Η θέση του ΠΑΣΕΕΕΔ για την ισοδυναμία των διπλωμάτων

Ευκολότερη πρόσβαση στα δίκυκλα!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

4/3/2021

Ο ΠΑΣΕΕΕΔ, μετά και τον Κλάδο Δικύκλων του ΣΕΑΑ, πήρε και αυτός θέση σχετικά με την επικείμενη ισοδυναμία των διπλωμάτων στην Ελλάδα, μεταξύ των κατηγοριών B/AM και B/A1. Στο δελτίο τύπου που ακολουθεί, είναι ξεκάθαρο ότι και ο ΠΑΣΕΕΕΔ συντάσσεται με την θέση του ΣΕΑΑ, αναφέροντας τα αυτονόητα οφέλη από αυτή την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας, με όσα ισχύουν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., κάνοντας παράλληλα και τις δικές του προτάσεις πάνω στο συγκεκριμένα θέμα.

 

Δελτίο τύπου

 

H ισοδυναμία διπλωμάτων οδήγησης

Ήλθε η ώρα να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο δίκυκλο και στην Ελλάδα

 

Σχεδόν όλα τα κράτη έχουν αναγνωρίσει χωρίς προϋποθέσεις την ισοδυναμία Β/ΑΜ (μοτοποδηλάτων) και τα περισσότερα και μεγαλύτερα, με τυπικές προϋποθέσεις την ισοδυναμία Β/Α1(125cc).

Αίτημα διαχρονικό είναι και η χώρα μας να προχωρήσει σε μια αντίστοιχη ρύθμιση ισοδυναμίας και για τους Έλληνες πολίτες.

 

Θετικά της ισοδυναμίας Β/ΑΜ & Α1

 

  • Θα απαλλάξει πολίτες μικρού εισοδήματος από «χαράτσι» σε χρόνο και κόστος για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης μοτό, της τάξης των 400-500€. Για τον ευρωπαίο τα 500€ είναι το 1/4 του μισθού (και το Κράτος του τον έχει απαλλάξει) Για τον Έλληνα, τα 500€ είναι 1 μισθός αν και όποτε τον έχει.
  • Mείωση των ρύπων και της συμφόρησης των αστικών κέντρων, καθώς τα μικρά δίκυκλα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά και συμπληρωματικά στον αστικό ιστό.
  • Λαμβανομένου υπόψη ότι η μικρή κατηγορία δικύκλων θα είναι στο εγγύς μέλλον στην πλειονότητά τους ηλεκτροκίνητα, η συμβολή της ισοδυναμίας στην μείωση των ρύπων καθίσταται σημαντική.
  • Aποσυμφόρηση νησιών από αυτοκίνητα, καθώς με την χορήγηση της ισοδυναμίας και στην χώρα μας, οι τουρίστες θα μπορούν να επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους στα μικρά νησιά που ασφυκτιούν από την κίνηση των τετράτροχων, ευέλικτα σκουτεράκια.
  • Θα ικανοποιήσει το αίσθημα ισότητας του Έλληνα πολίτη με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
  1. Σε έναν Έλληνα δεν του επιτρέπεται να οδηγήσει στην Ελλάδα, αλλά στην Μαδρίτη, Παρίσι, Μιλάνο του επιτρέπεται να οδηγήσει λόγω ισοδυναμίας.
  2. Σε έναν Έλληνα δεν του επιτρέπεται να οδηγήσει στην Ελλάδα, αλλά επιτρέπεται στους αλλοδαπούς να οδηγούν μοτοποδήλατο στην Ελλάδα λόγω ισοδυναμίας (δηλαδή χωρίς δίπλωμα μοτό, αλλά με αυτοκινήτου)!
  • Ύπαρξη και στην Ελλάδα υπηρεσιών «κοινοχρησίας» δικύκλων (“scooter sharing”). Αποτελεί σύγχρονη τάση στις Ευρωπαϊκές πόλεις, της οποίας η εφαρμογή στην Ελλάδα καθίσταται σήμερα δυσχερής, καθώς η εφαρμογή της υπηρεσίας περιορίζεται μόνο στους κατόχους διπλώματος μοτό, ενώ στο εξωτερικό περιλαμβάνει και όλους τους κατόχους διπλώματος αυτοκινήτου.
  • Μείωση τροχαίων με δίκυκλα που προκαλούνται από οδηγούς αυτοκινήτου που οδηγούν μόνο αυτοκίνητο. Η έρευνα (MAIDS) έδειξε ότι η πλειονότητα των ατυχημάτων που προκαλούνται από οδηγούς αυτοκινήτων σε δίκυκλα είναι από οδηγούς που δεν οδηγούν και δίκυκλο. Η εξοικείωση με τον τρόπο κίνησης των δικύκλων που αποκτούν οι οδηγοί αυτοκινήτων που μετακινούνται και με μοτοσυκλέτα είναι πολύτιμη.
  • Αποφυγή συγχρωτισμού στα ΜΜΜ και αποφυγή κινδύνων μετάδοσης κορωνοϊού.

