Πωλήσεις μοτοσυκλετών ελληνικής αγοράς - Η πορεία των εταιρειών σε βάθος 5ετίας

Η μεταβολή των μεριδίων τους από το 2020 έως και το 2024
Ταξινομήσεις εταιρειών σε βάθος 5ετίας
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/2/2025

Πήραμε το TOP-20 των εταιρειών της ελληνικής αγοράς δικύκλου και ATV για το 2024, και εξετάσαμε την πορεία τους σε βάθος πενταετίας.

Έχει ενδιαφέρον το πώς εξελίσσεται η αγορά, αφού η είσοδος πολλών νέων εταιρειών στον χώρο σημαίνει τον διαμοιρασμό της "πίτας" των πωλήσεων σε περισσότερα κομμάτια. Έτσι για παράδειγμα, βλέπουμε την -σταθερά πρώτη τα τελευταία 5 χρόνια- SYM να έχει μεν αύξηση ταξινομήσεων κάθε χρονιά, εκτός από το 2024, ενώ ταυτόχρονα το ποσοστό της να μειώνεται ελαφρώς τα τρία τελευταία χρόνια, λόγω ακριβώς της προαναφερθείσας έλευσης περισσότερων εταιρειών στον χώρο.

Η 2η Honda έχει σταθερή άνοδο κάθε χρονιά όσον αφορά στις ταξινομήσεις που σημειώνει, ενώ μετά από 4 χρόνια ανόδου και στο ποσοστό αγοράς που κατέχει, είχε υποχώρηση το 2024 από το 20,98% στο 18,50%.

Η 3η Piaggio ενώ είχε άνοδο το 2021 τόσο σε ποσοστό όσο και σε ταξινομήσεις, κατόπιν σημειώνει μεν ελαφρά άνοδο σε ταξινομήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα υποχωρεί όσον αφορά στο ποσοστό που κατέχει επί της συνολικής αγοράς.

Η 4η Yamaha έχει διαρκή άνοδο ταξινομήσεων κατά την προηγούμενη πενταετία, ενώ αν είχε σημειώσει πτώση στο ποσοστό της το 2021, έκτοτε σημειώνει άνοδο και στο ποσοστό που κατέχει.

Κι η πρώτη πεντάδα κλείνει με την Daytona, η οποία είχε άνοδο το 2021 και το 2022 σε ταξινομήσεις, για να πέσει το 2023 και να ανέβει ξανά το 2024.

Ενδιαφέρον έχει η έλευση στο TOP-20 νέων εταιρειών, όπως η QJMOTOR, η VOGE, η CFMOTO, η THRUST MOTOR, κ.α., που προηγουμένως είτε δεν δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, είτε δεν είχαν το προϊόν που θα τους επέτρεπε να σημειώσουν σημαντικές ταξινομήσεις και να διακριθούν.

Εταιρείες

Στοιχεία: ΣΕΜΕ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ορίζει εκ νέου τι είναι Μοτοσυκλέτα

Νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην αμερικανική βουλή αλλάζει τον ορισμό της Μοτοσυκλέτας και προκαλεί αντιδράσεις στη βιομηχανία
polaris slingshot
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/2/2026

Το νομοσχέδιο H.R. 3385 που κατατέθηκε πέρυσι τον Μάιο στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Derrick Van Orden ήταν συντομότατο και πολύ απλό. Η ουσία του είναι μια και μόνη πρόταση, με την οποία επιχειρεί να «τροποποιήσει τον ορισμό της έννοιας μοτοσυκλέτα».

Ο νέος ορισμός που προτείνεται είναι ο εξής:

Μηχανοκίνητο όχημα, ως είχε αρχικά κατασκευαστεί με κινητήρια δύναμη, έχοντας ένα κάθισμα ή σέλα που απαιτεί από τον αναβάτη να καθίσει καβαλώντας τη (astride), σχεδιασμένη να κινείται με όχι περισσότερους από τρεις τροχούς σε επαφή με το έδαφος, με τον έλεγχο διεύθυνσης μέσω ίσιου τιμονιού (handlebars), με επιτάχυνση και πέδηση να ελέγχονται μέσω ίσιου τιμονιού και χειριστηρίων στα πόδια και ικανό να επιτυγχάνει ταχύτητες που ξεπερνούν τα 30 mph (48 km/h).

Αυτός ο ορισμός προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Motorcycle Industry Council (MCI), δηλαδή του οργάνου που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μοτοσυκλέτας στις ΗΠΑ και το οποίο διέγνωσε αμέσως ένα σοβαρό πρόβλημα: ο νέος ορισμός εξαιρεί οχήματα όπως τo Polaris Slingshot, καθώς ο χειριστής του δεν κρατά ίσιο τιμόνι και κάθεται μέσα στο όχημα, όχι καβάλα.

Η αντίδραση αποκρυσταλλώθηκε σε μια επιστολή προς την υποεπιτροπή της βουλής που είχε αναλάβει να εξετάσει το θέμα – με πρόεδρο τον βουλευτή Gus Bilirakis, προφανώς ελληνικής καταγωγής – αναλύοντας το πρόβλημα από την οπτική της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το MCI, βγάζοντας από τον ορισμό της μοτοσυκλέτας αυτά τα οχήματα που στις ΗΠΑ περιγράφονται ως “autocycles” δημιουργείται ένα νομοθετικό κενό, καθώς δεν υπάρχει ανάλογη κατηγορία για να ενταχθούν. Δεδομένου πως εξαρχής αυτά κατασκευάζονταν ως μοτοσυκλέτες, ο σχεδιασμός τους γινόταν και γίνεται με γνώμονα τη νομοθεσία που ισχύει για τη μοτοσυκλέτα και τα σχετικά χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Αφαιρώντας τα από τη νομική περιγραφή της μοτοσυκλέτας, το νομοσχέδιο απειλεί τη συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων με εξαφάνιση, καθώς δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στάνταρ για την κατασκευή τους και επιπλέον δημιουργείται περαιτέρω πρόβλημα με τις πολιτειακές νομοθεσίες, καθώς οι περισσότερες βασίζονται στον ομοσπονδιακό ορισμό της μοτοσυκλέτας.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν επηρεάζει τα πάσης φύσεως ATV που στις ΗΠΑ καταχωρούνται διαφορετικά από τη μοτοσυκλέτα, ενώ δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στις αγορές του υπόλοιπου κόσμου όποια και να είναι η τελική έκβαση.

Για την ιστορία, το νομοσχέδιο έχει φύγει από την επιτροπή του κυρίου Bilirakis και έχει κατατεθεί προς ψήφιση στην αμερικανική βουλή, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν εισακούστηκε η έκκληση του MCI – που πάντως δεν έχει εκδώσει καμιά άλλη ανακοίνωση επί του θέματος.

Ετικέτες