Moto Guzzi Daytona 1000 1993 - Ολοκαίνουργια, ακόμα στην κούτα του εργοστασίου!

Πωλήθηκε για σχεδόν 30.000 ευρώ σε δημοπρασία στις Η.Π.Α.
Δημοπρασία Moto Guzzi Daytona 1000
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/3/2023

Στις 25 Μαρτίου 2023, μέσω του site δημοπρασιών bring a trailer, πωλήθηκε στις Η.Π.Α. μία Moto Guzzi Daytona 1000 του 1993, που βρισκόταν ακόμα στην κούτα του εργοστασίου, στην τιμή των 29.235 ευρώ.

Η Daytona 1000 ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της αγωνιστικής original έκδοσης που είχε προετοιμάσει ο θρυλικός οδοντογιατρός και βελτιωτής Dr John Witner, πετυχαίνοντας αρκετές νίκες στην πίστα της Daytona, κερδίζοντας μάλιστα και 2 τίτλους AMA Endurance τον ένα μετά τον άλλο!

Η συγκεκριμένη Daytona 1000 δεν είχε καν βγει από την κούτα μεταφοράς της από το εργοστάσιο στον dealer, ενώ ακόμα κι οι φωτογραφίες του bring a trailer είχαν τραβηχτεί χωρίς να βγει η μοτοσυκλέτα από την κούτα της!

Daytona 1000

Η κόκκινη μοτοσυκλέτα με τη λευκό μονόσελο είχε φτάσει τον Νοέμβριο του 1992 στον dealer “Cycle Specialties of Athens”, στο Bogart της Georgia.

Moto Guzzi Daytona 1000

Φορώντας έναν εγκάρσια τοποθετημένο V2 στα 992 κ.εκ., με μονό εκκεντροφόρο επικεφαλής, 4 βαλβίδες στον κύλινδρο, κιβώτιο 5 σχέσεων και τελική μετάδοση με άξονα, η μοτοσυκλέτα είχε ονομαστική απόδοση 95 hp, 9,95 kgm ροπής και επίσημη τελική ταχύτητα 233 χλμ/ώρα, ενώ το βάρος της βρισκόταν στα 205 στεγνά κιλά. Τα κλασικά αναλογικά όργανα της Veglia αποτελούνται από ένα κοντέρ σε μπλε φόντο με ενδείξεις τόσο σε χιλιόμετρα όσο και σε μίλια, και ένα λευκό στροφόμετρο με κόκκινο στις 8.000 στροφές. Ο ολικός χιλιομετρητής στη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα έγραφε 10 μίλια, ήτοι 16 χιλιόμετρα.

Daytona 1000

Η σπορ Daytona 1000 διέθετε μισό φαίρινγκ, και ρυθμιζόμενες αναρτήσεις που αποτελούνταν από ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι της Marzocchi και ένα μονό αμορτισέρ της Koni. Δυο ήταν οι δίσκοι των 300mm της Brembo μπροστά κι ένας ακόμα 260 πίσω, ενώ οι χυτοί τροχοί είχαν διαστάσεις 17 ίντσες μπροστά και 18 πίσω.

Daytona 1000

Η μοτοσυκλέτα της δημοπρασίας πωλήθηκε με την κάρτα της αρχικής της εγγύησης, την λίστα των ελέγχων πριν την παράδοση στον dealer, και πιστοποιητικό γνησιότητας

Ετικέτες

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό οχτακύλινδρο Gold Wing!

Πατέντες δείχνουν ότι η GWM ετοιμάζει οχτακύλινδρο boxer
boxer china motomag
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/4/2024

Σύμφωνα με πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας η κινεζική εταιρεία Great Wall Motor (GWM) ετοιμάζει έναν boxer κινητήρα με οχτώ κυλίνδρους, τον οποίο θα χρησιμοποιεί σε μοτοσυκλέτες, θέλοντας να κάνει με εκκωφαντικό τρόπο την είσοδό της στον κόσμο των δύο τροχών.

Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές μοτοσυκλετών ξεκίνησαν με μικρού κυβισμού δίκυκλα, βλέπουμε ότι σιγά σιγά αρχίζουν να μπαίνουν και σε χωράφια που μέχρι τώρα δεν είχαν σπείρει τον δικό τους καρπό, εμφανίζοντας συνεχώς νέα μοντέλα με μεγαλύτερους κυβισμούς και περισσότερους κυλίνδρους από πριν.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως φαίνεται, όμως, ένας κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα, η GWM, θέλει να ακολουθήσει την αντίστροφη οδό, μπαίνοντας με θόρυβο στον κόσμο των δύο τροχών. Αφορμή στάθηκε ένα βίντεο του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της GWM, του κινέζου δισεκατομμυριούχου Wei Jianjun. Σε βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά του δίκτυα, φαίνεται στο φόντο μία μοτοσυκλέτα καλυμμένη από μία κουκούλα, με το μπροστινό της τμήμα επιμελώς ξεσκέπαστο.

Από εκεί λοιπόν άρχισε να ξετυλίγεται ο μίτος της GWM, που στην πορεία έφερε στο φως της δημοσιότητας τα σχέδια από τις πατέντες της. Ήδη η εταιρεία έχει έντονη παρουσία στον χώρο των αυτοκινήτων, με SUV, ηλεκτρικά και πολυτελή οχήματα, κάτω από ξεχωριστές επωνυμίες, που όμως όλες ανήκουν στην ομπρέλα της Great Wall Motor.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως βλέπουμε στα σχέδια, ο κινητήρας που ετοιμάζεται είναι οχτακύλινδρος boxer, θυμίζοντας αρκετά τον εξακύλινδρο της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει το θρυλικό τουριστικό της μοντέλο, Gold Wing. Αν και φημολογείται ότι ο κυβισμός θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, πλησιάζοντας τα 2.000 κυβικά (σε αντίθεση με τα 1.833 του Χρυσού Φτερού του Big H) και με δύο επιπλέον κυλίνδρους, φαίνεται ότι ο κινητήρας της GWM δανείζεται πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία από τους Ιάπωνες. Αρχικά, όπως συμβαίνει και στο Gold Wing, η μετάδοση εντοπίζεται στο κάτω μέρος του κινητήρα, με στόχο τον όσο γίνεται περιορισμό του μεγέθους του και την συγκέντρωση των μαζών στο γεωμετρικό κέντρο της μοτοσυκλέτας. Οι πατέντες δείχνουν επίσης ότι η κινεζική εταιρεία χρησιμοποιεί σύστημα διπλού συμπλέκτη (DCT), με την τελική μετάδοση να γίνεται με άξονα, ακριβώς δηλαδή ό,τι κάνει και η Honda.

Για την ψύξη του οριζόντια τοποθετημένου στροφάλου και των κάθετα τοποθετημένων κυλίνδρων, βλέπουμε ότι για ακόμα μία φορά η GWM ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξε η Honda. Εφαρμόζει δηλαδή πάνω σε κάθε μία από τις δύο κεφαλές ένα ψυγείο με αεραγωγούς, για την αποτελεσματική ψύξη της περίεργης διάταξης. Ο κινητήρας, όμως της GWM χρησιμοποιεί δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους σε κάθε κεφαλή, αντί για έναν που βρίσκουμε στον αντίστοιχης διάταξης εξακύλινδρο του Big H.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Συνδυάζοντας τώρα όλα τα παραπάνω, με το γεγονός ότι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία μοιάζει να είναι μία τουριστική μοτοσυκλέτα, έχουμε και το λογικό συμπέρασμα. Ότι, δηλαδή, μιλάμε για έναν ανταγωνιστή της θρυλικής θηριώδους ιαπωνικής μοτοσυκλέτας. Ένα ακόμα μοντέλο που οι πληροφορίες θέλουν να εξοπλίζεται με τον ίδιο κινητήρα, αποτελεί ξανά ευθεία αναφορά στην Honda και θα θυμίζει το cruiser μοντέλο της, Rune, το οποίο χρησιμοποιούσε επίσης τον εξακύλινδρο boxer των 1.800 κυβικών, χωρίς όμως να ακολουθήσει την επιτυχία του Gold Wing.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Αναμφίβολα, τα μικρού και μεσαίου κυβισμού μοντέλα με απλή αρχιτεκτονική και χαμηλό κόστος κατασκευής είναι αυτά που φέρνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων στα ταμεία μίας εταιρείας. Αυτά όμως που την διαφημίζουν και ρίχνουν πάνω της όλα τα βλέμματα, είναι οι ναυαρχίδες της. Όσο μεγαλύτερη η υπερβολή μάλιστα, τόσο περισσότερο προκαλούν, αυξάνοντας τις μετοχές της εκάστοτε εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν στην γκάμα τους μοντέλα που είναι πανάκριβα στην κατασκευή και πολλές φορές δεν θα βγάλουν πίσω ούτε καν αυτά που χρειάστηκαν για την κατασκευή τους. Αυτό φαίνεται ότι θέλει να κάνει τώρα και η Great Wall Motor. Και έχει την οικονομική επιφάνεια να το πράξει, με τον ιδιοκτήτη της, Wei Jianjun, να συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας.