Michelin - Κατασκευάζει το πρώτο εργοστάσιο ανακύκλωσης ελαστικών στη Σουηδία

Σε συνεργασία με τις εταιρείες Antin και Enviro και με σχέδιο κατασκευής παρόμοιων εργοστασίων σε όλη την Ευρώπη
Ανακύκλωση ελαστικών
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/2/2024

Η Michelin μαζί με την Antin και την Enviro ανακοίνωσαν την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου ανακύκλωσης ελαστικών στο τέλος του κύκλου ζωής τους στη Σουηδία. Το έργο θα βασίζεται στη μοναδική τεχνολογία πυρόλυσης της Enviro με δυνατότητα εξαγωγής πρώτων υλών από προϊόντα πολλαπλών συστατικών. Θα κατασκευαστεί στην Uddevalla της Σουηδίας ενώ θα έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώνει περίπου 35.000 τόνους μεταχειρισμένων ελαστικών ετησίως

Ο όγκος των ελαστικών που φτάνουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους και στη συνέχεια απορρίπτονται συνεχίζει να αυξάνεται, και πλέον ανέρχεται ετησίως σε 3,5 εκατομμύρια τόνους μόνο στην Ευρώπη. Η κοινοπραξία Michelin-Antin-Enviro ιδρύθηκε για να αναπτύξει την ανακύκλωση των μεταχειρισμένων ελαστικών σε όλη την Ευρώπη, παράγοντας βιώσιμες πρώτες ύλες. Τα κυριότερα από αυτά τα υλικά που παράγονται είναι η ανακτημένη αιθάλη και τα έλαια που μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή ελαστικών και στην πετροχημική βιομηχανία. Με την αντικατάσταση της “παρθένας” αιθάλης με το ανακτημένο υλικό της κοινοπραξίας, είναι δυνατή η μείωση των εκπομπών που προκύπτουν από τη χρήση της συμβατικής αιθάλης κατά περισσότερο από 90%.

Enviro

Η Antin και η Enviro συνήψαν την κοινοπραξία τον Μάρτιο του 2023 για την κατασκευή μιας σειράς εργοστασίων σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές γεωγραφικές περιοχές. Η Antin είναι μέτοχος πλειοψηφίας της κοινοπραξίας, η Michelin μέτοχος μειοψηφίας και η Enviro έχει δικαίωμα προαίρεσης να γίνει σημαντικός μέτοχος μειοψηφίας. Η Michelin υποστήριξε τη δημιουργία αυτής της κοινής επιχείρησης μεταξύ της Enviro και της Antin, ενώ το εγχείρημα ξεκίνησε το 2020, όταν η Michelin έγινε μέτοχος της Enviro για να υποστηρίξει την ωρίμανση αυτής της τεχνολογίας.

Enviro

Το πρώτο εργοστάσιο, με έδρα το Uddevalla της Σουηδίας, έχει λάβει όλες τις απαραίτητες περιβαλλοντικές και οικοδομικές άδειες και εγκρίσεις. Η κατασκευή έχει ήδη ξεκινήσει και το εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια του 2025. Εκτός από την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή της βιομηχανικής μονάδας, η κοινοπραξία υπέγραψε σειρά πολυετών συμβάσεων σχετικά με την προμήθεια ελαστικών στο τέλος του κύκλου ζωής τους, καθώς και ανακτημένης αιθάλης και ελαίου πυρόλυσης.

Enviro

Στο πλαίσιο αυτό, η Michelin συνεχίζει την προσέγγισή της για την ενεργό υποστήριξη της ανάπτυξης των οικοσυστημάτων ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ελαστικών και δεσμεύεται να συνεργαστεί για τις μελλοντικές εξελίξεις αυτής της κοινοπραξίας. Ως παράδειγμα, η Michelin έχει υπογράψει πολυετή συμφωνία προμήθειας όσον αφορά την αιθάλη και το πετρέλαιο πυρόλυσης.

Michelin

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η κοινοπραξία σχεδιάζει την κατασκευή εργοστασίων σε όλη την Ευρώπη με στόχο συνολική ετήσια δυναμικότητα ανακύκλωσης ενός εκατομμυρίου τόνων μεταχειρισμένων ελαστικών. Μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου της Uddevalla, η κοινοπραξία θα αναλάβει την κατασκευή πρόσθετων εργοστασίων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να διασφαλίσει την ταχεία εξάπλωση αυτής της τεχνολογίας. Η Antin και η Enviro έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα σχέδιο χρηματοδότησης για την κατασκευή αυτών των εργοστασίων.

Enviro

Η έναρξη αυτού του φιλόδοξου βιομηχανικού προγράμματος, το οποίο αναμένεται να αναπτυχθεί σε ευρωπαϊκή κλίμακα, απηχεί απόλυτα τους στρατηγικούς στόχους του Ομίλου Michelin για την επίτευξη 100% ανανεώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών μέχρι το 2050, μειώνοντας τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ελαστικών του

Χιλιάδες Hell’s Angels καταφτάνουν στην Ηγουμενίτσα – Άρχισαν ήδη οι συλλήψεις

Πάνω από 5.000 μοτοσυκλετιστές αναμένονται στο Ελληνικό Φεστιβάλ Φίλων Αμερικανικής Μοτοσυκλέτας στην παραλία Δρέπανο
hells-angels
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

5/6/2026

Η διοργάνωση του φεστιβάλ στο Δρέπανο από 5 ως 7 Ιουνίου αναμένεται να προσελκύσει στην περιοχή χιλιάδες μοτοσυκλετιστές από όλη την Ευρώπη και μεταξύ τους μεγάλο αριθμό μελών της οργάνωσης Hell’s Angels (HAMC).

Το γεγονός αυτό ωστόσο έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές της χώρας, καθώς εκτιμάται πως μεταξύ των μελών της HAMC περιλαμβάνονται αρκετοί επικίνδυνοι κακοποιοί. Άλλωστε υπάρχει πάντα η ανάμνηση του ανάλογου φεστιβάλ στην περιοχή το 2015, όταν μια ομάδα Hell’s Angels είχε ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου 41χρονο Έλληνα έξω από κατάστημα εστίασης μετά από ασήμαντη διαφωνία.

Στο μεταξύ δέκα συλλήψεις έχουν ήδη γίνει από τις αρχές, επτά στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα και άλλες τρεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αφορώντας όλες μέλη διαφόρων τμημάτων της HAMC.

Στον Προμαχώνα συνελήφθησαν επτά μοτοσυκλετιστές από τη Βουλγαρία και την Πολωνία που βρέθηκαν σε έλεγχο με μαχαίρια, σιδερογροθιές και γκλομπ. Στη δε Ηγουμενίτσα πιάστηκαν στη διάρκεια ελέγχων κατά την αποβίβαση από το καράβι τρεις Γερμανοί υπήκοοι, δύο εξ αυτών οπλισμένοι με μαχαίρια και ο τρίτος καθώς εκκρεμούσε εις βάρος του διεθνές ένταλμα για τροχαίο με τραυματισμό στην Πολωνία.

Με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών να μιλούν για μια συγκέντρωση περισσότερων από 5.000 μοτοσυκλετιστών, η Ελληνική Αστυνομία έχει καταστρώσει ειδικά σχέδια περιφρούρησης στην περιοχή, σε συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές και το Λιμενικό Σώμα.