Ιταλία - Εξαιρετικά αυστηρός ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

Τσουχτερά πρόστιμα, πολλοί νέοι κανόνες και αφαίρεση διπλώματος για πολλά χρόνια στους παραβάτες
Italian KOK
Από το

motomag

29/6/2023

Οι γείτονες μας Ιταλοί προχωρούν σε σκληρές μεταρρυθμίσεις στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με στόχο την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Η ιταλική κυβέρνηση εδώ και καιρό επεξεργαζόταν έναν νέο κώδικα οδικής κυκλοφορίας για να αντιμετωπίσει την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, με τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Matteo Salvini να προτείνει 18 άρθρα και αρκετές αλλαγές στον υπάρχων Κ.Ο.Κ. οι οποίες εν τέλει πήραν το πράσινο φως από το ιταλικό Κοινοβούλιο και αναμένεται να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει αφαίρεση διπλώματος για όποιον οδηγεί με το κινητό στο χέρι, στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, σε κατάσταση μέθης ή και υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και τα ηλεκτρικά πατίνια. Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται αυστηρές ποινές όσον αφορά στους οδηγούς που βρίσκονται σε κατάσταση μέθης και υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Όσον αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ -το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο είναι 0,5 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος-δεν θα έχουμε αλλαγές στο όριο αλλά στις ισχύουσες κυρώσεις, που προβλέπουν φυλάκιση και απώλεια διπλώματος- ενώ προστίθεται η υποχρέωση τήρησης μηδενικού επιπέδου αλκοόλ στο αίμα, από όσους έχουν ήδη πιαστεί να οδηγούν με αλκοόλ άνω των 0,8 γραμμαρίων στο παρελθόν. Για να μπορέσει o παραβάτης χρήστης του οχήματος να βρεθεί ξανά πίσω από το τιμόνι θα πρέπει να τηρεί το μηδενικό επίπεδο αλκοόλ ανά πάσα στιγμή, ενώ θα είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση Alcolock, η οποία δεν επιτρέπει να τεθεί σε λειτουργία ο κινητήρας αν η περιεκτικότητα του οδηγού σε αλκοόλ στο αίμα είναι εκτός του κανονικού, -αν και σίγουρα οι Ιταλοί κάτι θα σκεφτούν για να την ξεγελάσουν- σε όλα τα οχήματα.

Αυστηρότερα θα γίνουν τα πράγματα για όσους βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ενώ οδηγούν, μέχρι τώρα για να επέλθει αναστολή και στη συνέχεια η αφαίρεση του διπλώματος έπρεπε να αποδειχθεί πως ο παραβάτης οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών -πολλές φορές η επίδραση σταματούσε μετά από μερικές ώρες-, πλέον θα γίνεται τέστ τη στιγμή του ελέγχου, το οποίο θα αποδεικνύει αν ο οδηγός έχει παραβεί την νομοθεσία. Το πρόστιμο θα κυμαίνεται από 1.500 έως 6.000 ευρώ ενώ θα υπάρχει αφαίρεση διπλώματος από τρία έως και τέσσερα χρόνια. Αν ο παραβάτης είναι ανήλικος χωρίς δίπλωμα και υπό την επήρεια μέθης ή ναρκωτικών, δεν θα μπορεί να βγάλει δίπλωμα μέχρι την ηλικία των 24 ετών!

Italian KOK

Ο Salvini επίσης θέλει να αυξήσει τα μέτρα για την προστασία όσων μετακινούνται με ηλεκτρικά πατίνια. Οι χρήστες αυτών από εδώ και στο εξής θα πρέπει να φορούν μοτοσυκλετιστικό εξοπλισμό, να έχουν ασφάλεια καθώς και να φέρουν πινακίδες!

Ακόμη μία εντυπωσιακή αλλαγή έρχεται όσον αφορά στους νέους οδηγούς αυτοκινήτου, όπου κατά το πρώτο έτος κατοχής του διπλώματος κατηγορίας Β θα μπορούν να οδηγούν οχήματα με ιπποδύναμη έως και 74 άλογα, αν πάλι χρησιμοποιούν οχήματα κατηγορία Μ1 (φορτηγά) εκεί το όριο είναι οι 94 ίπποι, με τα plug-in ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα να έχουν όριο τους 87 ίππους. Πρόστιμο και αφαίρεση του διπλώματος για μερικές ημέρες -από 7 ημέρες αν έχουν λιγότερο από 10 πόντους στην άδεια οδήγησης τους και μέχρι 15 ημέρες για όσους έχουν περισσότερους από 10 και λιγότερους από 20 πόντους- θα επιβάλλεται σε όσους παραβιάζουν συγκεκριμένους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, όπως παράνομη προσπέραση, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, παράνομο παρκάρισμα ειδικά σε ζώνες αναπήρων κ.α., αν πάλι ο παραβάτης έχει εμπλακεί και σε κάποιο ατύχημα λόγω της παράνομης πράξης του κατά την οδήγηση τότε οι ημέρες αφαίρεσης του διπλώματος θα διπλασιάζονται.

Ο Ιταλός Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Matteo Salvini, τόνισε επίσης πως εργάζονται με ειδικούς για την αύξηση του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους στα 130 χλμ./ώρα καθώς έχει παρατηρηθεί πως τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν επί το πλείστον εντός αστικού ιστού και όχι εντός αυτοκινητοδρόμου. Μένει να δούμε αν οι νέες αλλαγές στον Κ.Ο.Κ. της Ιταλίας έχουν αποτέλεσμα και αν μπορούμε και εμείς να εφαρμόσουμε με τη σειρά μας κάποιους από αυτούς.

Italian KOK

 

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.