Τέλος ο Viktor Sigl από KTM: Ο Pierer φέρνει τον Gottfried Neumeister που έχει εργαστεί με Niki Lauda!

Στέλεχος με περγαμηνές σε νευραλγική θέση
Τέλος ο Viktor Sigl από την KTM – Ο Pierer φέρνει τον Gottfried Neumeister που έχει δουλέψει με τον Niki Lauda!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

29/7/2024

Τρία χρόνια νωρίτερα από το συμβόλαιό του, αποχωρεί ο Viktor Sigl από την Pierer Mobility υπό τον έλεγχο της οποίας βρίσκεται η KTM, η Husqvarna, η GASGAS και άλλες εταιρείες και υπηρεσίες. Η ανακοίνωση της Pierer Mobility αναφέρει πως η διάλυση της συνεργασίας ήταν κοινή απόφαση με τον κο Sigl που μπήκε στην KTM AG το 2011 προερχόμενος από το κολοσσιαίο Voestalpine Group στο οποίο εργαζόταν από το 2005.

Ο Sigl ήταν μία ηχηρή μεταγραφή της εποχής καθώς το Voestalpine Group με παρουσία σε 50 χώρες σε όλες τις ηπείρους ελέγχει ένα δίκτυο 500 εταιριών σε 12 διαφορετικούς τομείς, από την αυτοκίνηση, την κατασκευή τρένων, την αεροναυπηγική, τον τομέα των κατασκευών, την δημιουργία και των σχεδιασμό γραμμών παραγωγής, μέχρι τον τομέα των τροφίμων. Το γκρουπ Voestalpine είναι επίσης ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο για συστήματα σταθερής τροχιάς με εξειδίκευση στην παραγωγή ατσαλιού και ο κος Sigl είχε ανέβει σε διευθυντική θέση, υπεύθυνος καταβολής φόρων και οικονομικός σύμβουλος. Η προσωπική σχέση με τον Pierer ήταν ο λόγος να μπει στην KTM AG όπου μόλις ένα χρόνο μετά, το 2012, έγινε μέλος του Board of Management (CFO) ενώ τον Δεκέμβριο του 2019 έγινε επίσης μέλος του Board of Management του PIERER Mobility AG. Ανέβηκε μέχρι την θέση του CFO (Chief Financial Officer) τόσο του PIERER Mobility AG όσο και της KTM AG, μία θέση όπου αναμενόταν να κρατήσει τουλάχιστον έως και το 2027.

Με την σύμφωνη γνώμη του Supervisory Board η συνεργασία του Sigl τερματίζεται και για τις δύο εταιρείες και όλες οι αρμοδιότητές του περνούν απευθείας στον CEO, κο Stefan Pierer σε μία προσωρινή μεταβατική φάση. Ο κος Pierer θα κλείσει φέτος τα 68 χρόνια έχοντας προειδοποιήσει από πέρσι πως το ΄24 θα ήταν μία δύσκολη χρονιά για την KTM.

Σε αναμονή της αποκλειστικής συνέντευξης που έδωσε ήδη στον μόνιμο συνεργάτη του ΜΟΤΟ, κο Alan Cathcart, όπου για ακόμη μία φορά όχι μόνο δεν κράτησε τα λόγια του, αλλά οι αποκαλύψεις που έκανε αναμένεται να ξαφνιάσουν ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη, όπως έχει γίνει στο παρελθόν, ο κος Pierer ετοιμάζεται για επιθετικές κινήσεις που θεωρεί πως είναι και η καλύτερη άμυνα.

Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως κινείται με την μεταγραφή του Gottfried Neumeister που γίνεται απευθείας μέλος του Executive Board του PIERER Mobility AG και της KTM AG, αναλαμβάνοντας καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2024. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γκρουπ ο κος Neumeister θα αναλάβει να φέρει εις πέρας την ατζέντα του κο Pierer. Πρόκειται για άλλη μία ηχηρή μεταγραφή καθώς ο Gottfried Neumeister προέρχεται από την εταιρεία τροφοδοσίας ξενοδοχείων, εστιατορίων και αεροπορικών εταιριών, DO & CO έναν κολοσσό με 12.000 υπαλλήλους όπου κατείχε την θέση δεύτερου διευθύνοντα συμβούλου.

Πριν από αυτό όμως, ο Gottfried Neumeister ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο Ίδρυμα Niki Lauda, που δεν είναι ευρέως γνωστό πως εκτός των άλλων ήλεγχε και τρεις διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες! Ο Niki Lauda που απεβίωσε το 2019 δεν έκρυψε ποτέ το πάθος του για τα αεροπλάνα και είχε ιδρύσει ήδη το 1979 την Lauda Air για χάρη της οποίας έφυγε κατά την δεύτερη περίοδο συνταξιοδότησης, το 1985. Η Lauda Air πουλήθηκε στην Austrian και λίγο αργότερα όταν αποσύρθηκε εκ νέου από τις ομάδες της F1, ξεκίνησε την αεροπορική εταιρεία Niki η οποία έφτασε να κατέχει 30 αεροσκάφη πριν περάσει στην Air Berlin που την διατήρησε για ένα διάστημα ως θυγατρική για πτήσεις charter. Η Niki είχε μάλιστα ξεκινήσει να κάνει πτήσεις και στην Ελλάδα ενώ ο Gottfried Neumeister ήταν εκείνος που επίβλεψε την μεταφορά της στην Air Berlin, πριν μεταπηδήσει αμέσως μετά στην DO & CO.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της DO & CO στις 25/7/2024, πριν τέσσερις ημέρες, οι απολαβές του Gottfried Neumeister είναι διπλάσιες ή και παραπάνω από εκείνες που δίνονται σε μία αντίστοιχη θέση της KTM AG. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο κος Gottfried Neumeister προορίζεται από τώρα για να ανέβει ψηλά στην ιεραρχία, ενδεχομένως αναλαμβάνοντας χρέη CEO στην μετά Pierer εποχή! Υπάρχει βέβαια αρκετός χρόνος μέχρι να φτάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο να φαίνεται στον ορίζοντα, πόσο μάλλον να γίνει πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της KTM AG έχουν ήδη ξεκινήσει με την αποχώρηση του Viktor Sigl.

Ετικέτες

Τα φρένα των 1.000 Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων - Το ορόσημο της Brembo σε 50 χρόνια αγώνων

Δικά του έκανε τα κορυφαία πρωταθλήματα ο ιταλικός όμιλος το 2025
Brembo orosimo 1.000 πρωταθλήματα 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

29/12/2025

Σε ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό ορόσημο έφτασε φέτος η Brembo, με τον ιταλικό όμιλο να έχει από τις μεγαλύτερες "τροπαιοθήκες" σε παγκόσμιους τίτλους που έχουμε ακούσει.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Brembo έφτασε φέτος τους 1.000 παγκόσμιους τίτλους στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και αυτό είναι ένα ορόσημο που χρειάστηκαν 50 χρόνια για να επιτευχθεί.

Με μέσο όρο 20 παγκόσμια πρωταθλήματα ανά έτος (!) από τότε που ξεκίνησε να συμμετέχει στη Formula 1, η Brembo τρέχει... αφρενάριστη στον δρόμο της επιτυχίας όπως φαίνεται και από τα σημαντικότερα πρωταθλήματα που κατέκτησε φέτος.

Συγκεκριμένα ο ιταλικός όμιλος κυριάρχησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP με τον M.Marquez να παίρνει τον ένατο παγκόσμιο τίτλο του και την Ducati Desmosedici GP25 να εξοπλίζεται με φρένα Brembo, αλλά και τροχούς Marchesini, αναρτήσεις Ohlins και συμπλέκτη της AP Racing, με τις εν λόγω εταιρείες να αποτελούν θυγατρικές της. Στην κορυφαία κατηγορία οι Ιταλοί μετρούν περισσότερες από 600 νίκες από το 1976 που ξεκίνησαν την πορεία τους.

Brembo orosimo 1.000 πρωταθλήματα 2025

Στη Moto2 Παγκόσμιος Πρωταθλητής ανακηρύχθηκε ο Diogo Moreira έχοντας επίσης δαγκάνες, τακάκια και τρόμπες Brembo, όπως και αναρτήσεις Ohlins, ενώ το ίδιο έκανε και Jose Rueda στη Moto3 

Οι Ιταλοί σήκωσαν την κούπα και στο WSBK με τον Toprak Razgatlıoglu και την εργοστασιακή BMW M 1000 RR της ROKiT BMW Motorrad WorldSBK, ενώ συνέχισαν με τις επιτυχίες τους και στους τέσσερεις τροχούς.

Συγκεκριμένα, φέτος έχουμε νέο Παγκόσμιο Πρωταθλητή στην F1, τον Lando Norris με McLaren με το μονοθέσιό του να χρησιμοποιεί φρένα και συμπλέκτη της θυγατρικής AP Racing, ενώ και οι 24 αγώνες του πρωταθλήματος κερδήθηκαν από μονοθέσιο με φρένα του ιταλικού ομίλου!

Και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (FIA WEC) η Brembo ήταν ο προμηθευτής όλων των αγωνιστικών που έλαβαν μέρος, όπως και το προηγμένο brake-by-wire σύστημα πέδησης των εργοστασιακών Ferrari 499P που πήραν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Η παγκόσμια αυτή κυριαρχία στους αγώνες έχει πλήρως εξαργυρωθεί και εμπορικά καθώς η Brembo εξαγόρασε κάθε ανταγωνιστή και όπου οι αγορές δεν ήταν έτοιμες, δημιούργησε η ίδια τον ανταγωνισμό της για να έχει τον πλήρη έλεγχο. Τα παραδείγματα αυτά είναι η J.Juan και η Bybre αντίστοιχα. Αυτή την στιγμή έχουν ένα τεράστιο ποσοστό της αγοράς παγκοσμίως και φυσικά την πλήρη κυριαρχία στους αγώνες, ενώ μπαίνουν και στην τηλεμετρία πλέον και εμπορικά με μία λύση φτιαγμένη για το ευρύ κοινό.

Αντίστοιχα όμως ετοιμάζονται να πράξουν και στον τομέα των αναρτήσεων εξαγοράζοντας την Ohlins, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα αντίστοιχο ξεκίνημα και σε αυτό τον τομέα, όπως εξηγούμε εδώ.