KTM 450 SX-F Factory 2023 - Σε περιορισμένη παραγωγή

Φορτωμένη με καλούδια και με αγωνιστική βαφή
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/12/2022

Καθώς η ΚΤΜ ετοιμάζεται για την έναρξη του ΑΜΑ Supercross με τους Cooper Webb και Marvin Musquin στη μεγάλη κατηγορία, παρουσίασε την κορυφαία 450 SX-F Factory Edition του 2023, πάνω στην οποία βασίζονται οι εργοστασιακές μοτοσυκλέτες των αναβατών της στις Η.Π.Α..

Πρόκειται για την κορυφαία ΜΧ έκδοση της ΚΤΜ, φορτωμένη με δεκάδες επίσημα αξεσουάρ από τον κατάλογο PowerParts των “πορτοκαλί”.

Στην καρδιά της μοτοσυκλέτας βρίσκεται ο μονοκύλινδρος κινητήρας με τον μονό εκκεντροφόρο επικεφαλής, αποδίδοντας 68 hp και ζυγίζοντας λιγότερα από 27 κιλά. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται σύστημα launch control, quickshifter, 2 χάρτες, ανασχεδιασμένο φιλτροκούτι, νέα εξάτμιση και πολλές ακόμα βελτιώσεις.

Νέο είναι το τρίγωνο του αναβάτη για βελτιωμένη πληροφόρηση, με το “anti-squat” concept του πλαισίου και των αναρτήσεων (με ενισχυμένο υποπλαίσιο αλουμινίου), να συνεργάζεται με τη νέα θέση κινητήρα για καλύτερη συγκέντρωση των μαζών.

Στις πλήρως ρυθμιζόμενες -χωρίς εργαλεία μάλιστα- αναρτήσεις υπεύθυνη είναι η WP, και στα φρένα η Brembo.

Για την έκδοση 2023 του 450 SX-F Factory Edition, η ΚΤΜ έχει χαρίσει μοναδική βαφή με πορτοκαλί πλαίσιο και Red Bull KTM Factory Racing γραφικά, φορτώνοντας παράλληλα τη μοτοσυκλέτα με εξοπλισμό: πορτοκαλί αγωνιστική σέλα, εργοστασιακούς τροχούς, τιμονόπλακα, carbon ποδιά, carbon μπροστινό προστατευτικό δίσκου, τελικό εξάτμισης Akrapovic, κάλυμμα συμπλέκτη Hinson, WP σύστημα εκκίνησης, πορτοκαλί γρανάζι πίσω, χρυσή αλυσίδα, ODI γκριπ, κ.α.

Η 450 SX-F Factory Edition 2023 θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένη παραγωγή, σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την προ-παραγγείλουν μέσω των επίσημων dealer της ΚΤΜ, με τις παραδόσεις να αναμένονται τον Δεκέμβριο του 2022. Σημειώστε πως ακόμα δεν γνωρίζουμε αν θα διατεθούν και για την Ευρώπη.

Το Πρωτάθλημα AMA Supercross ξεκινά στις 7 Ιανουαρίου, ενώ έχει 17 γύρους, με την ΚΤΜ να συμμετέχει σε αυτό εκτός από τους προαναφερθέντες Musquin και Webb στα 450, και με τους Aaron Plessinger και Tom Vialle στα 250.

Η Δημοτική Αστυνομία απέκτησε και εξουσίες Τροχαίας – Στις αρμοδιότητές της έλεγχοι και πρόστιμα

Πολλαπλασιάζονται οι αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών σε 24ωρη βάση
dimotiki-astynomia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/10/2026

Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ψηφίστηκε το Καλοκαίρι και τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ δίνει διευρυμένες αρμοδιότητες στη Δημοτική Αστυνομία (Δ.Α.), προβλέποντας 24ωρες βάρδιες χωρισμένες σε τρία οκτάωρα (πρωινή, απογευματινή, νυχτερινή) και ευθύνες που πλέον περιλαμβάνουν και τροχονομικά καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, τα όργανα της Δ.Α. θα μπορούν να προβαίνουν σε ελέγχους ΙΧ οχημάτων τόσο για τα πρέποντα έγγραφα που οφείλουν να έχουν, όσο και για μια σειρά ελεγκτικών αρμοδιοτήτων που αφορούν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Έτσι θα επιτηρούν ζητήματα όπως παράνομη στάθμευση, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπερβολική ταχύτητα, υπερβολικός θόρυβος, κατάληψη θέσεων φόρτισης από οχήματα που είτε δεν είναι ηλεκτρικά ή δεν φορτίζουν εκείνη τη στιγμή κ.ά.

