Ρεκόρ θεατών στο Isle of Man TT του 2024

Περισσότεροι οι επισκέπτες στο Man φέτος με πλοίο και αεροπλάνο
motomagIsle of Man TT 2024 – Ακυρώθηκαν τα δοκιμαστικά της Τρίτης
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

10/7/2024

Σύμφωνα με τη ναυτιλιακή εταιρεία Steam Packet, η οποία διαχειρίζεται τα πλοία που πραγματοποιούν τα δρομολόγια από και προς το νησί, αλλά και δεδομένα από το αεροδρόμιο Ronaldsway του Man, η αύξηση των επισκεπτών στο νησί κατά τη διάρκεια των ημερών του ΤΤ έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ.

Ειδικότερα, μεταξύ 22 Μαΐου και 7 Ιουνίου τα πλοία της ναυτιλιακής εταιρείας μετέφεραν 37.808 επιβάτες με την αύξηση σε σχέση με το 2023 να βρίσκεται στο 11%. Πρόκειται για τον συνολικό αριθμό των επιβατών από και προς το νησί.

Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός επιβατών που μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια του event από το 1986, με μόνη εξαίρεση το 2007, τη χρονιά που ο θρυλικός αγώνας έκλεισε 100 χρόνια, ωστόσο δεν γίνεται διαχωρισμός εκείνων που έφτασαν στο νησί και αυτών που αποχώρησαν τις ημέρες του αγώνα.

IOMTT ρεκόρ θεατών φέτος 2024

Με τα πλοία της Steam Packet μεταφέρθηκαν επίσης 13.385 μοτοσυκλέτες αλλά και 5.488 αυτοκίνητα με την αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά να φτάνει στο 13% και 9% αντίστοιχα. Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι πολλά από τα αυτοκίνητα είχαν και τρέιλερ φορτωμένα με μοτοσυκλέτες, ενώ υπήρχαν και van που μετέφεραν δίκυκλα.

Σημαντική αύξηση υπήρξε και στους ταξιδιώτες που επισκέφτηκαν το νησί με αεροπλάνο για να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η αύξηση έναντι του 2023 ήταν 7% και την χρονική περίοδο του ΤΤ μετακινήθηκαν αεροπορικώς συνολικά 60.163 άνθρωποι. Οι 30.027 από αυτούς ήταν που προσγειώθηκαν στο Man ενώ 30.136 ήταν εκείνοι που αναχώρησαν.

Το 2023 περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι βρέθηκαν στο Isle of Man κατά τη διάρκεια του ΤΤ, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Tourism South East, ενώ με βάση τα παραπάνω δεδομένα το νούμερο αυτό αυξήθηκε το 2024 σχεδόν στους 49.000 με αύξηση της τάξης του 14%.

Γερμανία: Περιβαλλοντικές οργανώσεις απαιτούν οι μοτοσυκλέτες να μην κάνουν σχεδόν καθόλου θόρυβο!

Ιδρύεται Γερμανική Ομοσπονδιακή Ένωση Κατά του Θορύβου από Μοτοσυκλέτες!
exhaust
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/6/2026

Ομάδες ακτιβιστών για το περιβάλλον έχουν δημιουργήσει τη λεγόμενη Ομοσπονδιακή Ένωση Κατά του Θορύβου από Μοτοσυκλέτες στη Γερμανία και πιέζουν προς τον αυστηρό έλεγχο των θορυβωδών μοτοσυκλετών.

Τo αίτημα αυτό μεταφέρθηκε πρόσφατα σε συνέδριο υπουργών Μεταφορών στη Γερμανία, βασισμένο στην πεποίθηση της συγκεκριμένης Ένωσης πως “ο υπερβολικός θόρυβος που εκλύεται στιγμιαία από σπορ μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα είναι επικίνδυνος για την υγεία και την ποιότητα ζωής”.

Το τί ορίζει ο καθένας ως “υπερβολικό θόρυβο” είναι πάντως ένα αμφιλεγόμενο θέμα, καθώς οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εστιάζουν σε ένα προτεινόμενο όριο 80 ντεσιμπέλ (dB). Το αίτημά τους προς τη γερμανική κυβέρνηση είναι να τεθεί αυτό το όριο ως βάση και όλες οι μοτοσυκλέτες που κυκλοφορούν στη χώρα να υποχρεούνται να έχουν πάνω στις εξατμίσεις τους αυτοκόλλητα που να αναγράφουν τον παραγόμενο θόρυβό τους.

Ζητούν επίσης την πλήρη απαγόρευση τεχνολογικών διατάξεων όπως οι βαλβίδες στις εξατμίσεις που ανοίγουν σε συγκεκριμένες στροφές και επηρεάζουν τον ήχο, καθώς και την απαγόρευση επεμβάσεων από τον ιδιοκτήτη σε όσα μέρη της μοτοσυκλέτας αυξάνουν τον παραγόμενο θόρυβό της.

