Ρεκόρ θεατών στο Isle of Man TT του 2024

Περισσότεροι οι επισκέπτες στο Man φέτος με πλοίο και αεροπλάνο
motomagIsle of Man TT 2024 – Ακυρώθηκαν τα δοκιμαστικά της Τρίτης
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

10/7/2024

Σύμφωνα με τη ναυτιλιακή εταιρεία Steam Packet, η οποία διαχειρίζεται τα πλοία που πραγματοποιούν τα δρομολόγια από και προς το νησί, αλλά και δεδομένα από το αεροδρόμιο Ronaldsway του Man, η αύξηση των επισκεπτών στο νησί κατά τη διάρκεια των ημερών του ΤΤ έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ.

Ειδικότερα, μεταξύ 22 Μαΐου και 7 Ιουνίου τα πλοία της ναυτιλιακής εταιρείας μετέφεραν 37.808 επιβάτες με την αύξηση σε σχέση με το 2023 να βρίσκεται στο 11%. Πρόκειται για τον συνολικό αριθμό των επιβατών από και προς το νησί.

Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός επιβατών που μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια του event από το 1986, με μόνη εξαίρεση το 2007, τη χρονιά που ο θρυλικός αγώνας έκλεισε 100 χρόνια, ωστόσο δεν γίνεται διαχωρισμός εκείνων που έφτασαν στο νησί και αυτών που αποχώρησαν τις ημέρες του αγώνα.

IOMTT ρεκόρ θεατών φέτος 2024

Με τα πλοία της Steam Packet μεταφέρθηκαν επίσης 13.385 μοτοσυκλέτες αλλά και 5.488 αυτοκίνητα με την αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά να φτάνει στο 13% και 9% αντίστοιχα. Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι πολλά από τα αυτοκίνητα είχαν και τρέιλερ φορτωμένα με μοτοσυκλέτες, ενώ υπήρχαν και van που μετέφεραν δίκυκλα.

Σημαντική αύξηση υπήρξε και στους ταξιδιώτες που επισκέφτηκαν το νησί με αεροπλάνο για να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η αύξηση έναντι του 2023 ήταν 7% και την χρονική περίοδο του ΤΤ μετακινήθηκαν αεροπορικώς συνολικά 60.163 άνθρωποι. Οι 30.027 από αυτούς ήταν που προσγειώθηκαν στο Man ενώ 30.136 ήταν εκείνοι που αναχώρησαν.

Το 2023 περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι βρέθηκαν στο Isle of Man κατά τη διάρκεια του ΤΤ, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Tourism South East, ενώ με βάση τα παραπάνω δεδομένα το νούμερο αυτό αυξήθηκε το 2024 σχεδόν στους 49.000 με αύξηση της τάξης του 14%.

Kawasaki Ninja H2 SX Hydrogen - Η πρώτη δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου στον κόσμο [VIDEO]

Κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής των 8 ωρών της Suzuka
Kawasaki H2 SX Hydrogen
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/7/2024

Στις 20 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής 8 ωρών της Suzuka για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EWC, η Kawasaki πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου (ICE) από κατασκευαστή μοτοσυκλετών μαζικής παραγωγής.

Η μοτοσυκλέτα υδρογόνου ICE της Kawasaki σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, με δοκιμές που ξεκίνησαν φέτος, με αποκορύφωμα τη δημόσια επίδειξη στην ιαπωνική πίστα. Η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα φέρει κινητήρα υδρογόνου που βασίζεται στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 998 με υπερτροφοδότηση του Ninja H2, με τροποποιήσεις που έγιναν ώστε να επιτρέπεται η έγχυση καυσίμου υδρογόνου στους κυλίνδρους με άμεσο ψεκασμό. Τα ρεζερβουάρ υδρογόνου βρίσκονται στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας και για την ώρα είναι τεραστίων διαστάσεων κάνοντας τη μοτοσυκλέτα να θυμίζει Bat-mobile των πρώτων ταινιών Batman.

Kawasaki H2 SX Hydrogen


Οι μοτοσυκλέτες Hydrogen ICE λειτουργούν με καύση υδρογόνου, παράγοντας παραπλήσιο ήχο με τις βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες, και έχοντας τους σωστούς κραδασμούς, ενώ τα κατάλοιπά τους είναι κυρίως... νερό. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ένα πολύ μικρό ποσό λιπαντικού κινητήρα καίγεται, εκπέμπτωντας ένα επίσης πολύ μικρό ποσό CO2.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο ΜΟΤΟ έχουμε γράψει εδώ και χρόνια για τα οφέλη του υδρογόνου, που πέρα από την "πράσινη" λειτουργία του, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επιβίωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, διασώζοντας και την πολύτιμη αίσθηση του, που αποτελείται από τον ήχο, τον παλμό από τις πιστονιές και τους κραδασμούς, που κάνουν τόσο ξεχωριστή την οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, η Kawasaki Motors διεξάγει επί του παρόντος έρευνα και εξέλιξη με στόχο την υλοποίηση μιας λειτουργικής μοτοσυκλέτας υδρογόνου ICE ως μια από τις ανθρακικά ουδέτερες επιλογές για τους αναβάτες στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Η Kawasaki Motors είναι πλήρες μέλος της HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology), μιας ερευνητικής ένωσης που αποτελείται από τις Kawasaki, Suzuki, Toyota, Honda και Yamaha, που επικεντρώνεται στην τεχνολογία υδρογόνου και διεξάγει ενεργά βασική έρευνα σε κινητήρες υδρογόνου, συστήματα πλήρωσης υδρογόνου και συστήματα παροχής καυσίμου, προκειμένου να παράγει μικρά οχήματα κινητικότητας με κινητήρα υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών. Για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί επιδόσεις, κατανάλωση και αυτονομία από την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα του Akashi.

Ετικέτες