Πρόστιμο 13.500 Ευρώ σε Άγγλο αναβάτη και ισόβιος αποκλεισμός από τους δρόμους στην Ελβετία

Εμείς λέμε να μην πηγαίνετε από τα τούνελ…
Πρόστιμο 13.500 Ευρώ σε Άγγλο αναβάτη και ισόβιος αποκλεισμός από τους δρόμους στην Ελβετία
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

2/9/2025

Έχοντας γυρίσει όλη την Ευρώπη και χωρίς να πιάσουμε τις τρίτες χώρες όπου ανά περίπτωση ισχύουν αδιανόητα αυστηρά πρόστιμα, μένοντας εντός της ηπείρου μας, η χειρότερη χώρα να παραβείς τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι η Δανία και έπειτα η Ελβετία, ενώ ακολουθεί η Νορβηγία και η Σουηδία.

Άγγλος αναβάτης έκανε το λάθος οδηγώντας στο Ν.2 της λίστας και κέρδισε 13.500Ευρώ πρόστιμο για 47 προσπεράσεις μέσα σε τούνελ.

Το μήκους 16.942 μέτρων τούνελ είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου συνδέοντας τις επαρχίες Uri και Ticino μέρος του αυτοκινητόδρομου Α2 και διασχίζοντάς το χάνεις ή γλιτώνεις, ανάλογα τι αναβάτης είσαι ή πόσο βιάζεσαι, το Gotthard Pass. Ουσιαστικά τρεις είναι οι τρόποι να περάσεις εκείνο το κομμάτι των Άλπεων που έχει τις περισσότερες σήραγγες γιατί το διατρέχουν δύο σιδηροδρομικές και άλλη μία οδική, εκτός του ορεινού δρόμου. Η μία από τις δύο σιδηροδρομικές σήραγγες είναι το μεγαλύτερο τούνελ του κόσμου, ονομάζεται Gotthard Base Tunnel και έχει μήκος 57 χιλιομέτρων αλλάζοντας με την εκσκαφή του το τοπίο γιατί κάπου έπρεπε να τοποθετηθούν όλα τα φερτά υλικά που αφαιρέθηκαν για την σήραγγα που χρειάστηκε 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ο ορεινός δρόμος που ακόμη είναι ανοικτός προσφέρει την καλύτερη θέα αλλά είναι πλακόστρωτος για να αντιστέκεται στην παγετό. Υπάρχει άλλος ένας που ανηφορίζει σε τούνελ από την μεριά του Ticino και γίνεται ανοικτό από την μία πλευρά τούνελ.

Ο φίλος μας Άγγλος αναβάτης όμως διάλεξε να διασχίσει την οροσειρά από το σημείο που δεν βλέπεις τίποτα, έχεις μόνο μία λωρίδα και απαγορεύεται η προσπέραση.

Ίσως να βιαζόταν να δει το επίσης κοντινό Furka Pass και για αυτό δεν έμεινε πίσω από τα αυτοκίνητα, στο μοναδικό σημείο της Ευρώπης που το σκέφτεσαι διπλά και τριπλά να πατήσεις την διπλή διαχωριστική. Εννοείται πως δεν πρέπει να το κάνεις σε καμία χώρα αυτό, όπως εννοείται ότι δεν δίνει κανείς τόση σημασία όσο στην Ελβετία.

Οι κάμερες εκεί είναι απευθείας συνδεδεμένες με την τροχαία που περιμένει σχεδόν πάντα στις εξόδους κι αυτό συμβαίνει γιατί ένα ατύχημα στο συγκεκριμένο τούνελ μπορεί να είναι καταστροφικό, το μήκος του είναι τέτοιο που η προσέγγιση διασωστών γίνεται δύσκολη ιδιαίτερα αν φράξει η μία πλευρά και πρέπει να κινηθούν κυκλικά.

Ο Άγγλος αναβάτης προφανώς δεν θα τα ήξερε όλα αυτά, αλλιώς ίσως να μην επέλεγε να διασχίσει όλο το τούνελ προσπερνώντας 45 αυτοκίνητα και 2 φορτηγά που οι καλοί Ελβετοί του τα χρέωσαν το ίδιο. Οπότε 47 προσπεράσεις με 270 Ελβετικά φράγκα την μία, μας κάνουν σύνολο 13.550 Ευρώ. Αγόραζε Yamaha Tracer 9 2025, του έβαζε και Dunlop Sportsmart MK4 κατευθείαν και είχε και τις βενζίνες για Ελβετία και πίσω.

Ενδεχομένως να μην έτρεχε πολύ παραπάνω από το όριο όμως και για αυτό να κράτησε την μοτοσυκλέτα του, καθώς στην Ελβετία η παραβίαση του ορίου ταχύτητας ή η επικίνδυνη οδήγηση επιφέρουν απευθείας κατάσχεση στο σημείο, κι έπειτα από την πληρωμή του προστίμου ή την έκτιση της ποινής, πρέπει να φύγεις και από την χώρα.

