Νέο εργοστάσιο Suzuki

Η Suzuki επιστρέφει στη "δράση"
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

2/7/2018

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από τη Suzuki μια είδηση σχετικά με την δημιουργία ενός νέου εργοστασίου στο Hamamatsu. Αυτή η είδηση πέρασε στα ψιλά –ενώ πολλοί ήταν αυτοί που δεν ανέφεραν καν το γεγονός- αλλά η σημασία της, σε δεύτερη ανάγνωση είναι πολύ μεγαλύτερη.
Το νέο αυτό εργοστάσιο θα έχει πολλαπλό ρόλο, καθώς εκεί θα βρίσκονται η μηχανολογική επεξεργασία, η εξέλιξη, η παραγωγή κινητήρων και οι γραμμές συναρμολόγησης των μοτοσυκλετών, όλα σε ένα μέρος. Όπως είναι εύκολα κατανοητό, μια τέτοια κίνηση θα επιταχύνει πολύ τις διαδικασίες παραγωγής και θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα με ταυτόχρονη μείωση του κόστους. Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου θα καταλαμβάνουν πάνω από 40 στρέμματα και θα βρίσκονται στην περιοχή Miyakoda στο Hamamatsu. Η δημιουργία του αποτελεί μέρος του πενταετούς πλάνου για την ενίσχυση του τομέα των μοτοσυκλετών και θα αντικαταστήσει τρία (!) εργοστάσια που λειτουργούν τώρα σε διαφορετικές τοποθεσίες και με διαφορετικούς ρόλους: το εργοστάσιο στο Ryuyo που ασχολείται με την μηχανολογική επεξεργασία, το εργοστάσιο στην Takatsuka όπου λαμβάνει χώρα η κατασκευή κινητήρων και το εργοστάσιο στην Toyokawa όπου γίνεται η συναρμολόγηση των μοτοσυκλετών.
Αυτό λοιπόν το γεγονός έχει πολύ μεγάλο ειδικό βάρος για δύο εξαιρετικά σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την θεώρηση της Suzuki σε ό,τι αφορά των μέλλον της μοτοσυκλέτας, καθώς το ιαπωνικό εργοστάσιο ήταν αυτό που χτυπήθηκε περισσότερο από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το αποτέλεσμα ήταν κάτι που το είχαμε θίξει πολλές φορές εδώ και στις σελίδες του περιοδικού, σχολιάζοντας την πλήρη στασιμότητα της γκάμας της Suzuki, με εξαιρετικά φτωχές παρουσίες στα Σαλόνια Μοτοσυκλετών και σχεδόν μηδενική παραγωγή νέων μοντέλων. Οι εμπορικές της δραστηριότητες ουσιαστικά κατέρρευσαν, ενώ όπως ήταν φυσικό επόμενο η εμπλοκή της εταιρείας με τους αγώνες μειώθηκε στο ελάχιστο, με εξαίρεση την συμμετοχή της στα MotoGP. Μάλιστα, η κατάσταση είχε φτάσει σε σημείο που πολλοί έκαναν σπέκουλες ότι η Suzuki ενδεχομένως να μην μπορούσε να ανακάμψει ποτέ από αυτή την κρίση, κάτι που θα οδηγούσε στο εγγύς μέλλον και στην αποχώρησή της από την αγορά της μοτοσυκλέτας. Τώρα, η επένδυση σε χρήμα και χρόνο για την δημιουργία του νέου εργοστασίου, αν μη τι άλλο ακυρώνει  αυτές τις εικασίες και διαψεύδει τις "Κασσάνδρες".


Ο δεύτερος λόγος που τονίζει την σπουδαιότητα της είδησης, είναι ότι αυτή η αναδιάρθρωση που κάνει η Suzuki, αντικαθιστώντας τρία εργοστάσια με ένα καινούργιο που συγκεντρώνει όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής, ουσιαστικά ξαναβάζει την εταιρεία στον σύγχρονο χάρτη της μοτοσυκλέτας. Με την μείωση του κόστους και την επιτάχυνση των διαδικασιών, η Suzuki θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους για την δημιουργία μοτοσυκλετών, μεγαλώνοντας παράλληλα και τα περιθώρια κέρδους για την ίδια την εταιρεία. Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι όπως έχει ανακοινώσει η Suzuki, μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια θα παρουσιαστούν αρκετά νέα μοντέλα, μεταξύ των οποίων το πολυαναμενόμενο καινούργιο Hayabusa, τα GSX-R 750/600, αλλά και η έκδοση παραγωγής του πρωτότυπου Recursion που θα χρησιμοποιεί κινητήρα με υπερτροφοδότη. Σαφώς λοιπόν το νέο εργοστάσιο θα έχει ένα θεμελιώδη ρόλο στην δημιουργία της γκάμας της νέας, τονίζοντας με εμφατικό τρόπο την δυναμική επιστροφή της Suzuki.

Kawasaki Ninja 1000 SX “GPZ900R Replica” - Ευσεβείς πόθοι, με άρωμα Top Gun

Ένα CGI για την επέτειο των 40 χρόνων του ονόματος Ninja
Kawasaki Ninja 1000 SX Top Gun
Από το

motomag

29/9/2023

Το ιαπωνικό site μοτοσυκλέτας “Webike Japan”, δημιούργησε ένα CGI, στο οποίο απεικονίζεται το γνωστό τουριστικό μοντέλο της Kawasaki, Ninja 1000 SX, στα χρώματα του GPZ900R Ninja του 1984, για την επέτειο των 40 χρόνων του ονόματος Ninja, το 2024.

Όπως ήδη σας έχουμε πει, η επιστροφή του “Καρχαρία”, όπως έγινε γνωστό το GPZ900R Ninja χάρη στο φαίρινγκ του, αποτελεί ευσεβή πόθο των Ιαπώνων που εντάθηκε περισσότερο με την έλευση του Z900RS. Το GPZ900R αποτέλεσε άλλωστε ένα από τα μακροβιότερα μοντέλα στην γκάμα των “πράσινων”, ενώ πίσω στο 1984, όταν και πρωτοπαρουσιάστηκε, είχε ταράξει τα νερά της εποχής, με την απόδοση του κινητήρα του. Ο τετράχρονος, υγρόψυκτος τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας με 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο των 908 κυβικών είχε απόδοση 113,4 ίππων στις 9.500 στροφές, με την τελική του να ξεπερνά τα 240 χ.α.ω.

Kawasaki Ninja 1000 SX Top Gun

Τώρα, το Webike Japan, δημιούργησε ένα CGI, στο οποίο απεικονίζεται ένα Ninja 1000 SX στα χρώματα του πρώτου “Καρχαρία”, το μαύρο-κόκκινο που χρησιμοποιήθηκε και στην πρώτη ταινία Top Gun, του 1986, όπου ο Tom Cruise αναμετρήθηκε στη σέλα του GPZ900R με ένα μαχητικό αεροσκάφος, ενώ η μοτοσυκλέτα έκανε ξανά την εμφάνισή της στο remake της ταινίας, το 2022.

Kawasaki Ninja 1000 SX Top Gun

Η έμπνευση της δημιουργίας του Webike βασίστηκε στην κίνηση που έκανε η Kawasaki τον Οκτώβριο του 2021, για την επέτειο των 125 χρόνων της Kawasaki Heavy Industries, την εποχή που το τμήμα της μοτοσυκλέτας διαχωρίστηκε επίσημα από το υπόλοιπο βιομηχανικό κομμάτι. Τότε, οι Ιάπωνες είχαν βάψει την αγωνιστική ZX10RR του Jonathan Rea στα χρώματα του ZXR750, ενώ αυτή του Alex Lowes στο μαύρο-κόκκινο του GPZ900R Ninja, με τη διαφημιστική καμπάνια να αναγράφει “Love at First Sight Again”, ήτοι έρωτας με την πρώτη ματιά…ξανά. Αργότερα, ο χρωματισμός που χρησιμοποίησε ο Rea, έγινε διαθέσιμος στο ευρύ κοινό, για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Kawasaki Ninja 1000 SX Top Gun

Η επιλογή του Ninja 1000 SX κρίνεται πιο ολοκληρωμένη, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας. Αυτό, γιατί την εποχή που παρουσιάστηκε το πρώτο μοντέλο με την ονομασία αυτή, δεν θεωρούνταν ακόμα μία Superbike μοτοσυκλέτα, αλλά περισσότερο ένα sport-touring μοντέλο. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι το 2003, η μεγάλη κατηγορία των WSBK, τα οποία ξεκίνησαν να υπάρχουν 4 χρόνια μετά την εμφάνιση του GPRZ900R, επέτρεπε να αγωνιστούν τετρακύλινδρα μέχρι τα 750 κυβικά.

Kawasaki Ninja 1000 SX Top Gun

Πιθανολογούμε ότι η Kawasaki έχει ήδη κάτι στα σκαριά της για το 2024 και τα 40 χρόνια Ninja. Δεν γνωρίζουμε όμως αν οι συντάκτες του Webike έχουν κάποιες πηγές εκ των έσω, και το συγκεκριμένο CGI θα βγει στην παραγωγή, ή αν θα παραμείνει ένας ευσεβής πόθος. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο χρωματικός αυτός συνδυασμός πάει πολύ στο Ninja 1000 SX.

Ετικέτες