Η Shoei δοκιμάζει head up display

Πρωτότυπο κράνος σε συνεργασία με την ιαπωνική NSWest
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

7/1/2019

Δύο από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρείες στο είδος τους ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν στην έκθεση CES (Consumer Electronic Show) ένα νέο κράνος με head up display. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια τέτοια προσπάθεια και η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη.  Μάλιστα το γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα κράνη με head up display που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποδείχτηκαν χρηματιστηριακές απάτες από start up εταιρείες που πήραν τα λεφτά των επενδυτών και… εξαφανίστηκαν (π.χ. Scully), μας κάνει ιδιαίτερα καχύποπτους στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους νεοτερισμών.

Όμως εδώ δεν έχουμε δύο start up εταιρείες που ψάχνουν για επενδυτές. Η NS West είναι μια καταξιωμένη ιαπωνική εταιρεία που προμηθεύει όργανα στις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας και φυσικά έχει αναπτύξει την αντίστοιχη τεχνολογία HUD για τα αυτοκίνητα. Για την Shoei φυσικά δεν χρειάζεται να κάνουμε συστάσεις, καθώς έχει ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στα premium κράνη. Όταν λοιπόν δύο τόσο μεγάλες και σοβαρές εταιρείες συνεργάζονται για την δημιουργία ενός κράνους με ενσωματωμένο HUD, μπορούμε να ελπίζουμε για ένα αντίστοιχα σοβαρό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την NS West, το συγκεκριμένο κράνος θα προβάλει πληροφορίες πλοήγησης (navigation) και τηλεφωνικών κλήσεων από το κινητό μας τηλέφωνο, ενώ θα υπάρχει και ένα ειδικά σχεδιασμένο Cloud όπου ο αναβάτης θα αποθηκεύει εφαρμογές που θέλει να χρησιμοποιεί κατά την οδήγηση της μοτοσυκλέτας του. Στο μέλλον θα μπορεί να προβάλει και λειτουργίες της ίδιας της μοτοσυκλέτας, αν φυσικά διαθέτει σύστημα Bluetooth και είναι συμβατή με το λογισμικό περιβάλλον του Cloud. Ο βασικός χειρισμός θα γίνεται με την κίνηση των βλεφάρων των ματιών, μια ιδέα που είχαμε δει και στο αντίστοιχο πρωτότυπο κράνος της BMW, αλλά και με φωνητικές εντολές. Το ερώτημα βέβαια είναι αν όντως θέλουμε όλη αυτή την πληροφόρηση την ώρα που οδηγάμε. Βέβαια τα ίδια λέγαμε για τα κινητά τηλέφωνα πριν δύο δεκαετίες και τώρα δεν τα αφήνουμε από τα χέρια μας ούτε δευτερόλεπτο.     

Το πρωτότυπο κράνος της BMW είναι σαφώς πιο ογκώδες από το Shoei

Damon Motorcycles: Έπεσε μαύρο στην ιστοσελίδα της – Πιθανότατα σημαίνει και το τέλος της

3.000 πελάτες της είναι στον αέρα, σε αντίθεση με τον ιστότοπο της Damon
damon
Από τον

Παύλο Καρατζά

21/4/2026

Η ιστορία της Damon υπήρξε περίεργη από τότε που ιδρύθηκε το 2017 από τον Jay Giraud και τον Dom Kwong, αφού με το καλημέρα υπόσχονταν μία ηλεκτρική superbike με τελική άνω των 320 χλμ/ώρα και αυτονομία έως 320 χλμ.

Αυτό βέβαια δεν συνέβη ποτέ και ούτε υπάρχει κάποιο νέο για επικειμένη κυκλοφορία της. Μάλιστα λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχαμε και την παραίτηση σύσσωμου του διοικητικού συμβουλίου. Μεταξύ αυτών ήταν ο συνιδρυτής της εταιρείας Dominic Kwong που εκτελούσε και χρέη CEO, όπως και ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Dino Mariutti. Πιθανότατα είδαν το καράβι να βουλιάζει και θέλησαν να πηδήξουν.

Τα προβλήματα δεν τελειώνουν εκεί για την Damon, ο Andrew DeFrancesco, χρηματοδότης της εταιρείας, της έχει κάνει αγωγή ζητώντας 3,2 εκατομμύρια δολάρια για συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενώ τον ίδιο δρόμο έχει ακολουθήσει και ο συνιδρυτής της Jay Giraud.

damon

Μάλιστα από σήμερα δεν λειτουργεί και η ιστοσελίδα της καναδικής εταιρείας, με τους επισκέπτες να λαμβάνουν μήνυμα πως ο ισότοπος δεν βρέθηκε. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως η εταιρεία μεταφέρει την ιστοσελίδα της, αλλά το πιο πιθανό είναι πως αυτό είναι το τέλος εποχής για τη Damon και η διακοπή λειτουργίας του ιστότοπού της είναι απλώς προάγγελος μιας επίσημης ανακοίνωσης για το κλείσιμο της εταιρείας.

Βέβαια, οι πιο άτυχοι της υπόθεσης είναι οι περίπου 3.000 “πελάτες” της Damon είχαν δώσει χρήματα για να προπαραγγείλουν μοτοσυκλέτες, τις οποίες μάλλον δεν είναι πολύ πιθανό να παραλάβουν.