Moto Trainer: Εξομοιωτής αγωνιστικής οδήγησης μοτοσυκλέτας

Πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ΜΟΤΟΚΙΝΗΣΗ
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

6/12/2022

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου βρεθήκαμε στο κατάστημα ΜΟΤΟΚΙΝΗΣΗ στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στον Άγιο Δημήτριο, όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τον εξομοιωτή οδήγησης μοτοσυκλετών της ιταλικής εταιρείας Moto Trainer, η οποία έχει επίσημη συνεργασία με τα MotoGP. Τον συγκεκριμένο εξομοιωτή τον είχαμε δει εν δράσει στη έκθεση της EICMA πριν λίγο καιρό και εκεί ήταν που πάρθηκε η απόφαση από την ΜΟΤΟΚΙΝΗΣΗ να φέρει έναν στην Ελλάδα. Αρωγός σε αυτό το εγχείρημα της ΜΟΤΟΚΙΝΗΣΗ στάθηκε και η DNA προσφέροντας την εμπειρία της στα πρώτα βήματα. Στον κόσμο του αυτοκινήτου, οι εξομοιωτές έχουν φτάσει στο σημείο να αποτελούν το βασικό πεδίο δοκιμών των ομάδων της F1, καθώς βοηθούν να μειωθεί  δραματικά το κόστος εξέλιξης καινούριων εξαρτημάτων, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί και το βασικό μέσο προπόνησης των οδηγών. Στον δε τομέα της αεροναυπηγικής, ολόκληρη η εκπαίδευση των πιλότων βασίζεται πλέον στους εξομοιωτές.

Όμως στον τομέα των μοτοσυκλετών τα πράγματα είχαν μείνει λίγο πίσω, κυρίως λόγω της ιδιαιτερότητας που έχουν οι μοτοσυκλέτες να ασκούν στο σώμα του αναβάτη όλων των ειδών τις δυνάμεις, από και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αυτό κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία κάποιου λογισμικό που θα εμπεριέχει με ακρίβεια όλα αυτά τα δεδομένα κίνησης στον χώρο που εκτελεί μια μοτοσυκλέτα, όπως φυσικά είναι δύσκολο να φτιάξεις το κατάλληλο μηχάνημα που να κάνει πράξη αυτές τις πολύπλοκες κινήσεις.

Ο εξομοιωτής της ιταλικής Moto Trainer στοχεύει σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες αναβατών, ακριβώς όπως και οι κορυφαίοι στο είδος τους εξομοιωτές για τα αυτοκίνητα.

Η πρώτη κατηγορία είναι οι φανατικοί παίκτες της κατηγορίας SIM Racing των Video Game όπου διαθέτουν εξοπλισμό με συνολική αξία που πολλές φορές ξεπερνά τις 30.000 ευρώ!

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι σχολές οδήγησης. Εδώ δεν μιλάμε μόνο για τις σχολές που αφορούν την έκδοση διπλωμάτων, αλλά και τις σχολές υψηλής οδήγησης.

Η τρίτη κατηγορία είναι φυσικά οι αγωνιζόμενοι, οι οποίοι όχι μόνο μπορούν να γράψουν ατελείωτες ώρες προπόνησης μέσα στο σπίτι τους, οποιαδήποτε ώρα θέλουν χωρίς κόστος, αλλά επιπλέον μπορούν να μάθουν τα μυστικά μιας πίστας ή μιας μοτοσυκλέτας που δεν έχουν πάει ή δεν έχουν καβαλήσει ποτέ!

Για να τα πετύχουν όλα αυτά, το Moto Trainer έχει τη δυνατότητα να “φορτώνει” διαφορετικές πίστες και διαφορετικές διαδρομές, ώστε να εξυπηρετεί την δεδομένη αποστολή που θέλεις κάθε φοράς.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του Moto Trainer είναι πως μπορείς να βάλεις πάνω του οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα θέλεις εσύ και εκείνο αναλαμβάνει να σου μεταφέρει την ξεχωριστή αίσθησή της.

Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο απαραίτητο για την κατηγορία των gamer ή για τις σχολές οδήγησης, όμως για τους αναβάτες αγώνων που η κάθε λεπτομέρεια μετράει είναι πολύ σημαντικό να προπονούνται με την ίδια μοτοσυκλέτα που αγωνίζονται.

Το Moto Trainer διαθέτει αισθητήρες που τοποθετούνται στη γκαζιέρα, στη μανέτα και το πεντάλ των φρένων, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτει μηχανισμούς που συμπιέζουν και αποσυμπιέζουν τις αναρτήσεις, δημιουργώντας τις απαραίτητες μεταβολές στην κίνηση της μοτοσυκλέτας όταν ανοίγεις το γκάζι κι όταν φρενάρεις.

Φυσικά πλαγιάζει μόνη της και σηκώνεται μόνη της (με εσένα πάνω) ανάλογα με το πώς φρενάρεις και με το πώς γκαζώνεις.

Για όλα αυτά απαιτούνται πολύ ισχυροί ηλεκτρικοί μηχανισμοί κίνησης, αφού μια μεσαίου μεγέθους μοτοσυκλέτα, μαζί με έναν μεσαίου μεγέθους αναβάτη, ξεπερνούν εύκολα τα 250 κιλά.

Πράγματι η ατσάλινη δομή και συνολικά η κατασκευή του πλαισίου και των μηχανισμών κίνησης είναι… επαγγελματικών προδιαγραφών και φτιαγμένα για να βγάλουν πολλές ώρες καταπόνησης.

Όπως κι αν έχει, η Ελλάδα έχει πλέον τον δικό της επίσημο εξομοιωτή μοτοσυκλετών των MotoGP και ελπίζουμε να τον δούμε εν δράσει σε πολλές-πολλές εκδηλώσεις ακόμα.


 

 

Νέος ΚΟΚ: Εκκίνηση μοτοσυκλέτας μόνο με κράνος στους υπότροπους - Ποινή γιατρών σε ανανεώσεις διπλωμάτων ηλικιωμένων

Σωστό το μέτρο να εξετάζουν την υπογραφή των γιατρών στις ανανεώσεις διπλωμάτων
elas1
Από το

motomag

20/11/2025

Διασταύρωση ιατρικών γνωματεύσεων μέσω ΗΔΙΚΑ και αυστηρότερος έλεγχος των γιατρών για τις ανανεώσεις των διπλωμάτων των ηλικιωμένων, ειδική εφαρμογή που δεν θα αφήνει την μοτοσυκλέτα να εκκινήσει αν ο αναβάτης που στο παρελθόν είχε ήδη συλληφθεί να μην φορά κράνος, επιχειρεί να το ξανά κάνει - Καθώς και σύστημα που θα διενεργεί αλκοτέστ στον οδηγό και δεν θα εκκινεί το αυτοκίνητο σε περίπτωση υπερβαίνει το όριο, σε μοντέλο Σουηδίας, εξετάζει η κυβέρνηση.

Τα στοιχεία για τους θανάτους από τροχαία το 2025 είναι ενθαρρυντικά, καθώς στο πρώτο επτάμηνο σημειώνεται αύξηση (12%) στα τροχαία ατυχήματα αλλά μείωση (35%) στα θανατηφόρα τροχαία σε σχέση με την περσινή χρονιά. Μετά τον νέο ΚΟΚ και την αυστηροποίηση των ποινών σε περίπτωση παράβασης, η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει κι άλλες παραμέτρους και συστήματα προς την ίδια κατεύθυνση.

Μια ενέργεια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η χρήση ενός συστήματος που δεν θα επιτρέπει σε μια μοτοσυκλέτα να εκκινήσει αν ο αναβάτης δεν φοράει κράνος. Η τεχνολογία έχει ήδη δοκιμαστεί και θα λειτουργεί με ειδικό σένσορα και τη βοήθεια AI. Το κόστος υπολογίζεται στο 1 εκατ. ευρώ και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μοτοσυκλέτες παραγωγής από το 2000 και μετά. Η σκέψη υλοποίησης προβλέπει πως το σύστημα αυτό θα τοποθετείται στην μοτοσυκλέτα όταν ο αναβάτης πιάνεται χωρίς να φοράει κράνος, έτσι ώστε να μην μπορεί να το κάνει και την επόμενη φορά. Φαίνεται απίστευτα μακρινό για τα Ελληνικά δεδομένα και είναι τουλάχιστον αμφίβολο κάτι τέτοιο να φτάσει στην φάση της υλοποίησης, περνώντας της σκέψης και της συζήτησης. Προτιμότερο -πιστεύουμε- θα ήταν μία προσπάθεια να μειωθεί το ΦΠΑ στα κράνη από το 13% που είναι τώρα, στο 0% κάτι που η χώρα μας ΔΕΝ μπορεί να υλοποιήσει μόνη της και χρειάζεται την σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε. και έπειτα να υπάρχουν μέτρα ώστε η διαφορά αυτή να καταλήξει στον τελικό καταναλωτή.

Ωστόσο κάτι παρόμοιο εξετάζει η κυβέρνηση και για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Εφόσον κάποιος οδηγός πιαστεί να έχει περάσει το όριο κατανάλωσης αλκοόλ, θα τοποθετείται ένα σύστημα στο οποίο την επόμενη φορά ο οδηγός θα πρέπει να φυσήξει για να κάνει ο ίδιος αλκοτέστ στον εαυτό του και σε περίπτωση που είναι πάνω από το όριο, το αυτοκίνητο δεν θα εκκινεί. Αυτό είναι κάτι που υπάρχει ήδη σε υλοποίηση σε άλλες χώρες.

Ένα μέτρο που εξετάζεται από την κυβέρνηση και θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει, το βλέπουμε δηλαδή ως μία παράβλεψη αυτή την στιγμή, είναι οι ανανεώσεις διπλωμάτων των ηλικιωμένων που τώρα αρκεί μια απλή γνωμάτευση γιατρού για να γίνει η ανανέωση. Η σκέψη είναι η διαδικασία να ψηφιοποιηθεί ώστε να φαίνεται ποιος γιατρός έδωσε άδεια για ανανέωση διπλώματος. Η πλατφόρμα θα συνδέεται με την ΗΔΙΚΑ που έχει το πλήρες ιατρικό ιστορικό των πολιτών. Η πίεση προς όσους γιατρούς που δίνουν “εύκολα” τις γνωματεύσεις θα αυξάνεται, καθώς εάν ένας ηλικιωμένος προκαλέσει ατύχημα θα ελέγχεται ο φάκελος υγείας του και κατά πόσο ήταν σε θέση να οδηγήσει, συγκρίνοντας την πραγματικότητα με βάση την εικόνα που υπέγραψε ο εκάστοτε γιατρός, καθιστώντας τον υπόλογο του ατυχήματος επειδή του ανανέωσε το δίπλωμα!