MOTO-Αιμοδοσία: Μια ουσιαστική κίνηση αλληλεγγύης

Κάναμε την πρώτη βόλτα να αξίζει
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

4/5/2020

Μπορεί τα μέτρα περιορισμού της κίνησης να άρθηκαν σήμερα τα ξημερώματα, αλλά εμείς δώσαμε την ευκαιρία για την πρώτη μοτοσυκλετιστική βόλτα και μάλιστα για καλό σκοπό! Το Σάββατο 2 Μαΐου στο κλειστό γυμναστήριο "Σοφία Μπεφόν" στον Φλοίσβο, διοργανώσαμε μαζί με την Motorcycle Events και με την αρωγή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, την πρώτη ΜΟΤΟ-Αιμοδοσία της φετινής χρονιάς. Την όλη διαδικασία σε ιατρικό επίπεδο, την ανέλαβε το τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία".

Ήδη από τις προηγούμενες μέρες, οι δηλώσεις συμμετοχής του μοτοσυκλετιστικού κοινού ήταν πραγματικά συγκινητικές, ειδικά στην δυγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε, όπου λόγω της πανδημίας, των περιοριστικών μέτρων, αλλά και του φόβου των ίδιων των αιμοδοτών, η προσφορά σε αίμα έχει φτάσει σε δραματικά χαμηλά επίπεδα.

Επειδή καλώς ή κακώς ανήκουμε σε μια ομάδα ανθρώπων που είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι στους κινδύνους κι επειδή ακριβώς γι' αυτό όλοι οι μοτοσυκλετιστές είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ό,τι έχει να κάνει με αντίστοιχες προσφορές, αποφασίσαμε μαζί με την εταιρεία Motorcycle Events και την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, να συνδιοργανώσουμε μια τέτοια πρωτοβουλία. Πέρα όλων των άλλων, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε ό,τι έχει να κάνει με την μοτοσυκλέτα και τους μοτοσυκλετιστές, γεγονός καθόλου τυχαίο μιας και ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος, αλλά και πολλά από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και Αντιδήμαρχοι (όπως ο κ. Γιάννης Αρκουμάνης, Αντιδήμαρχος Υγείας) είναι και οι ίδιοι φανατικοί μοτοσυκλετιστές!

Η όλη διαδικασία κύλησε πραγματικά άψογα, σε έναν ιδανικό χώρο με ήσυχο περιβάλλον, που επέτρεπε να διατηρήσουμε τις απαραίτητες αποστάσεις και με μια άρτια οργάνωση και ροή, έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή ταλαιπωρία για τους πάνω από 60 αιμοδότες που μας τίμησαν με την προσφορά τους. Το ιατρικό προσωπικό του "Αγία Σοφία" με την πολυετή εμπειρία του, έκανε τις αιμοληψίες ταχύτατα και άρτια, ενώ όπως τονίστηκε από τους νοσηλευτές και τους γιατρούς, αντίστοιχα εντυπωσιακή ήταν και η ανταπόκριση του κόσμου, καθώς μετά το πέρας της διαδικασίας τόνιζαν εντυπωσιασμένοι πως είχαν πολύ καιρό να δουν ένα τόσο νεανικό κοινό, ευγενές και απόλυτα συνεργάσιμο στην όλη διαδικασία! Ήταν μάλιστα ικανοποιημένοι σε τέτοιο επίπεδο, που σχεδόν… απαίτησαν να επαναλάβουμε τέτοιες κινήσεις, κάτι άλλωστε που ήταν και η γενικότερη παρότρυνση όλων όσων ήρθαν για να προσφέρουν τα 10 πιο πολύτιμα λεπτά από το χρόνο τους.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η μέρα κύλησε με μια συνεχόμενη και σταθερή ροή προσέλευσης, ενώ μας τίμησε με την παρουσία του σχεδόν όλο το Δημοτικό Συμβούλιο του Παλαιού Φαλήρου, με τον ίδιο τον Δήμαρχο να είναι παρών στο μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας.

Στο τέλος, όσοι ολοκλήρωναν την αιμοδοσία και αφού περίμεναν παρέα μας ένα μικρό διάστημα (όπως προβλέπεται) πριν ανέβουν να οδηγήσουν τις μοτοσυκλέτες τους, έπαιρναν ως αναμνηστικό από μία μπαντάνα του ΜΟΤΟ και αυτοκόλλητα του περιοδικού, μια ελάχιστη προσφορά από μέρους μας, για όλο τον κόσμο που ήρθε να δώσει αίμα. Πέρα όμως από τον συμβολικό χαρακτήρα, όπως μας είπε και το ιατρικό προσωπικό, αποτέλεσε και μια πρώτης τάξεως παροχή, καθώς πέρα από όλα τ' άλλα η μπαντάνα του ΜΟΤΟ παρέχει και μια ικανοποιητική προστασία ως υποκατάστατο της ιατρικής μάσκας.

