Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη - Στηρίζει το έργο της ΑΝΙΜΑ για τη διάσωση άγριων ζώων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Για ακόμη μία χρονιά δίπλα στην ΑΝΙΜΑ
motomag Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη - Στηρίζει το έργο της ΑΝΙΜΑ για τη διάσωση άγριων ζώων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/8/2024

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον, συνεχίζει και φέτος την έμπρακτη στήριξη του έργου του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, ΑΝΙΜΑ, καλύπτοντας μέρος των έκτακτων οικονομικών αναγκών που έχουν παρουσιαστεί και συμβάλλοντας στην προστασία και τη διατήρηση της πολύτιμης βιοποικιλότητας καθώς και στην επανάκαμψη της λειτουργίας των οικοσυστημάτων.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προϊόν και της κλιματικής κρίσης που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη μας, επηρεάζουν δραματικά την επιβίωση άγριων ζώων και σπάνιων ειδών. Δασικές και περιαστικές περιοχές αποτελούν το σπίτι για άγρια ελάφια, ζαρκάδια, γύπες, γεράκια, αετούς, κουκουβάγιες, σκαντζόχοιρους, χελώνες, αλεπούδες και πολλά άλλα είδη ζώων, η προστασία της ζωής των οποίων συμβάλλει στην ισορροπία ολόκληρου του φυσικού μας οικοσυστήματος.

Οι πυρκαγιές που δυστυχώς ξέσπασαν και φέτος σε όλη την Ελλάδα, και ιδιαιτέρως η μεγάλη φωτιά στη Βορειοανατολική Αττική, έχουν στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων άγριων ζώων που αποτελούν σημαντικό μέρος της πολύτιμης για όλους βιοποικιλότητας.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του ΕΚΠΑ, οι πυρκαγιές αποτελούν μεγάλης κλίμακας διαταραχές που μεταβάλλουν δραματικά το τοπίο καθώς και τις παραμέτρους των οικοσυστημάτων. Ως συνέπεια, αποσταθεροποιούνται οι λειτουργικές σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και επέρχονται μεταβολές στη δομή και τη σύνθεση των φυτικών και ζωικών βιοκοινοτήτων. Οι πληθυσμοί ζώων και φυτών υφίστανται απότομη και ραγδαία μείωση ενώ οι αλλαγές του εδάφους μετά από μία πυρκαγιά συνεχίζουν να επηρεάζουν τους οργανισμούς καιρό μετά το γεγονός.

Η ΑΝΙΜΑ, ιδρύθηκε το 2005 και αποτελείται από μία ομάδα εξειδικευμένων κτηνιάτρων, βιολόγων, δασολόγων και φίλων της φύσης και της άγριας ζωής ενώ συνεργάζεται και με ειδικούς επιστήμονες. Κύρια δραστηριότητα της ΑΝΙΜΑ είναι η περίθαλψη και η επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Επίσης, πραγματοποιεί διασώσεις τραυματισμένων άγριων ζώων από πυρόπληκτες περιοχές σε συνεργασία με την Πυροσβεστικό Σώμα και τις ομάδες εθελοντών πυροσβεστών.

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη στέκεται στο πλευρό των εθελοντών διασωστών, κτηνιάτρων και επιστημόνων της ΑΝΙΜΑ που με αγάπη, αυταπάρνηση και ανιδιοτελή αφοσίωση βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σώζουν απροστάτευτα ζώα που έχουν τραυματιστεί, τα περιθάλπουν και τα επανεντάσσουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Η συγκεκριμένη δράση συνδέεται άμεσα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών: Στόχος 11: Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες, Στόχος 13: Δράση για το Κλίμα, Στόχος 14: Ζωή στη Στεριά.

Yamaha XT500: Η μοτοσυκλέτα του Thierry Sabine που ξεκίνησε το Rally Dakar! 10 χρόνια χαμένη στην έρημο!

Χάθηκε στην έρημο και βρέθηκε 10 χρόνια μετά - Στη σέλα της ξεκίνησε η ιδέα του θρυλικού αγώνα!
Yamaha XT500 Thierry Sabine
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

29/12/2025

Το Yamaha XT500 είναι από μόνο του εμβληματικό, όμως αυτό εδώ παίρνει διαστάσεις θρύλου γιατί έβαλε και αυτό τους… τροχούς του για εμπνευστεί ο μεγάλος Thierry Sabine την ιδέα του Rally Dakar. Το θυμόμαστε με αφορμή την έναρξη του θρυλικού αγώνα που ξεκινά στις 3 Ιανουαρίου.

Το 1976 o Thierry Sabine χάθηκε στην έρημο Tenere κατά τη διάρκεια του ράλι Abidjan-Nice πάνω στη σέλα του Yamaha XT500. Ο Γάλλος έμεινε για τρεις ημέρες χωρίς νερό και τροφή πριν διασωθεί με μοναδική απώλεια το XT500 το οποίο παρέμεινε στην έρημο. Ήταν αυτές οι ημέρες που έδωσαν στον Sabine την έμπνευση για τη δημιουργία του θρυλικού πλέον rally raid αγώνα, για όσους ήθελαν πραγματικά να κυνηγήσουν την περιπέτεια και την τύχη τους.

la moto verte
La Moto Verte, ήτοι "Η Πράσινη Μοτοσυκλέτα" γράφει το αυτοκόλλητο πάνω στο σπασμένο πλαστικό ρεζερβουάρ του XT500


Το XT500 τελικά διασώθηκε δέκα χρόνια αργότερα από τον ηγέτη των Tuareg, Mano Dayak, ο οποίος είχε αναπτύξει φιλία με τον Sabine κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Παρίσι. Αποτελούσε συνεργάτη του Γάλλου στα πρώτα χρόνια του Dakar, λόγω της γνώσης που είχε για την έρημο, η οποία και βοηθούσε με τη χάραξη των πρώτων διαδρομών.
Μετά τον χαμό του Sabine με την πτώση του ελικοπτέρου το 1986, ο Dayak ανέκτησε το XT500 και το επέστρεψε στη χήρα του Γάλλου ως τεκμήριο της αρχικής διαδρομής του ιδρυτή.

Ο Mano Dayak έχασε επίσης τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα το 1995, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έντονης πολιτικής μεσολάβησης στον Νίγηρα. Μένει όμως, ως συνδετικός κρίκος το XT500, το οποίο αποτέλεσε φέτος μέρος της έκθεσης “Desert Queens” που φιλοξενήθηκε στη φετινή EICMA, μαζί με άλλες 30 θρυλικές μοτοσυκλέτες που έχουν λάβει μέρος στον δυσκολότερο αγώνα του κόσμου.