Ειδικά δε για τα πάσης φύσεως δίκυκλα, από ποδήλατα ως μοτοσυκλέτες, για τρίτροχα και τετράτροχα, αλλά και για τα ελαφριά προσωπικά οχήματα (ΕΠΗΟ), η Δ.Α. εξουσιοδοτείται να προβαίνει σε κάθε έλεγχο των ειδικών διατάξεων του ΚΟΚ που ισχύουν γι’ αυτά.

Τα παραπάνω ωστόσο ισχύουν με μια προϋπόθεση. Στον εκάστοτε Δήμο θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός Δημοτικών Αστυνομικών για να μπορούν να αναλάβουν και τροχονομικές αρμοδιότητες και ο αριθμός αυτός προκύπτει χοντρικά διαιρώντας τον πληθυσμό του Δήμου διά 2.000. Αν η στελέχωση της Δ.Α. είναι κάτω από το απαιτούμενο όριο, τότε η τοπική αρχή έχει το δικαίωμα να περικόψει τις ευθύνες τους με τέτοιον τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζονται οι υπόλοιπες αρμοδιότητές τους.

Δίνονται μάλιστα δύο παραδείγματα, με τον Δήμο Αθηναίων που βάσει πληθυσμού θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 322 Δημοτικούς Αστυνομικούς, μα στην πράξη έχει 522. Το δεύτερο παράδειγμα είναι του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος εμφανίζεται υποστελεχωμένος, καθώς η δύναμη της Δ.Α. θα έπρεπε να αριθμεί 90 αστυνομικούς, μα έχει μόλις 32. Ανάλογες ελλείψεις σε προσωπικό εμφανίζουν και άλλοι δήμοι που φέρνει ως παράδειγμα το υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικών που καθορίζει τις νέες αρμοδιότητες της Δ.Α., ήτοι της Αργυρούπολης (8 αντί 30) και της Πάρου (3 αντί 7).

Επιπλέον, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Δ.Α. υπαινίσσεται και μελλοντική τους ενίσχυση, τόσο σε προσωπικό (για όσους εμφανίζονται υποστελεχωμένοι) όσο και σε απαραίτητο εξοπλισμό. Για παράδειγμα, απαιτούνται συσκευές που να διαβάζουν τα ψηφιακά έγγραφα του Gov.gr Wallet ώστε να μπορούν να ελέγξουν ταυτότητες, άδειες οχημάτων και διπλώματα οδήγησης, καθώς και ραντάρ χειρός για τον έλεγχο της ταχύτητας οχημάτων.

Παραμένει ασαφές αν τα πρόστιμα που βεβαιώνουν τα όργανα της Δ.Α. είναι όμοια με αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας, δηλαδή πού καταλήγουν τα έσοδα και κατά πόσο θα αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα από τους πολίτες ή αν οι Δήμοι θα γεμίσουν κούτες με αγνοημένες απλήρωτες κλήσεις, όπως πολλάκις στο παρελθόν έχει γίνει με τις δημοτικές κλήσεις για παράνομη στάθμευση.

Ελπίζουμε τουλάχιστον η Δ.Α. να περάσει και από κάποια σχετική εκπαίδευση πριν αρχίσει να μοιράζει τροχονομικούς ελέγχους και πρόστιμα, γιατί καλά τα έσοδα, αλλά δεν θέλει και πολύ για να μπλοκάρει το σύστημα με ενστάσεις και μηνύσεις.