Πωλήσεις δικύκλων Ιουνίου: Αύξηση 45,5% στο εξάμηνο!

Έχουν πουληθεί 7070 περισσότερα δίκλυκλα από την αρχή του χρόνου
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

9/7/2021

Τι κι αν στην Ελλάδα είχαμε περιορισμούς στην κυκλοφορία τους πέντε πρώτους μήνες του 2021; Η ελληνική αγορά δικύκλων κατάφερε να μεγαλώσει κατά 45,5% έως το τέλος Ιουνίου, σημειώνοντας 22.621 ταξινομήσεις, έναντι 15.551 το ίδιο διάστημα πέρσι. Πρέπει να είναι η πρώτη χρονιά φέτος όπου οι ταξινομήσεις και πραγματικές πωλήσεις ταυτίζονται απόλυτα και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από την αγορά, θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα αν οι αντιπροσωπείες είχαν στις αποθήκες τους περισσότερα δίκυκλα από τα δημοφιλή εμπορικά μοντέλα τους, καθώς η ζήτηση σε αυτά είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά! Οι ελλείψεις είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους ήδη από τον Απρίλιο, ενώ μεγάλος μπελάς για τους εισαγωγείς έχουν γίνει οι τεράστιες διακυμάνσεις στο κόστος μεταφοράς. Οι τιμοκατάλογοι αλλάζουν διαρκώς και απ’ ότι φαίνεται δεν θα υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση στο κόστος των μεταφορικών που με τη σειρά του έχει επιβαρύνει αρκετά τις τιμές των νέων μοντέλων. Το πρώτο θέμα που συζητούν αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο οι κυβερνήσεις και οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι οι “άγριες” πληθωριστικές πιέσεις που εμφανίζονται σε όλες τις οικονομίες, λόγω των επιπτώσεων που είχαν τα περιοριστικά μέτρα στην παραγωγή αγαθών, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση που ακολούθησε μετά το “άνοιγμα” των δραστηριοτήτων. Ας ελπίσουμε πως όλα θα βρουν το δρόμο τους γρήγορα και τίποτα δεν θα ανακόψει την εξαιρετική πορεία που έχει η ελληνική αγορά δικύκλων τα τελευταία χρόνια. Ακολουθεί ο πίνακας με τα στοιχεία των ταξινομήσεων που λάβαμε από τον ΣΕΑΑ και σε λίγες ημέρες θα έχουμε στα χέρια μας και τα αναλυτικά στοιχεία με τις πωλήσεις κάθε εταιρείας και μοντέλου:

 

 

  Θέμα: Ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων κατά τον Ιούνιο 2021.

 

Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων τον περασμένο μήνα και από την αρχή του έτους έχουν ως εξής:

 

 
Ιούνιος 2021
Ιούνιος 2020
Ιούνιος 2019
Μεταβολή 2021/2020
Μεταβολή 2021/2019
Καινούργια επιβατικά
13.877
8.249
13.133
+68,2%
+5,7%
Καινούργια φορτηγά
(ελαφρά και βαρέα)
923
786
814
+17,4%
+13,4%
Καινούργια λεωφορεία
61
19
46
+221,1%
+32,6%
Καινούργια δίκυκλα
(πλέον των 50 cc)
5.701
4.889
5.097
+16,6%
+11,9%
 
 
 
 
 
 
 
Ιανουάριος - Ιούνιος 2021
Ιανουάριος - Ιούνιος 2020
Ιανουάριος - Ιούνιος 2019
Μεταβολή Ιαν.-Ιουν. 2021/2020
Μεταβολή Ιαν.-Ιουν. 2021/2019
Καινούργια επιβατικά
58.364
36.570
65.557
+59,6%
-11,0%
Καινούργια φορτηγά
(ελαφρά και βαρέα)
5.434
3.500
4.239
+55,3%
+28,2%
Καινούργια λεωφορεία
201
144
267
+39,6%
-24,7%
Καινούργια δίκυκλα
(πλέον των 50 cc)
22.621
15.551
19.080
+45,5%
+18,6%

 

Νέος ΚΟΚ: Εκκίνηση μοτοσυκλέτας μόνο με κράνος στους υπότροπους - Ποινή γιατρών σε ανανεώσεις διπλωμάτων ηλικιωμένων

Σωστό το μέτρο να εξετάζουν την υπογραφή των γιατρών στις ανανεώσεις διπλωμάτων
elas1
Από το

motomag

20/11/2025

Διασταύρωση ιατρικών γνωματεύσεων μέσω ΗΔΙΚΑ και αυστηρότερος έλεγχος των γιατρών για τις ανανεώσεις των διπλωμάτων των ηλικιωμένων, ειδική εφαρμογή που δεν θα αφήνει την μοτοσυκλέτα να εκκινήσει αν ο αναβάτης που στο παρελθόν είχε ήδη συλληφθεί να μην φορά κράνος, επιχειρεί να το ξανά κάνει - Καθώς και σύστημα που θα διενεργεί αλκοτέστ στον οδηγό και δεν θα εκκινεί το αυτοκίνητο σε περίπτωση υπερβαίνει το όριο, σε μοντέλο Σουηδίας, εξετάζει η κυβέρνηση.