Από μεριάς μας, το μεγαλύτερο και πιο βροντερό ευχαριστώ, είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε σε όλους και όλες που ήρθαν να προσφέρουν λίγο από το αίμα τους για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Μακάρι να αποτελέσουν παράδειγμα για ακόμη περισσότερους συνανθρώπους μας , για να συνειδητοποιήσουν ότι δέκα λεπτά από τη δική τους ζωή, μπορούν στην κυριολεξία να αλλάξουν ολόκληρη τη ζωή ενός άλλου. Ευχαριστούμε!

Πατέντα Kawasaki για τροφοδοσία με υγροποιημένο υδρογόνο - Ο πεντακύλινδρος κινητήρας του H2 HySE

Οι Ιάπωνες επιμένουν πως το υδρογόνο είναι προτιμότερη λύση από τις μπαταρίες
kawasaki h2 hyse
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/4/2026

Σε ένα από τα ισχυρότερα αναχώματα στην προτεινόμενη λαίλαπα της βεβιασμένης Ηλεκτροκίνησης εξελίσσεται η χρήση υδρογόνου ως καύσιμο στους κινητήρες εσωτερικής καύσης και οι Ιάπωνες πρωτοπορούν στο θέμα αυτό, έχοντας στήσει εδώ και μερικά χρόνια την κοινοπραξία HySE με συμμετοχή των περισσότερων κατασκευαστών μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων της χώρας.

Η Kawasaki είναι μια από τις πιο δραστήριες εταιρείες στον τομέα αυτόν, όσον αφορά στη Μοτοσυκλέτα τουλάχιστον, έχοντας ήδη παρουσιάσει το λειτουργικό πρωτότυπο H2 HySE που έκανε γύρους επίδειξης στις πίστες των Le Mans και Suzuka στα περιθώρια των αγώνων Endurance σε Γαλλία και Ιαπωνία πέρυσι.

kawasaki-h2-hyse

Αυτό το φουτουριστικό πρωτότυπο ωστόσο επιδεικνύει με μια ματιά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τεχνολογία υδρογόνου: την αποθήκευσή του. Οι γιγάντιες βαλίτσες του H2 HySE είναι απαραίτητες για να φιλοξενήσουν κάμποσα κάνιστρα υδρογόνου υπό πολύ υψηλή πίεση μα, ακόμη κι έτσι, η αυτονομία της μοτοσυκλέτας αυτής φέρεται να είναι ακόμη μη ανταγωνιστική συγκριτικά με μιας βενζινοκίνητης.

Η χρήση αερίου υδρογόνου έχει τα προβλήματά της, γι’ αυτό στο Akashi εξετάζουν ως λύση το υγροποιημένο υδρογόνο, καθώς έτσι θα μπορεί να χωρέσει περισσότερο στη μοτοσυκλέτα. Αυτό ακριβώς είναι και το αντικείμενο της πιο πρόσφατης ευρεσιτεχνίας που κατοχύρωσε η Kawasaki στην Ιαπωνία.

kawasaki-h2-hyse
Η ευρεσιτεχνία της Kawasaki μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τύπους κινητήρων, όπως λ.χ. σε έναν V8 που θα μοιάζει με V10

Στο σχέδιο βλέπουμε έναν κινητήρα που μοιάζει πεντακύλινδρος σε σειρά, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι τετρακύλινδρος – ως ήταν εξαρχής ο κινητήρας του H2 HySE με τον υπερσυμπιεστή. Μόνο που ο ακριανός κύλινδρος στη δεξιά πλευρά του κινητήρα δεν λειτουργεί όπως οι υπόλοιποι τέσσερεις και αντί να ωθεί τον στρόφαλο, παίρνει κίνηση απ’ αυτόν για να αντλήσει καύσιμο.

Εξηγούμαι αναλυτικότερα, γιατί τα νούμερα που συνοδεύουν την πατέντα της Kawasaki έχουν ιδιαίτερο τεχνικό ενδιαφέρον.

