SBMC - 21 πλέον τα μέλη της κοινοπραξίας ανταλλάξιμων μπαταριών

Με στόχο μπαταρίες ηλεκτρικών δικύκλων με κοινές τεχνικές προδιαγραφές
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/9/2022

Η Κοινοπραξία Ανταλλάξιμων Μπαταριών Μοτοσυκλετών (Swappable Batteries Motorcycle Consortium - SBMC), που ιδρύθηκε από τις KTM, Honda, Piaggio και Yamaha τον Σεπτέμβριο του 2021, διευρύνθηκε με την ένταξη 17 ακόμα εταιρειών!

Στόχος της κοινοπραξίας είναι η επιτάχυνση της εφαρμογής συστημάτων ανταλλάξιμων μπαταριών και η προώθηση νέων κοινών τεχνικών προδιαγραφών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τον Ιούλιο του 2022, στο συνέδριο της SBMC στο KTM Motohall στην Αυστρία, το παρών έδωσαν 40 αντιπρόσωποι των εταιρειών της κοινοπραξίας, για να εκτιμήσουν την πρόοδο των εργασιών της τυποποίησης.

Στις στρατηγικές κινήσεις της SBMC υπάγεται και η αποδοχή της κοινοπραξίας ως Επίσημο Συνδετικό Μέλος των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Τυποποίησης CEN-GENELEC, που είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη και τον ορισμό εθελοντικών στάνταρ τυποποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την E.E..

Τα τρέχοντα μέλη της SBMC είναι οι εξής εταιρείες: AVL, Ciklo, Fivebikes, Forsee Power, Hioki, Honda, Hyba, JAMA, Kawasaki, KTM, Kymco, Niu, Piaggio, Polaris, Roki, Samsung, Sinbon, Sumitomo, Suzuki, Swobbee, Vitesco, VeNetWork, Yamaha.

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Η διαδικασία ξεκινά από την 1η Απριλίου

Ποιο είναι το ποσό που πρέπει να καταβληθεί και ποιες οι προϋποθέσεις
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/3/2026

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους, με τη ρύθμιση που έρχεται ενόψει της πασχαλινής περιόδου.

Στην πλατφόρμα myCAR, από την πρώτη Απριλίου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώσουν μόνο τα τέλη που αναλογούν στο χρονικό διάστημα που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους έως το τέλος του έτους και χωρίς προσαυξήσεις.

Περισσότεροι από 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων είχαν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους τον Δεκέμβριο του 2025, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και με το μέτρο αυτό μπορούν να τις πάρουν πίσω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας ιδιοκτήτης που θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα του για ένα μήνα, θα καταβάλει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12 κλπ.

Ωστόσο, πριν επανεκκινηθεί το όχημα θα προηγηθεί online έλεγχος εάν είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια να γίνει η υποβολή του αιτήματος, ενώ όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημα στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να τις παραλάβουν. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες.

Θυμίζουμε πως:

  • Κάθε ιδιοκτήτης οχήματος μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα μόνο μια φορά κάθε χρόνο.
  • Ο μήνας άρσης ακινησίας λογίζεται ακέραιος, ακόμη κι αν η διαδικασία γίνει μέσα στον μήνα.
  • Η πληρωμή των τελών για το επιθυμητό διάστημα γίνεται εφάπαξ και όχι σε δόσεις.
  • Όταν λήξει η περίοδος που πληρώθηκαν τα τέλη ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ξαναθέσει ο όχημα σε ακινησία, αλλιώς κινδυνεύει με πρόστιμο που εκδίδεται αυτομάτως.