Peugeot Motocycles – Στον αέρα για λίγο ακόμη η αντιπροσώπευσή τους στην Ελλάδα

Κάποιος να τους αναλάβει
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

14/11/2022

Έχουμε συγκεντρώσει μία σειρά ερωτημάτων καιρό τώρα, κυρίως από ιδιοκτήτες σκούτερ της Peugeot που δεν έχουν κανένα νεότερο για την αντιπροσώπευσή τους στην Ελλάδα καθώς λαμβάνουν συγκεχυμένα μηνύματα από την TEOMOTO που μέχρι πρόσφατα είχε και την Kawasaki, πριν αυτή καταλήξει στην KSR Hellas.

Με την πυκνή ανταπόκρισή μας από την EICMA και την κάλυψη των νέων μοντέλων της Peugeot ένα προς ένα, ξεκίνησαν τα πρώτα σχόλια για το ποια είναι η κατάσταση της αντιπροσώπευσής τους στην Ελλάδα που γρήγορα έγιναν μηνύματα απορίας. Τα οποία με την σειρά τους ήρθαν να προστεθούν στα παλαιότερα ερωτήματα που είχαμε λάβει.

Στα πλαίσια της EICMA είχαμε την ευκαιρία μίας γρήγορης συζήτησης με τα στελέχη της Peugeot σχετικά με την πορεία στην ελληνική αγορά, το γεγονός πως δεν λειτουργεί καμία ιστοσελίδα για τα δίκυκλα της Peugeot στην Ελλάδα, ζητώντας επίσης να μάθουμε και για το μέλλον.

Να θυμίσουμε πως τα δίκυκλα της Peugeot έχει αναλάβει από το 2019 η Mahindra με τα κεντρικά να παραμένουν στην Γαλλία και να δημιουργούνται τρία εργοστάσια στην Jinan  της Κίνας, στην Mandeure της Γαλλίας και στην Pithampur της Ινδίας.

Μετά την απώλεια της Kawasaki από την ΤΕΟΜΟΤΟ, τα νέα στελέχη της Peugeot Motocycles μας είπαν πως η κατάσταση ήταν «περίπλοκη» και για τους ίδιους, απαντώντας «ουδέν σχόλιο» όταν τους επισημάναμε πως στην Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει φημολογία ότι τα ηνία έχει αναλάβει ο ίδιος αντιπρόσωπος που έχει και τα αυτοκίνητα της Peugeot. Επέκτειναν αμέσως μετά την απάντησή τους, λέγοντας πως βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την ελληνική αγορά, καθώς αμέσως μετά την EICMA στοχεύουν να λάβουν αποφάσεις ώστε η επόμενη σεζόν να ξεκινήσει πιο δυναμικά για τα σκούτερ της Peugeot.

Το νέο λοιπόν είναι πως για τους ιδιοκτήτες που ήδη υπάρχουν καθώς και για όσους ενδιαφέρονται για την νέα γκάμα της Peugeot, σύντομα θα διαφαίνεται ένας λαμπρότερος ορίζοντας. Είτε μείνουν με την TEOMOTO είτε προχωρήσουν σε μία νέα αντιπροσώπευση με κάποιον που ήδη βρίσκεται στην αγορά και μπορεί άμεσα να τους υποστηρίξει με δίκτυο, όπως και γίνονται τέτοιες ζυμώσεις, η κατάσταση της Peugeot στα δίκυκλα για το 2023 θα είναι πολύ σύντομα απολύτως ξεκάθαρη και όχι στα πλαίσια που κινείται τα τελευταία δύο χρόνια.

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες

ΚΤΜ: Πατέντες για ημι-αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

Αφορά αρχικά τη σειρά 1290
KTM Αυτόματο κιβώτιο
Από το

motomag

26/5/2023

Σύμφωνα με σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας, η ΚΤΜ φαίνεται να εργάζεται πάνω στην δημιουργία ενός ημι-αυτόμαυτου κιβωτίου το οποίο θα λειτουργεί με τη χρήση φυγοκεντρικού συμπλέκτη, ενώ ένας μηχανισμός θα αποτρέπει την μοτοσυκλέτα από το να κινηθεί όταν αυτή είναι σταθμευμένη

Όπως μαρτυρούν οι πωλήσεις των μοντέλων της Honda με DCT, η οδήγηση μοτοσυκλέτας χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση της μανέτας του συμπλέκτη για την αλλαγή ταχυτήτων, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ωστόσο, το σύστημα διπλού συμπλέκτη της Honda είναι αρκετά βαρύ (+10kg) και απαιτεί διάφορα ηλεκτρονικά και υδραυλικά συστήματα για να λειτουργήσει, καθιστώντας το αρκετά περίπλοκο.

Στην προκειμένη περίπτωση το σύστημα της KTM, μοιάζει περισσότερο με το SCS (Smart Clutch System) που χρησιμοποιεί η MV Agusta στο Turismo Veloce. Όπως εκεί, έτσι και εδώ βλέπουμε ότι χρησιμοποιείται ένας φυγοκεντρικός συμπλέκτης -όπως στα σκούτερ-, ο οποίος μειώνει την περιπλοκότητα του συστήματος και το βάρος του.

KTM Ημί-αυτόματο κιβώτιο

Όπως φαίνεται στα σχέδια, ο μηχανισμός της ΚΤΜ χρησιμοποιεί βραχίονες και ξεχωριστή μονάδα ελέγχου για την αλλαγή των ταχυτήτων, που συνεργάζονται με τον φυγοκεντρικό συμπλέκτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο η ΚΤΜ αντιμετωπίζει στα συγκεκριμένα σχέδια το πρόβλημα που έχει εν γένει ο φυγοκεντρικός συμπλέκτης. Αυτό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε στάση το κιβώτιο απεμπλέκεται εντελώς από τον υπόλοιπο κινητήρα. Επομένως στην περίπτωση μας είναι αδύνατον να μπει ταχύτητα, με συνέπεια να ενέχει ο κίνδυνος να τσουλήσει η μοτοσυκλέτα, στην περίπτωση που έχεις παρκάρει σε κεκλιμένο επίπεδο.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι περισσότερες εταιρείες έχουν εξοπλίσει τα σκούτερ τους με ένα μοχλό στο τιμόνι που εκτελεί χρέη χειρόφρενου, συνήθως χρησιμοποιώντας ένα επιπλέον έμβολο στους δίσκους που πιάνει όταν χρησιμοποιηθεί ο μοχλός,. Το ίδιο κάνει και η Honda στα DCT μοντέλα της με χαρακτηριστικό παράδειγμα την CRF1100 Africa Twin όπου στον πίσω δίσκο υπάρχει ένα επιπλέον έμβολο που ενεργοποιείται όταν ο αναβάτης τραβήξει τον μοχλό στο αριστερό grip προς τα μέσα, όπως και η MV Agusta που αναφέραμε παραπάνω. Κάτι τέτοιο όμως, δεν αποτρέπει την κατά λάθος απενεργοποίηση του συστήματος, μιας και ο μοχλός είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμος.

KTM Ημί-αυτόματο κιβώτιο

Η ΚΤΜ, όπως φαίνεται στα σχέδια, κάνει κάτι διαφορετικό. Χρησιμοποιεί ένα μοχλό σχήματος “L” που κλειδώνει τα γρανάζια στη θέση τους. Ο τρόπος που θα το κάνει αυτό είναι ότι όταν η μοτοσυκλέτα είναι σταματημένη και έχει επιλεχθεί η θέση “Park”, τότε ένα κομμάτι του μοχλού εμπλέκεται στα δόντια ενός από τα γρανάζια της πρωτεύουσας μετάδοσης, κλειδώνοντας το κιβώτιο ταχυτήτων. Ο έλεγχος του μοχλού γίνεται ηλεκτρονικά, όπως φαίνεται από τα σχέδια CAD όπου κάτω από τα γρανάζια υπάρχει κάτι που μοιάζει με σερβομηχανισμό, και πιθανότατα δεν θα απενεργοποιείται όσο η μοτοσυκλέτα είναι σβηστή, προσθέτοντας πόντους και στην ασφάλεια.

Αν και τα σχέδια CAD έχουν ιδιαίτερα λεπτομερή περιγραφή του συστήματος, δεν δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το πώς ο αναβάτης θα μπορεί να αλλάζει χειροκίνητα ταχύτητες. Η Honda έχει επιλέξει να τοποθετήσει κουμπιά στο χειριστήριο με τα οποία μπορείς να αλλάξεις σχέσεις στο κιβώτιο, χειροκίνητα. Η περίπτωση της MV Agusta, στην οποία μοιάζει και περισσότερο το σύστημα της ΚΤΜ, χρησιμοποιεί έναν φυγοκεντρικό συμπλέκτη που σε συνδυασμό με το quickshifter up/down και τον παραδοσιακό λεβιέ στο πόδι, επιτρέπει να αλλάξεις ταχύτητα χωρίς να χρησιμοποιήσεις τον συμπλέκτη. Στην περίπτωση όμως της πατέντας που κατοχύρωσε η ΚΤΜ, αναφέρεται ότι και οι δύο τρόποι λειτουργίας είναι εφικτοί, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για το ποιο από τα δύο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει.

Ο μηχανισμός αυτός, όπως φαίνεται από τα τόσο λεπτομερή σχέδια που δείχνουν μέχρι και τους αριθμούς στο γρανάζι της πρώτης σχέσης (έτσι γίνεται γνωστό και σε ποιον κινητήρα έχει εφαρμοστεί), σχετίζεται με τον LC8 V2 κινητήρα της ΚΤΜ των 1301 κυβικών. Επομένως, τα μοντέλα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί αρχικά σαν τεχνολογία είναι τα Super Adventure S / R και 1290 Super Duke R / GT, σε επόμενη ανανέωσή τους.

Ετικέτες