Michelin - Κατασκευάζει το πρώτο εργοστάσιο ανακύκλωσης ελαστικών στη Σουηδία

Σε συνεργασία με τις εταιρείες Antin και Enviro και με σχέδιο κατασκευής παρόμοιων εργοστασίων σε όλη την Ευρώπη
Ανακύκλωση ελαστικών
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/2/2024

Η Michelin μαζί με την Antin και την Enviro ανακοίνωσαν την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου ανακύκλωσης ελαστικών στο τέλος του κύκλου ζωής τους στη Σουηδία. Το έργο θα βασίζεται στη μοναδική τεχνολογία πυρόλυσης της Enviro με δυνατότητα εξαγωγής πρώτων υλών από προϊόντα πολλαπλών συστατικών. Θα κατασκευαστεί στην Uddevalla της Σουηδίας ενώ θα έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώνει περίπου 35.000 τόνους μεταχειρισμένων ελαστικών ετησίως

Ο όγκος των ελαστικών που φτάνουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους και στη συνέχεια απορρίπτονται συνεχίζει να αυξάνεται, και πλέον ανέρχεται ετησίως σε 3,5 εκατομμύρια τόνους μόνο στην Ευρώπη. Η κοινοπραξία Michelin-Antin-Enviro ιδρύθηκε για να αναπτύξει την ανακύκλωση των μεταχειρισμένων ελαστικών σε όλη την Ευρώπη, παράγοντας βιώσιμες πρώτες ύλες. Τα κυριότερα από αυτά τα υλικά που παράγονται είναι η ανακτημένη αιθάλη και τα έλαια που μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή ελαστικών και στην πετροχημική βιομηχανία. Με την αντικατάσταση της “παρθένας” αιθάλης με το ανακτημένο υλικό της κοινοπραξίας, είναι δυνατή η μείωση των εκπομπών που προκύπτουν από τη χρήση της συμβατικής αιθάλης κατά περισσότερο από 90%.

Enviro

Η Antin και η Enviro συνήψαν την κοινοπραξία τον Μάρτιο του 2023 για την κατασκευή μιας σειράς εργοστασίων σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές γεωγραφικές περιοχές. Η Antin είναι μέτοχος πλειοψηφίας της κοινοπραξίας, η Michelin μέτοχος μειοψηφίας και η Enviro έχει δικαίωμα προαίρεσης να γίνει σημαντικός μέτοχος μειοψηφίας. Η Michelin υποστήριξε τη δημιουργία αυτής της κοινής επιχείρησης μεταξύ της Enviro και της Antin, ενώ το εγχείρημα ξεκίνησε το 2020, όταν η Michelin έγινε μέτοχος της Enviro για να υποστηρίξει την ωρίμανση αυτής της τεχνολογίας.

Enviro

Το πρώτο εργοστάσιο, με έδρα το Uddevalla της Σουηδίας, έχει λάβει όλες τις απαραίτητες περιβαλλοντικές και οικοδομικές άδειες και εγκρίσεις. Η κατασκευή έχει ήδη ξεκινήσει και το εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια του 2025. Εκτός από την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή της βιομηχανικής μονάδας, η κοινοπραξία υπέγραψε σειρά πολυετών συμβάσεων σχετικά με την προμήθεια ελαστικών στο τέλος του κύκλου ζωής τους, καθώς και ανακτημένης αιθάλης και ελαίου πυρόλυσης.

Enviro

Στο πλαίσιο αυτό, η Michelin συνεχίζει την προσέγγισή της για την ενεργό υποστήριξη της ανάπτυξης των οικοσυστημάτων ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ελαστικών και δεσμεύεται να συνεργαστεί για τις μελλοντικές εξελίξεις αυτής της κοινοπραξίας. Ως παράδειγμα, η Michelin έχει υπογράψει πολυετή συμφωνία προμήθειας όσον αφορά την αιθάλη και το πετρέλαιο πυρόλυσης.

Michelin

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η κοινοπραξία σχεδιάζει την κατασκευή εργοστασίων σε όλη την Ευρώπη με στόχο συνολική ετήσια δυναμικότητα ανακύκλωσης ενός εκατομμυρίου τόνων μεταχειρισμένων ελαστικών. Μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου της Uddevalla, η κοινοπραξία θα αναλάβει την κατασκευή πρόσθετων εργοστασίων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να διασφαλίσει την ταχεία εξάπλωση αυτής της τεχνολογίας. Η Antin και η Enviro έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα σχέδιο χρηματοδότησης για την κατασκευή αυτών των εργοστασίων.

