Πωλήσεις δικύκλων Ιουνίου: Αύξηση 45,5% στο εξάμηνο!

Έχουν πουληθεί 7070 περισσότερα δίκλυκλα από την αρχή του χρόνου
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

9/7/2021

Τι κι αν στην Ελλάδα είχαμε περιορισμούς στην κυκλοφορία τους πέντε πρώτους μήνες του 2021; Η ελληνική αγορά δικύκλων κατάφερε να μεγαλώσει κατά 45,5% έως το τέλος Ιουνίου, σημειώνοντας 22.621 ταξινομήσεις, έναντι 15.551 το ίδιο διάστημα πέρσι. Πρέπει να είναι η πρώτη χρονιά φέτος όπου οι ταξινομήσεις και πραγματικές πωλήσεις ταυτίζονται απόλυτα και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από την αγορά, θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα αν οι αντιπροσωπείες είχαν στις αποθήκες τους περισσότερα δίκυκλα από τα δημοφιλή εμπορικά μοντέλα τους, καθώς η ζήτηση σε αυτά είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά! Οι ελλείψεις είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους ήδη από τον Απρίλιο, ενώ μεγάλος μπελάς για τους εισαγωγείς έχουν γίνει οι τεράστιες διακυμάνσεις στο κόστος μεταφοράς. Οι τιμοκατάλογοι αλλάζουν διαρκώς και απ’ ότι φαίνεται δεν θα υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση στο κόστος των μεταφορικών που με τη σειρά του έχει επιβαρύνει αρκετά τις τιμές των νέων μοντέλων. Το πρώτο θέμα που συζητούν αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο οι κυβερνήσεις και οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι οι “άγριες” πληθωριστικές πιέσεις που εμφανίζονται σε όλες τις οικονομίες, λόγω των επιπτώσεων που είχαν τα περιοριστικά μέτρα στην παραγωγή αγαθών, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση που ακολούθησε μετά το “άνοιγμα” των δραστηριοτήτων. Ας ελπίσουμε πως όλα θα βρουν το δρόμο τους γρήγορα και τίποτα δεν θα ανακόψει την εξαιρετική πορεία που έχει η ελληνική αγορά δικύκλων τα τελευταία χρόνια. Ακολουθεί ο πίνακας με τα στοιχεία των ταξινομήσεων που λάβαμε από τον ΣΕΑΑ και σε λίγες ημέρες θα έχουμε στα χέρια μας και τα αναλυτικά στοιχεία με τις πωλήσεις κάθε εταιρείας και μοντέλου:

 

 

  Θέμα: Ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων κατά τον Ιούνιο 2021.

 

Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων τον περασμένο μήνα και από την αρχή του έτους έχουν ως εξής:

 

 
Ιούνιος 2021
Ιούνιος 2020
Ιούνιος 2019
Μεταβολή 2021/2020
Μεταβολή 2021/2019
Καινούργια επιβατικά
13.877
8.249
13.133
+68,2%
+5,7%
Καινούργια φορτηγά
(ελαφρά και βαρέα)
923
786
814
+17,4%
+13,4%
Καινούργια λεωφορεία
61
19
46
+221,1%
+32,6%
Καινούργια δίκυκλα
(πλέον των 50 cc)
5.701
4.889
5.097
+16,6%
+11,9%
 
 
 
 
 
 
 
Ιανουάριος - Ιούνιος 2021
Ιανουάριος - Ιούνιος 2020
Ιανουάριος - Ιούνιος 2019
Μεταβολή Ιαν.-Ιουν. 2021/2020
Μεταβολή Ιαν.-Ιουν. 2021/2019
Καινούργια επιβατικά
58.364
36.570
65.557
+59,6%
-11,0%
Καινούργια φορτηγά
(ελαφρά και βαρέα)
5.434
3.500
4.239
+55,3%
+28,2%
Καινούργια λεωφορεία
201
144
267
+39,6%
-24,7%
Καινούργια δίκυκλα
(πλέον των 50 cc)
22.621
15.551
19.080
+45,5%
+18,6%

 

REM-IHU: Η ελληνική ομάδα για 4η φορά στον παγκόσμιο διαγωνισμό MotoStudent

Από τις Σέρρες στο MotoStudent, αναζητώντας νέες διακρίσεις με μια ελληνική ηλεκτρική αγωνιστική μοτοσυκλέτα προδιαγραφών Moto3
rem-ihu
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

7/10/2026

Η Racing Electric Motorsports-International Hellenic University (REM-IHU) είναι η φοιτητική ερευνητική ομάδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, με έδρα την Πανεπιστημιούπολη των Σερρών. Η ομάδα δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή αμιγώς ηλεκτροκίνητων αγωνιστικών μοτοσυκλετών τύπου Moto3.

Στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2026 στο Metropolitan Expo είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε την υπεύθυνη της ομάδας, Νικολέττα Δήμου, στο περίπτερο της BMW Motorrad Hellas και μέσω αυτής της σύντομης γνωριμίας έχουμε την ευκαιρία σήμερα να παρουσιάσουμε την ιστορία και τα πεπραγμένα της ομάδας που εκπροσωπεί τη χώρα μας με συνέπεια στον διαγωνισμό MotoStudent, καθώς ετοιμάζεται για την τέταρτη συμμετοχή της στον διεθνή θεσμό.

rem-ihu

Η ομάδα αριθμεί 25 μέλη από διαφορετικά τμήματα της Πανεπιστημιούπολης, ενισχύοντας τον διεπιστημονικό χαρακτήρα του εγχειρήματος. Μέσα από τη συνεργασία φοιτητών με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, η REM-IHU λειτουργεί στα πρότυπα μιας μικρής εταιρείας, με οργανωμένη δομή, επιμέρους τομείς ευθύνης και κοινό στόχο την εξέλιξη ενός ολοκληρωμένου αγωνιστικού πρωτοτύπου.

rem-ihu

Η δημιουργία της ομάδας ξεκίνησε το 2017 με αφορμή μια πτυχιακή εργασία τριών φοιτητών του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών του Τ.Ε.Ι Σερρών, η οποία είχε ως θέμα την κατασκευή ενός βενζινοκίνητου πρωτοτύπου. Η ιδέα ενθουσίασε την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς αποτέλεσε καινοτομία για την πανεπιστημιούπολη κι έτσι, με μια παραλλαγή από βενζινοκίνητη σε ηλεκτροκίνητη μοτοσυκλέτα, δημιουργήθηκε η REM-IHU.

rem-ihu

Η ομάδα συμμετέχει από το 2019 στον παγκόσμιο διαγωνισμό MotoStudent, ο οποίος πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην πίστα του Motorland στην Αραγονία της Ισπανίας – και η οποία μας είναι φυσικά πολύ γνωστή από τους αγώνες MotoGP που φιλοξενεί κάθε χρόνο.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τόσο τεχνικά και επιχειρηματικά παραδοτέα, όπως ανάλυση σχεδιασμού, αξιοπιστία, κοστολόγηση και παραγωγή, όσο και δυναμικά αγωνίσματα στην πίστα, όπου αξιολογείται η απόδοση της μοτοσυκλέτας.

rem-ihu

Μέχρι και σήμερα, η REM-IHU αποτελεί τη μοναδική φοιτητική ομάδα στην Ελλάδα που απασχολείται με την κατασκευή ηλεκτροκίνητων μοτοσυκλετών και τη μοναδική ελληνική συμμετοχή στην κατηγορία Electric του MotoStudent, όπου οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 40.

Κατά την προηγούμενη αγωνιστική σεζόν (MotoStudent VIII-2023/-25), με το τρίτο σε σειρά πρωτότυπο, τον APSIMON, η ομάδα κατάφερε να κατακτήσει την 9η θέση στον τελικό αγώνα σε grid 17 μοτοσυκλετών, την 6η θέση στο αγώνισμα «Top Speed» με τελική ταχύτητα τα 198,4 km/h, την 11η θέση στο παραδοτέο “Design” και τη 17η θέση στη συνολική βαθμολογία ανάμεσα σε 45 συμμετοχές.

 

rem-ihu

Ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα της προηγούμενης περιόδου αποτέλεσε η κατασκευή ολόκληρου του αγωνιστικού πρωτοτύπου στους χώρους του Πανεπιστημίου. Χάρη στην παραχώρηση των εγκαταστάσεων του μηχανουργείου MT-LAB της σχολής, τα μέλη της ομάδας ανέλαβαν όλα τα στάδια της κατασκευής, από το πλαίσιο έως και το αεροδυναμικό πακέτο. Η δυνατότητα αυτή ενίσχυσε ουσιαστικά τον πρακτικό χαρακτήρα του εγχειρήματος και συνέβαλε σημαντικά στην απόκτηση πολύτιμης τεχνογνωσίας.

Με την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου, η REM-IHU προετοιμάζεται για την τέταρτη συνεχόμενη συμμετοχή της, αυτή τη φορά στο MotoStudent IX. Με νέο πρωτότυπο, στοχεύουμε ακόμα πιο ψηλά σε επιδόσεις και συνολική κατάταξη. Με τη BMW Motorrad ως Powered By Sponsor για τέταρτη αγωνιστική σεζόν και με τη στήριξη ελληνικών εταιρειών που επενδύουν  στην προσπάθεια και το όραμα της νέας γενιάς μηχανικών, η ελληνική ηλεκτροκίνηση φτάνει στην αγωνιστική γραμμή!