 

H Iσοδυναμία σε χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πώς έχουν εφαρμόσει την ισοδυναμία διπλώματος αυτοκινήτου με μοτοποδηλάτου 50cc ; Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, εκτός της Ελλάδας, παρέχουν την ισοδυναμία Β/ΑΜ,

χωρίς καμία προϋπόθεση, χωρίς επιπλέον εξετάσεις σε κρατικό φορέα και μαθήματα σε σχολές.

Πώς έχουν εφαρμόσει την ισοδυναμία διπλώματος αυτοκινήτου με ελαφρύ δίκυκλο 125cc ;

Όλες οι χώρες παρέχουν την ισοδυναμία Β/Α1 χωρίς καμία επιπλέον θεωρητική ή πρακτική εξέταση από κρατικό φορέα

 

Προτάσεις επί του Σχεδίου Νόμου

Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα - Μικροκινητικότητα - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

 

Ισοδυναμία διπλωμάτων Προτείνουμε:

Α. Ισοδυναμία Β (αυτοκίνητο) -ΑΜ (μοτοποδήλατο 50cc)

Να ισχύει χωρίς ηλικιακές προϋποθέσεις, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη για δεκαετίες.

 

Β. Ισοδυναμία Β (αυτοκίνητο) - Α1 (ελαφρύ δίκυκλο 125cc)

Οι κάτοχοι διπλώματος ΑΜ (μοτοποδήλατο 50cc) και Β(αυτοκίνητο), να μπορούν να οδηγούν Α1(ελαφρύ δίκυκλο 125cc), χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

 

Γ. Ισοδυναμία Β (αυτοκίνητο) - Α1 (ελαφρύ δίκυκλο 125cc)

Για τα ευκόλου χειρισμού δίκυκλα (αυτόματα): Η ισοδυναμία να παρέχεται χωρίς προϋποθέσεις

 

Δ. Ισοδυναμία Β (αυτοκίνητο) - Α1 (ελαφρύ δίκυκλο 125cc)

Για τα δίκυκλα μέχρι 125cc με ταχύτητες: Οι χρονικές προϋποθέσεις να μειωθούν σε: κατοχή της κατηγορίας Β πάνω από 3 έτη (από 6 έτη)

συμπλήρωση της ηλικίας των 24 ετών (από 27 έτη)

 

Θέσπιση κατηγορίας μοτοποδηλάτων 25χλμ/ω Προτείνουμε:

Ό,τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την χρήση κράνους στα ηλεκτρικά ποδήλατα 25χλμ/ω και στα ηλεκτρικά πατίνια 25χλμ/ω., το ίδιο να ισχύει και για την νέα και ασφαλέστερη κατηγορία μοτοποδήλατο 25χλμ/ω (δηλαδή, την σύσταση χρήση κράνους και όχι την υποχρέωση)

Benda: Έρχεται Ελλάδα μέσω Teoren Motors - Αρχή με Redstone 550

Είσοδο στην αγορά αρχικά με τα ATVs της Benda - Σε δεύτερο χρόνο οι μοτοσυκλέτες
Η Benda έρχεται Ελλάδα μέσω της TEOREN MOTORS Α.Ε.
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/12/2025

Η κινέζικη Benda που ξεχώρισε στην EIMCA με το υβριδικό σύστημα κίνησης που παρουσίασε που έχει ως βάση του έναν boxer κινητήρα 250 κ.εκ. θα βρεθεί σύντομα και στην ελληνική αγορά με την Teoren Motors A.E. να αναλαμβάνει την αντιπροσώπευσή της.

Στο Μιλάνο η Benda που έχει γίνει γνωστή για τις cruiser μοτοσυκλέτες της, παρουσίασε και το ATV της με το οποίο σύντομα θα εισέλθει και στην αγορά της χώρας μας μέσω της ελληνικής Teoren Motors A.E. που προσθέτει έναν ακόμη κατασκευαστή στο ενεργητικό της έπειτα από την UM Motorcycles και την Phelon & Moore.

H αρχή με την Benda δεν θα γίνει με κάποια από τις μοτοσυκλέτες της αλλά με το ATV Redstone 550 R2, το νέο παντός εδάφους μοντέλο των Κινέζων που βασίζεται σε πλατφόρμα που εξέλιξε η ίδια η εταιρεία όπως και τον V2 κινητήρα του των 500 κ.εκ. 

Η Benda έρχεται Ελλάδα μέσω της TEOREN MOTORS Α.Ε.

Σύμφωνα με την Benda το Redstone 550 R2, που έχει ξεκινήσει να διατίθεται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές όπως είναι εκείνες της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ρωσίας στοχεύει στην κορυφή της κατηγορίας του με τον κινητήρα του να αποδίδει 48 ίππους, με το R2 να υποδηλώνει ότι έχουμε να κάνουμε με την διθέσια έκδοση. Το πλαίσιό του είναι κατασκευασμένο από χρωμιομολυβδενιούχο ατσάλι με τους Κινέζους να αξιοποιούν και το σφυρήλατο αλουμίνιο για να συγκρατήσουν το βάρος σε λογικό επίπεδο και να προσφέρουν έτσι ωφέλιμο βάρος, 20% μεγαλύτερο από εκείνο του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους.

Το Redstone 550 R2 έχει υποβοηθούμενο τιμόνι DPS και τρία προγράμματα λειτουργίας (Work, Standard, Sport) που μεταβάλλουν τον βαθμό υποβοήθησης στο τιμόνι αλλά και την απόκριση του κινητήρα και έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διαχειρίζεται αποδοτικά το θερμικό φορτίο του κινητήρα με στόχο την αυξημένη διάρκεια ζωής του V2. Μπορεί να ρυμουλκήσει φορτίο έως 697 κιλών και βγαίνει σε δύο εκδόσεις, μία με μονή σέλα και μία με διπλή που έχει και μακρύτερο μεταξόνιο.

Η Benda έρχεται Ελλάδα μέσω της TEOREN MOTORS Α.Ε.

Το βάρος βρίσκεται στα 415 στεγνά κιλά για την κοντή και στα 425 για την μακριά έκδοση, ενώ το μήκος είναι 2.165 και 2.365 χλστ. αντίστοιχα με πλάτος και ύψος στα 1.245 και 1.260 χλστ. αντίστοιχα (1.450 χλστ. για τη μακρύτερη έκδοση). Το μεταξόνιο, βρίσκεται στα 1.300 χλστ. για τη στάνταρ έκδοση και στα 1.500 για την μακρύτερη.

Στις προδιαγραφές περιλαμβάνεται φυσικά σύστημα κατ' επιλογήν τετρακίνησης με διαφορικό που κλειδώνει. Η ανάρτηση είναι ανεξάρτητη εμπρός και πίσω με διπλά ψαλίδια εμπρός και ρυθμιζόμενα αμορτισέρ αερίου και στα δύο άκρα, ενώ οι τροχοί έχουν ελαστικά 25 ιντσών και οι ζάντες είναι αλουμινένιες με επιλογή για 12 ή 14 ίντσες. Την πέδηση αναλαμβάνουν διπλά δισκόφρενα. Και στις δύο περιπτώσεις η σέλα απέχει από το έδαφος 950 χλστ. και στα 305 χλστ. βρίσκεται η απόσταση από το έδαφος.

Στην EICMA έκανε την εμφάνισή του και το Redstone 1000 Mud, κορυφαίο μοντέλο της σειράς, με τον V2 κινητήρα του να παράγει 98 ίππους. Η αντιπροσώπευση της Benda στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο μισό του 2026.

Η Benda έρχεται Ελλάδα μέσω της TEOREN MOTORS Α.Ε.