ΠΟΠΕΚ - Πάνω από το 20% των καυσίμων στην ελληνική αγορά είναι λαθραία ή νοθευμένα

Υπεύθυνο για νοθεία και λαθραία καύσιμα το 6%-7% των πρατηρίων της χώρας
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/7/2022
Σε συνέντευξη τύπου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) και της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης (ΕΝ.ΒΕ.Θ.) κ. Θέμης Κιουρτζής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε εκτιμήσεις πως πάνω από το 20% των καυσίμων που διακινούνται σήμερα στην ελληνική αγορά, είναι λαθραία ή νοθευμένα με διαλύτες.
 
Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης:
 
"Λαθραίο άνω του 20% των διακινούμενων καυσίμων – Στο 1 δισ. τα διαφυγόντα έσοδα από τα ταμεία του κράτους
 
Συνέντευξη τύπου κατά την οποία έγινε αναλυτική αναφορά στο θέμα των αυξημένων τιμών στα καύσιμα, αλλά και στην εκτεταμένη παραβατικότητα που υπάρχει στον κλάδο της εμπορίας καυσίμων, παραχώρησαν σε αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του φορέα κ. Μιχάλης Ζορπίδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) και της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης (ΕΝ.ΒΕ.Θ.) κ. Θέμης Κιουρτζής, ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ο.Π.Ε.Κ. κ. Γιάννης Μαυράκης και ο Αντιπρόεδρος της ΕΝ.ΒΕ.Θ. και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Ε.Κ. κ. Χρήστος Σταυράκης.
 
Ο πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Μιχάλης Ζορπίδης κατέθεσε αίτημα για φθηνό καύσιμο στην χώρα μας, σε ανάλογα χαμηλές τιμές με άλλες χώρες της Ευρώπης, εκφράζοντας παράλληλα και την δυσαρέσκεια του για το γεγονός πως οι επαγγελματίες δεν έλαβαν καμία επιδότηση από το κράτος για τα καύσιμα, όπως έγινε με τα φυσικά πρόσωπα.
 
«Η παραβατικότητα στον κλάδο της εμπορίας καυσίμων κοστίζει πάνω από 700 εκάτ. ευρώ το χρόνο στο κράτος, πλησιάζοντας ακόμη και το 1 δισεκατομμύριο», τόνισε ο κ. Κιουρτζής εξηγώντας, ότι τα χρήματα αυτά λείπουν από το κράτος το οποίο θα μπορούσε να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, τα οποία αποδίδουν φόρους ύψους 5 δισ. ευρώ το χρόνο.
 
«Θέλουμε να διεκδικήσουμε την νομιμότητα στην αγορά καυσίμων», πρόσθεσε, αναφέροντας παράλληλα και τους τρείς άξονες της παραβατικότητας στον κλάδο. «Το λαθραίο καύσιμο, το νοθευμένο και την ηλεκτρονική κλοπή στην αντλία».
 
Ανάμεσα στα στοιχεία που παρατέθηκαν ξεχώρισε, ότι πάνω από το 20% των καυσίμων που διακινούνται σήμερα στην ελληνική αγορά, εκτιμάται πως είναι λαθραία ή νοθευμένα με διαλύτες, με μόλις το 6%-7% των πρατηρίων της χώρας να υπολογίζεται πως συμμετέχουν στην παραβατικότητα.
 
«Το 2013 η πολιτεία επέβαλε το σύστημα εισροών – εκροών που λειτουργεί μόνο στα πρατήρια καυσίμων και το οποίο δεν προστάτευσε η πολιτεία και σήμερα έχει καταστρατηγηθεί πλήρως», εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Μαυράκης.
 
Ο Γ.Γ. της Π.Ο.Π.Ε.Κ δήλωσε, ότι το σύστημα αυτό το οποίο διαχειρίζονται τώρα περίπου 35 διαφορετικές ιδιωτικές εταιρίες, θα πρέπει να δημιουργηθεί από την πολιτεία, η οποία θα πρέπει να το επιβάλει και να το ελέγχει.
 
Αναφερόμενος στις τιμές των καυσίμων, ο πρόεδρος της Π.Ο.Π.Ε.Κ. γνωστοποίησε, ότι από 01.01.2021 έως 01.06.2022 το αργό πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 100%, με τα διυλισμένα προϊόντα να έχουν αύξηση τιμών πάνω από 200%.
 
«Κατατασσόμαστε από πρώτη έως τρίτη χώρα (σσ. στην Ε.Ε.) όσον αφορά το ύψος των φόρων στην τιμή της βενζίνης και εάν αφαιρεθούν οι φόροι υπάρχουν 15 χώρες φθηνότερες από την Ελλάδα», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Κιουρτζής επισήμανε πως οι αυξήσεις τιμών έχουν επιβαρύνει κοστολογικά τις εμπορικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, ενώ την ίδια στιγμή το περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων στην Ελλάδα είναι το μικρότερο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 
Οι πρατηριούχοι διαμαρτύρονται και για το πλαφόν που επιβλήθηκε στο περιθώριο κέρδους τους, απόφαση η οποία 30.06.2022 πήρε παράταση για ακόμη 6 μήνες, με αποτέλεσμα να αγοράζουν, να πουλάνε και τελικά να καταγράφουν ζημίες.
 
Παράλληλα, διαμαρτύρονται και για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται από τα θυγατρικά πρατήρια των διυλιστηρίων.
 
Οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Π.Ε.Κ. και της ΕΝ.ΒΕ.Θ. κατέθεσαν πρόταση για την δημιουργία κάρτας πολίτη για παραμεθόριες περιοχές, ώστε οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να μην απευθύνονται σε γειτονικές χώρες, προκειμένου να προμηθευτούν καύσιμα σε πιο φθηνές τιμές.
 
Στη συνέντευξη τύπου εκτός από τον πρόεδρο κ. Μιχάλη Ζορπίδη, το ΕΕΘ εκπροσώπησαν και η Α΄Αντιπρόεδρος κ. Χρύσα Γεωργιάδου – Γρανούζη, ο Γενικός Γραμματέας κ. Κλεόβουλος Θεοτόκης και η πρόεδρος του Τμήματος Επαγγελματιών κ. Φανή Μπλιούμη."
 
Στο παρακάτω link μπορείτε να παρακολουθήσετε την Συνέντευξη Τύπου.

Balenciaga Biker Pantashoes - Μόνο 10.000 ευρώ

500 για τις παντελονομπότες, 9.500 ευρώ για το όνομα
Balenciaga
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/4/2024

Ο ισπανικός οίκος μόδας Balenciaga έχει γίνει γνωστός για τις αντισυμβατικές και πολλές φορές ακραίες συλλογές ρούχων του, και στο ίδιο πνεύμα παρουσιάζει ένα Biker Pantashoes (τι εννοείτε δεν ξέρετε τι είναι τα pantashoes;), παντελόνι δερμάτινο με ραμμένες τις μπότες από κάτω, ζητώντας μια περιουσία για την αγορά του.

Τι να καταλάβoυμε όμως κι εμείς οι πληβείοι από Balenciaga… αντί να εκτιμήσουμε που ένας τέτοιος οίκος μόδας αποφάσισε να ασχοληθεί με τους αναβάτες μοτοσυκλέτας, καθόμαστε και ειρωνευόμαστε.

Γιατί δηλαδή; Επειδή το στιλ των συγκεκριμένων pantashoes θυμίζει ελαφρώς παραμάγαζο στα βάθη της Ομόνοιας που πουλά μπουφάν “μοτοσυκλέτας”, ξέρετε, αυτά με τις μεγάλες στάμπες Lucky Strike, Repsol, κ.α.; Άντε, πες πως δεν αντιλαμβανόμεθα τη σχεδιαστική άποψη των συγκεκριμένων pantashoes (άκου pantashoes, μα ποιος φοράει τέτοιο πράγμα; και γιατί;), μας πειράζει που η πραγματική αξία των υλικών αφορά ελάχιστο ποσοστό της τιμής που ζητά ο Balenciaga; Ε τότε γιατί κάνουμε τόση φασαρία; Έλα ντε. Ίσως επειδή δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε. Άλλωστε αυτές οι τιμές που σε εμάς φαίνονται εξωφρενικές, σε κάποιους άλλους είναι καθημερινότητα, και τους επιτρέπει να ξεχωρίζουν από την πλέμπα.

Οπότε, περί ορέξεως… Balenciaga

Ετικέτες