Κρίση στη Harley Davidson: Απογοήτευση στο κοινό – [VIDEO] Ανατινάζουν μία Road King σε αντίποινα της ατζέντας της εταιρείας

Η μεγαλύτερη επικοινωνιακή κρίση που έχει περάσει ποτέ η H-D
Κρίση στη Harley Davidson: Απογοήτευση στο κοινό – [VIDEO] Ανατινάζουν μία Road King σε αντίποινα της ατζέντας που ακολουθεί
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

26/8/2024

Η Harley Davidson περνά τις τελευταίες εβδομάδες την μεγαλύτερη επικοινωνιακή κρίση στην ιστορία της, παρόμοια με όσα έχει ζήσει πέρσι η μπύρα Bud Light και περνά αυτή την στιγμή η εταιρεία τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων, John Deere. Το πρόβλημα της H-D ξεκίνησε με ακριβώς ένα χρόνο διαφορά μετά την Bud Light, υφίσταται δηλαδή από τον Απρίλιο του 2024, όμως διαστάσεις στην από εκεί μεριά του Ατλαντικού πήρε πριν από λίγες εβδομάδες και έφτασε πλέον σε αποκορύφωμα, αναγκάζοντας τελικά πριν από λίγες ημέρες την εταιρεία να προβεί σε ανακοίνωση.

Εν ολίγοις το κοινό της H-D κατηγορεί την μάρκα πως ακολουθεί την woke ατζέντα με το γαϊτανάκι των αντιδράσεων να ξεκινά από τον ακτιβιστή Robby Starbuck.

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν στις 8 Αυγούστου η Harley Davidson ανακοίνωσε πως η παραγωγή ορισμένων μοντέλων της θα γίνεται αποκλειστικά στο εργοστάσιό της στην Ταϊλάνδη, ακυρώνοντας έτσι την υπόσχεση που είχε δώσει στο αμερικάνικο κοινό το 2018, πως οτιδήποτε πωλείται στις ΗΠΑ θα φτιάχνεται στις ΗΠΑ.

Παρακολουθούμε το ζήτημα περισσότερο από ένα μήνα και είναι αλήθεια πως η αντίδραση της H-D έχει αργήσει πολύ να έρθει, ενώ στις αρχές Αυγούστου έχασε την μεγάλη ευκαιρία να δώσει μία σαφή απάντηση στη συνάντηση – Rally, το γνωστό στις ΗΠΑ Sturgis Motorcycle Rally που συγκεντρώνει χιλιάδες μοτοσυκλετιστές με H-D, ανάμεσά τους και το πιο σκληροπυρηνικό κοινό της. Θα περίμενε κανείς πως η H-D θα είχε στο Sturgis μία αυξημένη εταιρική παρουσία δείχνοντας στο σκληροπυρινικό κοινό της πως είναι δίπλα τους. Παρότι η προσέλευση στο Sturgis ήταν μειωμένη φέτος εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων στις ΗΠΑ, η απουσία επικοινωνίας της H-D έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να επιλέξουν χειρότερη ημερομηνία για να ανακοινώσουν την αθέτηση της υπόσχεσης που οι ίδιοι είχαν δώσει, από τις 8 Αυγούστου, στην καρδιά του Sturgis Rally, καθιστώντας το όνομά τους το μοναδικό που συζητούνταν στα bar της μικρής πόλης Sturgis που εκείνες τις ημέρες φιλοξενούσε τρεις φορές τον πληθυσμό της σε Χαρλεάδες και όχι μόνο.

Νέο χτύπημα μετά από όλα αυτά ήρθε με την δημοσίευση ενός video όπου ο ιδιοκτήτης καταστρέφει την μοτοσυκλέτα του, με τον πιο αμερικάνικο τρόπο που θα μπορούσε, πυροβολώντας την. Το VIDEO έφτασε το 1εκ. προβολές μέσα σε δέκα ημέρες με περίπου 20χιλ σχόλια και τελικά η H-D έβγαλε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί πως έχει σταματήσει να ενσαρκώνει το δόγμα DEI στο οργανωτικό της πλαίσιο (DEI = Διαφορετικότητα, ισότητα, συμπερίληψη) από τον περασμένο Απρίλιο. Θα φροντίσει να είναι δίπλα στο κοινό της και θα ερευνήσει την πορεία των αποφάσεων που έφεραν τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Όπως επίσης πως θα προσέχει στο μέλλον τις χορηγίες της, που είναι σημαντικό όπως θα δούμε παρακάτω.

Αυτά είναι συνοπτικά και πολύ συμπυκνωμένα, όσα έγιναν έως τώρα, με την διαφορά πως συνεχίζονται αμείωτες οι αντιδράσεις που πλέον μετά την ανακοίνωση της H-D ζητούν την παραίτηση του CEO, του Γερμανού Jochen Zeitz που κρίνουν πως όχι μόνο δεν τους αντιπροσωπεύει αλλά πως δεν έχει καμία επαφή με τον μοτοσυκλετισμό γενικά, προερχόμενος από την διαχείριση εμπορικών σημάτων σε τελείως διαφορετικό κλάδο, όπως ήταν τα υποδήματα της Puma.

Πράγματι ο Zeitz ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να κάνει την Puma μία παγκοσμίως γνωστή μάρκα όμως υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα αποτυχιών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, ανθρώπων που δεν έχουν καταφέρει να φέρουν στη μοτοσυκλέτα την επιτυχία που είχαν σε τελείως διαφορετικό κλάδο, αδυνατώντας να προσαρμόσουν την στρατηγική τους στο μοτοσυκλετιστικό κοινό. Κι αυτό το πρόβλημα για τον Zeitz δεν έχει ξεκινήσει τον Απρίλιο, ούτε ακούγεται για πρώτη φορά, η πορεία της H-D και ειδικότερα η θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά δοκιμάζεται καιρό τώρα.

Έχοντας περιγράψει την πορεία των πραγμάτων μπορούμε να δούμε πιο αναλυτικά πώς φτάσαμε στην χειρότερη επικοινωνιακή κρίση της ιστορίας της.

Κρίση στη Harley Davidson: Απογοήτευση στο κοινό – [VIDEO] Ανατινάζουν μία Road King σε αντίποινα της ατζέντας που ακολουθεί

Όλα ξεκινούν την Άνοιξη 2024 όταν εργαζόμενοι στην H-D διαρρέουν στα κοινωνικά δίκτυα πως έπρεπε να περάσουν εκπαίδευση για την DEI ατζέντα που πλέον ακολουθεί η H-D. Ταυτόχρονα βγαίνει στο φως πρόσληψη προσωπικού για την εταιρική διαχείριση ενός DEI οργανωτικού πλαισίου. Η H-D γίνεται χορηγός για μία σειρά LGBTQ+ εκδηλώσεων και οργανώσεων και συμμετέχει στο HRC (Human Rights Campaign) το μεγαλύτερο λόμπι των ΗΠΑ για τη συγκεκριμένη κοινότητα. Ταυτόχρονα ο νέος διευθυντής DEI στέλνει πολλά δελτία τύπου με τις δράσεις που έχει αναλάβει, πολλά από τα οποία δημοσιεύονται σε τοπικές με τα σημεία των δράσεων ιστοσελίδες. Ορισμένοι υπάλληλοι αναγκάζονται να παρακολουθήσουν συνεδρίες συμμόρφωσης διαφορετικότητας, ισότητας και συμπερίληψης (DEI). Όλα αυτά που έχουν έρθει ήδη στο φως, συγκεντρώνονται από τον anti-DEI ακτιβιστή Robby Starbuck σε ένα video που φουντώνει τη φωτιά που ήδη καίει χωρίς όμως να έχει ακόμη τσουρουφλιστεί η H-D. Το πρώτο σοβαρό επικοινωνιακό πλήγμα έρχεται στα τέλη Ιουλίου όταν ο δημοσιογράφος Glenn Beck με δεκαπλάσιους ακόλουθους, βγάζει τον Robby Starbuck στην εκπομπή του και αφιερώνει στην H-D ένα video με τίτλο: Πλήρες ξεπούλημα – Η woke ατζέντα της Harley Davidson αποκαλύπτεται.

Η εκπομπή του Beck έρχεται τη στιγμή που οι Χαρλεάδες κάνουν τις προετοιμασίες για το Sturgis και πλέον το ζήτημα είναι γενικευμένο. Δυστυχώς η H-D το αφήνει αναπάντητο.

Στις 8 Αυγούστου έρχεται η ανακοίνωση πως η παραγωγή των μοντέλων με τον κινητήρα Revolution Max θα γίνεται στο εργοστάσιο της Ταϊλάνδης, πηγαίνοντας κόντρα στην υπόσχεση που είχε δοθεί το 2018 και αναφέρω στο αρχικό σύντομο κομμάτι. Η ανακοίνωση μεταφοράς παραγωγής φέρνει την αντίδραση του Brian Bryant, προέδρου του IAMA του εθνικού συλλόγου μηχανολόγων – μηχανικών και είναι μία αντίδραση δικαιολογημένη. Διότι όταν η Harley εγκαινίασε το εργοστάσιο της Ταϊλάνδης το 2018, έκλεισε ταυτόχρονα το εργοστάσιο της στο Κάνσας απολύοντας 600 εργαζόμενους, "σκοτώνοντας" μία ιστορική γραμμή παραγωγής που έβγαζε τα Sportster, V-Rod, Dyna κτλ.

Το εργοστάσιο της Ταϊλάνδης ξεκίνησε ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ταρίφας με 1/3 αύξηση στην τιμή των H-D που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για οτιδήποτε κατασκευάζεται στις ΗΠΑ, των H-D συμπεριλαμβανομένων. Η οδηγία της Ε.Ε. ανέφερε μάλιστα τις μοτοσυκλέτες συγκεκριμένα, όπως θα θυμάστε από δικό μας δημοσίευμα τότε. Ήταν μία σωστή κίνηση διότι με τη σειρά τους οι ΗΠΑ είχαν βάλει πρόσθετους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Ήταν επίσης βέβαιο, όπως είχαμε πει τότε, ότι η παραγωγή των H-D στην Ταϊλάνδη δεν θα περιοριστεί μόνο στις αγορές της Ασίας και της Ευρώπης, πολύ απλά γιατί δεν δικαιολογούνται τα νούμερα.

Από το 2025 λοιπόν οι Pan America, οι Sportser S και Nightster που πωλούνται στις ΗΠΑ θα εισάγονται από την Ταϊλάνδη με την διοίκηση της H-D να τρέχει να διευκρινίσει πως αυτό δεν πρόκειται να έχει επίπτωση για τους εργαζομένους σε αμερικάνικο έδαφος, με τον κόσμο να μην ξεχνά όμως πως έχει προηγηθεί το κλείσιμο στο Κάνσας.

Να διευκρινίσουμε επίσης πως η H-D πραγματοποιεί επένδυση 9εκ. δολαρίων στο εργοστάσιό της στο York όπου παράγονται οι μεγάλες τουριστικές και οι Softail, όπως και τα trike, τα πιο αγαπημένα δηλαδή μοντέλα των Αμερικανών.

Για όσους γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά, αντιλαμβάνονται πως η ποιότητα των H-D δεν θα μειωθεί στην Ταϊλάνδη που είναι η νέα "Ιαπωνία" και εκεί παράγονται όλες οι Triumph, σημαντικό κομμάτι των Ducati για εκτός Ευρώπη (ακόμη) καθώς και πολλά μοντέλα της Honda για την ευρωπαϊκή αγορά, όπως τα δικύλινδρα και τετρακύλινδρα μεσαία CB.

Όμως η αντίδραση στη μεταφορά της παραγωγής δεν έχει να κάνει μόνο με την υπόνοια περί αξιοπιστίας αλλά κυρίως για την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας στους ανεξάρτητους προμηθευτές που τροφοδοτούσαν τη γραμμή παραγωγής, ένα σημείο που συσπειρώνει τους Αμερικανούς και είναι αξιοζήλευτο από χώρες που πρεσβεύει το "να καεί η κατσίκα του γείτονα".

Με τις ενέργειές της, η H-D ένωσε δύο διαφορετικά μέτωπα, έβαλε φωτιά και στα μετόπισθεν και βρέθηκε να πρέπει να αντιμετωπίσει και την λιγότερο αμερικάνικη ταυτότητα συγκεκριμένων H-D αλλά και να διευκρινίσει τις ενέργειές της σχετικά με το οργανωτικό πλαίσιο DEI.

Η ανακοίνωσή της αναφέρει πως πολύ νωρίτερα από αυτό που της κοστολογούν, έχει πάψει να εφαρμόζει πολιτικές DEI ήδη από τον Απρίλιο του 2024 και πως πλέον δεν επιλέγει τους προμηθευτές της βάσει πολιτικών διαφορετικότητας. Η ανακοίνωση που καταλήγει με όσα αναφέρονται στο αρχικό κομμάτι του άρθρου, ξεκινά λέγοντας:

«Μας λυπεί η αρνητικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία σχεδιάστηκε για να διχάσει την κοινότητα της Harley-Davidson. Ως εταιρεία, λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη αυτό το θέμα και είναι ευθύνη μας να απαντήσουμε με σαφήνεια, δράση και γεγονότα».

