Moto Guzzi Daytona 1000 1993 - Ολοκαίνουργια, ακόμα στην κούτα του εργοστασίου!

Πωλήθηκε για σχεδόν 30.000 ευρώ σε δημοπρασία στις Η.Π.Α.
Δημοπρασία Moto Guzzi Daytona 1000
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/3/2023

Στις 25 Μαρτίου 2023, μέσω του site δημοπρασιών bring a trailer, πωλήθηκε στις Η.Π.Α. μία Moto Guzzi Daytona 1000 του 1993, που βρισκόταν ακόμα στην κούτα του εργοστασίου, στην τιμή των 29.235 ευρώ.

Η Daytona 1000 ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της αγωνιστικής original έκδοσης που είχε προετοιμάσει ο θρυλικός οδοντογιατρός και βελτιωτής Dr John Witner, πετυχαίνοντας αρκετές νίκες στην πίστα της Daytona, κερδίζοντας μάλιστα και 2 τίτλους AMA Endurance τον ένα μετά τον άλλο!

Η συγκεκριμένη Daytona 1000 δεν είχε καν βγει από την κούτα μεταφοράς της από το εργοστάσιο στον dealer, ενώ ακόμα κι οι φωτογραφίες του bring a trailer είχαν τραβηχτεί χωρίς να βγει η μοτοσυκλέτα από την κούτα της!

Daytona 1000

Η κόκκινη μοτοσυκλέτα με τη λευκό μονόσελο είχε φτάσει τον Νοέμβριο του 1992 στον dealer “Cycle Specialties of Athens”, στο Bogart της Georgia.

Moto Guzzi Daytona 1000

Φορώντας έναν εγκάρσια τοποθετημένο V2 στα 992 κ.εκ., με μονό εκκεντροφόρο επικεφαλής, 4 βαλβίδες στον κύλινδρο, κιβώτιο 5 σχέσεων και τελική μετάδοση με άξονα, η μοτοσυκλέτα είχε ονομαστική απόδοση 95 hp, 9,95 kgm ροπής και επίσημη τελική ταχύτητα 233 χλμ/ώρα, ενώ το βάρος της βρισκόταν στα 205 στεγνά κιλά. Τα κλασικά αναλογικά όργανα της Veglia αποτελούνται από ένα κοντέρ σε μπλε φόντο με ενδείξεις τόσο σε χιλιόμετρα όσο και σε μίλια, και ένα λευκό στροφόμετρο με κόκκινο στις 8.000 στροφές. Ο ολικός χιλιομετρητής στη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα έγραφε 10 μίλια, ήτοι 16 χιλιόμετρα.

Daytona 1000

Η σπορ Daytona 1000 διέθετε μισό φαίρινγκ, και ρυθμιζόμενες αναρτήσεις που αποτελούνταν από ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι της Marzocchi και ένα μονό αμορτισέρ της Koni. Δυο ήταν οι δίσκοι των 300mm της Brembo μπροστά κι ένας ακόμα 260 πίσω, ενώ οι χυτοί τροχοί είχαν διαστάσεις 17 ίντσες μπροστά και 18 πίσω.

Daytona 1000

Η μοτοσυκλέτα της δημοπρασίας πωλήθηκε με την κάρτα της αρχικής της εγγύησης, την λίστα των ελέγχων πριν την παράδοση στον dealer, και πιστοποιητικό γνησιότητας

Ετικέτες

Η Yamaha προαγγέλλει σημαντική αποκάλυψη στην EICMA 2026 – Φήμες για Ténéré 900

“Κάτι νέο έρχεται” και θα “επαναπροσδιορίσει τα στάνταρ”
yamaha-redefine-teaser
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

26/8/2026

Μια μαύρη εικόνα με ένα κόκκινο ηλεκτροκαρδιογράφημα και μια ξεκάθαρη δήλωση κυκλοφόρησε η Yamaha, κλείνοντάς μας ραντεβού για τις 2 Νοεμβρίου 2026 και ώρα 18:00 (19:00 Ελλάδας) στο Μιλάνο.

Ως είναι σαφές, μιλάμε για την έκθεση EICMA 2026 που ανοίγει τις πύλες της για το κοινό στις 5 Νοεμβρίου, ενώ τις προηγούμενες δύο μέρες (3-4/11) θα είναι ανοικτή μόνο για τον Τύπο και τον εμπορικό κόσμο. Η Yamaha παραδοσιακά διοργάνωνε τη δική της προ-εκδήλωση σε χώρο εκτός του εκθεσιακού κέντρου Rho Fiera του Μιλάνου – συνήθως σε μεγάλα κλαμπ ή θέατρα στο κέντρο της πόλης – την παραμονή της πρεμιέρας της έκθεσης. Αυτή η τακτική είχε σταματήσει από τον covid και μετά, ωστόσο από φέτος επιστρέφει και αυτό ακριβώς είναι ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει το teaser της Yamaha.

Την παραμονή της ημέρας που θα πατήσουμε για πρώτη φορά πόδι στην EICMA 2026 λοιπόν, η Yamaha λέει πως θα μας δείξει κάτι νέο που περιγράφεται ως εξής:

“Η βιομηχανία ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό για πολύ καιρό. Είμαστε έτοιμοι να τον προκαλέσουμε. Κάτι νέο έρχεται.”

yamaha-redefine-teaser

Δεν μας αποκαλύπτει και πολλά, είναι η αλήθεια, ωστόσο οι φήμες που καιρό τώρα ακούγονται για χρήση του τρικύλινδρου κινητήρα CP3 στη μόνη κατηγορία που ως τώρα δεν είχε πατήσει, τις on-off/adventure, κερδίζουν πόντους στη μάχη της εικασίας.

Η Yamaha έχει βάλει τον CP3 σε πολλά μοντέλα και σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις προκύπτει ζευγάρωμα με τον δικύλινδρο CP2: MT-07 και ΜΤ-09, XSR700 και XSR900, Tracer 7 και Tracer 9, R7 και R9. Η αντιστοίχιση χαλάει μόνο στο Ténéré, το οποίο δεν έχει αποκτήσει τρικύλινδρο μοντέλο δίπλα στο Ténéré 700.

Αυτό ακριβώς βουίζει στις σκέψεις όλων όσων διασταυρώθηκαν με την ανακοίνωση της Yamaha, χωρίς ωστόσο να έχουμε κάποια πιο απτή ένδειξη πως όντως πρόκειται περί αυτού. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να μιλά για κάποιον νέο κινητήρα ή λ.χ. για τη μοτοσυκλέτα που θα αντικαταστήσει το ΜΤ-10 στη γκάμα της. Έχουμε επίσης ακούσει πληροφορίες για αναβίωση της sport touring γκάμας με ένα νέο μοντέλο που δεν θα είναι απαραιτήτως ψηλό και Tracer, ακολουθώντας στα χνάρια των Fazer 1000 και FJR1300.

Δεν αποκλείεται ακόμη και να μιλά για την ίδια την επιστροφή της εκδήλωσής της, στην οποία λογικά θα δείξει για πρώτη φορά όλα τα νέα μοντέλα που θα αποκαλυφθούν στο κοινό το πρωί της επόμενης, 3/11 και πρώτης μέρας Τύπου στην έκθεση του Μιλάνου.

Ωστόσο η δεδομένα μεγάλη προσμονή του κοινού για ένα τρικύλινδρο Ténéré και το γεγονός πως στην κορυφή των adventure της η Yamaha δεν έχει αντικαταστήσει ακόμη το Super Ténéré 1200, μάλλον κάνει τη σκέψη ενός Ténéré 900 να φαντάζει αρκετά πιθανή, τόσο ώστε από πολλούς να ερμηνεύεται οσαύτως ακόμη και το γεγονός πως στο καρδιογράφημα διακρίνονται τρεις χτύποι της καρδιάς, όσοι και οι κύλινδροι του CP3.

Σε κάθε περίπτωση, ας μην θεωρήσουμε ακόμη τίποτε ως δεδομένο, πλην αυτού που είναι ήδη βέβαιο: το απόγευμα της 2ας Νοεμβρίου η Yamaha θα μας αποκαλύψει κάποια ή όλα τα νέα μοντέλα 2027 που από το επόμενο πρωί θα κοσμούν το περίπτερό της στην EICMA. Και, βάσει του teaser που κυκλοφόρησε τώρα, ένα από αυτά πιθανότατα θα “επαναπροσδιορίσει” τα στάνταρ.

Ετικέτες