Νέο εργοστάσιο Suzuki

Η Suzuki επιστρέφει στη "δράση"
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

2/7/2018

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από τη Suzuki μια είδηση σχετικά με την δημιουργία ενός νέου εργοστασίου στο Hamamatsu. Αυτή η είδηση πέρασε στα ψιλά –ενώ πολλοί ήταν αυτοί που δεν ανέφεραν καν το γεγονός- αλλά η σημασία της, σε δεύτερη ανάγνωση είναι πολύ μεγαλύτερη.
Το νέο αυτό εργοστάσιο θα έχει πολλαπλό ρόλο, καθώς εκεί θα βρίσκονται η μηχανολογική επεξεργασία, η εξέλιξη, η παραγωγή κινητήρων και οι γραμμές συναρμολόγησης των μοτοσυκλετών, όλα σε ένα μέρος. Όπως είναι εύκολα κατανοητό, μια τέτοια κίνηση θα επιταχύνει πολύ τις διαδικασίες παραγωγής και θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα με ταυτόχρονη μείωση του κόστους. Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου θα καταλαμβάνουν πάνω από 40 στρέμματα και θα βρίσκονται στην περιοχή Miyakoda στο Hamamatsu. Η δημιουργία του αποτελεί μέρος του πενταετούς πλάνου για την ενίσχυση του τομέα των μοτοσυκλετών και θα αντικαταστήσει τρία (!) εργοστάσια που λειτουργούν τώρα σε διαφορετικές τοποθεσίες και με διαφορετικούς ρόλους: το εργοστάσιο στο Ryuyo που ασχολείται με την μηχανολογική επεξεργασία, το εργοστάσιο στην Takatsuka όπου λαμβάνει χώρα η κατασκευή κινητήρων και το εργοστάσιο στην Toyokawa όπου γίνεται η συναρμολόγηση των μοτοσυκλετών.
Αυτό λοιπόν το γεγονός έχει πολύ μεγάλο ειδικό βάρος για δύο εξαιρετικά σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την θεώρηση της Suzuki σε ό,τι αφορά των μέλλον της μοτοσυκλέτας, καθώς το ιαπωνικό εργοστάσιο ήταν αυτό που χτυπήθηκε περισσότερο από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το αποτέλεσμα ήταν κάτι που το είχαμε θίξει πολλές φορές εδώ και στις σελίδες του περιοδικού, σχολιάζοντας την πλήρη στασιμότητα της γκάμας της Suzuki, με εξαιρετικά φτωχές παρουσίες στα Σαλόνια Μοτοσυκλετών και σχεδόν μηδενική παραγωγή νέων μοντέλων. Οι εμπορικές της δραστηριότητες ουσιαστικά κατέρρευσαν, ενώ όπως ήταν φυσικό επόμενο η εμπλοκή της εταιρείας με τους αγώνες μειώθηκε στο ελάχιστο, με εξαίρεση την συμμετοχή της στα MotoGP. Μάλιστα, η κατάσταση είχε φτάσει σε σημείο που πολλοί έκαναν σπέκουλες ότι η Suzuki ενδεχομένως να μην μπορούσε να ανακάμψει ποτέ από αυτή την κρίση, κάτι που θα οδηγούσε στο εγγύς μέλλον και στην αποχώρησή της από την αγορά της μοτοσυκλέτας. Τώρα, η επένδυση σε χρήμα και χρόνο για την δημιουργία του νέου εργοστασίου, αν μη τι άλλο ακυρώνει  αυτές τις εικασίες και διαψεύδει τις "Κασσάνδρες".


Ο δεύτερος λόγος που τονίζει την σπουδαιότητα της είδησης, είναι ότι αυτή η αναδιάρθρωση που κάνει η Suzuki, αντικαθιστώντας τρία εργοστάσια με ένα καινούργιο που συγκεντρώνει όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής, ουσιαστικά ξαναβάζει την εταιρεία στον σύγχρονο χάρτη της μοτοσυκλέτας. Με την μείωση του κόστους και την επιτάχυνση των διαδικασιών, η Suzuki θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους για την δημιουργία μοτοσυκλετών, μεγαλώνοντας παράλληλα και τα περιθώρια κέρδους για την ίδια την εταιρεία. Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι όπως έχει ανακοινώσει η Suzuki, μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια θα παρουσιαστούν αρκετά νέα μοντέλα, μεταξύ των οποίων το πολυαναμενόμενο καινούργιο Hayabusa, τα GSX-R 750/600, αλλά και η έκδοση παραγωγής του πρωτότυπου Recursion που θα χρησιμοποιεί κινητήρα με υπερτροφοδότη. Σαφώς λοιπόν το νέο εργοστάσιο θα έχει ένα θεμελιώδη ρόλο στην δημιουργία της γκάμας της νέας, τονίζοντας με εμφατικό τρόπο την δυναμική επιστροφή της Suzuki.

Γκοργκόλης Α.Ε.: 1η εταιρεία στις πωλήσεις δικύκλων στην Ελλάδα για 16 σερί χρονιά

Με τις SYM, Daytona, QJMOTOR, Zontes και KOVE - Έχασε μόνο μία πρωτιά
Γκοργκόλης number one
13/1/2026

H Γκοργκόλης Α.Ε. κατάφερε για 16η σερί χρονιά να κατακτήσει την κορυφή στις πωλήσεις δικύκλου στην ελληνική αγορά με τις εταιρείες που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα να φέρνουν την εταιρεία στην πρώτη θέση.

Με τις SYM, Daytona, QJMOTOR, Zontes και KOVE και τις δύο πρώτες από αυτές να έχουν δίκυκλα που ταιριάζουν γάντι στις ανάγκες και την τσέπη του Έλληνα αναβάτη, η Γκοργκόλης A.E. ήταν η πρωταγωνίστρια εταιρεία και τη χρονιά που μας πέρασε στην εγχώρια αγορά έχοντας μόνο μία "απώλεια" αναφορικά με τις πρωτιές που κατέκτησε. Συγκεκριμένα σε επίπεδο εταιρείας η SYM, που ήταν επί σειρά ετών στην πρώτη θέση, έπεσε στη δεύτερη με τη Honda να παίρνει τα πρωτεία, κάτι που θα επισημοποιηθεί όταν θα έχουμε στα χέρια μας και τα επίσημα στοιχεία, αν και θεωρείται αυτή τη στιγμή δεδομένο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 2025, η Γκοργκόλης Α.Ε. παρέμεινε στην 1η θέση στις ταξινομήσεις, με μερίδιο 31% και αυτό σημαίνει ότι σχεδόν ένα στα τρία δίκυκλα και μοτοσυκλέτες που πωλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν από εταιρεία που αντιπροσωπεύει η Γκοργκόλης Α.Ε.

Η ελληνική εταιρεία πήρε την 1η θέση στη γενική κατάταξη, με διαφορά 10 μονάδων από τη δεύτερη, την 1η θέση στην κατηγορία των scooters, με διαφορά άνω των 16 μονάδων από τη δεύτερη, με τη SYM να παραμένει σταθερά 1η σε αυτήν την κατηγορία για 14η συνεχόμενη χρονιά. Η Γκοργκόλης Α.Ε. πήρε επίσης την 1η θέση και στα παπιά με διαφορά άνω των 26 μονάδων, με τη Daytona να έχει στις τάξεις της το best seller DY125RS.

Τα ανωτέρω δεν περιλαμβάνουν τις ταξινομήσεις των 50 cc, συμβατικών και ηλεκτρικών, κατηγορία στην οποία η Γκοργκόλης Α.Ε. επίσης έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το 2025 αποτέλεσε για την εταιρεία χρονιά περαιτέρω ανάπτυξης και στις εξαγωγές. Με συνολικές πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό να ξεπερνούν τις 32.000 μονάδες. Η εξαγωγική δραστηριότητα αντιστοιχεί πλέον στο 15% των εγχώριων πωλήσεων με την Γκοργκόλης Α.Ε. να έχει παρουσία σε 10 αγορές του εξωτερικού.