Η Shoei δοκιμάζει head up display

Πρωτότυπο κράνος σε συνεργασία με την ιαπωνική NSWest
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

7/1/2019

Δύο από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρείες στο είδος τους ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν στην έκθεση CES (Consumer Electronic Show) ένα νέο κράνος με head up display. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια τέτοια προσπάθεια και η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη.  Μάλιστα το γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα κράνη με head up display που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποδείχτηκαν χρηματιστηριακές απάτες από start up εταιρείες που πήραν τα λεφτά των επενδυτών και… εξαφανίστηκαν (π.χ. Scully), μας κάνει ιδιαίτερα καχύποπτους στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους νεοτερισμών.

Όμως εδώ δεν έχουμε δύο start up εταιρείες που ψάχνουν για επενδυτές. Η NS West είναι μια καταξιωμένη ιαπωνική εταιρεία που προμηθεύει όργανα στις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας και φυσικά έχει αναπτύξει την αντίστοιχη τεχνολογία HUD για τα αυτοκίνητα. Για την Shoei φυσικά δεν χρειάζεται να κάνουμε συστάσεις, καθώς έχει ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στα premium κράνη. Όταν λοιπόν δύο τόσο μεγάλες και σοβαρές εταιρείες συνεργάζονται για την δημιουργία ενός κράνους με ενσωματωμένο HUD, μπορούμε να ελπίζουμε για ένα αντίστοιχα σοβαρό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την NS West, το συγκεκριμένο κράνος θα προβάλει πληροφορίες πλοήγησης (navigation) και τηλεφωνικών κλήσεων από το κινητό μας τηλέφωνο, ενώ θα υπάρχει και ένα ειδικά σχεδιασμένο Cloud όπου ο αναβάτης θα αποθηκεύει εφαρμογές που θέλει να χρησιμοποιεί κατά την οδήγηση της μοτοσυκλέτας του. Στο μέλλον θα μπορεί να προβάλει και λειτουργίες της ίδιας της μοτοσυκλέτας, αν φυσικά διαθέτει σύστημα Bluetooth και είναι συμβατή με το λογισμικό περιβάλλον του Cloud. Ο βασικός χειρισμός θα γίνεται με την κίνηση των βλεφάρων των ματιών, μια ιδέα που είχαμε δει και στο αντίστοιχο πρωτότυπο κράνος της BMW, αλλά και με φωνητικές εντολές. Το ερώτημα βέβαια είναι αν όντως θέλουμε όλη αυτή την πληροφόρηση την ώρα που οδηγάμε. Βέβαια τα ίδια λέγαμε για τα κινητά τηλέφωνα πριν δύο δεκαετίες και τώρα δεν τα αφήνουμε από τα χέρια μας ούτε δευτερόλεπτο.     

Το πρωτότυπο κράνος της BMW είναι σαφώς πιο ογκώδες από το Shoei

GoPro και AGV ενώνουν τις δυνάμεις τους - Νέο κράνος με ενσωματωμένη κάμερα [VIDEO]

Συνεργασία των δύο εταιρειών για δημιουργία κράνους με δυνατότητες καταγραφής εικόνας - Έρχεται το 2027
AGV GoPro
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

6/11/2026

Η GoPro ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την ιταλική εταιρεία AGV για την ανάπτυξη ενός νέου κράνους μοτοσυκλέτας που αναμένεται να παρουσιαστεί το 2027, συνδυάζοντας την τεχνογνωσία της AGV στην κατασκευή κρανών με την εμπειρία της GoPro στην ψηφιακή καταγραφή.

Η GoPro επεκτείνει τη δραστηριότητά της στον χώρο της μοτοσυκλέτας, παρουσιάζοντας επίσημα ένα βίντεο για την τη συνεργασία της με την AGV που είχαμε αναφέρει πριν από 1,5 χρόνο, για την εξέλιξη ενός νέου κράνους με ενσωματωμένες ψηφιακές λειτουργίες. Το νέο κράνος αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2027 και θα αποτελεί κοινή προσπάθεια των δύο εταιρειών, με στόχο την ενσωμάτωση ψηφιακών δυνατοτήτων στην κατασκευή του κράνους.

Η AGV αναλαμβάνει το κομμάτι της σχεδίασης φέροντας την τεχνογνωσίας γύρω από την προστασία του αναβάτη, ενώ η GoPro συμβάλει με την εμπειρία της στην ανάπτυξη συστημάτων καταγραφής εικόνας και ψηφιακών τεχνολογιών. Η βασική ιδέα της συνεργασίας είναι η δημιουργία ενός κράνους στο οποίο οι ψηφιακές λειτουργίες θα ενσωματώνονται στον σχεδιασμό, αντί να προστίθενται εκ των υστέρων ως αξεσουάρ.

Προς το παρόν, οι δύο εταιρείες δεν έχουν αποκαλύψει τεχνικές προδιαγραφές, ούτε έχουν επιβεβαιώσει ποιες ακριβώς λειτουργίες θα ενσωματώνει το νέο κράνος, δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες σχετικά με κάμερες, αισθητήρες, συνδεσιμότητα ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα. Αντίστοιχα, άγνωστα παραμένουν τα stoixe;iaτης κατασκευής, του βάρους και της τιμής του.

Η GoPro έχει ήδη δημιουργήσει σχετική σελίδα στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν για να λαμβάνουν ενημερώσεις σχετικά με την κυκλοφορία του νέου κράνους. Παράλληλα, όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δοκιμών "Test Pilot Program" μπορούν να δηλώσουν τα στοιχεία των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το μέγεθος κράνους που χρησιμοποιούν.

Η εμπορική διάθεση του GoPro x AGV έχει προγραμματιστεί για το 2027, με περισσότερες πληροφορίες να αναμένονται όσο πλησιάζει η επίσημη παρουσίασή του. Μέχρι τότε, η συνεργασία κεντρίζει το ενδιαφέρον για το πως η τεχνολογία θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ένα κράνος μοτοσυκλέτας χωρίς την τοποθέτησης εξωτερικής κάμερας.