Πωλήσεις Μοτοσυκλετών Μαρτίου 2025: Ποια μοντέλα πούλησαν περισσότερο στην Ελλάδα!

Τα Best-selling μοντέλα όλων των κατηγοριών - Μοτοσυκλέτες, scooter, παπιά, ATV / SSV
tracer_9_taksin
Πωλήσεις Μαρτίου 2025 - Τα best-selling μοντέλα
Από το

motomag

16/4/2025

Αφού η ελληνική αγορά δικύκλου ήρθε στα ίσα της τον Φεβρουάριο και ξεπέρασε τον Euro5+ σκόπελο, ο Μάρτιος που ξεπέρασε σε άνοδο το 16% θέτει τον τόνο για το 2025, με τη χρονιά ουσιαστικά να ξεκινά από αυτή τη στιγμή. Στις μοτοσυκλέτες είχαμε αλλαγή στην κορυφή μετά από εννέα ολόκληρους μήνες, με το άθροισμα των τριών εκδόσεων του Tracer 9 (βασική έκδοση, GT και GT+) να φτάνει τις 86. Στα scooter το PCX125 πήρε την πρωτιά με 310 ταξινομήσεις, ενώ στα παπιά κυριάρχησε το Daytona DY125RS με 95 ταξινομήσεις.

Θυμίζουμε πως για τις επιδόσεις των εταιρειών για τον Μάρτιο του 2025, θα βρείτε ξεχωριστό αναλυτικό άρθρο του ΜΟΤΟ ΕΔΩ.

Πάμε να δούμε τώρα τις ταξινομήσεις μοντέλων Μαρτίου

TOP-10 ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ 2025

ΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ
1 Yamaha Tracer 9 (49), 9 GT (33), 9 GT+ (4) 86
2 Honda CB500X 63
3 CFMOTO 450MT 55
4 VOGE DS525X 43
5 Honda X-ADV750 41
6 Benelli TRK 702, 702 X 31
7 CFMOTO 700MT 30
8 VOGE DS900X 24
9 Yamaha MT-03 23
10 BMW R 1300 GS (17), R 1300 GS ADV (1) 18

Τα νέα Tracer 9 είναι εδώ, και αυτό φάνηκε στις ταξινομήσεις όπου οι τρεις εκδόσεις του Crossover μοντέλου της Yamaha σημείωσαν σύνολο 86 ταξινομήσεων, ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση των μοτοσυκλετών για τον τρίτο μήνα του έτους. Δεύτερη μοτοσυκλέτα ήταν το Honda CB500X με 63 ταξινομήσεις και τρίτη το CFMOTO 450MT με 55 ταξινομήσεις.

TOP-10 SCOOTER ΜΑΡΤΙΟΥ 2025

ΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ
1 Honda PCX125 310
2 Zontes G368 199
3 SYM Symphony ST 200 195
4 Piaggio Beverly 400 HPE 144
5 SYM Symphony SR 125 126
6 SYM Jet14 117
7 SYM ADX 300 112
8 Piaggio Beverly 300 HPE 104
9 Honda ADV350 103
10 Yamaha NMAX 125 96

Το PCX125 συνεχίζει για δεύτερο μήνα να βρίσκεται στην πρώτη θέση των scooter με 310 ταξινομήσεις, το απόλυτο νούμερο του μήνα -και με διαφορά- για μοντέλο της ελληνικής αγοράς ανεξαρτήτως κατηγορίας. Στη δεύτερη θέση με το καλημέρα θρονιάστηκε το νεοεισερχόμενο στον χώρο Adventure scooter Zontes G368 με 199 ταξινομήσεις, ενώ τρίτο ήταν το SYM Symphony ST 200 με 195.

TOP-10 ΠΑΠΙΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ 2025

ΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ
1 Daytona DY125RS 95
2 SYM VF185 64
3 Yamaha Crypton S 56
4 SYM VF125 44
5 Honda Supra X 125 42
6 Daytona Sprinter 125 39
7 Honda Astrea Grand 36
8 Asus Asus 125 24
9 UM Flash 125 LZ 18
10 LETBE Lynx 16

Το Daytona DY125RS επέστρεψε στη γνωστή του θέση στην κορυφή, σημειώνοντας 95 ταξινομήσεις για τον Μάρτιο. Δεύτερο παπί για τον τρίτο μήνα του έτους ήταν το SYM VF185 με 64 ταξινομήσεις και τρίτο το Yamaha Crypton S με 56.

TOP-5 ATV / SSV ΜΑΡΤΙΟΥ 2025

ΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ
1 CFMOTO CFORCE 450L 10
2 CFMOTO ZFORCE 800 SPORT 8
3 CFMOTO CFORCE 625 Touring 5
4 BASHAN BS200AU 4
  CFMOTO CFORCE 520L 4
5 RENLI RENLI 500 3

Πρώτο ATV για τον Μάρτιο ήταν το CFMOTO Cforce 450L με 10 ταξινομήσεις, ενώ πρώτο SSV το CFMOTO ZForce 800 Sport με 8 ταξινομήσεις.

Στοιχεια: ΣΕΜΕ

QJMotor: Πατέντες για μονοκύλινδρο κινητήρα με τυφλό πιστόνι στις ΗΠΑ

Σε διάταξη V, για τη 2η μπιέλα-πιστόνι - Πού ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί
QJMOTOR κινητήρας πατέντα με τυφλό πιστόνι
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/9/2026

Η QJMOTOR φαίνεται πως εξετάζει και εναλλακτικές εφαρμογές για τους μονοκύλινρους κινητήρες της, όπως φαίνεται και από τις πατέντες που κατέθεσε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Η ιδέα ενός κινητήρα με τυφλή μπιέλα-πιστόνι που λειτουργεί ως στοιχείο εξισορρόπησης των κραδασμών δεν είναι κάτι καινούργιο στον κόσμο των δύο τροχών. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που μπορούμε να θυμηθούμε είναι το εξωτικό Ducati Supermono, ενώ στην παραγωγή αυτή τη στιγμή έχουμε το εν σειρά δικύλινδρο Yamaha TMAX που έχει και μία 3η μπιέλα για να ελαχιστοποιεί τους κραδασμούς που παράγει ο κινητήρας του. Το έχουμε δει επίσης στον δικύλινδρο της παλιότερης γενιάς F800 της BMW με τον εν σειρά κινητήρα να φέρει επίσης μια τρίτη μπιέλα.

Η βρετανική MCN αναφέρει πως η QJMOTOR επιστρέφει σε μια εφαρμογή που απέρριψε ο μεγάλος Massimo Bordi στον κινητήρα του Ducati Supermono στα αρχικά στάδια της εξέλιξής του λόγω της τεράστιας αντίστασης που δημιουργούσε μέσα στον κύλινδρο. Έτσι απέρριψε το πιστόνι, όμως κράτησε την τυφλή μπιέλα.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θεωρείται ανώτερη ως λύση στην εξισορρόπηση των κραδασμών έναντι ενός αντικραδασμικού άξονα αλλά, ειδικά στην περίπτωση των πατεντών της QJMOTOR, προσθέτει περισσότερο βάρος και όγκο και αυτό είναι το αρνητικό. 

QJMOTOR κινητήρας πατέντα με τυφλό πιστόνι

Η QJMOTOR, φαίνεται πως εξετάζει και αυτήν την εφαρμογή για μελλοντικό της μονοκύλινδρο κινητήρα παρουσιάζοντας ένα ελαφρώς διαφορετικό σχέδιο σε σχέση με τους άλλους δύο κατασκευαστές. Στο δικό της υπάρχει μπλοκ που θα μπορούσε να ανήκει σε V2 κινητήρα και όπως φαίνεται και στις πατέντες η περιεχόμενη γωνία βρίσκεται στις ιδανικές για τη διαχείριση των κραδασμών 90 μοίρες για τα πιστόνια. Έτσι η κίνηση του ενός πιστονιού εξουδετερώνει ή ισορροπεί πλήρως, αν προτιμάτε, τις δυνάμεις και τους κραδασμούς 1ης τάξης που αναπτύσσει το άλλο, τη στιγμή μάλιστα που χρειάζεται να γίνει αυτό. Για αυτόν τον ένας V2 με περιεχόμενη γωνία 90 μοιρών δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί αντικραδασμικό άξονα για την εξουδετέρωσή τους.

Ο στρόφαλος του κινητήρα της QJMOTOR έχει δύο αντίβαρα και ένα κομβίο πάνω στο οποίο συνδέονται οι δύο μπιέλες. Η κάσα του στροφάλου δίνει περιεχόμενη γωνία 80 μοιρών για τους κυλίνδρους, όμως η γωνία των πιστονιών είναι 90 μοίρες, με το μοτέρ να είναι έτσι λίγο πιο μαζεμένο σε διαστάσεις.

Το παραπάνω γίνεται εφικτό λόγω του διαφορετικού μεγέθους που έχουν μεταξύ τους τα δύο πιστόνια (και οι κύλινδροι) με το τυφλό, το οποίο δεν έχει κεφαλή από πάνω του και έτσι δεν παράγει έργο, να είναι και τρύπιο ώστε να περνά ελεύθερα από μέσα του ο αέρας και έτσι να μειώνεται η αντίσταση και οι απώλειες. Δεν έχει επίσης ούτε ελατήρια αφού δεν χρειάζεται να διατηρείται συμπίεση και στεγανότητα μειώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις τριβές.

QJMOTOR κινητήρας πατέντα με τυφλό πιστόνι

Στον κύλινδρο με το τυφλό πιστόνι-μπιέλα έχουν τοποθετηθεί επίσης και ψήκτρες για να βοηθούν στην ταχύτερη απαγωγή θερμότητας. Και αν αναρωτιέστε ποιος άλλος κινητήρας έχει κυλίνδρους με περιεχόμενη γωνία στις 80 μοίρες αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να "πάτε μακριά" αφού αυτή είναι η αρχιτεκτονική του δικύλινδρου κινητήρα του Morbidelli T1002VX. Ποιο μοντέλο όμως θα μπορούσε να χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα έναν μονοκύλινδρο "V" μένει να φανεί, αν και εφόσον οι πατέντες βρουν τον δρόμο της παραγωγής. Η QJMOTOR αναφέρει στην πατέντες της ότι αυτός είναι ένας τρόπος να μειώσει το κόστος παραγωγής σε μικρού κυβισμού κινητήρες και την ίδια στιγμή να διατηρεί τους κραδασμούς που παράγουν υπό έλεγχο.

QJMOTOR κινητήρας πατέντα με τυφλό πιστόνι