Marc Marquez-Nicolo Bulega: Μάχη με πτώση σε φιλικό αγώνα στο φετινό WDW 2024

Αγωνιστικό περιστατικό αλλά ταυτόχρονα και μία φιλική εκδήλωση όπως είναι ο Αγώνας των Πρωταθλητών της Ducati
Bulega πτώση στο WDW 2024 από Marquez
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

29/7/2024

Στο αποκορύφωμα του φετινού World Ducati Week 2024, της μεγάλης γιορτής της Ducati, η προσπέραση του Marquez στον Bulega και η πτώση του Ιταλού στον Αγώνα των Πρωταθλητών τράβηξε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας.

Στον φιλικό αγώνα που ο παγκόσμιος πρωταθλητής Pecco Bagnaia τερμάτισε με άνεση στην πρώτη θέση και ο Andrea Iannone ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου και που συνήθως δεν απασχολεί καθόλου την επικαιρότητα, φέτος κέρδισε τα φώτα της δημοσιότητας η τρίτη θέση που πήγε τελικά στον Marquez έπειτα από την προσπέραση που έκανε ο 30χρονος Ισπανός στον Nicolo Bulega. Μια προσπέραση που συνοδεύτηκε από πτώση του Ιταλού, ευτυχώς χωρίς συνέπειες για τον 24χρονο αναφορικά με την σωματική του υγεία.

Η κίνηση του Marquez να προσπεράσει τον Bulega στην τελευταία στροφή πριν τη λήξη του αγώνα θεωρήθηκε υπερβολική από μία μερίδα των Ducatisti που παρακολουθούσαν με τον Ισπανό οχτώ φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή να εισπράττει ακόμη και γιουχαρίσματα μετά τον αγώνα για τον τρόπο που πήρε την τρίτη θέση από τον Bulega. Ένας αγώνας που ήταν μέρος της μεγάλης γιορτής της Ducati και θα παρουσίαζε με τον καλύτερο τρόπο στους θεατές αλλά και το παγκόσμιο κοινό, τη νέα Ducati Panigale V4 S. 

Bulega πτώση στο WDW 2024 από Marquez
Ο Marquez πίεζε τον Bulega στο κλείσιμο του αγώνα και ο Ιταλός ήταν "ενήμερος" για τις προθέσεις του 

Στις κάμερες φαίνεται ότι ο Ισπανός περνά με μία επιθετική κίνηση τον Bulega που δείχνει να ξαφνιάζεται καθώς μαζεύεται απότομα, παρόλο που όπως φαίνεται είχε αντίληψη για τη θέση του οχτώ φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή σε σχέση με τον ίδιο. Φρενάροντας οριακά για να περάσει, ο Marquez διατηρεί τη γραμμή του και ο Bulega στην προσπάθειά του να τοποθετηθεί ξανά αυξάνει την κλίση του, φαίνεται να ακουμπά ελαφρώς πάνω στo Panifale V4 S του Marquez και πέφτει. Σύμφωνα με νεότερη δήλωση από την πλευρά της Ducati, υπήρξε επαφή των δύο μοτοσυκλέτων.

Η επίμαχη στιμή από τις κερκίδες:

 

 

Ο Marquez δήλωσε αμέσως μετά ότι δεν ένιωσε να υπάρχει επαφή μεταξύ των δύο μοτοσυκλετών αν και απολογήθηκε για την επιθετική κίνηση που έκανε στον 24χρονο Bulega, τον μικρότερο σε ηλικία αναβάτη που συμμετείχε στον συγκεκριμένο αγώνα. Τόνισε επίσης πως για τον ίδιο είναι μία πολύ φυσιολογική κίνηση να ορμά στα φρένα και του βγαίνει με φυσικό τρόπο χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το ερώτημα είναι αν σε τέτοιου είδους "φιλικό" αγώνα οι αναβάτες θα έπρεπε να οδηγούν όσο επιθετικά μπορούν σε έναν κανονικό αγώνα, ρισκάροντας έναν τραυματισμό για τους ίδιους αλλά και για τους άλλους. Ως περιστατικό αυτό που συνέβη μεταξύ Marquez και Bulega είναι ένα καθαρό αγωνιστικό περιστατικό: ο Ισπανός περνά στα φρένα τον αναβάτη της Ducati στο WSBK, ο οποίος μην έχοντας τον απαραίτητο χώρο επιλέγει να προσπαθήσει να στρίψει μαζί με τον Marquez, προσπαθώντας να παλέψει εκείνη τη στιγμή για την τρίτη θέση αντί να ανοίξει την τροχιά του. Το σώμα του να φαίνεται ότι ακουμπά στο πίσω μέρος της Panigale του Marquez.

World Ducati Week 2024
Ο Bulega δεν πήγε στο βάθρο να πανηγυρίσει μαζί με τον Marquez ως τρίτος στον αγώνα, όπως ήλπιζε ο Ισπανός

Ο αγώνας μπορεί να είναι φιλικός αλλά δεν λέγεται Αγώνας τον Πρωταθλητών χωρίς λόγο με Marquez, Bagnaia και Bulega να έχουν μεταξύ τους 12 Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Oι αναβάτες έχουν και τη δική τους εικόνα να υπερασπιστούν κάτι που φάνηκε από τον τρόπο που οδήγησαν όλοι κατά τη διάρκεια του αγώνα, όπως και ο Bagnaia που δεν χαρίστηκε σε κανένα, ενώ μάλλον κανείς δεν έπρεπε να περιμένει από τον Marquez να κάνει πίσω στο τέλος του αγώνα εφόσον είδε ότι έχει την ευκαιρία να ανέβει στο βάθρο.

