Royal Enfield: Επενδύει στην “ηλεκτρική” εταιρεία Stark Future

Ιδιαίτερη επιλογή στρατηγικού συνεργάτη, με σημαία τις επιδόσεις
Stark Varg Royal Enfield
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/1/2023

Η μητρική εταιρεία της Royal Enfield, Eicher Motors Ltd. (EML), επενδύει με αρχικό κεφάλαιο ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ στην ηλεκτροκίνηση και στην Stark Future, μια start-up που το 2021 παρουσίασε την εντυπωσιακή ηλεκτρική Motocross μοτοσυκλέτα VARG των 80 hp και των 95 κιλών ροπής!

Πριν από λίγο καιρό η Royal Enfield, έδωσε μέσω του ινδικού site Autocar μια teaser φωτογραφία της πρώτης της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας με την ονομασία Elektrik01. Τώρα, ο ινδικός κολοσσός EML ανακοίνωσε την επένδυσή του στον νεοσύστατο κατασκευαστή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών Stark Future SL, που έχει έδρα την Ισπανία.

Η αρχική επένδυση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ αντιστοιχεί σε μερίδιο 10,35% επί της συνολικής αξίας της νεοσύστατης εταιρείας, κάτι που επιτρέπει στην EML να συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Stark Future.

Stark Varg

Η Stark Future ιδρύθηκε το 2019 και έχει έδρα την Βαρκελώνη στην Ισπανία, και στόχος της είναι η κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών υψηλής απόδοσης. Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την Stark Future είναι ο Σουηδός Anton Wass, ένας από τους τρεις ιδρυτές του διαδικτυακού καταστήματος 24MX που ασχολείται με αξεσουάρ και ρουχισμό για motocross και mountain bike. Στα τέλη του 2021 παρουσίασε την VARG, μία motocross μοτοσυκλέτα, η οποία όπως ισχυρίζεται η εταιρεία είναι 30% ισχυρότερη από μία συμβατική με μονοκύλινδρο βενζινοκίνητο κινητήρα 450 κυβικών.

Για την ώρα η VARG είναι διαθέσιμη μόνο για προ-παραγγελία με προκαταβολή 100 ευρώ και εκτιμώμενη ημερομηνία παράδοσης τις 14 Ιουνίου του 2024.

Stark Varg

Το κόστος της φτάνει τα 12.900 ευρώ, δηλαδή βρίσκεται μέσα στα πλαίσια του συμβατικού ανταγωνισμού. Τα επίσημα χαρακτηριστικά των 80 ίππων, 110 κιλών, και της εξωφρενικής ροπής των 95,64 kgm σίγουρα εντυπωσιάζουν.

Με αυτόν τον τρόπο η EML επιλέγει έναν ιδιαίτερο στρατηγικό “ηλεκτρικό” συνεργάτη για την Royal Enfield, που με βάση το VARG θα μπορούσε να δώσει άλλο αέρα επιδόσεων στα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα της ινδικής εταιρείας. Από την άλλη, η επένδυση αυτή έχει το ρίσκο της, καθώς μέχρι στιγμής κανένα μοντέλο της Stark Future δεν έχει φτάσει στο στάδιο της παραγωγής.

Ετικέτες

Νέος Κ.Ο.Κ: Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη καταγεγραμμένη παράβαση από κάμερες ΑΙ

Οδηγός αυτοκινήτου με το χέρι στο τηλέφωνο επί της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου
kameres
Από το

motomag

15/9/2025

Στο πλαίσιο της αυστηροποίησης ων ποινών της μη τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δύο κάμερες που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη τοποθετήθηκαν στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, με την πρώτη καταγεγραμμένη παράβαση να είναι γεγονός.

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία ψηφιακών καμερών, με αφορμή την εφαρμογή του νέου ΚΟΚ.

Συγκεκριμένα, ένας οδηγός καταγράφεται να μιλάει στο τηλέφωνο όσο κινείται επί της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μάλιστα, αν η λειτουργία δεν ήταν πιλοτική, η κλήση θα πήγαινε στον οδηγό αυτόματα μέσω του gov.gr, με το πρόστιμο πλέον να είναι 350 ευρώ.

Οι κάμερες που θα μπουν σε λειτουργία θα εστιάζουν στις παραβιάσεις ερυθρού σηματοδότη, ταχύτητα, μη χρήση κράνους και χρήση κινητού αλλά και κίνηση ή στάση στις λεωφορειολωρίδες.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να τοποθετηθούν έξι ψηφιακές κάμερες σε διάφορα σημεία της Αθήνας, ενώ μετά την πιλοτική τους χρήση θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή.