Πατέρας και γιος σκοπεύουν να χτίσουν την τρίτη μεγαλύτερη πίστα της Ισπανίας

Άλλη μία πίστα στην περιοχή της Σεβίλλης
Spain Racetrack
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

29/12/2022

Η Ισπανία είναι μία χώρα με μεγάλη μοτοσυκλετιστική παιδεία, που αν μη τι άλλο δεν έχει έλλειψη σε πίστες. Απόδειξη γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι τα MotoGP, που έχουν συγκεκριμένα στάνταρ και θέλουν έναν αξιόλογο χώρο για την κάλυψη των αναγκών διεξαγωγής των αγώνων, επισκέφθηκαν την συγκεκριμένη χώρα τέσσερις φορές – σε διαφορετική περιοχή κάθε μία από αυτές –  για να τρέξουν κατά τη διάρκεια της σεζόν του 2022. Ταυτόχρονα έχει πολλές άλλες που φιλοξενούν εθνικά πρωταθλήματα και τοπικούς αγώνες, όπως και για διάφορες άλλες ανάγκες – διαφημιστικά σποτάκια, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, παρουσιάσεις κ.α.

Ωστόσο, ο πρώην Πρωταθλητής Ισπανίας στα 125 κυβικά και Ευρώπης στα 250, με εμπειρία και από τα MotoGP, David Garcia με τον πατέρα του και βετεράνο οδηγό αυτοκινήτων Nono Garcia θέλουν εδώ και πολύ καιρό να φτιάξουν μία ακόμα πίστα. Ο έκταση των 56 εκταρίων που έχουν επιλέξει για αυτή, βρίσκεται 5 χιλιόμετρα μακριά από πόλη Carmona και 20 από τη Σεβίλλη, ενώ είναι και πολύ κοντά – 15 χιλιόμετρα – στο αεροδρόμιο San Pablo de Sevilla.

Με μήκος 4,5 χιλιόμετρα και 16 στροφές υπολογίζεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2024

H όλη διαδικασία ξεκίνησε από το 2018. Όμως τα τέσσερα αυτά χρόνια υπήρξαν διάφορα γραφειοκρατικά κωλύματα, όπως έχει αναφέρει παλαιότερα η εφημερίδα El Confidencial, με την πανδημία του κορωνοϊού να καθυστερεί περισσότερο τα πράγματα. Έχοντας ήδη λάβει την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Carmona, τον δήμαρχο της πόλης Juan Avila και την Περιφέρεια, την παραμονή των Χριστουγέννων ήρθε και η έγκριση από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Αναδιάρθρωσης και Στέγασης της Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας προκειμένου οι δυο τους να μπορέσουν να ξεκινήσουν την κατασκευή της πίστας.

Spain Racetrack 2

Το σχέδιο κατασκευής κάνει λόγο για 4,5 χιλιόμετρα ασφάλτου, κάτι που την τοποθετεί στην τρίτη θέση πίσω από τις Motorland του Aragon και Montmelo της Βαρκελώνης. Το πλάτος της θα είναι 12 μέτρα, ενώ η μέγιστη κλίση δε θα ξεπερνά το 4,92%. Η μεγαλύτερη ευθεία θα είναι 773 μέτρα και θα έχει 16 στροφές στο σύνολο – 10 δεξιές και 6 αριστερές. Ωστόσο, οι δύο εικόνες που έχουν δημοσιευτεί παρουσιάζουν δύο διαφορετικά σχέδια, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια διευκρίνηση ως προς το ποιο από τα δύο θα είναι το οριστικό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πατέρας και γιος ξεκινάνε μία τέτοια επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι δυο τους είχαν κατασκευάσει ξανά αντίστοιχες εγκαταστάσεις το 1998 σε μία οικογενειακή φάρμα που βρίσκεται στην έρημο Tabernas, οι οποίες έγιναν προσβάσιμες στο ευρύ κοινό το 2000. Αργότερα επεκτάθηκαν και με μία δεύτερη πίστα. Είναι επίσης ιδιοκτήτες της εταιρείας Circuit de Almeria SL, όπου υπάρχουν δύο ξεχωριστές πίστες, μία για αγώνες και μία για παραγωγή τηλεοπτικών/διαφημιστικών/κινηματογραφικών ταινιών. Μάλιστα στην πρώτη οδηγήσαμε τις νέες BMW M1000R και M1000RR, ενώ στη δεύτερη έγινε η δοκιμή του Yamaha R7.

Η πίστα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024, όταν και υπολογίζεται να αρχίσει να συγκεντρώνει αναβάτες που θα φτάνουν τους 4.000 – 3.000 από αυτούς θα είναι τουρίστες –  μέσω αγώνων για εθνικά και τοπικά πρωταθλήματα, track-day και διάφορες άλλες εκδηλώσεις, σύμφωνα πάντα με υπολογισμούς της εταιρείας.

Το όλο εγχείρημα τελείται με την επωνυμία ‘World Circuits’.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της πίστας, η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει την λειτουργία του συμπλέγματος με τη δημιουργία χώρου εκπαίδευσης ασφαλούς οδήγησης, πίστα αποκλειστικά για οχήματα SUV, άλλη μία για minibike όπως επίσης δωμάτια φιλοξενίας και χώρο πάρκινγκ για τους θεατές για τους οποίους έχει ήδη προβλεφθεί ο χώρος που θα κάθονται να παρακολουθήσουν.

Αν και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει αυτή της Jerez που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP, δεν είναι απίθανο να δούμε να εντάσσεται και αυτή της Σεβίλλης στο πρόγραμμα των αγώνων.

Cal Crutchlow - Δεν θα αγωνιστεί στο Mugello

Επιπλοκές από εγχείρηση στο δεξί του χέρι δεν του επιτρέπουν να συμμετάσχει ως wildcard στον ιταλικό γύρο
motomagCal Crutchlow – Δεν θα τρέξει στο Mugello
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

21/5/2024

Η Yamaha ανακοίνωσε ότι ο Cal Crutchlow δεν θα αγωνιστεί τελικά ως wildcard συμμετοχή στην πίστα του Mugello το τριήμερο 31/5 – 2/6 εξαιτίας επιπλοκών που προέκυψαν μετά από εγχείρηση στο δεξί του χέρι.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, ο Cal Crutchlow αναμενόταν να κάνει τρεις wildcard συμμετοχές με την Yamaha στην διάρκεια του MotoGP 2024. Τελικά, η πρώτη εκ των τριών, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου μέχρι και 2 Ιουνίου, στα πλαίσια διεξαγωγής του ιταλικού GP στην πίστα του Mugello, ακυρώθηκε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Yamaha, της οποίας είναι αναβάτης εξέλιξης, αιτία για την απόσυρσή του είναι επιπλοκές που προέκυψαν μετά από εγχείρηση στο δεξί του χέρι. Ο λόγος του χειρουργείου ήταν κάποιοι πόνοι που ένιωθε ο Βρετανός εκεί -πιθανά να μιλάμε και σύνδρομο arm-pump, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλο και πιο συχνά οι αναβάτες των MotoGP.

Για την ώρα, οι δύο ακόμη εμφανίσεις του σε Silverstone (2-4/8) και San Marino (6-8/9) ισχύουν κανονικά. Μάλιστα, στο Misano προβλέπεται και ένα τεστ την Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση του αγωνιστικού τριημέρου, κάτι που δυστυχώς θα χάσει στο Mugello, όπου επίσης αναβάτες και ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να προβούν σε δοκιμές με την ολοκλήρωση του GP.