Suzuki - Ετοιμάζει κινητήρα με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων

Οι ομοιότητες με το σύστημα VVA της Yamaha είναι πολλές
motomag Κινητήρα με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων ετοιμάζει η Suzuki
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

3/4/2024

Τα συστήματα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στις μοτοσυκλέτες, ειδικά χάρη και στις ολοένα και πιο αυστηρές Euro προδιαγραφές. Μετά τις KTM, BMW και Yamaha, η Suzuki φαίνεται να επανέρχεται στη χρήση του εν λόγω συστήματος καταθέτοντας σχέδια για μεγαβλητό χρονισμό σε κινητήρες μικρότερου κυβισμού, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ πιο αποδοτικά A2 μοντέλα.

Η Suzuki από το 2017 χρησιμοποιούσε σύστημα μεταβλητού χρονισμού στο GSX-R1000 το οποίο ήταν μηχανικό και χρησιμοποιούσε τη φυγόκεντρο δύναμη αλλά στο συγκεκριμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της ιαπωνικής εταιρείας που βλέπουμε στις εικόνες τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.

Κινητήρα με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων ετοιμάζει η Suzuki

Στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, τo σύστημα μεταβλητού χρονισμού της Suzuki το οποίο είναι τοποθετημένο σε έναν κινητήρα 250 κ.εκ. έχει την εξής λειτουργία: ο ένας επικεφαλής εκκεντροφόρος φέρει τρία διαφορετικά έκκεντρα, ένα για την εξαγωγή και δύο για την εισαγωγή. Η εναλλαγή των δύο προφίλ γίνεται μέσω ενός μεταλλικού πείρου ο οποίος κινείται από την πίεση του λαδιού όταν αυτή αυξάνεται. Όταν το προφίλ του συστήματος γίνεται πιο επιθετικό, ο πείρος ενεργοποιεί το προφίλ του εκκεντροφόρου που επιτρέπει μεγαλύτερο άνοιγμα των βαλβίδων εισαγωγής με μεγαλύτερη διάρκεια. Το σύστημα της Suzuki που βλέπουμε στην πατέντα έχει ομοιότητες με το VVA που χρησιμοποιεί η Yamaha στις μοτοσυκλέτες μικρού κυβισμού.

Κινητήρα με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων ετοιμάζει η Suzuki

Η διαφορά σε σχέση με τις πατέντες της Yamaha και της Piaggio είναι ότι η Suzuki σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το δικό της σύστημα σε δικύλινδρους κινητήρες. Με άλλα λόγια, ο “ενεργοποιητής” πρέπει να έχει 2 πείρους και μια κυλινδροκεφαλή με μια κεντρική αλυσίδα που επεκτείνει την απόσταση μεταξύ των βραχιόνων. Το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορούσε να ταιριάζει και σε μεγαλύτερους κινητήρες έως και 400 κ.εκ. Το νέο σύστημα μεταβλητού χρονισμού της Suzuki το οποίο παρουσιάζεται στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ενδεχομένως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μοντέλα τα οποία έχουν σταματήσει να διατίθενται στην Ευρώπη λόγω περιορισμών εκπομπών ρύπων καθώς με αυτόν τον τρόπο οι ρύποι θα μειωθούν ωστόσο είναι άγνωστο αν θα το δούμε σύντομα.

Κινητήρα με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων ετοιμάζει η SuzukiΚινητήρα με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων ετοιμάζει η Suzuki
Ετικέτες

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.