Δείτε παρακάτω τον αγώνα, τον οποίο και έχουμε προχωρήσει στο τέλος, λίγο μετά το περιστατικό μεταξύ των δύο αναβατών της Ducati.

 

Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη σε μοτοσυκλέτες ανά 1000 κατοίκους!

Η πρωτιά που είχαμε προ κρίσης εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τη χώρα μας
Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη σε μοτοσυκλέτες ανά 1000 κατοίκους!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/7/2026

Η περασμένη χρονιά, 2025, ολοκληρώθηκε σηματοδοτώντας ένα ακόμη 12μηνο σταθερής ανάπτυξης για την ελληνική αγορά μοτοσυκλέτας. Φτάνοντας στις 80.416 ταξινομήσεις, τα στοιχεία δείχνουν πως η αγορά μας έχει ανακάμψει από τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια, φτάνοντας ξανά σε επίπεδα προ 20ετίας.

Ανάλογα νούμερα βλέπαμε την περίοδο 2004-2006, όταν η αγορά της χώρας μας κυμαινόταν γύρω από τις 80.000 ταξινομήσεις, πριν φτάσει η κρίση που τη βύθισε στα επίπεδα των 30.000, με το ελάχιστο να σημειώνεται το 2017 με 28.852 – μια βουτιά που δεν παρατηρήθηκε σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε τέτοιο μέγεθος κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο.

Το 2005 είχε κυκλοφορήσει μια εκτενής μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία αναδεικνυόταν η σημασία της μοτοσυκλέτας στην ελληνική κοινωνία, καθώς ήδη από τότε η Ελλάδα μετρούσε 101 μοτοσυκλέτες ανά 1.000 κατοίκους, νούμερο απλησίαστο για οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή αγορά.

Η κοντινότερη επίδοση καταγραφόταν στην Ελβετία με 80 μοτοσυκλέτες/1000 κατοίκους και μετά ακολουθούσαν οι Ιταλία με 79, η Γερμανία με 46 και η Ισπανία με 42.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν η αγορά μας ανέκαμψε σημαντικά και με σταθερή πρόοδο έχει ξαναφτάσει σήμερα σε επίπεδα που είχαμε να δούμε για σχεδόν 20 χρόνια. Στο ίδιο διάστημα οι ευρωπαϊκές αγορές βιώνουν μια πιο σύνθετη κατάσταση, όπου για παράδειγμα το 2025 έκλεισε με αισθητή πτώση για τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες αγορές: Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία είδαν τις αγορές τους συρρικνώνονται σε ποσοστά από -6% (Ιταλία) ως και -36,7% (Γερμανία), με μόνη την Ισπανία να βλέπει θετικό πρόσημο (+8,3%), ενόσω η Ελλάδα συνέχισε τη διαρκή άνοδο μαζεύοντας άλλο ένα 3,12% για να φτάσει στις 80.416 ταξινομήσεις της περασμένης χρονιάς.

Στα δε νούμερα αυτά υπολογίζονται μόνο οι πωλήσεις καινούργιων μοτοσυκλετών, αγνοούν δηλαδή τις εισαγωγές μεταχειρισμένων από το εξωτερικό, ούτε οι πωλήσεις ειδικών κατηγοριών, όπως οι off-road που στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν εκδίδουν πινακίδες κυκλοφορίας.

Η Ελλάδα παραμένει η αναλογικά πρώτη χώρα της Ευρώπης σε μοτοσυκλέτες ανά 1000 κατοίκους, παρότι είναι μια από τις πληθυσμιακά μικρότερες και φτωχότερες, αλλά και κόντρα σε ένα κράτος που κάνει ό,τι μπορεί για να μας αναγκάσει να τις παρκάρουμε: μπάχαλο με την έκδοση πινακίδων, ανελέητο κυνήγι στο παρκάρισμα παρότι δεν προσφέρεται καμιά εναλλακτική λύση, ολοένα και αυστηρότερα πρόστιμα με αφαίρεση διπλώματος για ψύλλου πήδημα, ληστρικοί και αυθαίρετοι φόροι επί φόρων, υψηλότατος ΦΠΑ σε υποχρεωτικό εξοπλισμό και οδικές υποδομές που κάνουν ό,τι μπορούν για να απειλήσουν τη σωματική μας ακεραιότητα.

Σε αυτό το κλίμα και κόντρα σε κάθε λογική, η Ελλάδα παραμένει ισχυρό προπύργιο της μοτοσυκλέτας στην Ευρώπη και τα νούμερα το αποδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας: απ’ το ναδίρ του 2017 ως την επίδοση του 2025 μεσολαβούν εννιά χρόνια που αναλογούν σε αύξηση των ταξινομήσεων κατά +178,7%!

Ο κόσμος μιλάει, το κράτος άραγε ακούει;