβαρές εταιρείες συνεργάζονται για την δημιουργία ενός κράνους με ενσωματωμένο HUD, μπορούμε να ελπίζουμε για ένα αντίστοιχα σοβαρό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την NS West, το συγκεκριμένο κράνος θα προβάλει πληροφορίες πλοήγησης (navigation) και τηλεφωνικών κλήσεων από το κινητό μας τηλέφωνο, ενώ θα υπάρχει και ένα ειδικά σχεδιασμένο Cloud όπου ο αναβάτης θα αποθηκεύει εφαρμογές που θέλει να χρησιμοποιεί κατά την οδήγηση της μοτοσυκλέτας του. Στο μέλλον θα μπορεί να προβάλει και λειτουργίες της ίδιας της μοτοσυκλέτας, αν φυσικά διαθέτει σύστημα Bluetooth και είναι συμβατή με το λογισμικό περιβάλλον του Cloud. Ο βασικός χειρισμός θα γίνεται με την κίνηση των βλεφάρων των ματιών, μια ιδέα που είχαμε δει και στο αντίστοιχο πρωτότυπο κράνος της BMW, αλλά και με φωνητικές εντολές. Το ερώτημα βέβαια είναι αν όντως θέλουμε όλη αυτή την πληροφόρηση την ώρα που οδηγάμε. Βέβαια τα ίδια λέγαμε για τα κινητά τηλέφωνα πριν δύο δεκαετίες και τώρα δεν τα αφήνουμε από τα χέρια μας ούτε δευτερόλεπτο.     

Το πρωτότυπο κράνος της BMW είναι σαφώς πιο ογκώδες από το Shoei

ISDE 2025 – Αυτή είναι η ελληνική ομάδα που θα πάει φέτος στο Bergamo

Τρία χρόνια μετά την τελευταία εκπροσώπηση της χώρας μας στο ISDE
ISDE 2025 -  Ελληνική ομάδα
Από τον

Παύλο Καρατζά

30/6/2025

Φέτος θα διεξαχθεί η 99η έκδοση του αγώνα ISDE (International Six Days of Enduro) στο Bergamo της Ιταλίας από 24 έως 29 Αυγούστου. Μέρος στον ιστορικό αυτό αγώνα θα λάβει και η Ελληνική Εθνική Ομάδα Enduro που θα απαρτίζεται από τους Γιάννη Ντεβετζή, Γιώργο Πισιμάνη, Γιώργο Μανωλίδη και Δημήτρη Βαρσάμη

Ας δούμε όμως περισσότερες πληροφορίες για τον κάθε αναβάτη παρακάτω.

Γιάννης Ντεβετζής

NTEVETZIS

Ο Γιάννης Ντεβετζής αγωνίζεται φέτος για πρώτη φορά στην κατηγορία Ε2. Ο 22χρονος ξεκίνησε την ενασχόληση του με τους δύο τροχούς, με το άθλημα του Motocross και στην ηλικία των 14 έκανε την μετάβαση στο Enduro. Συμμετείχε για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro το 2022, κατακτώντας τον τίτλο στην κατηγορία νέων, ενώ τις δύο επόμενες χρονιές αγωνίστηκε στην κατηγορία Ε1, κατακτώντας την 3η θέση το 2023 και την 2η το 2024. Φέτος βρίσκεται στην 6η θέση της κατηγορίας Ε2.

 

Γιώργος Πισιμάνης

PISIMANIS

Ο Γιώργος Πισιμάνης είναι 37 ετών και αγωνίζεται στην  κατηγορία Ε2. Έχει αναδειχθεί κυπελλούχος το 2015, κατακτώντας το κύπελλο Νοτίου Ελλάδας και πρωταθλητής της κατηγορίας Ε2 του Πανελληνίου Πρωταθλήματος το 2023, ενώ πέρυσι τερμάτισε στην 2η θέση της κατηγορίας Ε3. Για τη σεζόν που διανύουμε, βρίσκεται στην 7η θέση της κατηγορίας Ε2.

 

Γιώργος Μανωλίδης

GiorgosManolidis

O Γιώργος Μανωλίδης είναι 44 ετών και ξεκίνησε την αγωνιστική του πορεία στο Enduro, συμμετέχοντας στο Attika Enduro Cup το 2007, κερδίζοντας μάλιστα την γενική και το κύπελλο στην κατηγορία E1. Έχει μεγάλη εμπειρία στο άθλημα και μάλιστα έχει συμμετέχει και σε διεθνείς αγώνες. Το 2010, κατέκτησε το πρωτάθλημα στην κατηγορία Ε3 του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro. Το 2023 κατετάγη 2ος και το 2024 3ος στην κατηγορία Ε3. Την τρέχουσα σεζόν, βρίσκεται στην 5η θέση της κατηγορίας Ε2.

 

Δημήτρης Βαρσάμης

varsamis

Ο Δημήτρης Βαρσάμης είναι 37 ετών και τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro. Στέφθηκε πρωταθλητής το 2021, 2022 και 2024 στην κατηγορία Ε1 και φέτος προηγείται στην βαθμολογία της κατηγορίας Ε3. Μάλιστα μαζί με τους Παναγιώτη Κακολύρη, Γιάννη Χασάπη και τον “δικό μας” Κίμων Καράμπελα κατέκτησαν την 13η θέση στο ISDE του 2022, ένα πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Εμείς σαν MOTO, ευχόμαστε στα μέλη της Εθνικής Ομάδας που θα μας εκπροσωπήσουν στον ιστορικό αυτό αγώνα να το διασκεδάσουν και να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.