Suzuki - Ετοιμάζει κινητήρα με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων

Οι ομοιότητες με το σύστημα VVA της Yamaha είναι πολλές
motomag Κινητήρα με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων ετοιμάζει η Suzuki
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

3/4/2024

Τα συστήματα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στις μοτοσυκλέτες, ειδικά χάρη και στις ολοένα και πιο αυστηρές Euro προδιαγραφές. Μετά τις KTM, BMW και Yamaha, η Suzuki φαίνεται να επανέρχεται στη χρήση του εν λόγω συστήματος καταθέτοντας σχέδια για μεγαβλητό χρονισμό σε κινητήρες μικρότερου κυβισμού, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ πιο αποδοτικά A2 μοντέλα.

Η Suzuki από το 2017 χρησιμοποιούσε σύστημα μεταβλητού χρονισμού στο GSX-R1000 το οποίο ήταν μηχανικό και χρησιμοποιούσε τη φυγόκεντρο δύναμη αλλά στο συγκεκριμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της ιαπωνικής εταιρείας που βλέπουμε στις εικόνες τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.

Κινητήρα με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων ετοιμάζει η Suzuki

Στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, τo σύστημα μεταβλητού χρονισμού της Suzuki το οποίο είναι τοποθετημένο σε έναν κινητήρα 250 κ.εκ. έχει την εξής λειτουργία: ο ένας επικεφαλής εκκεντροφόρος φέρει τρία διαφορετικά έκκεντρα, ένα για την εξαγωγή και δύο για την εισαγωγή. Η εναλλαγή των δύο προφίλ γίνεται μέσω ενός μεταλλικού πείρου ο οποίος κινείται από την πίεση του λαδιού όταν αυτή αυξάνεται. Όταν το προφίλ του συστήματος γίνεται πιο επιθετικό, ο πείρος ενεργοποιεί το προφίλ του εκκεντροφόρου που επιτρέπει μεγαλύτερο άνοιγμα των βαλβίδων εισαγωγής με μεγαλύτερη διάρκεια. Το σύστημα της Suzuki που βλέπουμε στην πατέντα έχει ομοιότητες με το VVA που χρησιμοποιεί η Yamaha στις μοτοσυκλέτες μικρού κυβισμού.

Κινητήρα με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων ετοιμάζει η Suzuki

Η διαφορά σε σχέση με τις πατέντες της Yamaha και της Piaggio είναι ότι η Suzuki σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το δικό της σύστημα σε δικύλινδρους κινητήρες. Με άλλα λόγια, ο “ενεργοποιητής” πρέπει να έχει 2 πείρους και μια κυλινδροκεφαλή με μια κεντρική αλυσίδα που επεκτείνει την απόσταση μεταξύ των βραχιόνων. Το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορούσε να ταιριάζει και σε μεγαλύτερους κινητήρες έως και 400 κ.εκ. Το νέο σύστημα μεταβλητού χρονισμού της Suzuki το οποίο παρουσιάζεται στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ενδεχομένως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μοντέλα τα οποία έχουν σταματήσει να διατίθενται στην Ευρώπη λόγω περιορισμών εκπομπών ρύπων καθώς με αυτόν τον τρόπο οι ρύποι θα μειωθούν ωστόσο είναι άγνωστο αν θα το δούμε σύντομα.

Κινητήρα με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων ετοιμάζει η SuzukiΚινητήρα με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων ετοιμάζει η Suzuki
Ετικέτες

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες