Moto Trainer: Εξομοιωτής αγωνιστικής οδήγησης μοτοσυκλέτας

Πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ΜΟΤΟΚΙΝΗΣΗ
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

6/12/2022

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου βρεθήκαμε στο κατάστημα ΜΟΤΟΚΙΝΗΣΗ στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στον Άγιο Δημήτριο, όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τον εξομοιωτή οδήγησης μοτοσυκλετών της ιταλικής εταιρείας Moto Trainer, η οποία έχει επίσημη συνεργασία με τα MotoGP. Τον συγκεκριμένο εξομοιωτή τον είχαμε δει εν δράσει στη έκθεση της EICMA πριν λίγο καιρό και εκεί ήταν που πάρθηκε η απόφαση από την ΜΟΤΟΚΙΝΗΣΗ να φέρει έναν στην Ελλάδα. Αρωγός σε αυτό το εγχείρημα της ΜΟΤΟΚΙΝΗΣΗ στάθηκε και η DNA προσφέροντας την εμπειρία της στα πρώτα βήματα. Στον κόσμο του αυτοκινήτου, οι εξομοιωτές έχουν φτάσει στο σημείο να αποτελούν το βασικό πεδίο δοκιμών των ομάδων της F1, καθώς βοηθούν να μειωθεί  δραματικά το κόστος εξέλιξης καινούριων εξαρτημάτων, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί και το βασικό μέσο προπόνησης των οδηγών. Στον δε τομέα της αεροναυπηγικής, ολόκληρη η εκπαίδευση των πιλότων βασίζεται πλέον στους εξομοιωτές.

Όμως στον τομέα των μοτοσυκλετών τα πράγματα είχαν μείνει λίγο πίσω, κυρίως λόγω της ιδιαιτερότητας που έχουν οι μοτοσυκλέτες να ασκούν στο σώμα του αναβάτη όλων των ειδών τις δυνάμεις, από και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αυτό κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία κάποιου λογισμικό που θα εμπεριέχει με ακρίβεια όλα αυτά τα δεδομένα κίνησης στον χώρο που εκτελεί μια μοτοσυκλέτα, όπως φυσικά είναι δύσκολο να φτιάξεις το κατάλληλο μηχάνημα που να κάνει πράξη αυτές τις πολύπλοκες κινήσεις.

Ο εξομοιωτής της ιταλικής Moto Trainer στοχεύει σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες αναβατών, ακριβώς όπως και οι κορυφαίοι στο είδος τους εξομοιωτές για τα αυτοκίνητα.

Η πρώτη κατηγορία είναι οι φανατικοί παίκτες της κατηγορίας SIM Racing των Video Game όπου διαθέτουν εξοπλισμό με συνολική αξία που πολλές φορές ξεπερνά τις 30.000 ευρώ!

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι σχολές οδήγησης. Εδώ δεν μιλάμε μόνο για τις σχολές που αφορούν την έκδοση διπλωμάτων, αλλά και τις σχολές υψηλής οδήγησης.

Η τρίτη κατηγορία είναι φυσικά οι αγωνιζόμενοι, οι οποίοι όχι μόνο μπορούν να γράψουν ατελείωτες ώρες προπόνησης μέσα στο σπίτι τους, οποιαδήποτε ώρα θέλουν χωρίς κόστος, αλλά επιπλέον μπορούν να μάθουν τα μυστικά μιας πίστας ή μιας μοτοσυκλέτας που δεν έχουν πάει ή δεν έχουν καβαλήσει ποτέ!

Για να τα πετύχουν όλα αυτά, το Moto Trainer έχει τη δυνατότητα να “φορτώνει” διαφορετικές πίστες και διαφορετικές διαδρομές, ώστε να εξυπηρετεί την δεδομένη αποστολή που θέλεις κάθε φοράς.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του Moto Trainer είναι πως μπορείς να βάλεις πάνω του οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα θέλεις εσύ και εκείνο αναλαμβάνει να σου μεταφέρει την ξεχωριστή αίσθησή της.

Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο απαραίτητο για την κατηγορία των gamer ή για τις σχολές οδήγησης, όμως για τους αναβάτες αγώνων που η κάθε λεπτομέρεια μετράει είναι πολύ σημαντικό να προπονούνται με την ίδια μοτοσυκλέτα που αγωνίζονται.

Το Moto Trainer διαθέτει αισθητήρες που τοποθετούνται στη γκαζιέρα, στη μανέτα και το πεντάλ των φρένων, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτει μηχανισμούς που συμπιέζουν και αποσυμπιέζουν τις αναρτήσεις, δημιουργώντας τις απαραίτητες μεταβολές στην κίνηση της μοτοσυκλέτας όταν ανοίγεις το γκάζι κι όταν φρενάρεις.

Φυσικά πλαγιάζει μόνη της και σηκώνεται μόνη της (με εσένα πάνω) ανάλογα με το πώς φρενάρεις και με το πώς γκαζώνεις.

Για όλα αυτά απαιτούνται πολύ ισχυροί ηλεκτρικοί μηχανισμοί κίνησης, αφού μια μεσαίου μεγέθους μοτοσυκλέτα, μαζί με έναν μεσαίου μεγέθους αναβάτη, ξεπερνούν εύκολα τα 250 κιλά.

Πράγματι η ατσάλινη δομή και συνολικά η κατασκευή του πλαισίου και των μηχανισμών κίνησης είναι… επαγγελματικών προδιαγραφών και φτιαγμένα για να βγάλουν πολλές ώρες καταπόνησης.

Όπως κι αν έχει, η Ελλάδα έχει πλέον τον δικό της επίσημο εξομοιωτή μοτοσυκλετών των MotoGP και ελπίζουμε να τον δούμε εν δράσει σε πολλές-πολλές εκδηλώσεις ακόμα.


 

 

Honda XL750 Transalp: Ανακοινώθηκε η τιμή σε Αυστρία! – Πόσο θα κάνει στην Ελλάδα

Αναμένουμε από έως 11.600 έως 11.700!
Honda Transalp 2023 price
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/1/2023

Λίγες ημέρες πριν από μία τοπική έκθεση μοτοσυκλέτας στην Αυστρία, λίγο έξω από την Βιέννη όπου η εκεί αντιπροσωπεία θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά την νέα Transalp, οι Αυστριακοί παίρνουν τα μέτρα τους ώστε να μην χρειάζεται να απαντούν συνέχεια στην ερώτηση της «Τιμούλας», που αν και λιγότερο συμβαίνει και εκεί.

Στην Αυστρία θα κοστίζει €11.590 που αμέσως την κατατάσσει την φθηνότερη ανάμεσα στις Ιαπωνικές αλλά και την φθηνότερη της κατηγορίας στην εκεί αγορά, καθώς το Yamaha Ténéré 700 ξεκινά από €12,099, το νέο Suzuki V-Strom 800DE από €12,790 και το BMW F 850 ​​GS από €14,570. Το νέο V-Strom είναι επίσης μία μοτοσυκλέτα που περιμένουμε να ανακοινωθεί η τιμή της, ενώ στις διαφορές τους πρέπει να τονιστεί πως ο βασικός εξοπλισμός δεν είναι ίδιος. Το Suzuki για παράδειγμα δίνεται στην Αυστρία με quickshifter, ποδιά και χούφτες, βέβαια από την άλλη το νέο Transalp είναι με διαφορά το πιο δυνατό στην ονομαστική ιπποδύναμη που να θυμίσουμε πως είχαμε ανακοινώσει πρώτοι στον κόσμο έχοντας σίγουρο πως η Honda δεν θα αλλάξει την απόδοση με το Hornet, όπως και τελικά έπραξε. Παράλληλα στον τομέα των ηλεκτρονικών το νέο Transalp επίσης έρχεται με πλήρες πακέτο και έτσι στην Αυστρία ανακοινώνεται ως μία από τις καλύτερες προτάσεις με σχέση τιμής – κόστους, αν και προφανώς αυτό παραμένει τώρα στα χαρτιά, μέχρι την πρώτη την οδηγική του παρουσίαση που υπολογίζεται στα μέσα Μαρτίου.

Η Αυστρία, συγκεκριμένα, είναι μία αγορά που παρουσιάζει ομοιότητες με την δική μας λόγω υψηλότατης φορολογίας. Συχνά ο κόσμος παραβλέπει πως εμείς οι μοτοσυκλετιστές στην Ελλάδα πληρώνουμε δυσβάσταχτα ψηλότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κάθε μοντέλο τόσο για το υψηλότερο ΦΠΑ με βάση το εισόδημα, όσο και με τις υπόλοιπες χρεώσεις με τις οποίες η Πολιτεία βαρύνει τις εισαγωγές.

Οι τιμές της Ιταλίας και της Γερμανίας για παράδειγμα, επιβαρύνονται λιγότερο και συχνά οι εκεί αντιπροσωπείες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους με χαμηλότερη λιανική τιμή. Οι τιμές της Αυστρίας λοιπόν συχνά πλησιάζουν εκείνες της Ελλάδα, αν και το καλό για εκείνους είναι πως τα εισοδηματικά κριτήρια είναι καλύτερα που σημαίνει πως και η επιβάρυνση της Πολιτείας είναι πιο λογική εκεί. Από την στιγμή λοιπόν που εκεί θα κοστίζει €11.590, περιμένουμε κι εδώ μία λιανική έως €11.700 πράγμα που θα το φέρει στην ίδια τιμή με την βασική έκδοση του Tenere από το οποίο θα το χωρίζει όμως ο πλουσιότερος εξοπλισμός και αρκετά άλογα.

Είναι επίσης πραγματικότητα πως η τιμή του νέου Transalp αποτελεί για τους υπόλοιπους του ανταγωνισμού στην κατηγορία το μεγάλο ερωτηματικό, καθώς ελπίζουν να μην καταφέρει στην Ελλάδα να σπάσει το όριο των 12.000, ένα στοίχημα που δείχνει να χάνεται. Λογικά η επίσημη ανακοίνωση του νέου τιμοκαταλόγου δεν θα αργήσει να έρθει ώστε να δούμε αν είναι ακριβές το παράδειγμα.

Περισσότερα για τις τιμές της κατηγορίας σε προηγούμενο άρθρο εδώ.

Ετικέτες