Πέθανε ο Alvaro Vertemati – Αγωνιζόμενος, μηχανικός και κατασκευαστής

Σήμερα, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου η κηδεία του
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/1/2022

Κηδεύεται σε λίγες ώρες βόρεια της Monza ο Alvaro Vertemati που μαζί με τον αδελφό του Guido είχαν δώσει το όνομά τους σε μία μικρή αλλά άκρως εξιδεικευμένη γκάμα μοτοσυκλετών, τις έτοιμες για αγώνες, Vertemati.

Ο Alvaro Vertemati με τον αδερφό του Guido ξεκίνησαν ως αναβάτες και διακρίθηκαν τόσο στο απαιτητικό πρωτάθλημα όσο και σε διεθνή αποκτώντας το δικό τους κοινό.

Μετά το τέλος της ενεργής αγωνιστικής δράσης έγιναν αποκλειστικοί αντιπρόσωποι της Husqvarna στην Ιταλία και συνέχισαν την αγωνιστική τους εμπλοκή υποστηρίζοντας άλλους αναβάτες. Στον απόηχο της εξαγοράς της Husqvarna από την Cagiva στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και την δημιουργία της Husaberg, οι αδερφοί Vertemati όχι μόνο έμειναν με το παλιό πυρήνα αναλαμβάνοντας την αντιπροσωπεία στην Ιταλία, αλλά συνέχισαν και την υποστήριξη της Husaberg στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Θερμοί υποστηρικτές του τετράχρονου κινητήρα, οι Vertemati βοήθησαν αρχικά την Husaberg στην αγωνιστική της παρουσία και εξέλιξη των κινητήρων και μετά αποφάσισαν πως θα μπορούσαν να κάνουν ακόμη περισσότερα απέναντι στην τότε παντοδυναμία των δίχρονων κινητήρων. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 φτιάχνουν την πρώτη Vertemati, φυσικά τετράχρονη.

Δεν είναι καθόλου υπερβολή πως οι Vertermati επιτάχυναν την καθιέρωση των τετράτροχων κινητήρων στους χωμάτινους αγώνες και έφτασαν πολύ γρήγορα να έχουν αντιπροσωπείες σε άλλες χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, περνώντας στον χώρο των κατασκευαστών.

Η επιτυχία αυτή έφερε γρήγορα και το ενδιαφέρον μεγαλύτερων εταιρειών που άρχισαν να πολιορκούν την Vertemati και τελικά ξεκίνησαν συνεργασία με την Bimota φτιάχνοντας την Vor (Vertemati Off Road).

Ένας από τους αναβάτες που άφησαν εποχή με την Vor, ήταν ο Mika Ahola με δύο δεύτερες θέσεις και μία τρίτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro την περίοδο 2001-2003.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως ο Mika Ahola σκοτώθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2012, ακριβώς δέκα χρόνια πριν, από τον θάνατο του Alvaro Vertemati που πέθανε το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022. Ο Ahola είχε ανακοινώσει πριν σκοτωθεί κατά την διάρκεια της προπόνησης πως θα σταματήσει την αγωνιστική δράση. Ο Alvaro Vertemati έπασχε τα τελευταία χρόνια από την νόσο του Πάρκινσον, ωστόσο αυτό δεν τον είχε εμποδίσει να συνεχίζει μέχρι την τελευταία στιγμή το ερευνητικό του έργο.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια Vertemati.

ΚΤΜ: Πατέντες για ημι-αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

Αφορά αρχικά τη σειρά 1290
KTM Αυτόματο κιβώτιο
Από το

motomag

26/5/2023

Σύμφωνα με σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας, η ΚΤΜ φαίνεται να εργάζεται πάνω στην δημιουργία ενός ημι-αυτόμαυτου κιβωτίου το οποίο θα λειτουργεί με τη χρήση φυγοκεντρικού συμπλέκτη, ενώ ένας μηχανισμός θα αποτρέπει την μοτοσυκλέτα από το να κινηθεί όταν αυτή είναι σταθμευμένη

Όπως μαρτυρούν οι πωλήσεις των μοντέλων της Honda με DCT, η οδήγηση μοτοσυκλέτας χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση της μανέτας του συμπλέκτη για την αλλαγή ταχυτήτων, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ωστόσο, το σύστημα διπλού συμπλέκτη της Honda είναι αρκετά βαρύ (+10kg) και απαιτεί διάφορα ηλεκτρονικά και υδραυλικά συστήματα για να λειτουργήσει, καθιστώντας το αρκετά περίπλοκο.

Στην προκειμένη περίπτωση το σύστημα της KTM, μοιάζει περισσότερο με το SCS (Smart Clutch System) που χρησιμοποιεί η MV Agusta στο Turismo Veloce. Όπως εκεί, έτσι και εδώ βλέπουμε ότι χρησιμοποιείται ένας φυγοκεντρικός συμπλέκτης -όπως στα σκούτερ-, ο οποίος μειώνει την περιπλοκότητα του συστήματος και το βάρος του.

KTM Ημί-αυτόματο κιβώτιο

Όπως φαίνεται στα σχέδια, ο μηχανισμός της ΚΤΜ χρησιμοποιεί βραχίονες και ξεχωριστή μονάδα ελέγχου για την αλλαγή των ταχυτήτων, που συνεργάζονται με τον φυγοκεντρικό συμπλέκτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο η ΚΤΜ αντιμετωπίζει στα συγκεκριμένα σχέδια το πρόβλημα που έχει εν γένει ο φυγοκεντρικός συμπλέκτης. Αυτό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε στάση το κιβώτιο απεμπλέκεται εντελώς από τον υπόλοιπο κινητήρα. Επομένως στην περίπτωση μας είναι αδύνατον να μπει ταχύτητα, με συνέπεια να ενέχει ο κίνδυνος να τσουλήσει η μοτοσυκλέτα, στην περίπτωση που έχεις παρκάρει σε κεκλιμένο επίπεδο.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι περισσότερες εταιρείες έχουν εξοπλίσει τα σκούτερ τους με ένα μοχλό στο τιμόνι που εκτελεί χρέη χειρόφρενου, συνήθως χρησιμοποιώντας ένα επιπλέον έμβολο στους δίσκους που πιάνει όταν χρησιμοποιηθεί ο μοχλός,. Το ίδιο κάνει και η Honda στα DCT μοντέλα της με χαρακτηριστικό παράδειγμα την CRF1100 Africa Twin όπου στον πίσω δίσκο υπάρχει ένα επιπλέον έμβολο που ενεργοποιείται όταν ο αναβάτης τραβήξει τον μοχλό στο αριστερό grip προς τα μέσα, όπως και η MV Agusta που αναφέραμε παραπάνω. Κάτι τέτοιο όμως, δεν αποτρέπει την κατά λάθος απενεργοποίηση του συστήματος, μιας και ο μοχλός είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμος.

KTM Ημί-αυτόματο κιβώτιο

Η ΚΤΜ, όπως φαίνεται στα σχέδια, κάνει κάτι διαφορετικό. Χρησιμοποιεί ένα μοχλό σχήματος “L” που κλειδώνει τα γρανάζια στη θέση τους. Ο τρόπος που θα το κάνει αυτό είναι ότι όταν η μοτοσυκλέτα είναι σταματημένη και έχει επιλεχθεί η θέση “Park”, τότε ένα κομμάτι του μοχλού εμπλέκεται στα δόντια ενός από τα γρανάζια της πρωτεύουσας μετάδοσης, κλειδώνοντας το κιβώτιο ταχυτήτων. Ο έλεγχος του μοχλού γίνεται ηλεκτρονικά, όπως φαίνεται από τα σχέδια CAD όπου κάτω από τα γρανάζια υπάρχει κάτι που μοιάζει με σερβομηχανισμό, και πιθανότατα δεν θα απενεργοποιείται όσο η μοτοσυκλέτα είναι σβηστή, προσθέτοντας πόντους και στην ασφάλεια.

Αν και τα σχέδια CAD έχουν ιδιαίτερα λεπτομερή περιγραφή του συστήματος, δεν δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το πώς ο αναβάτης θα μπορεί να αλλάζει χειροκίνητα ταχύτητες. Η Honda έχει επιλέξει να τοποθετήσει κουμπιά στο χειριστήριο με τα οποία μπορείς να αλλάξεις σχέσεις στο κιβώτιο, χειροκίνητα. Η περίπτωση της MV Agusta, στην οποία μοιάζει και περισσότερο το σύστημα της ΚΤΜ, χρησιμοποιεί έναν φυγοκεντρικό συμπλέκτη που σε συνδυασμό με το quickshifter up/down και τον παραδοσιακό λεβιέ στο πόδι, επιτρέπει να αλλάξεις ταχύτητα χωρίς να χρησιμοποιήσεις τον συμπλέκτη. Στην περίπτωση όμως της πατέντας που κατοχύρωσε η ΚΤΜ, αναφέρεται ότι και οι δύο τρόποι λειτουργίας είναι εφικτοί, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για το ποιο από τα δύο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει.

Ο μηχανισμός αυτός, όπως φαίνεται από τα τόσο λεπτομερή σχέδια που δείχνουν μέχρι και τους αριθμούς στο γρανάζι της πρώτης σχέσης (έτσι γίνεται γνωστό και σε ποιον κινητήρα έχει εφαρμοστεί), σχετίζεται με τον LC8 V2 κινητήρα της ΚΤΜ των 1301 κυβικών. Επομένως, τα μοντέλα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί αρχικά σαν τεχνολογία είναι τα Super Adventure S / R και 1290 Super Duke R / GT, σε επόμενη ανανέωσή τους.

Ετικέτες