Moto Trainer: Εξομοιωτής αγωνιστικής οδήγησης μοτοσυκλέτας

Πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ΜΟΤΟΚΙΝΗΣΗ
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

6/12/2022

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου βρεθήκαμε στο κατάστημα ΜΟΤΟΚΙΝΗΣΗ στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στον Άγιο Δημήτριο, όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τον εξομοιωτή οδήγησης μοτοσυκλετών της ιταλικής εταιρείας Moto Trainer, η οποία έχει επίσημη συνεργασία με τα MotoGP. Τον συγκεκριμένο εξομοιωτή τον είχαμε δει εν δράσει στη έκθεση της EICMA πριν λίγο καιρό και εκεί ήταν που πάρθηκε η απόφαση από την ΜΟΤΟΚΙΝΗΣΗ να φέρει έναν στην Ελλάδα. Αρωγός σε αυτό το εγχείρημα της ΜΟΤΟΚΙΝΗΣΗ στάθηκε και η DNA προσφέροντας την εμπειρία της στα πρώτα βήματα. Στον κόσμο του αυτοκινήτου, οι εξομοιωτές έχουν φτάσει στο σημείο να αποτελούν το βασικό πεδίο δοκιμών των ομάδων της F1, καθώς βοηθούν να μειωθεί  δραματικά το κόστος εξέλιξης καινούριων εξαρτημάτων, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί και το βασικό μέσο προπόνησης των οδηγών. Στον δε τομέα της αεροναυπηγικής, ολόκληρη η εκπαίδευση των πιλότων βασίζεται πλέον στους εξομοιωτές.

Όμως στον τομέα των μοτοσυκλετών τα πράγματα είχαν μείνει λίγο πίσω, κυρίως λόγω της ιδιαιτερότητας που έχουν οι μοτοσυκλέτες να ασκούν στο σώμα του αναβάτη όλων των ειδών τις δυνάμεις, από και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αυτό κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία κάποιου λογισμικό που θα εμπεριέχει με ακρίβεια όλα αυτά τα δεδομένα κίνησης στον χώρο που εκτελεί μια μοτοσυκλέτα, όπως φυσικά είναι δύσκολο να φτιάξεις το κατάλληλο μηχάνημα που να κάνει πράξη αυτές τις πολύπλοκες κινήσεις.

Ο εξομοιωτής της ιταλικής Moto Trainer στοχεύει σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες αναβατών, ακριβώς όπως και οι κορυφαίοι στο είδος τους εξομοιωτές για τα αυτοκίνητα.

Η πρώτη κατηγορία είναι οι φανατικοί παίκτες της κατηγορίας SIM Racing των Video Game όπου διαθέτουν εξοπλισμό με συνολική αξία που πολλές φορές ξεπερνά τις 30.000 ευρώ!

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι σχολές οδήγησης. Εδώ δεν μιλάμε μόνο για τις σχολές που αφορούν την έκδοση διπλωμάτων, αλλά και τις σχολές υψηλής οδήγησης.

Η τρίτη κατηγορία είναι φυσικά οι αγωνιζόμενοι, οι οποίοι όχι μόνο μπορούν να γράψουν ατελείωτες ώρες προπόνησης μέσα στο σπίτι τους, οποιαδήποτε ώρα θέλουν χωρίς κόστος, αλλά επιπλέον μπορούν να μάθουν τα μυστικά μιας πίστας ή μιας μοτοσυκλέτας που δεν έχουν πάει ή δεν έχουν καβαλήσει ποτέ!

Για να τα πετύχουν όλα αυτά, το Moto Trainer έχει τη δυνατότητα να “φορτώνει” διαφορετικές πίστες και διαφορετικές διαδρομές, ώστε να εξυπηρετεί την δεδομένη αποστολή που θέλεις κάθε φοράς.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του Moto Trainer είναι πως μπορείς να βάλεις πάνω του οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα θέλεις εσύ και εκείνο αναλαμβάνει να σου μεταφέρει την ξεχωριστή αίσθησή της.

Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο απαραίτητο για την κατηγορία των gamer ή για τις σχολές οδήγησης, όμως για τους αναβάτες αγώνων που η κάθε λεπτομέρεια μετράει είναι πολύ σημαντικό να προπονούνται με την ίδια μοτοσυκλέτα που αγωνίζονται.

Το Moto Trainer διαθέτει αισθητήρες που τοποθετούνται στη γκαζιέρα, στη μανέτα και το πεντάλ των φρένων, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτει μηχανισμούς που συμπιέζουν και αποσυμπιέζουν τις αναρτήσεις, δημιουργώντας τις απαραίτητες μεταβολές στην κίνηση της μοτοσυκλέτας όταν ανοίγεις το γκάζι κι όταν φρενάρεις.

Φυσικά πλαγιάζει μόνη της και σηκώνεται μόνη της (με εσένα πάνω) ανάλογα με το πώς φρενάρεις και με το πώς γκαζώνεις.

Για όλα αυτά απαιτούνται πολύ ισχυροί ηλεκτρικοί μηχανισμοί κίνησης, αφού μια μεσαίου μεγέθους μοτοσυκλέτα, μαζί με έναν μεσαίου μεγέθους αναβάτη, ξεπερνούν εύκολα τα 250 κιλά.

Πράγματι η ατσάλινη δομή και συνολικά η κατασκευή του πλαισίου και των μηχανισμών κίνησης είναι… επαγγελματικών προδιαγραφών και φτιαγμένα για να βγάλουν πολλές ώρες καταπόνησης.

Όπως κι αν έχει, η Ελλάδα έχει πλέον τον δικό της επίσημο εξομοιωτή μοτοσυκλετών των MotoGP και ελπίζουμε να τον δούμε εν δράσει σε πολλές-πολλές εκδηλώσεις ακόμα.


 

 

GASGAS ES 800 και SM 800 - Πιάστηκαν "επ' αυτοφώρω" σε δοκιμές

Ο μπροστινός προβολέας έρχεται αυτούσιος από το 800ΝΚ της CFMOTO
motomag με τη μόνη διαφορά πως έχει προστεθεί στο τέλος αυτούς ένα μυτερό μπροστινό φτερό.
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

26/4/2024

Δύο νέα μοντέλα της GASGAS απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του γερμανικού Motorrad τις προηγούμενες ημέρες σε στάδιο δοκιμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για τις νέες εκδόσεις των μοντέλων ES και SM, τα οποία όμως τώρα εφοδιάζονται με τον δικύλινδρο κινητήρα των 799 κυβικών της KTM.

Στην περίπτωση του ES 800 μιλάμε για την έκδοση Enduro η οποία πλέον θα χρησιμοποιεί τον δικύλινδρο κινητήρα LC8c των 799 κ.εκ. της ΚΤΜ με απόδοση 95 ίππους. Τώρα όσον αφορά το SM 800 το Supermoto της GASGAS ομοίως και αυτό θα χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα των 799 κυβικών, ενώ παραμένει άγνωστο αν οι εκδόσεις ES 700 και SM 700 θα σταματήσουν ή αν θα συνεχίσουν την εμπορική τους πορεία στις αγορές.

με τη μόνη διαφορά πως έχει προστεθεί στο τέλος αυτούς ένα μυτερό μπροστινό φτερό.

Αυτό που προκαλεί όμως την μεγαλύτερη εντύπωση είναι η νέα σχεδιαστική ταυτότητα της GASGAS όσον αφορά τον εμπρόσθιο προβολέα. Αυτός έρχεται αυτούσιος από το 800ΝΚ της CFMOTO με τη μόνη διαφορά πως έχει προστεθεί στο τέλος αυτούς ένα μυτερό μπροστινό φτερό. Η σύμπραξη αυτή δεν είναι τυχαία καθώς εδώ και αρκετό διάστημα η κινεζική εταιρεία κατασκευάζει μοντέλα για την KTM. Από την άλλη, θα μπορούσε να είναι και στοιχείο για να μας μπερδέψει επίτηδες, αλλάζοντας σχήμα στο τελικό στάδιο.

Περισσότερα τεχνικά στοιχεία δεν γνωρίζουμε αν και από ότι βλέπουμε τα δύο αυτά νέα μοντέλα της GASGAS έχουν πάρει την τελική τους μορφή, οπότε θα έχουμε νέα τους πολύ πολύ σύντομα.

Ετικέτες