Κρίση στη Harley Davidson: Απογοήτευση στο κοινό – [VIDEO] Ανατινάζουν μία Road King σε αντίποινα της ατζέντας που ακολουθεί

Η εικόνα μερικές φορές είναι πιο δυνατή από τις δηλώσεις όμως -όχι πάντα- και προς το παρόν ο απόηχος που μένει, είναι του Brian Lanckiewicz να ανατινάζει με στρατιωτικού τύπου εξοπλισμό, όπως με πυροβόλα .50 την παλιά του μοτοσυκλέτα. Η μοτοσυκλέτα κοστίζει περίπου $8.000 και έριξε βλήματα αξίας $10.000 για να την καταστρέψει, που είναι πολύ περισσότερα από μία εξάδα σπασμένες Bud Light που για μήνες τέτοια εποχή πέρσι έσπαγαν σε αμέτρητα video, για αυτό και δεν χρειάζεται μαζικότητα και ένα μόνο video μπορεί να παίξει τον ίδιο ρόλο.

Η Harley Davidson θα πρέπει τώρα να βρει ένα πιο άμεσο τρόπο να αντιμετωπίσει τα μέτωπα που έχει μπροστά της και να μην περιμένει να δει τον αντίκτυπο στις πωλήσεις της.

Ετικέτες

Η Kawasaki κατασκευάζει την μεγαλύτερη μονάδα υγροποίησης υδρογόνου - 50 τόνοι την ημέρα!

Μπήκε το τελευταίο σκαλί για την δημιουργία εφοδιαστικής αλυσίδας
Η Kawasaki κατασκευάζει την μεγαλύτερη μονάδα υγροποίησης υδρογόνου - 50 τόνοι την ημέρα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/10/2026

Η Kawasaki Heavy Industries, Ltd. ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής μιας μονάδας υγροποίησης υδρογόνου στον τερματικό σταθμό Kawasaki LH2 Terminal πάνω στο τεχνικό νησί του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού Ogishima, έξω ακριβώς από την ομώνυμη πόλη Kawasaki στην Kanagawa.

Η πόλη Kawasaki είναι η 9η μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας, μέρος της μητροπολιτικής περιοχής του Τόκυο, από το κέντρο του οποίου απέχει 30 χιλιόμετρα και ταυτόχρονα είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές πόλεις του κόσμου.

Το νέο εργοστάσιο έχει δυνατότητα υγροποίησης 50 τόνων την ημέρα, που είναι μία σημαντική ποσότητα, συντρίβοντας το ρεκόρ της μεγαλύτερης δυναμικότητας που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα στην Ιαπωνία, η οποία φτάνει μόλις τους 15 τόνους ημερησίως. Η ολοκλήρωση του εργοστασίου έχει οριστεί στο τέλη του 2028 όπου αμέσως μετά θα ξεκινήσει μία περίοδος δοκιμών και ελέγχων βάση των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία το αργότερο μέχρι το 2030.

Η Ιαπωνία πιστεύει πολύ στο υδρογόνο ως εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς ενέργειας. Με έμφαση στην μεταφορά. Όπως είχα γράψει στο MOTO το 2008, σχεδόν 20 χρόνια πριν, το υδρογόνο μπορεί να γίνει ένα νέο ενεργειακό νόμισμα σε μία κοινωνία που έχει κάνει την μετάβαση από το πετρέλαιο και αυτή την στιγμή, είναι το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει πως οι μοτοσυκλέτες του μέλλοντος θα είναι πολύ κοντά σε αίσθηση με αυτές που χρησιμοποιούμε τώρα. Καθότι το υδρογόνο μπορεί να γίνει εναλλακτικό καύσιμο πέρα από την χρήση του σε κυψέλες.

Η έμπρακτη στήριξη της Ιαπωνίας στο υδρογόνο εντοπίζεται στην ανάπτυξη του NEDO που σημαίνει: Οργανισμός Ανάπτυξης Νέας Ενέργειας και Βιομηχανικής Τεχνολογίας. Ο NEDO έχει ως επίκεντρο την ανάπτυξη εμπορικά εκμεταλλεύσιμης αλυσίδας εφοδιασμού υγροποιημένου υδρογόνου έχοντας ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια τις δοκιμές για να φτάσει σε αυτό το στάδιο απόδοσης. Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του εργοστασίου είναι η JSE (Japan Suiso Energy, Ltd) στην οποία έχει επενδύσει η Kawasaki.

Η υγροποίηση του υδρογόνου είναι ενεργοβόρα και εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία όταν μιλάμε για τόσο μεγάλες ποσότητες. Είναι όμως και η μόνη λύση για την μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων: Όταν το υδρογόνο ψύχεται στους -253°C και υγροποιείται, ο όγκος του συρρικνώνεται περίπου στο 1/800 της αέριας μορφής του. Αυτό είναι ένα τεράστιο κέρδος για την αποθήκευση και μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων σε μεγάλες αποστάσεις. Το πρόβλημα είναι πως χρειάζεται εξίσου πολύπλοκα καράβια.

Για αυτό και η Kawasaki πρώτα ξεκίνησε την κατασκευή ενός τάνκερ που θα μπορούσε να μεταφέρει το υδρογόνο διατηρώντας το στην υγρή του μορφή, χωρίς ακόμη να έχει φτάσει στο επίπεδο να μπορεί να παράγει τις ποσότητες που χρειάζεται για την πλήρωσή του!

Για τον περισσότερο κόσμο η Kawasaki είναι ένας κατασκευαστής μοτοσυκλετών, μόνο που αυτό δεν αποτελεί παρά το ελάχιστο, κυριολεκτικά το μικρότερο κομμάτι από τον τεράστιο κύκλο εργασιών του ομίλου. Από τρένα, εμπορικά πλοία, δορυφόρους και πυραύλους, μέχρι ρομπότ για γραμμές παραγωγής άλλων εργοστασίων και εξειδικευμένες εργαλειομηχανές η Kawasaki είναι μία τεράστια εταιρεία. Για αυτό τον λόγο και η Ιαπωνική κυβέρνηση την σταμάτησε από το να αναπτύξει το δικό της αυτοκίνητο πριν από τέσσερις δεκαετίες, δίνοντας το δικαίωμα αυτό στην Yamaha. Είναι όμως άλλο κομμάτι της ιστορίας αυτό. Κρατήστε πως η Kawasaki είναι ο κατάλληλος για να λύσει τα τεράστια προβλήματα που έχει το υδρογόνο, όταν είναι να χρησιμοποιηθεί εμπορικά ως καύσιμο.

Έχοντας λύση την μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων και ενώ είναι κοντά να λύσει οριστικά και την αποθήκευσή τους, η Kawasaki εργάζεται πάνω στον τρόπο χρήσης του υδρογόνου ως καύσιμου σε κινητήρες εσωτερικής καύσης εδώ και πολλά χρόνια, με καλύτερη απόδειξη το παρακάτω video από μία πολύ απαιτητική μοτοσυκλέτα ως προς την τροφοδοσία της που εδώ και τρία χρόνια δοκιμάζεται σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Άρα το μεγαλύτερο αγκάθι στην αλυσίδα: Παραγωγή, Μεταφορά, Αποθήκευση, Πώληση Λιανικής, δεν είναι το τελευταίο στάδιο, αλλά το πρώτο. Και δεν σκοντάφτει στον τρόπο, αλλά στο μέγεθος της παραγωγής.

Για αυτό και η σημερινή της ανακοίνωση επικεντρώνεται στο μεγαλύτερο επίτευγμα μέχρι στιγμής, στον νέο Υγροποιητή. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην διατήρηση ενός ακραίου κρυογονικού περιβάλλοντος, που απαιτεί η υγροποίηση του υδρογόνου, έχει νέας σχεδίασης εναλλάκτες θερμότητας, στροβίλους εκτόνωσης, πολύπλοκες σωληνώσεις και βαλβίδες, όλα τους βασισμένα σε νέες τεχνολογίες της Kawasaki που μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αλλού.

