Σε επιδότηση 20% παραμένουν τα ηλεκτρικά δίκυκλα – Εξαιρούνται από την αύξηση του "Κινούμαι Ηλεκτρικά"

Bonus μόνο στα αυτοκίνητα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/2/2022

Σε αναβάθμιση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αυξάνοντας το ποσοστό επιδότησης για νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο 30% και το πλαφόν της επιδότησης στα €8.000 εξαιρώντας από την αύξηση αυτή τα ηλεκτρικά δίκυκλα που συνεχίζουν όμως να επιδοτούνται με 20% και με πλαφόν €800 ευρώ.

Στο μεταξύ τα ηλεκτρικά που είναι ισοδύναμα με τα θερμικά δίκυκλα των 125 κυβικών και άνω είναι σε ορισμένες περιπτώσεις και αρκετά ακριβότερα με την επιδότηση να είναι βασικός παράγοντας για την απόκτησή τους.

Το μόνο καλό είναι πως το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» επιτρέπει πλέον την απόκτηση ηλεκτρικών δικύκλων και από επιχειρήσεις ενώ το πιο σημαντικό είναι πως επιδοτείται η αγορά δεύτερης μπαταρίας για το δίκυκλο με €300 δηλαδή περίπου το 1/3 της μέσης τιμής για μία δεύτερη μπαταρία όταν μιλάμε για κάποιο μικρό ηλεκτρικό σκούτερ.

Το ζήτημα είναι πως τα ικανότερα ηλεκτρικά δίκυκλα κι εκείνα που προσφέρουν πραγματική ενεργητική ασφάλεια ή οι αμιγώς ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, μπορούν να φτάσουν σε τιμή όσο κι ένα μικρό αυτοκίνητο και θα επωφελούνταν ουσιαστικά από το νέο πρόγραμμα, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε.

Άγνωστο γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε να μην συμπεριλάβει τα δίκυκλα στο νέο πρόγραμμα, γεγονός όμως είναι πως στην πρώτη φάση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» τα στοιχεία έδειξαν πως κέρδισε η μικροκινητικότητα με ελάχιστα αυτοκίνητα να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Ίσως για αυτό τώρα η κυβέρνηση να εστίασε εκεί αφήνοντας απέξω τα δίκυκλα, χωρίς να υπολογίζει όμως πως τα ακριβότερα από αυτά προσφέρουν και σημαντικά καλύτερη ενεργητική ασφάλεια.

Αν λοιπόν αποδεχόμαστε το γεγονός πως η απόκτηση ηλεκτρικού πρέπει να είναι συνυφασμένη και με επιδότηση, τότε είναι λάθος που τα ασφαλέστερα από αυτά επιδοτούνται το ίδιο με τα ηλεκτρικά ποδήλατα! Για ένα ηλεκτρικό σκούτερ με αγορά έως και €3.000 ή €4.000 το πλαφόν των €800 δεν είναι μικρό αλλά για μία μοτοσυκλέτα με διπλάσιο ή κι ακόμη μεγαλύτερο κόστος απόκτησης, το ποσό αυτό κρίνεται εξαιρετικά μικρό, όταν η διαφορά αυτή αφορά και την οδηγική συμπεριφορά και την ενεργητική ασφάλεια.

Την ίδια στιγμή τα χρήματα της επιδότησης καθυστερούν υπερβολικά να καταβληθούν στους δικαιούχους, πράγμα που ισχύει για όλους, όσο μεγάλο ή μικρό και αν είναι το ποσό της επιδότησης.

Από την μία λοιπόν έχουμε την εικόνα πως προωθείται η ηλεκτροκίνηση κι από την πρακτική πλευρά των πραγμάτων τα κίνητρα δεν είναι αντάξια του ντόρου. Ασχέτως με το αν θέλει κανείς τα ηλεκτρικά δίκυκλα ή όχι, το ζήτημα εδώ είναι να υπάρχουν ίσες αποστάσεις από την πλευρά της Πολιτείας και να σταματήσει το δίκυκλο να αποτελεί την ουρά κάθε μέτρου και νόμου.

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.