Πάντρεμα KTM - KISKA

Εξαγορά περισσότερων μετοχών της KISKA μέχρι το τέλος του 2019
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

14/1/2019

Τη σχέση της KTM με την σχεδιαστική εταιρεία KISKA θα μπορούσε κανείς να την παρομοιάσει εύκολα με τον έγγαμο βίο, καθώς η συνεργασία τους ξεκίνησε απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και διατηρείται μέχρι σήμερα. Εκείνη την εποχή, η KTM είχε ξεκινήσει έναν διαγωνισμό ώστε να βρει έναν σχεδιαστή για το νέο τότε LC4 και ο Gerald Kiska (με τη νεοσύστατη εταιρεία του) κατάφερε να ξεχωρίσει ξεκινώντας την μακροχρόνια συνεργασία με την εταιρεία. Έκτοτε η συνεργασία προχώρησε και η KISKA επανασχεδίασε το λογότυπο της KTM το 1994 δίνοντάς του τη μορφή που έχει μέχρι και τώρα. Τον επόμενο χρόνο υιοθετήθηκε το σλόγκαν της εταιρείας “ready to race” αποσαφηνίζοντας πλήρως για την πορεία που ήθελε να ακολουθήσει η KTM, ενώ το εγχείρημα ολοκληρώθηκε με τα σχέδια της KISKA να αποτυπώνουν πλήρως το ύφος της εταιρείας που εστίαζε στις επιδόσεις, την ξεχωριστή εμφάνιση, τον Adventure χαρακτήρα και την υπερβολή, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα -ίσως- το Super Duke 1290 R.

Θυμηθείτε μια απ' τις πιο πρόσφατες δημιουργίες της KISKA που παρουσιάστηκε στην φετινή Eicma εδώ

Με την πάροδο του χρόνου, η σχεδιαστική εταιρεία απέκτησε πιο ενεργό ρόλο σχεδιάζοντας περισσότερα μοντέλα για την γκάμα της KTM, γεγονός που οφείλονταν και στην γνωριμία του Gerald με τον Stefan Pierer πριν γίνει CEO της KTM, έχοντας από παλιότερα αμοιβαία εμπιστοσύνη. Μαζί με άλλους παράγοντες, όπως την αγορά μετοχών της KTM απ’ την Bajaj, ενισχύθηκαν οι δυνατότητες της παραγωγής της, φτάνοντας εύκολα τον εξαψήφιο αριθμό ετησίως, με αποτέλεσμα όχι μόνο την οικονομική ευμάρεια της KTM αλλά και την εδραίωσή της ως ένας απ’ τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της Ευρώπης. Η ανάπτυξη αυτή πέρασε και στην KISKA καθώς οι αυξημένες ανάγκες της KTM για περισσότερα σχέδια είχε ως αποτέλεσμα την επέκτασή της, φτάνοντας πλέον τους 140 σχεδιαστές, με το μεγαλύτερο ποσοστό να ασχολείται με τα μοντέλα της KTM.
Με τη συνεργασία τους να γίνεται όλο και πιο στενή, δεν άργησε η KTM να αγοράσει μετοχές της KISKA, έχοντας το 24% της εταιρείας. Φέτος, με την έκδοση της αναφοράς της KTM για το 2018 που αφορά τα κέρδη και την πορεία της στην αγορά, αναφέρονται και τα πλάνα της για το 2019. Μέσα σε αυτά βρίσκεται και η αγορά επιπλέον 26% των μετοχών της KISKA -μέχρι το τέλος του έτους- ώστε να ενισχυθούν περισσότερο οι δεσμοί τους αλλά και να γίνει πιο εύκολη η επέκτασή της με περισσότερα νέα μοντέλα σε διάφορες κατηγορίες καθώς και αγορές, αφού πλέον θα της ανήκει κατά το ήμισυ.

Δίχρονη Vespa 407 κυβικών αποδίδει 102 ίππους και μπορείς να την αποκτήσεις [Video]

Το συγκεκριμένο κιτ κινητήρα θα πωλείται προς 10.000 ευρώ
vespa
Από τον

Παύλο Καρατζά

6/5/2026

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ονομάζεται Project 407 και φέρει την υπογραφή της Egig Performance που κατασκεύασε μία δίχρονη μονοκύλινδρη Vespa που αποδίδει 102 ίππους και μπορεί να ξεπεράσει τα 200 χλμ./ώρα.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ειδικεύεται στην βελτίωση των Vespa και ιδρύθηκε το 2017 στην Ιταλία. Η τρέχουσα παραγωγή της εταιρείας ανέρχεται σε περίπου 130 κινητήρες ετησίως, που προορίζονται όχι μόνο για Ιταλούς πελάτες. Οι μηχανικοί της δουλεύουν πάνω στο project 407 τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχουν ετοιμάσει μία Vespa που αποδίδει 102 ίππους στις 11.000 στροφές και 7.65 kg.m ροπής στις 10.000 στροφές.

Ο κινητήρας της είναι δίχρονος μονοκύλινδρος 407 κυβικών και σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, Erich Oberpertinger, μπορεί να κινήσει το σύνολο με ταχύτητα άνω των 200 χλμ./ώρα. Την τροφοδοσία του κινητήρα έχουν αναλάβει δύο καρμπυρατέρ διαμέτρου 42 mm, που προέρχονται από την εποχή των δίχρονων μοτοσυκλετών του MotoGP. 

Vespa

Η εταιρεία Egig Performance πουλάει και έτοιμο κιτ κινητήρων και ο κινητήρας Egig 407 προορίζεται για μια πολύ μικρή ομάδα αναβατών, αφού θα κατασκευαστούν μόλις πέντε τέτοιοι κινητήρες, με την τιμή τους να κυμαίνεται στα 10.000 ευρώ.

Ετικέτες