Δεδομένης της τεράστιας στρατηγικής του σημασίας, ο Υγροποιητής έχει ήδη χαρακτηριστεί ως μία από τις τεχνολογίες-κλειδιά στη Στρατηγική Ανάπτυξης της Ιαπωνίας, με τη μονάδα να υπόσχεται την υψηλότερη απόδοση υγροποίησης παγκοσμίως στην κατηγορία της. Η εθνική στρατηγική της Ιαπωνίας περιλαμβάνει 17 τομείς, η υγροποίηση του υδρογόνου είναι ένας από αυτούς τους τομείς και στο κέντρο της εθνικής αυτής στρατηγικής τοποθετείται το νέο εργοστάσιο της Kawasaki. Αυτό σημαίνει πως ο Όμιλος υποστηρίζεται στο εγχείρημα αυτό από το Ιαπωνικό κράτος.

Η Kawasaki κατασκευάζει την μεγαλύτερη μονάδα υγροποίησης υδρογόνου - 50 τόνοι την ημέρα!

Η τεχνογνωσία αυτή, μοναδική στον κόσμο δεν προέκυψε χθες. Ήδη από το 2013, η Kawasaki είχε εξελίξει ένα πρωτότυπο του Υγροποιητή βασισμένο σε δικές της, τεχνολογίες που ανέπτυξε εσωτερικά ενώ προχώρησε και στον πρώτο του είδους του που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ιαπωνία. Το 2020, η Kawasaki έγινε ο πρώτος Ιάπωνας κατασκευαστής που έβγαλε στην παραγωγή έναν υγροποιητή υδρογόνου, με δυνατότητα 5 τόνων την ημέρα. Οι πέντε τόνοι την ημέρα έμοιαζαν αδύνατο επίτευγμα πριν από το 2010 και πλέον μέσα σε μία εξαετία έχει τον τρόπο να δεκαπλασιάσει αυτή την ποσότητα, ξεκινώντας την κατασκευή της!

Kawasaki: Κατασκευάζει το πρώτο τάνκερ υγροποιημένου υδρογόνου! Το τεράστιο όφελος για το μέλλον της μοτοσυκλέτας

Κομμάτι του μυστικού της Kawasaki στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων υδρογόνου είναι πως συνδύασε την τεχνογνωσία της στις κρυογονικές εφαρμογές με την τεχνολογία τουμπινών υψηλής ταχύτητας που έχει χτίσει μέσα από την εξέλιξη αεροστροβίλων και κινητήρων jet για αεροσκάφη. Εξαιτίας αυτής της τεχνογνωσίας άλλωστε, κατάφερε να φέρει στην παραγωγή και την μόνη υπερτροφοδοτούμενη μοτοσυκλέτα που υπάρχει αυτή την στιγμή την H2 στις διάφορες εκδόσεις.

Αυτό το τεχνολογικό πάντρεμα είναι πίσω από την εκτόξευση της απόδοσης που με την σειρά της έχει στόχο να ρίξει το κόστος σε όλο το μήκος της αλυσίδας. Το μικρό κόστος παραγωγής είναι ο μόνος τρόπος να πετύχει εμπορικά το υδρογόνο, αφού λύσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα για τα οποία παλεύει.

Το νέο εργοστάσιο σε αυτό αποσκοπεί. Έχοντας το βλέμμα στην παγκόσμια ζήτηση, αλλά και στις παραδόσεις από μεγάλες χώρες παραγωγής όπως η Αυστραλία και η Μέση Ανατολή, η Kawasaki αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για περαιτέρω αύξηση της κλίμακας στο μέλλον.

Δεν είναι μόνη της σε όλο αυτό, παρότι σηκώνει το κύριο βάρος της εξέλιξης της αλυσίδας παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης, η Yamaha στηρίζει έμπρακτα το κομμάτι της εμπορικής εκμετάλλευσης σε μοτοσυκλέτες παραγωγής, όπως και η Honda. Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του εργοστασίου και ξεκινήσει η λειτουργεία του, η περαιτέρω έρευνα και εξέλιξη θα βασιστεί αποκλειστικά στην μείωση του κόστους και στην αξιοπιστία της αποθήκευσης και μεταφοράς.

Τα πράγματα αποκτούν μία άλλη διάσταση, όταν τα δει κανείς από την άλλη μεριά, την μεριά της Πολιτείας, όπου η βοήθεια και η αρωγή στην Kawasaki δεν γίνονται για λόγους γοήτρου αλλά γιατί πάνω στο υδρογόνο βασίζουν μια ουδέτερη από πετρέλαιο κοινωνία, με στόχο να διασφαλίσουν της ενεργειακή ανεξαρτησία της Ιαπωνίας.