MAHLE - Παρουσίασε ηλεκτροκινητήρα που μπορεί να δουλεύει συνεχώς στο 90% της ισχύος του

Με τη χρήση ενός καινοτόμου συστήματος ελαιόψυξης
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/7/2022
Η γερμανική MAHLE εξέλιξε έναν νέο ηλεκτροκινητήρα, που η ίδια υποστηρίζει πως είναι ο ανθεκτικότερος του κόσμου, έχοντας τη δυνατότητα να δουλεύει στο 90%  της μέγιστης ισχύος του, για απεριόριστο χρονικό διάστημα! Ταυτόχρονα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη χρήση σπάνιων γαιών.
 
“Το να κατασκευάσει κανείς μεγάλους ηλεκτροκινητήρες υψηλών επιδόσεων για μικρό χρονικό διάστημα είναι εύκολο. Αυτό που έλειπε από την αγορά μέχρι σήμερα, ήταν ανθεκτικοί και παράλληλα μικρών διαστάσεων κινητήρες, που να σπάσουν τους περιορισμούς για καθημερινή χρήση” λέει ο Martin Berger, Αντιπρόεδρος στον τομέα Έρευνας και Προηγμένης Μηχανικής της MAHLE. “Ο νέος Superior continuous torque (SCT) κινητήρας μας είναι η λύση. ”
 
Αν έχετε παρατηρήσει, οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων δίνουν σχεδόν πάντα δυο νούμερα απόδοσης, instant (στιγμιαίας) και continuous (συνεχόμενης). Η στιγμιαία απόδοση είναι και η μέγιστη, δεν μπορεί όμως να διατηρηθεί επί μακρόν, τόσο γιατί αδειάζει τη μπαταρία, όσο και γιατί θερμαίνει και καταπονεί υπερβολικά τον κινητήρα.
 
Μια από τις διαφορές στον νέο κινητήρα της MAHLE που του επιτρέπουν να διατηρεί τη μέγιστη ιπποδύναμη του για μεγάλα χρονικά διαστήματα δίχως πρόβλημα είναι ένα καινοτόμο σύστημα ελαιόψυξης που επιπλέον επιτρέπει στα θερμικά απόβλητα να χρησιμοποιούνται ξανά στο όχημα.
Έτσι, σύμφωνα με τη MAHLE, ο SCT ηλεκτροκινητήρας της μπορεί να λειτουργεί σε συνεχόμενη (continuous) ισχύ στο 90% της μέγιστης ιπποδύναμης του!
 
Αν οι ισχυρισμοί της εταιρείας αποδειχτούν αληθείς, ο SCT αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο βήμα προόδου στους ηλεκτροκινητήρες, ενώ η MAHLE αναφέρει πως θα παράξει διαφορετικές εκδόσεις του για κάθε κατηγορίας οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των δικύκλων.
 
Πέρα από το νέο σύστημα ψύξης, το οποίο η MAHLE δεν μας αναλύει διεξοδικά, ο compact σχεδιασμός του κινητήρα προσφέρει πλεονεκτήματα στο κόστος των υλικών και του βάρους, ενώ αν ο πελάτης το επιθυμεί, η MAHLE μπορεί να συναρμολογήσει τον κινητήρα δίχως τη χρήση σπάνιων γαιών. Η έκδοση χωρίς τις σπάνιες γαίες (βλ. νεοδύμιο), θα έχει τις ίδιες επιδόσεις και την ίδια αντοχή με εκείνη που θα περιέχει μαγνήτες, ενώ το μοναδικό του μειονέκτημα θα είναι οι ελαφρώς μεγαλύτερες διαστάσεις του.
 
Ο νέος SCT κινητήρας θα παρουσιαστεί στο περίπτερο της MAHLE στο συνέδριο μεταφορών της ΙΑΑ στο Ανόβερο τον Σεπτέμβριο του 2022.

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.