Παράλληλα, απαιτούν όσες μοτοσυκλέτες ξεπερνούν αυτό το όριο να μην τους επιτρέπεται η είσοδος σε διαδρομές που θα χαρακτηριστούν ως Ζώνες Προστασίας από τον Θόρυβο, με το αυτοκόλλητο να απλοποιεί (υποτίθεται) την αστυνόμευση αυτών των ζωνών. Αυτές ωστόσο δεν περιορίζονται σε ήσυχα γραφικά χωριουδάκια, αλλά περιλαμβάνουν διαδρομές που προσελκύουν πολλές μοτοσυκλέτες, όπως ορεινά πάσα και πάσης φύσεως δημοφιλή στροφιλίκια.

Το μεγάλο πρόβλημα που εστιάζει η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι οι after market εξατμίσεις που πολλοί φορούν, αλλά το γεγονός πως πολλές μοτοσυκλέτες που ικανοποιούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές με τις εργοστασιακές τους εξατμίσεις ξεπερνούν αυτό το όριο όταν οι στροφές του κινητήρα ανέβουν ψηλά, άρα ζητούν κάτι που πρακτικά συνεπάγεται αλλαγή στα κατασκευαστικά δεδομένα της βιομηχανίας.

Είναι προφανές πως ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε εν δυνάμει να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στην ευρωπαϊκή αγορά Μοτοσυκλέτας, καθώς αμφισβητεί γενικότερα τις προδιαγραφές θορύβου που συνεπάγονται οι επίσημες προδιαγραφές βάσει των οποίων κατασκευάζονται όλες οι μοτοσυκλέτες που εισάγονται στην Ευρώπη.

Βάζει επίσης σε κίνδυνο ένα μεγάλο κομμάτι της after market αγοράς για τη Μοτοσυκλέτα, όπως οι κατασκευαστές εξατμίσεων.

Στη Γερμανία αυτή η λογική απαγόρευσης έχει βρει αρκετούς υποστηρικτές στον ευρύτερο πληθυσμό, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει μια σωστή ανάλυση της πραγματικότητας. Για παράδειγμα, η επιλογή των 80 dB ως μέγιστο όριο εκπομπής θορύβου από τις εξατμίσεις μοτοσυκλετών είναι παντελώς άσχετη με την πραγματικότητα και, αν ποτέ γινόταν αποδεκτή από τι αρχές, θα σήμαινε πρακτικά πως κανένα δίκυκλο δεν θα μπορούσε να μπει στις προτεινόμενες ζώνες προστασίας από τον θόρυβο – θα ήταν επί της ουσίας μια πλήρης απαγόρευση των δικύκλων!

Ενδεικτικά ας δούμε τι σημαίνουν τα 80 ντεσιμπέλ. Είναι ο ήχος που εκλύεται από έναν μεγάλο χώρο με πολλούς ανθρώπους, ο θόρυβος που παράγει εν λειτουργία μια ηλεκτρική σκούπα, ένα μπλέντερ χειρός, ένα σεσουάρ μαλλιών ή απλά ένας δρόμος με πυκνή κυκλοφορία.

Ένα όριο πάνω από το οποίο ο θόρυβος μπορεί να γίνει επικίνδυνος για την υγεία ενός ανθρώπου θεωρούνται τα 85 dB και διεθνείς οργανώσεις που μελετούν την ασφάλεια σε χώρους εργασίας μιλούν για κινδύνους στην ακοή όταν οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι σε αυτά τα επίπεδα για κατά μέσο όρο 8-10 ώρες κάθε μέρα.

Πρέπει ωστόσο να τονίσουμε πως η κλίμακα των ντεσιμπέλ δεν είναι γραμμική, αλλά λογαριθμική (όπως η κλίμακα Ρίχτερ λ.χ.), κάτι που σημαίνει πως η απόσταση μεταξύ 80 και 85 ντεσιμπέλ δεν είναι όσο μικρή ακούγεται. Τα δε 80 dB που προτείνουν οι ακτιβιστές φαντάζουν παντελώς εκτός πραγματικότητας αν σκεφτούμε πως με τα σημερινά δεδομένα ένας τετράχρονος κινητήρας μικρού κυβισμού παράγει ανάλογο επίπεδο θορύβου στο ρελαντί.

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως θα επικρατήσει η λογική και τέτοιες προτάσεις δεν θα βρουν ευήκοους δέκτες στους κυβερνώντες της Γερμανίας, διαφορετικά θα αρχίσουμε να μιλάμε για έναν ευθύ πόλεμο κατά της Μοτοσυκλέτας (άλλον ένα για την ακρίβεια, μιας και στη Γερμανία φαίνεται πως εσχάτως τρώγονται ακόμη και με τα εντούρο), ακόμη κι αν αυτή δεν ήταν ποτέ η πρόθεση των εν λόγω ακτιβιστών.

Ετικέτες