Νέο εργοστάσιο Suzuki

Η Suzuki επιστρέφει στη "δράση"
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

2/7/2018

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από τη Suzuki μια είδηση σχετικά με την δημιουργία ενός νέου εργοστασίου στο Hamamatsu. Αυτή η είδηση πέρασε στα ψιλά –ενώ πολλοί ήταν αυτοί που δεν ανέφεραν καν το γεγονός- αλλά η σημασία της, σε δεύτερη ανάγνωση είναι πολύ μεγαλύτερη.
Το νέο αυτό εργοστάσιο θα έχει πολλαπλό ρόλο, καθώς εκεί θα βρίσκονται η μηχανολογική επεξεργασία, η εξέλιξη, η παραγωγή κινητήρων και οι γραμμές συναρμολόγησης των μοτοσυκλετών, όλα σε ένα μέρος. Όπως είναι εύκολα κατανοητό, μια τέτοια κίνηση θα επιταχύνει πολύ τις διαδικασίες παραγωγής και θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα με ταυτόχρονη μείωση του κόστους. Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου θα καταλαμβάνουν πάνω από 40 στρέμματα και θα βρίσκονται στην περιοχή Miyakoda στο Hamamatsu. Η δημιουργία του αποτελεί μέρος του πενταετούς πλάνου για την ενίσχυση του τομέα των μοτοσυκλετών και θα αντικαταστήσει τρία (!) εργοστάσια που λειτουργούν τώρα σε διαφορετικές τοποθεσίες και με διαφορετικούς ρόλους: το εργοστάσιο στο Ryuyo που ασχολείται με την μηχανολογική επεξεργασία, το εργοστάσιο στην Takatsuka όπου λαμβάνει χώρα η κατασκευή κινητήρων και το εργοστάσιο στην Toyokawa όπου γίνεται η συναρμολόγηση των μοτοσυκλετών.
Αυτό λοιπόν το γεγονός έχει πολύ μεγάλο ειδικό βάρος για δύο εξαιρετικά σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την θεώρηση της Suzuki σε ό,τι αφορά των μέλλον της μοτοσυκλέτας, καθώς το ιαπωνικό εργοστάσιο ήταν αυτό που χτυπήθηκε περισσότερο από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το αποτέλεσμα ήταν κάτι που το είχαμε θίξει πολλές φορές εδώ και στις σελίδες του περιοδικού, σχολιάζοντας την πλήρη στασιμότητα της γκάμας της Suzuki, με εξαιρετικά φτωχές παρουσίες στα Σαλόνια Μοτοσυκλετών και σχεδόν μηδενική παραγωγή νέων μοντέλων. Οι εμπορικές της δραστηριότητες ουσιαστικά κατέρρευσαν, ενώ όπως ήταν φυσικό επόμενο η εμπλοκή της εταιρείας με τους αγώνες μειώθηκε στο ελάχιστο, με εξαίρεση την συμμετοχή της στα MotoGP. Μάλιστα, η κατάσταση είχε φτάσει σε σημείο που πολλοί έκαναν σπέκουλες ότι η Suzuki ενδεχομένως να μην μπορούσε να ανακάμψει ποτέ από αυτή την κρίση, κάτι που θα οδηγούσε στο εγγύς μέλλον και στην αποχώρησή της από την αγορά της μοτοσυκλέτας. Τώρα, η επένδυση σε χρήμα και χρόνο για την δημιουργία του νέου εργοστασίου, αν μη τι άλλο ακυρώνει  αυτές τις εικασίες και διαψεύδει τις "Κασσάνδρες".


Ο δεύτερος λόγος που τονίζει την σπουδαιότητα της είδησης, είναι ότι αυτή η αναδιάρθρωση που κάνει η Suzuki, αντικαθιστώντας τρία εργοστάσια με ένα καινούργιο που συγκεντρώνει όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής, ουσιαστικά ξαναβάζει την εταιρεία στον σύγχρονο χάρτη της μοτοσυκλέτας. Με την μείωση του κόστους και την επιτάχυνση των διαδικασιών, η Suzuki θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους για την δημιουργία μοτοσυκλετών, μεγαλώνοντας παράλληλα και τα περιθώρια κέρδους για την ίδια την εταιρεία. Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι όπως έχει ανακοινώσει η Suzuki, μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια θα παρουσιαστούν αρκετά νέα μοντέλα, μεταξύ των οποίων το πολυαναμενόμενο καινούργιο Hayabusa, τα GSX-R 750/600, αλλά και η έκδοση παραγωγής του πρωτότυπου Recursion που θα χρησιμοποιεί κινητήρα με υπερτροφοδότη. Σαφώς λοιπόν το νέο εργοστάσιο θα έχει ένα θεμελιώδη ρόλο στην δημιουργία της γκάμας της νέας, τονίζοντας με εμφατικό τρόπο την δυναμική επιστροφή της Suzuki.

Ο Giacomo Agostini μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα! Λαμπαδηδρομία Bagnaia, Bezzecchi, Petrucci και άλλων για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2026!

Μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου διασχίζει ελληνικές πόλεις
Ο Giacomo Agostini μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα! Λαμπαδηδρομία Bagnaia, Bezzecchi, Petrucci και άλλων για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2026!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/1/2026

Σειρά του θρύλου Giacomo Agostini, 15 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή, να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στο μεγάλο της ταξίδι στην Ιταλία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Milano Cortina.

Πλήθος αθλητών των MotoGP και MOTUL WSBK έχουν πάρει μέχρι στιγμής μέρος στην λαμπαδηδρομία που θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου.

Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία έγινε στις 26 Νοεμβρίου, φτάνοντας στο Καλλιμάρμαρο στις αρχές Δεκεμβρίου, περνώντας από Καρπενήσι, Μέτσοβο, Καστοριά, πριν αναχωρήσει με ιστιοφόρο για την Μασσαλία.

Στις αρχές Ιανουαρίου αρκετοί πρώην και εν ενεργεία αναβάτες πήραν μέρος, όπως ο Danilo Petrucci, αναβάτης MotoGP, νικητής σε WorldSB και MotoAmerica αλλά και νικητής σκέλους στο Dakar, ο 6 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Max Biaggi, ο 9 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Motocross, Tony Cairoli.

Αμέσως μετά στην λαμπαδηδρομία πήρε μέρος ο Paolo Simoncelli πατέρας του αδικοχαμένου παγκόσμιο πρωταθλητή στα 250, Marco Simoncelli και έπειτα ο Marco Bezzecchi.

Μία εβδομάδα μετά η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στα χέρια του Francesco Bagnaia και του Nicola Dutto και εχθές ήταν η σειρά του τεράστιου θρύλου, Giacomo Agostini.

Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι να φτάσει στο Μιλάνο και τον τελικό προορισμό της στις κεντρικές αθλητικές εγκαταστάσεις του San Siro για να ξεκινήσουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2026 που θα διαρκέσουν έως τις 22 Φεβρουαρίου!