Η Yamaha διαφυλάσσει τα RD250 και RD350, διατηρώντας τα RZ250 και RZ350

Τα RZ250 και RZ350 επανέρχονται στο προσκήνιο της ιστορίας θυμίζοντας 80ς και 90ς
Η Yamaha διασφαλίζει τα RD250 και RD350 με το όνομα
Από το

motomag

9/5/2023

Η Yamaha με την αίτηση που κατέθεσε για εκ νέου κατοχύρωση των εμπορικών ονομασιών των RZ250 και RZ350, μας ξαναγυρίζει σε εποχές που τα δίχρονα μεσουρανούσαν.

Τα Yamaha RZ250 και RZ350 ήταν δύο μοντέλα τα οποία άφησαν το στίγμα τους στις αγορές της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας -στις υπόλοιπες αγορές έγιναν γνωστά με τις ονομασίες RD250 και RD350- κατακτώντας τις καρδιές χιλιάδων μοτοσυκλετιστών. Η είδηση πως η Yamaha κατέθεσε αίτηση για τις εμπορικές ονομασίες των RZ250 και RZ350 έφερε χαμόγελα στους απανταχού νοσταλγούς των εποχών εκείνων αλλά και όσων θέλουν να νιώσουν για πρώτη φορά τον απόηχο της μαγείας που δημιούργησαν τα δύο αυτά μοντέλα.

Το πιθανότερο για τους νεότερους βέβαια, είναι να βιώσουν τον απόηχο μίας ανεξήγητης για αυτούς έντονης αποδοκιμασίας κυρίως στην διαδικτυακή πραγματικότητα, από σύσσωμους τους παλαιότερους που στο άκουσμα του ονόματος θα περιμένουν δίχρονους κινητήρες με πολλά άλογα.

Το ιδιαίτερο RD που φιλοξενούσαμε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2023: Φτιαγμένο και εξελιγμένο σε κάθε του σημείο, προσωπικά από τον Ντίνο Νικολαΐδη της DNA Filters αλλά πιστό σε εμφάνιση με μία ιδιαίτερη περίοδο για την Yamaha και για όλα τα RD:

Yamaha_RD250_RD350

Ωστόσο για να συμβεί η εν λόγω αναβίωση θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από μία απλή αίτηση για τα εμπορικά ονόματα. Η εταιρεία των τριών διαπασών θα πρέπει να ξεπεράσει τις δυσκολίες που υπάρχουν στην νομοθεσία όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων που όπως καλά γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια αποτελούν βασική τροχοπέδη για τους κατασκευαστές. Όχι τόσο γιατί το κόστος εξέλιξης είναι μεγάλο, αλλά κυρίως επειδή αυτό δεν μοιράζεται στην παγκόσμια αγορά και στα τεράστια μεγέθη της Ασίας και της Λ.Αμερική. Για να πάρουν σάρκα και οστά τα δύο αυτά μοντέλα με δίχρονο κινητήρα, θα πρέπει είτε η Yamaha να επενδύσει ένα σεβαστό ποσό στην εξέλιξη τους είτε να ρίξει νερό στο κρασί της όσον αφορά τις επιδόσεις των κινητήρων ώστε να συμμορφώνονται με τις εκάστοτε νομοθεσίες.

Η Yamaha διασφαλίζει τα RD250 και RD350 με το όνομα
Δύο από τα RD του Ντίνου Νικολαΐδη από τα πιο δυνατά στο δυναμόμετρο

Η Yamaha με την κατάθεση αίτησης εμπορικών ονομασιών κατά πάσα πιθανότητα θέλει να συνεχίσει να τα διατηρεί για λόγους ιστορικότητας και ίσως να διαμορφώσει την μελλοντική της γκάμα μέσα από σημαντικά ονόματα μοντέλων του παρελθόντος. Στις μοτοσυκλέτες το ρετρό πουλά περισσότερο. Για παράδειγμα θα ήταν πολύ πιθανόν να δούμε στο μέλλον μία τετράχρονη έκδοση του RZ, η οποία θα είχε νέα σχεδιαστική φιλοσοφία και θα απευθύνεται τόσο στους νοσταλγούς του παρελθόντος όσο και σε αυτούς που θέλουν να έχουν στη συλλογή τους ένα μοντέλο με εμβληματική ονομασία. Κυρίως όμως η Yamaha με αυτή την αίτηση διασφαλίζει πως οι ονομασίες αυτές δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από κάποιον άλλον κατασκευαστή και διατηρεί την εμπορική της κληρονομιά. Πολύ πιθανό όμως να την εκμεταλλευτεί κιόλας, σε κάποιο νέο μοντέλο.