Τα στοιχεία για τους θανάτους από τροχαία το 2025 είναι ενθαρρυντικά, καθώς στο πρώτο επτάμηνο σημειώνεται αύξηση (12%) στα τροχαία ατυχήματα αλλά μείωση (35%) στα θανατηφόρα τροχαία σε σχέση με την περσινή χρονιά. Μετά τον νέο ΚΟΚ και την αυστηροποίηση των ποινών σε περίπτωση παράβασης, η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει κι άλλες παραμέτρους και συστήματα προς την ίδια κατεύθυνση.

Μια ενέργεια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η χρήση ενός συστήματος που δεν θα επιτρέπει σε μια μοτοσυκλέτα να εκκινήσει αν ο αναβάτης δεν φοράει κράνος. Η τεχνολογία έχει ήδη δοκιμαστεί και θα λειτουργεί με ειδικό σένσορα και τη βοήθεια AI. Το κόστος υπολογίζεται στο 1 εκατ. ευρώ και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μοτοσυκλέτες παραγωγής από το 2000 και μετά. Η σκέψη υλοποίησης προβλέπει πως το σύστημα αυτό θα τοποθετείται στην μοτοσυκλέτα όταν ο αναβάτης πιάνεται χωρίς να φοράει κράνος, έτσι ώστε να μην μπορεί να το κάνει και την επόμενη φορά. Φαίνεται απίστευτα μακρινό για τα Ελληνικά δεδομένα και είναι τουλάχιστον αμφίβολο κάτι τέτοιο να φτάσει στην φάση της υλοποίησης, περνώντας της σκέψης και της συζήτησης. Προτιμότερο -πιστεύουμε- θα ήταν μία προσπάθεια να μειωθεί το ΦΠΑ στα κράνη από το 13% που είναι τώρα, στο 0% κάτι που η χώρα μας ΔΕΝ μπορεί να υλοποιήσει μόνη της και χρειάζεται την σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε. και έπειτα να υπάρχουν μέτρα ώστε η διαφορά αυτή να καταλήξει στον τελικό καταναλωτή.

Ωστόσο κάτι παρόμοιο εξετάζει η κυβέρνηση και για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Εφόσον κάποιος οδηγός πιαστεί να έχει περάσει το όριο κατανάλωσης αλκοόλ, θα τοποθετείται ένα σύστημα στο οποίο την επόμενη φορά ο οδηγός θα πρέπει να φυσήξει για να κάνει ο ίδιος αλκοτέστ στον εαυτό του και σε περίπτωση που είναι πάνω από το όριο, το αυτοκίνητο δεν θα εκκινεί. Αυτό είναι κάτι που υπάρχει ήδη σε υλοποίηση σε άλλες χώρες.

Ένα μέτρο που εξετάζεται από την κυβέρνηση και θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει, το βλέπουμε δηλαδή ως μία παράβλεψη αυτή την στιγμή, είναι οι ανανεώσεις διπλωμάτων των ηλικιωμένων που τώρα αρκεί μια απλή γνωμάτευση γιατρού για να γίνει η ανανέωση. Η σκέψη είναι η διαδικασία να ψηφιοποιηθεί ώστε να φαίνεται ποιος γιατρός έδωσε άδεια για ανανέωση διπλώματος. Η πλατφόρμα θα συνδέεται με την ΗΔΙΚΑ που έχει το πλήρες ιατρικό ιστορικό των πολιτών. Η πίεση προς όσους γιατρούς που δίνουν “εύκολα” τις γνωματεύσεις θα αυξάνεται, καθώς εάν ένας ηλικιωμένος προκαλέσει ατύχημα θα ελέγχεται ο φάκελος υγείας του και κατά πόσο ήταν σε θέση να οδηγήσει, συγκρίνοντας την πραγματικότητα με βάση την εικόνα που υπέγραψε ο εκάστοτε γιατρός, καθιστώντας τον υπόλογο του ατυχήματος επειδή του ανανέωσε το δίπλωμα!