New Zealand Tour 2015. Στην γη των Μαορί

2/9/2015

Περίπου 340 χιλιόμετρα χώριζαν την πόλη Christchurch από το λιμάνι της μικρής κωμόπολης Picton, όπου θα έπαιρνα το καράβι της επιστροφής για το βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας. Είχα μόλις τέσσερις μέρες στην διάθεσή μου να φτάσω στην Auckland για να παραδώσω την ασημένια Harley-Davidson στην τοπική αντιπροσωπεία και να ετοιμαστώ κατόπιν για το αεροπορικό ταξίδι πίσω στην Ελλάδα.


Έτσι, με συνταξιδιώτη τον Mike και ενδιάμεσο σταθμό την παραλιακή κωμόπολη Kaikoura (όπου πραγματοποίησα μια μικρή θαλάσσια βόλτα με ταχύπλοο για να παρατηρήσω φάλαινες και φώκιες), εγκατέλειψα τελικά τον νεοζηλανδικό νότο και αποβιβάστηκα στην αγκαλιά της πρωτεύουσας Wellington.
Το Εθνικό Κοινοβούλιο, η πλατεία Civil Square, ο καθεδρικός ναός, η Εθνική Βιβλιοθήκη και το μουσείο "Museum Te Papa Tongarewa" μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μου στην Wellington, την οποία αποχαιρέτησα με βροχή και τσουχτερό κρύο. Προορισμός μου η πόλη Rotorua (450 χλμ. βόρεια), κοιτίδα πολιτισμού των ιθαγενών Μαορί.


Εκτός από τα πάμπολλα μνημεία πολιτισμού των αυτοχθόνων Μαορί (“Maori Meeting House Ohinemutu” και “Rotorua Museum”), η ευρύτερη περιοχή της Rotorua ήταν επίσης γεμάτη με αναρίθμητες θειούχες θερμές πηγές, φαντασμαγορικούς θερμοπίδακες (geysers) και μικρές λίμνες με πολύχρωμα νερά. Η γκέιζερ “Lady Knox Geyser” και οι θειούχες πηγές “Champagne Pool” και “Mud Pool”, που βρίσκονταν στο γεωθερμικό πάρκο “Way-O-Tape – Thermal Wonderland”, ήταν τα πιο θεαματικά αξιοθέατα που είχε να επιδείξει η ηφαιστειακή γη της Rotorua.


Την τελευταία στάση πριν φτάσω στην Auckland, την πραγματοποίησα κοντά στην κωμόπολη Matamata (160 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Auckland), προκειμένου να επισκεφθώ την τοποθεσία "Hobbiton Movie Set", εκεί όπου έγιναν τα γυρίσματα των επικών κινηματογραφικών ταινιών "Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών" και "Hobbit". Η δίωρη οργανωμένη ξενάγηση στον χώρο και τις εγκαταστάσεις των γυρισμάτων μού κόστισε το τσουχτερό αντίτιμο των $75.


Καθώς η ασημένια Ultra Glide διέσχιζε τους κεντρικούς δρόμους της Auckland με προορισμό την τοπική αντιπροσωπεία της Harley-Davidson, είχα συνειδητοποιήσει ότι το "New Zealand Tour 2015" έφτανε στο τέλος του. Η "Χώρα του Λευκού Σύννεφου" (Aotearoa), όπως αποκαλούν την πανέμορφη Νέα Ζηλανδία οι ιθαγενείς Μαορί, μου είχε χαρίσει ένα πραγματικά ξεχωριστό ταξίδι στην άλλη άκρη της Γης, πάνω στην σέλα μιας αστραφτερής Harley-Davidson.
Κωνσταντίνος Μητσάκης

 

 

 

 

 

Κινούμαι Ηλεκτρικά II – Καταβολή πληρωμών ύψους 5,68 εκατομμυρίων ευρώ σε 1.686 δικαιούχους

Η πίστωση των χρημάτων θα γίνει την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024
motomagΚινούμαι Ηλεκτρικά II – Καταβολή πληρωμών ύψους 5,68 εκατομμυρίων ευρώ σε 1.686 δικαιούχους
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Λίγο πριν την έναρξη του τρίτου κύκλου του προγράμματος “Κινούμαι ηλεκτρικά 3”, η κυβέρνηση προχωρά στην καταβολή χρηματικού ποσού ύψους σχεδόν 5,68 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολικά 1.686 δικαιούχους, οι οποίοι επωφελούνται από το “Κινούμαι Ηλεκτρικά II”.

Αναλυτικότερα, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, μέσω της 16ης σχετικής απόφασης έγκρισης πίστωσης, θα μοιραστεί το ποσό των 5.677.320€, στους λογαριασμούς 1.686 δικαιούχων του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά II”.

Από τον Νοέμβριο του 2023, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει καταβάλει το ποσό της αντίστοιχης επιδότησης σε 7.772 δικαιούχους, οι οποίο προχώρησαν σε αγορά ηλεκτρικού οχήματος. Συνολικά, το ποσό που έχει δοθεί ανέρχεται στα 26.138.312€.

Σε λίγο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει ο τρίτος κύκλος του προγράμματος, με το “Κινούμαι Ηλεκτρικά 3” να αυξάνει το ποσό της επιδότησης για όσους θέλουν να αποκτήσουν κάποιο ηλεκτρικό όχημα. Αυτή την στιγμή, έχουμε ένα από τα πιο συμφέροντα προγράμματα στην Ευρώπη, όμως δυστυχώς για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση παραμερίζει τους μοτοσυκλετιστές, με την αύξηση να αφορά μόνο όσους θέλουν να αποκτήσουν κάποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με το ποσό για τις μοτοσυκλέτες να μένει στα ίδια επίπεδα με αυτά του “Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ”.