Στην προκειμένη περίπτωση ο Άγγλος αναβάτης μπορεί να επιστρέψει στην Ελβετία αλλά αεροπορικώς, συνεπιβάτης ή επιβάτης σε τρένο. Καθώς δεν υπάρχει έλεγχος στα σύνορα μπορεί να περάσει με την μοτοσυκλέτα του, αν όμως τον σταματήσουν οδηγείται απευθείας στην φυλακή καθώς του επιβλήθηκε ισόβιος αποκλεισμός από τους δρόμους της Ελβετίας. Τα ορεινά περάσματα της Ιταλίας-Αυστρίας και οι Άλπεις της Αλβανίας είναι εξίσου όμορφες, θα προτείνουμε εμείς, αλλά πάντα με σεβασμό στον ΚΟΚ…

Honda Racing Corporation: Νέος πρόεδρος για την HRC, ο Keiichi Yasuda

Στη θέση του Koji Watanabe - Αναλαμβάνει καθήκοντα από 1η Ιανουαρίου 2027
Honda Racing Corporation νέος πρόεδρος 2027
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

5/10/2026

Αλλαγές έχουμε στην κορυφή της διοίκηση της HRC που ανακοίνωσε ως επόμενο πρόεδρό της τον Keiichi Yasuda, ο οποίος θα αντικαταστήσεις τον Koji Watanabe.

Ο σημερινός Πρόεδρος και CEO της HRC, Koji Watanabe, θα αποχωρήσει από τη θέση του στο τέλος του 2026, έχοντας ηγηθεί της εταιρείας από το 2022.

Ο Keiichi Yasuda είναι σήμερα εκτελεστικός αντιπρόεδρος της HRC, θέση που ανέλαβε τον Απρίλιο του 2026. Με πολυετή εμπειρία στη Honda, τόσο στην Ιαπωνία όσο και στο εξωτερικό, έχει διατελέσει σε σημαντικές διοικητικές θέσεις σε αγορές της Ασίας και της Β. Αμερικής.

Ο Yasuda ξεκίνησε την καριέρα του στη Honda το 1990 από το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού. Στην πορεία ανέλαβε θέσεις ευθύνης στη Honda of America Mfg. στις ΗΠΑ, στη Honda Motor India, στην Asian Honda Motor στην Ταϊλάνδη, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος και CEO της Boon Siew Honda στη Μαλαισία και President Director της Astra Honda Motor στην Ινδονησία.

Το 2023 ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή επιχειρήσεων επικεφαλής ανθρωπίνων πόρων της Honda Motor Co., έχοντας την ευθύνη για τον μετασχηματισμό των συστημάτων ανθρώπινου δυναμικού, τη στρατηγική ανάπτυξης ταλέντου και τη διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου σε επίπεδο ομίλου.

Honda Racing Corporation παλιός πρόεδρος Watanabe
O απερχόμενος πρόεδρος της HRC, Koji Watanabe

Ο Koji Watanabe ανέλαβε την προεδρία της HRC το 2022, έχοντας προηγουμένως διαδραματίσει ρόλο στη στρατηγική branding, επικοινωνίας και motorsport της Honda. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της θητείας του, η HRC διεύρυνε σημαντικά το παγκόσμιο αγωνιστικό της αποτύπωμα, ενοποιώντας κάτω από μία ενιαία δομή τις δραστηριότητες του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα.

Σημαντικοί σταθμοί της περιόδου Watanabe αποτέλεσαν η προετοιμασία για την επιστροφή της Honda στη Formula 1, η αναδιοργάνωση της HPD στις ΗΠΑ σε HRC US, καθώς και η δημιουργία της HRC UK, ενισχύοντας περαιτέρω τη διεθνή παρουσία της Honda στο motorsport. Ωστόσο μαζί με τα παραπάνω σημαντικά γεγονότα έχουμε και την αποτυχία της Honda σε αυτή την 4ετία όχι μόνο να κατακτήσει τον κάποιον τίτλο στο MotoGP αλλά να φανεί έστω ανταγωνιστική, όπως και την διακοπή της συνεργασίας της εργοστασιακής ομάδας με τον Marc Marquez καθώς ο Ισπανός έβλεπε ότι δεν μπορούσε η Honda να του προσφέρει μια ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η αλλαγή ηγεσίας εντάσσεται σε έναν προγραμματισμένο κύκλο διοικητικών αλλαγών της Honda, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της διοικητικής δομής της HRC, την προσαρμογή της στις παγκόσμιες εξελίξεις και την επιτάχυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης για την επόμενη γενιά του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

"Θεωρώ αποστολή μου να διαφυλάξω τη σταθερή βάση που δημιούργησε ο Watanabe και να την εξελίξω περαιτέρω. Θέλω να ενώσω όλους γύρω από έναν κοινό στόχο: τη νίκη στους αγώνες και τη δημιουργία μιας ακόμη ισχυρότερης HRC...", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Yasuda και πρόσθεσε ότι θα αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις για να φτιάξει μια HRC της οποίας "οι προκλήσεις θα εμπνέουν τους συνεργάτες, τους ανθρώπους της και τους φίλους του motorsport, ώστε να μπορούμε όλοι μαζί να μοιραζόμαστε τη συγκίνηση της νίκης."