Ολοκληρώνεται το νέο εργοστάσιο της Moto Guzzi στο Mandello

Είχε ξεκινήσει το 2021 και είναι εντός χρονοδιαγράμματος
Ολοκληρώνεται το νέο εργοστάσιο της Moto Guzzi στο Mandello
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/12/2024

Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια ιστορίας, η Moto Guzzi μας είχε παρουσιάσει πριν από τρία χρόνια ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για ένα νέο εργοστάσιο που θα έχει ανανεωμένο μουσείο με την πλούσια ιστορία της, χώρους επίσκεψης για το κοινό καθώς και ξενοδοχείο!

Τα σχέδια και τις μακέτες αυτού του πολυθεματικού και ταυτόχρονα λειτουργικού χώρου, μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Με ορίζοντα ολοκλήρωσης των Φεβρουάριο του 2025, όλα δείχνουν πως η Moto Guzzi θα γιορτάσει με λαμπρά εγκαίνια το νέο της εργοστάσιο εντός χρονοδιαγράμματος.

Πιστό στις επιταγές της εποχής μας, αλλά και των προγραμμάτων επιδότησης που τρέχουν στην ιταλική κυβέρνηση, το εργοστάσιο ακολουθεί αυστηρούς περιβαντολογικούς κανόνες τόσο στην επιλογή υλικών κατασκευής, όσο και στον σχεδιασμό του.

https://www.motomag.gr/news/epikairotita/neo-moto-guzzi-ergostasio-sto-mandello-me-moyseio-horoys-episkepsis-kai

Σε όσες επιφάνειες μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τον σκοπό, θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ με το σύνολο των διαφορετικών κτηρίων να φέρει την υπογραφή του αμερικανού αρχιτέκτονα Greg Lynn. Θα περίμενε κανείς πως παραμένοντας πιστοί στην πορεία τους θα είχαν χρησιμοποιήσει Ιταλό αρχιτέκτονα, ωστόσο ο Lynn ενεργώντας με σεβασμό στην ιστορία της μάρκας διατηρεί πολλά στοιχεία του εργοστασίου με πρώτο και καλύτερο την ιστορική αεροσήραγγα με την οποία η Moto Guzzi είχε ξεχωρίσει του ανταγωνισμού της κάποτε!

Ένας από τους στόχους, όπως είπε και ο Colaninno στην παρουσίαση της μακέτας στους εορτασμούς των 100 χρόνων, είναι το νέο εργοστάσιο να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους φίλους της μάρκας. Αλλά ταυτόχρονα να προσελκύσει νέους καθώς και διεθνή τουρισμό προσελκύοντας κόσμο που θα βάλει στόχο να επισκεφτεί τον χώρο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Ετικέτες

Μητρώο Κατασκευαστών Πινακίδων: Σε διαβούλευση ο νόμος, επιλογή αριθμού με επιπλέον κόστος – Ξανά ασφυξία στην αγορά

Ο νέος νόμος που θα αλλάξει τον τρόπο προμήθειας πινακίδων κυκλοφορίας δρομολογήθηκε, μα στο μεσοδιάστημα αναμένονται μεγάλες ελλείψεις
pinakides
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

8/9/2026

Για πολλοστή φορά η Ελλάδα ξεμένει από πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς οι κατά τόπους υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών έχουν λίγες ακόμη να διαθέσουν, ενώ στον ημερήσιο Τύπο συναντάμε αναφορές για περίπου 5.000 νέα οχήματα που δεν μπορούν να παραδοθούν ακόμη στους ιδιοκτήτες τους λόγω έλλειψης.

Η αγορά στο μεταξύ εξυπηρετείται μέσω απευθείας ανάθεσης του υπουργείου στις μικρές ποσότητες που επιτρέπονται άνευ διαγωνισμού – ο οποίος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί καθώς επικρατεί διαμάχη μεταξύ δύο υποψήφιων προμηθευτών που καταγγέλλουν τη διαδικασία κάθε φορά, με αποτέλεσμα την ακύρωσή της.

Το νομοσχέδιο που θα νομιμοποιήσει τη νέα διαδικασία προμήθειας πινακίδων προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς κατασκευής τους, με τη δημιουργία Μητρώου Κατασκευαστών Πινακίδων που θα είναι ανοικτό σε κάθε ενδιαφερόμενο έχει την κατάλληλη τεχνική υποδομή και έχει ως στόχο την αποκέντρωση της διαδικασίας από το υπουργείο και την αποδέσμευσή της από την υποχρέωση διεξαγωγής διαγωνισμών.

Το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει τη διάταξη για το Μητρώο Κατασκευαστών έχει κατατεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, έχει τίτλο «Νέα κίνητρα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, αναδιάρθρωση Διεύθυνσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και λοιπές διατάξεις» και περιλαμβάνει τρία άρθρα (38-40) αρμοδιότητας υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που αφορούν στις αλλαγές στον νέο ΚΟΚ που ενσωματώνουν τη νέα διαδικασία προμήθειας πινακίδων.

Το σχέδιο αυτό κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα opengov.gr την 1η Σεπτεμβρίου 2026 και θα παραμείνει εκεί ως τη 16η Σεπτεμβρίου και ώρα 09:00, πριν προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Δεν είναι σαφές πόσο χρόνο θα χρειαστεί στη συνέχεια μέχρι να γίνει νόμος του κράτους, ενώ από κει και πέρα θα πρέπει να εγγραφούν οι πρώτοι κατασκευαστές στο Μητρώο, ώστε να μπορεί πια το κοινό να απευθύνεται σε αυτούς για την απόκτηση πινακίδων για τα νέα του οχήματα.

Στα άρθρα που κατατέθηκαν προς διαβούλευση περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα του πολίτη να επιλέξει τον συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών στην πινακίδα του, πληρώνοντας τα ανάλογα επιπλέον παράβολα που θα θεσπιστούν επί τούτου. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό ακόμη το κόστος αυτών των παραβόλων.

Επιπλέον, στο σχέδιο νόμου αναφέρεται και η υποχρέωση των εγγεγραμμένων κατασκευαστών να συμμορφώνονται με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές, τις ηλεκτρονικές εντολές παραγωγής, τις προθεσμίες κατασκευής και παράδοσης και τις απαιτήσεις που ορίζονται, ενώ σε περίπτωση παραβίασης αυτών θα επιβάλλονται κυρώσεις που περιλαμβάνουν διοικητικό πρόστιμο από 10.000 ως 600.000 ευρώ, μερική ή ολική κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής εγγραφής ή και προσωρινή αναστολή ή οριστική διαγραφή από το Μητρώο.

Οι απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται ώσπου να φτάσουμε από το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου ως το λειτουργικό Μητρώο πάντως θα απαιτήσουν κάποιους μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα υπάρξουν εκ νέου ελλείψεις πινακίδων στην αγορά, εκτός αν γίνει άλλη μια απευθείας ανάθεση προς ανακούφιση του αδιεξόδου που ήδη διαφαίνεται.