Moto Guzzi Open House & Motoraduno Internazionale Città della Moto Guzzi 2025 - Η εκδήλωση-γιορτή των Guzzisti έρχεται

Εκδρομές, test ride, συναυλίες, έκθεση μοτοσυκλετών ακόμη και λοταρία που θα κληρώνει μία Moto Guzzi V7 Stone θα έχει η εκδήλωση
motomag Moto Guzzi Open House & Motoraduno Internazionale Città della Moto Guzzi 2025 – Εκδήλωση γιορτή για τους “Guzzisti” και όχι μόνο
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

28/6/2024

Από 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, το Mandello del Lario ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για μία τετραήμερη εκδήλωση η οποία είναι αφιερωμένη τόσο στους οπαδούς της Moto Guzzi όσο και στους υπόλοιπους λάτρεις της μοτοσυκλέτας από όλο τον κόσμο.

Οι εορτασμοί στην ιταλική πόλη θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, όταν θα ξεκινήσει και το πλήρες πρόγραμμα του Motoraduno Internazionale Città della Moto Guzzi 2025. Την Παρασκευή 13 Ιουλίου το μουσείο της Moto Guzzi στο Mandello del Lario θα υποδεχθεί τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, με τους τελευταίους να έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά περισσότερα από 150 εμβληματικά μοντέλα της ιταλικής εταιρείας.

Moto Guzzi Open House & Motoraduno Internazionale Città della Moto Guzzi 2025 – Εκδήλωση γιορτή για τους “Guzzisti” και όχι μόνο

Οι φίλοι της Moto Guzzi θα μπορούν να πραγματοποιήσουν test ride σε όλα τα μοντέλα της γκάμας όλες τις ημέρες της εκδήλωσης ενώ το κατάστημα της εταιρείας θα είναι ανοιχτό ώστε οι επισκέπτες να προμηθευτούν επίσημα προϊόντα και αξεσουάρ. Την Παρασκευή 13 Ιουλίου στην Piazza Leonardo da Vinci θα πραγματοποιηθεί έκθεση αγωνιστικών κλασικών μοτοσυκλετών της Moto Guzzi, ενώ στο Casa Museo Square θα εκτεθεί η GTV 500 του καλλιτέχνη Antonio Ligabue ο οποίος είχε στην κατοχή του συνολικά δεκαέξι μοτοσυκλέτες της εταιρείας. Οι εκθέσεις δεν σταματούν καθώς στο Art Centre στη Via Volta θα εκτεθεί η GTV 500 του διάσημου ζωγράφου, ο οποίος είχε στην κατοχή του συνολικά δεκαέξι μοτοσυκλέτες της Moto Guzzi!

Moto Guzzi Open House & Motoraduno Internazionale Città della Moto Guzzi 2025 – Εκδήλωση γιορτή για τους “Guzzisti” και όχι μόνο

Μια μεγάλη έκθεση μοτοσυκλετών Moto Guzzi θα πραγματοποιηθεί επίσης στο Ορατόριο San Lorenzo, ενώ στην εκδήλωση θα παρευρεθεί το Κέντρο Εκπαίδευσης Αλπινιστών της Αστυνομίας της Moena και η Αστυνομία της Padova, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το 3x3 Mulo Meccanico. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος θα υπάρχει επίσης μία ειδικά διαμορφωμένη πίστα οδήγησης για τα μικρά παιδιά.

Moto Guzzi Open House & Motoraduno Internazionale Città della Moto Guzzi 2025 – Εκδήλωση γιορτή για τους “Guzzisti” και όχι μόνο

Φυσικά από το Moto Guzzi Open House & Motoraduno Internazionale Città della Moto Guzzi δεν θα λείπουν οι συναυλίες ενώ η πολυαναμενόμενη λοταρία Motoraduno επιστρέφει με πλούσια δώρα. Ο μεγάλος τυχερός θα κερδίσει ένα Moto Guzzi V7 Stone το οποίο θα βαφτεί στα χρώματα της εκδήλωσης, ενώ θα κληρωθούν ταξίδια αλλά και μοτοσυκλετιστικός εξοπλισμός της Moto Guzzi.

Moto Guzzi Open House & Motoraduno Internazionale Città della Moto Guzzi 2025 – Εκδήλωση γιορτή για τους “Guzzisti” και όχι μόνοMoto Guzzi Open House & Motoraduno Internazionale Città della Moto Guzzi 2025 – Εκδήλωση γιορτή για τους “Guzzisti” και όχι μόνο

Σε κακή κατάσταση τα οικονομικά του VW Group – Αυξάνουν οι πιθανότητες πώλησης της Ducati

Η καλή τιμή που πιάνει στην αγορά η ιταλική εταιρεία ίσως κριθεί σημαντικότερη από τη σταθερή της κερδοφορία
ducati
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/8/2026

Ο Όμιλος Volkswagen (VW Group) κολυμπά σε θολά νερά αυτόν τον καιρό, καθώς οι πληροφορίες που βγαίνουν από τον γερμανικό Τύπο ακούγονται ιδιαίτερα ανησυχητικές. Η αλληλουχία που ξεδιπλώθηκε με αφετηρία το σκάνδαλο Dieselgate και συνέχισε με τις τεράστιες επενδύσεις στην Ηλεκτροκίνηση, ιδιαίτερα την περίοδο 2017-2019 και πριν η άφιξη του Covid ανατρέψει την κατάσταση, έχουν φέρει σε οικονομικές δυσκολίες τον Όμιλο, ενώ η σαρωτική είσοδος των Κινέζων κατασκευαστών στις δυτικές αγορές τρίτωσε το κακό για τους Γερμανούς.

Τώρα η εικόνα έχει επιδεινωθεί, καθώς η Porsche Automobilholding SE έχει μπει για τα καλά στα κόκκινα με απώλειες 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2026. Το πρόβλημα ακουμπά ολόκληρο τον Όμιλο VW, καθώς η Porsche αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από τους μισούς ψήφους στο διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου, συνεπώς οι εξελίξεις σε αυτό το κομμάτι έχουν αμεσότερες και βαρύτερες συνέπειες στη λήψη αποφάσεων.

Παρότι λοιπόν η περσινή χρονιά έκλεισε με κέρδη 6,9 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά για το VW Group, ήδη έχει αφαιρέσει περίπου 3 δις από τη φετινή πρόβλεψη και βλέπει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες από την κερδοφορία του χάρη σε μια σειρά προβλημάτων όπως οι αμερικανικοί δασμοί και η κακή εικόνα της παγκόσμιας αγοράς  υπό τη σκιά πολέμων και της αβεβαιότητας που προκαλούν στον ενεργειακό τομέα.

Όταν ξαναγράφαμε για την ιστορία αυτή στα τέλη Ιουνίου 2026, η VW εξέταζε την απόλυση 100.000 εργαζομένων σε όλον τον κόσμο – περίπου το ένα έκτο του παγκόσμιου δυναμικού του – και το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων στη Γερμανία.

Πλέον η εικόνα έχει διαμορφωθεί ως εξής: τα τέσσερα γερμανικά εργοστάσια ακόμη μετρούν αντίστροφα για το λουκέτο χωρίς εμφανές παράθυρο αισιοδοξίας, ενώ ήδη η VW έχει κλείσει ή πουλήσει τρία εργοστάσιά της στην Κίνα. Παράλληλα, μιλά πια ανοικτά για 50.000 απολύσεις στη Γερμανία μόνο!

Κάπως έτσι ξαναφτάνουμε στη Ducati, η οποία φερόταν και παλιότερα έτοιμη για πούλημα, ωστόσο η VW αποφάσισε να μην χάσει ένα από τα πιο πετυχημένα ενεργητικά του Ομίλου. Στο μεταξύ όμως έχει ήδη πουλήσει την κατασκευάστρια μεγάλων ντιζελομηχανών Everllence, καθώς και τη Bugatti, εισπράττοντας κάμποσα απαραίτητα δισεκατομμύρια.

Η Lamborghini είναι επίσης εταιρεία που ακούγεται πως ίσως πουληθεί, μόνο που αυτή έχει ένα σημαντικό προσόν: συνέβαλλε στο άθροισμα κερδών του Ομίλου κατά 768 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, γεγονός που την κάνει αρκετά πολύτιμη για να βγαίνουν όμορφα τα νούμερα για τους μετόχους.

Η Ducati από την άλλη, όσο κι αν βρίσκεται στη μάλλον καλύτερη περίοδο της εκατονταετούς ιστορίας της με απανωτά ρεκόρ πωλήσεων και πρωταγωνιστική θέση στο κορυφαίο επίπεδο αγώνων, ως κατασκευάστρια δικύκλων μοιραία εμφανίζει πολύ μικρότερη κερδοφορία σε απόλυτα νούμερα. Τα 52 εκατομμύρια ευρώ που προσέφερε στα κέρδη του Ομίλου VW πέρυσι μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό σε μια συζήτηση που γίνεται σε τάξη μεγέθους δισεκατομμυρίων.

Και εδώ ακριβώς είναι που η πώληση της Ducati αρχίζει να φαντάζει ολοένα και πιο ελκυστική για το διοικητικό συμβούλιο του VW Group. Όντας στην αφρό του κύματος τώρα η Ducati μπορεί να φέρει δισεκατομμύρια, την ώρα που η διατήρησή της στο εταιρικό σχήμα προσφέρει άφθονη δόξα και προβολή, αλλά σχεδόν τίποτα σε χρήμα. Και η VW αυτή τη στιγμή δεν καίγεται για αγωνιστικές δάφνες, μετρητό χρειάζεται.

Είναι ακριβώς αυτό που γράφαμε προ μερικών εβδομάδων, αλλιώς πουλάς όταν θες να αναδιοργανωθείς υγιώς προς το καλύτερο κι αλλιώς όταν οι πιστωτές σου βαρούν πόρτες και παράθυρα.

Διά του λόγου το αληθές, μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό το ενδιαφέρον της ιταλικής εταιρείας Patritalia για εξαγορά της Ducati από τον Όμιλο VW και τώρα μαθαίνουμε το προτεινόμενο αντίτιμο. Η Patritalia έχει προτείνει στη VW 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη Ducati, τιμή υπερτριπλάσια από τα περίπου 800 εκατομμύρια που είχε κοστίσει στη VW η αρχική αγορά της Ducati το 2012.

Ίσως λοιπόν γι’ αυτό, όταν αμερικανικό μέσο απευθύνθηκε πρόσφατα στον Όμιλο VW ρωτώντας αν σκέφτεται όντως να πουλήσει τη Ducati, το γραφείο Τύπου άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά με γενικόλογες απαντήσεις του τύπου, “αναθεωρούμε τακτικά τη δομή του Ομίλου” και “θέλουμε να επικεντρωθούμε στην κεντρική μας δουλειά στον χώρο των αυτοκινήτων”.

Ακόμη κι αν δεν το σκέφτονταν καν πριν έναν μήνα, τώρα φαίνεται πως το βλέπουν πολύ πιο ζεστά το θέμα εκεί στο Wolfsburg.