Στα χαρτιά, το υδρογόνο έχει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα από τη βενζίνη ανά μονάδα μάζας. Αυτό σημαίνει πως ένα κιλό υδρογόνου έχει περίπου τριπλάσια αποθηκευμένη ενέργεια από ένα κιλό βενζίνης. Αν όμως μιλήσουμε για ενέργεια ανά μονάδα όγκου, τότε η κατάσταση αντιστρέφεται ραγδαία, καθώς στον ίδιο όγκο η (υγρή) βενζίνη έχει ασύγκριτα περισσότερη ενέργεια από το (αέριο) υδρογόνο. Ενδεικτικά, αναφέρει πως ακόμη κι αν συμπιέσουμε το υδρογόνο στα 700 bar (πάνω από 10.000 psi), στο ίδιο όγκο η βενζίνη έχει εξαπλάσια ενέργεια αποθηκευμένη.

kawasaki-h2-hyse

Και το πρόβλημα στη μοτοσυκλέτα είναι πως ο δεσμευτικός παράγοντας δεν είναι τόσο το βάρος, όσο ο διαθέσιμος χώρος για αποθήκευση του υδρογόνου, δηλαδή ο όγκος.

Η ιδέα της Kawasaki είναι προφανέστατη: το υγροποιημένο υδρογόνο απαιτεί πολύ μικρότερο όγκο για την αποθήκευσή του, άρα θα μπορούμε να φορτώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα στη μοτοσυκλέτα χωρίς να απαιτεί βαλίτσες σε μέγεθος μικρής καλύβας. Μόνο που δεν είναι τόσο απλό το θέμα.

Το υγροποιημένο υδρογόνο έχει τα δικά του προβλήματα. Πρώτον, πρέπει να διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία για να μην εξαερωθεί, άρα το δοχείο αποθήκευσής του θα πρέπει να είναι άριστα μονωμένο για να διατηρεί το υδρογόνο σε υγρή φάση.

​ kawasaki h2 hyse
Στο σχέδιο της Kawasaki το υγρό υδρογόνο ψεκάζεται μέσω δύο μπεκ τόσο απευθείας στον θάλαμο καύσης (29) όσο και στην εισαγωγή του αέρα (28)

Μετά προκύπτει ένα θέμα με την πίεση που δεν θα έχουμε πλέον στο δοχείο του. Στα 700 και 1000 bar, μόλις ανοίξει δίοδος στο κύκλωμα τροφοδοσίας το αέριο θα εκτοξευτεί με μεγάλη πίεση. Δεν θα συμβεί το ίδιο με το υγρό όμως, οπότε τώρα χρειαζόμαστε τρόμπες για να δημιουργήσουν την απαιτούμενη πίεση στη γραμμή τροφοδοσίας.

Η προτεινόμενη λύση της Kawasaki στο θέμα είναι ένα δίδυμο από αντλίες, μια παραδοσιακή σαν αυτή που έχουν οι περισσότεροι κινητήρες της αγοράς ήδη για τη βενζίνη και μια δεύτερη την οποία στα σχέδια των Ιαπώνων υποδύεται το πέμπτο πιστόνι στον τετρακύλινδρο κινητήρα. Η Kawasaki λέει πως αυτός ο έξτρα κύλινδρος μπορεί να δημιουργήσει πίεση τουλάχιστον 1500 psi για να οδηγήσει το υγρό υδρογόνο στον θάλαμο καύσης.

Τα παραπάνω προφανώς και δεν λύνουν όλα τα ζητήματα της Υδρογονοκίνησης, αλλά αν μη τι άλλο δείχνουν πως οι Ιάπωνες επιμένουν πολύ ζεστά στο θέμα. Η Kawasaki μάλιστα δείχνει πολύ πρόθυμη να αναλάβει ρόλο πρωτοπόρου, καθώς εκτός από τη μοτοσυκλέτα κι ένα UTV που θα φορέσει τον ίδιο κινητήρα, έχει αναλάβει να εξελίξει ένα πλοίο ειδικά σχεδιασμένο για τη μεταφορά υγροποιημένου υδρογόνου, το οποίο υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2026.

​ kawasaki h2 hyse

Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είμαστε ακόμη κοντά στο σημείο που το υδρογόνο μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο και τη βενζίνη στις μεταφορές, ειδικά όταν βάλουμε στην εξίσωση και όλους τους χωροταξικούς περιορισμούς που ισχύουν στα δίκυκλα. Πλησιάζουμε όμως και η δουλειά που κάνει η κοινοπραξία HySE βρίσκεται στην πρώτη γραμμή τεχνολογικής καινοτομίας.

Μετά, θα απομένει το πιο δύσκολο βήμα απ’ όλα: το δίκτυο ανεφοδιασμού, το πρόβλημα που πια ξεφεύγει από τον έλεγχο των εργοστασίων και της επιστήμης για να κυλιστεί στη λάσπη πολιτικών και επιχειρηματικών λογικών.