Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. - Σύλληψη τριών ανηλίκων ληστών μετά από καταδίωξη των μοτοσυκλετών τους

Ομάδα ΔΙΑΣ
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/12/2024

Το βράδυ της 10-12-2024 στην περιοχή της Ηλιούπολης, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής καταδίωξαν τρεις ανήλικους, ηλικίας 18, 17 και 16 ετών που κινούνταν με μοτοσυκλέτες, τους ακινητοποίησαν, και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης -κατά περίπτωση- για ληστεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, απείθεια και οδήγηση οχήματος χωρίς την απαιτούμενη άδεια ικανότητας οδήγησης. Επιπρόσθετα συνελήφθη και 16χρονος για απείθεια.

Ειδικότερα αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έλαβαν κλήση από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης για μοτοσυκλέτες στις οποίες επέβαιναν νεαρά άτομα που πιθανόν να είχαν διαπράξει ληστείες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τις μοτοσυκλέτες να κινούνται στην περιοχή της Ηλιούπολης και τους έκαναν σήμα για έλεγχο.

Στη θέα των αστυνομικών οι κατηγορούμενοι επιτάχυναν με σκοπό να διαφύγουν όμως οι αστυνομικοί τους ακινητοποίησαν και τους οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης το οποίο επιλήφθηκε προανακριτικά.

Εκεί μετά από προανακριτική έρευνα σε συνεργασία με τα Τμήματα Ασφαλείας Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης ταυτοποίησαν τον 17χρονο και τον 16χρονο ως δράστες δύο περιπτώσεων ληστείας σε βάρος πεζών στην περιοχή του Ελληνικού ενώ ταυτοποίησαν και τον 18χρονο ως δράστη ληστείας σε βάρος πεζού στην περιοχή του Αλίμου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Η Δημοτική Αστυνομία απέκτησε και εξουσίες Τροχαίας – Στις αρμοδιότητές της έλεγχοι και πρόστιμα

Πολλαπλασιάζονται οι αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών σε 24ωρη βάση
dimotiki-astynomia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/10/2026

Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ψηφίστηκε το Καλοκαίρι και τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ δίνει διευρυμένες αρμοδιότητες στη Δημοτική Αστυνομία (Δ.Α.), προβλέποντας 24ωρες βάρδιες χωρισμένες σε τρία οκτάωρα (πρωινή, απογευματινή, νυχτερινή) και ευθύνες που πλέον περιλαμβάνουν και τροχονομικά καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, τα όργανα της Δ.Α. θα μπορούν να προβαίνουν σε ελέγχους ΙΧ οχημάτων τόσο για τα πρέποντα έγγραφα που οφείλουν να έχουν, όσο και για μια σειρά ελεγκτικών αρμοδιοτήτων που αφορούν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Έτσι θα επιτηρούν ζητήματα όπως παράνομη στάθμευση, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπερβολική ταχύτητα, υπερβολικός θόρυβος, κατάληψη θέσεων φόρτισης από οχήματα που είτε δεν είναι ηλεκτρικά ή δεν φορτίζουν εκείνη τη στιγμή κ.ά.

Ειδικά δε για τα πάσης φύσεως δίκυκλα, από ποδήλατα ως μοτοσυκλέτες, για τρίτροχα και τετράτροχα, αλλά και για τα ελαφριά προσωπικά οχήματα (ΕΠΗΟ), η Δ.Α. εξουσιοδοτείται να προβαίνει σε κάθε έλεγχο των ειδικών διατάξεων του ΚΟΚ που ισχύουν γι’ αυτά.

Τα παραπάνω ωστόσο ισχύουν με μια προϋπόθεση. Στον εκάστοτε Δήμο θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός Δημοτικών Αστυνομικών για να μπορούν να αναλάβουν και τροχονομικές αρμοδιότητες και ο αριθμός αυτός προκύπτει χοντρικά διαιρώντας τον πληθυσμό του Δήμου διά 2.000. Αν η στελέχωση της Δ.Α. είναι κάτω από το απαιτούμενο όριο, τότε η τοπική αρχή έχει το δικαίωμα να περικόψει τις ευθύνες τους με τέτοιον τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζονται οι υπόλοιπες αρμοδιότητές τους.

Δίνονται μάλιστα δύο παραδείγματα, με τον Δήμο Αθηναίων που βάσει πληθυσμού θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 322 Δημοτικούς Αστυνομικούς, μα στην πράξη έχει 522. Το δεύτερο παράδειγμα είναι του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος εμφανίζεται υποστελεχωμένος, καθώς η δύναμη της Δ.Α. θα έπρεπε να αριθμεί 90 αστυνομικούς, μα έχει μόλις 32. Ανάλογες ελλείψεις σε προσωπικό εμφανίζουν και άλλοι δήμοι που φέρνει ως παράδειγμα το υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικών που καθορίζει τις νέες αρμοδιότητες της Δ.Α., ήτοι της Αργυρούπολης (8 αντί 30) και της Πάρου (3 αντί 7).

Επιπλέον, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Δ.Α. υπαινίσσεται και μελλοντική τους ενίσχυση, τόσο σε προσωπικό (για όσους εμφανίζονται υποστελεχωμένοι) όσο και σε απαραίτητο εξοπλισμό. Για παράδειγμα, απαιτούνται συσκευές που να διαβάζουν τα ψηφιακά έγγραφα του Gov.gr Wallet ώστε να μπορούν να ελέγξουν ταυτότητες, άδειες οχημάτων και διπλώματα οδήγησης, καθώς και ραντάρ χειρός για τον έλεγχο της ταχύτητας οχημάτων.

Παραμένει ασαφές αν τα πρόστιμα που βεβαιώνουν τα όργανα της Δ.Α. είναι όμοια με αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας, δηλαδή πού καταλήγουν τα έσοδα και κατά πόσο θα αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα από τους πολίτες ή αν οι Δήμοι θα γεμίσουν κούτες με αγνοημένες απλήρωτες κλήσεις, όπως πολλάκις στο παρελθόν έχει γίνει με τις δημοτικές κλήσεις για παράνομη στάθμευση.

Ελπίζουμε τουλάχιστον η Δ.Α. να περάσει και από κάποια σχετική εκπαίδευση πριν αρχίσει να μοιράζει τροχονομικούς ελέγχους και πρόστιμα, γιατί καλά τα έσοδα, αλλά δεν θέλει και πολύ για να μπλοκάρει το σύστημα με ενστάσεις και μηνύσεις.