Enviro

Η έναρξη αυτού του φιλόδοξου βιομηχανικού προγράμματος, το οποίο αναμένεται να αναπτυχθεί σε ευρωπαϊκή κλίμακα, απηχεί απόλυτα τους στρατηγικούς στόχους του Ομίλου Michelin για την επίτευξη 100% ανανεώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών μέχρι το 2050, μειώνοντας τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ελαστικών του

Η Yamaha προαγγέλλει σημαντική αποκάλυψη στην EICMA 2026 – Φήμες για Ténéré 900

“Κάτι νέο έρχεται” και θα “επαναπροσδιορίσει τα στάνταρ”
yamaha-redefine-teaser
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

26/8/2026

Μια μαύρη εικόνα με ένα κόκκινο ηλεκτροκαρδιογράφημα και μια ξεκάθαρη δήλωση κυκλοφόρησε η Yamaha, κλείνοντάς μας ραντεβού για τις 2 Νοεμβρίου 2026 και ώρα 18:00 (19:00 Ελλάδας) στο Μιλάνο.

Ως είναι σαφές, μιλάμε για την έκθεση EICMA 2026 που ανοίγει τις πύλες της για το κοινό στις 5 Νοεμβρίου, ενώ τις προηγούμενες δύο μέρες (3-4/11) θα είναι ανοικτή μόνο για τον Τύπο και τον εμπορικό κόσμο. Η Yamaha παραδοσιακά διοργάνωνε τη δική της προ-εκδήλωση σε χώρο εκτός του εκθεσιακού κέντρου Rho Fiera του Μιλάνου – συνήθως σε μεγάλα κλαμπ ή θέατρα στο κέντρο της πόλης – την παραμονή της πρεμιέρας της έκθεσης. Αυτή η τακτική είχε σταματήσει από τον covid και μετά, ωστόσο από φέτος επιστρέφει και αυτό ακριβώς είναι ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει το teaser της Yamaha.

Την παραμονή της ημέρας που θα πατήσουμε για πρώτη φορά πόδι στην EICMA 2026 λοιπόν, η Yamaha λέει πως θα μας δείξει κάτι νέο που περιγράφεται ως εξής:

“Η βιομηχανία ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό για πολύ καιρό. Είμαστε έτοιμοι να τον προκαλέσουμε. Κάτι νέο έρχεται.”

yamaha-redefine-teaser

Δεν μας αποκαλύπτει και πολλά, είναι η αλήθεια, ωστόσο οι φήμες που καιρό τώρα ακούγονται για χρήση του τρικύλινδρου κινητήρα CP3 στη μόνη κατηγορία που ως τώρα δεν είχε πατήσει, τις on-off/adventure, κερδίζουν πόντους στη μάχη της εικασίας.

Η Yamaha έχει βάλει τον CP3 σε πολλά μοντέλα και σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις προκύπτει ζευγάρωμα με τον δικύλινδρο CP2: MT-07 και ΜΤ-09, XSR700 και XSR900, Tracer 7 και Tracer 9, R7 και R9. Η αντιστοίχιση χαλάει μόνο στο Ténéré, το οποίο δεν έχει αποκτήσει τρικύλινδρο μοντέλο δίπλα στο Ténéré 700.

Αυτό ακριβώς βουίζει στις σκέψεις όλων όσων διασταυρώθηκαν με την ανακοίνωση της Yamaha, χωρίς ωστόσο να έχουμε κάποια πιο απτή ένδειξη πως όντως πρόκειται περί αυτού. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να μιλά για κάποιον νέο κινητήρα ή λ.χ. για τη μοτοσυκλέτα που θα αντικαταστήσει το ΜΤ-10 στη γκάμα της. Έχουμε επίσης ακούσει πληροφορίες για αναβίωση της sport touring γκάμας με ένα νέο μοντέλο που δεν θα είναι απαραιτήτως ψηλό και Tracer, ακολουθώντας στα χνάρια των Fazer 1000 και FJR1300.

Δεν αποκλείεται ακόμη και να μιλά για την ίδια την επιστροφή της εκδήλωσής της, στην οποία λογικά θα δείξει για πρώτη φορά όλα τα νέα μοντέλα που θα αποκαλυφθούν στο κοινό το πρωί της επόμενης, 3/11 και πρώτης μέρας Τύπου στην έκθεση του Μιλάνου.

Ωστόσο η δεδομένα μεγάλη προσμονή του κοινού για ένα τρικύλινδρο Ténéré και το γεγονός πως στην κορυφή των adventure της η Yamaha δεν έχει αντικαταστήσει ακόμη το Super Ténéré 1200, μάλλον κάνει τη σκέψη ενός Ténéré 900 να φαντάζει αρκετά πιθανή, τόσο ώστε από πολλούς να ερμηνεύεται οσαύτως ακόμη και το γεγονός πως στο καρδιογράφημα διακρίνονται τρεις χτύποι της καρδιάς, όσοι και οι κύλινδροι του CP3.

Σε κάθε περίπτωση, ας μην θεωρήσουμε ακόμη τίποτε ως δεδομένο, πλην αυτού που είναι ήδη βέβαιο: το απόγευμα της 2ας Νοεμβρίου η Yamaha θα μας αποκαλύψει κάποια ή όλα τα νέα μοντέλα 2027 που από το επόμενο πρωί θα κοσμούν το περίπτερό της στην EICMA. Και, βάσει του teaser που κυκλοφόρησε τώρα, ένα από αυτά πιθανότατα θα “επαναπροσδιορίσει” τα στάνταρ.

Ετικέτες