Η Yamaha διασφαλίζει τα RD250 και RD350 με το όνομαΗ Yamaha διασφαλίζει τα RD250 και RD350 με το όνομαΗ Yamaha διασφαλίζει τα RD250 και RD350 με το όνομα

 

Γίνε γελοίος και βάλε σε κίνδυνο τη ζωή σου μόλις με 75 ευρώ - VIDEO

Με ινδικό παρμπρίζ και οροφή μοτοσυκλέτας από την Sepal Shields
Sepal
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/4/2024

Θέλεις να κρατήσεις τη βροχή μακριά σου και ταυτόχρονα να κάνεις kite-surfing με τη μοτοσυκλέτα σου; Θέλεις να προκαλείς το γέλιο και έχεις χαμηλή αίσθηση του κινδύνου; Sepal. Είναι για σένα. Παμ!

Η μικρή ινδική startup Sepal αποφάσισε να εφεύρει ένα εντυπωσιακό παρμπρίζ με οροφή για αναβάτες μοτοσυκλέτας, το οποίο κοστίζει μόλις 75 ευρώ και υποτίθεται πως κρατά μακριά σου αέρα και βροχή, επιτρέποντάς σου να ταξιδεύεις στεγνός και άνετος με έως και 120 χλμ/ώρα. Και μετά ξύπνησες...

Η μοτοσυκλέτα ως concept στη βασική της μορφή αφήνει εκτεθειμένους τους επιβαίνοντες στα στοιχεία της φύσης. Αυτό είναι καλό, είναι και κακό, ανάλογα τον καιρό. Αν θέλεις να οδηγείς και στη βροχή, θα πάρεις ένα ζευγάρι αδιάβροχα και θα οδηγείς και στη βροχή. Αν δεν σου αρέσει η λύση με τα αδιάβροχα, μπορείς να πάρεις αυτοκίνητο. Αν όμως δεν έχεις λεφτά για αυτοκίνητο, ή σου αρέσει η μοτοσυκλέτα αλλά σιχαίνεσαι το νερό, τα μυγάκια και το καυσαέριο, τότε η Sepal έχει τη λύση για σένα.

Μόνο που η συγκεκριμένη πατέντα, όχι μόνο δεν λύνει κάποιο πρόβλημα, αλλά μάλλον δημιουργεί πέντε-δέκα ακόμη, ενώ παράλληλα ανεβάζει τον βαθμό κινδύνου του χρήστη στον Θεό.

Sepal

Το παρμπρίζ της Sepal, κομπλέ με αεροδυναμική οροφή που θυμίζει αετό για kite-surfing, στηρίζεται στο ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας με βεντούζες και με ιμάντα κατόπιν δένεται στα μαρσπιέ, δημιουργώντας μια απίστευτη… παγίδα θανάτου, μόνο και μόνο για να μην βραχεί ο χλεχλές αναβάτης και να μην φάει τα μυγάκια στο κράνος και στο μπουφάν. Ως bonus, το death-trap της Sepal έχει και θήκη για το κινητό του αναβάτη.

Sepal

Η εταιρεία αναφέρει πως η κατασκευή της μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα με ρεζερβουάρ και μαρσπιέ σε μόλις 5 λεπτά, με την μέγιστη προτεινόμενη ταχύτητα να είναι τα 120 χλμ/ώρα, αν και ο κατασκευαστής συστήνει τα 100 ως μια πιο ασφαλή… σαχλαμάρες… δεν υπάρχει ασφαλής ταχύτητα με αυτό το πράμα πάνω στη μοτοσυκλέτα.

Sepal

Από πού να ξεκινήσουμε με τα προβλήματα της συγκεκριμένης πατέντας; Από το ότι στη βροχή δεν βλέπεις μπροστά τίποτα, αφού δεν υπάρχει υαλοκαθαριστήρας; Από την αστάθεια που δημιουργεί στη μοτοσυκλέτα το… πανωσήκωμα της Sepal; Από τό γεγονός πως ο αναβάτης έχει κολλημένη τη μούρη του στη ζελατίνα; Θυμηθείτε λίγο και το φιάσκο του BMW C1 -τουλάχιστον εκείνο είχε υαλοκαθαριστήρα.

Sepal

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για την τραγωδία της Sepal, επισκεφθείτε το επίσημο site της εταιρείας, ΕΔΩ

Ετικέτες