Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Τέλος οι Διεθνείς Εκθέσεις για την BMW

Θα οργανώνει τα δικά της virtual events

Το 2020 ήταν μια καταστροφική χρονιά για τα Σαλόνια Μοτοσυκλέτας, καθώς λόγω της πανδημίας ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν όλες οι μεγάλες διοργανώσεις, με αποτέλεσμα τα εργοστάσια να πραγματοποιήσουν –αναγκαστικά- τις δικές τους, ξεχωριστές, ψηφιακές παρουσιάσεις για τα νέα μοντέλα τους.

Για το 2021, γίνεται η προσπάθεια για μια μερική επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς έχουν ήδη ανακοινωθεί οι προγραμματισμένες ημερομηνίες για τις Εκθέσεις, αλλά έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα με την συνέχιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα!

Μάλιστα, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ακύρωση και της φετινής EICMA, γεγονός που ειδικά για εμάς εδώ στο ΜΟΤΟ, αξιολογείται ως εξαιρετικά αρνητικό. Ως το μοναδικό ελληνικό μέσο που επενδύει παραδοσιακά όλα αυτά τα χρόνια στην δυναμική παρουσία μας στις Διεθνείς Εκθέσεις, χάνεται ένα σημαντικό στοιχείο που είναι η πρώτη δια ζώσης επαφή. Το ότι μπορούσαμε να δούμε και να αξιολογήσουμε από κοντά, αγγίζοντας και μελετώντας τα νέα μοντέλα πριν την οδηγική επαφή μαζί τους στις δημοσιογραφικές παρουσιάσεις, μας έδινε σημαντικό μερίδιο γνώσης και άποψης, όπως και το γεγονός ότι λόγω των γνωριμιών και των σχέσεων με τα περισσότερα στελέχη των εργοστασίων που ήταν παρόντα στις Εκθέσεις, είχαμε πρόσβαση σε πιο αναλυτικές και αποκλειστικές πληροφορίες για τις μοτοσυκλέτες. Η ακύρωση δηλαδή τέτοιων διοργανώσεων δεν μας αφαιρεί την ευκαιρία για ένα… ταξίδι αναψυχής, αλλά ένα πολύ σημαντικό εργαλείο της δουλειάς μας. Με δεδομένο μάλιστα ότι η πλειοψηφία αυτών των ψηφιακών παρουσιάσεων ήταν τουλάχιστον ελλιπής, είμαστε πλέον αναγκασμένοι να περιμένουμε τις οδηγικές παρουσιάσεις, που και αυτές με τη σειρά τους συρρικνώνονται επικίνδυνα, λόγω της πανδημίας.

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένες όλες οι εταιρείες να αποτελέσουν μέρος αυτής της επιστροφής στην "Εκθεσιακή" κανονικότητα, καθώς η ανακοίνωση που εξέδωσε η BMW Motorrad, κάνει λόγο για μετατόπιση του βάρους των παρουσιάσεών της στις ψηφιακές πλατφόρμες, με ταυτόχρονη απεμπλοκή από τις παραδοσιακές, εμπορικού προσανατολισμού, Εκθέσεις και Σαλόνια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δελτίο τύπου της εταιρείας, "οι νέες ζωντανές και ψηφιακές πλατφόρμες θα αντικαταστήσουν προοδευτικά τις παρουσιάσεις της BMW Motorrad στις εμπορικές Εκθέσεις στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι η παραδοσιακή παρουσία στα δύο μεγάλα Σαλόνια, την EICMA του Μιλάνου και την Intermot της Κολονίας, που στο παρελθόν οργανώνονταν κεντρικά από την BMW Motorrad, δεν θα υφίσταται πλέον".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι αυτή η επαναξιολόγηση της στρατηγικής επικοινωνίας για τα νέα μοντέλα της BMW Motorrad περιλαμβάνει ζωντανά και ψηφιακά formats, τα οποία μπορεί να οργανώνονται είτε εσωτερικά από το εργοστάσιο, είτε από εξωτερικές συνεργασίες, ενώ θα λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαίτερες απαιτήσεις των διαφορετικών κοινών που απευθύνεται το κάθε νέο προϊόν. Αυτό δήλωσε ο Dr Markus Schramm, Επικεφαλής της BMW Motorrad, συμπληρώνοντας ότι αυτές οι ψηφιακές πλατφόρμες θα τους δώσουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό για να επικοινωνήσουν τα προϊόντα και τις προσφορές της εταιρείας.

Τόνισε επίσης ότι αυτή η στρατηγική τους δίνει την δυνατότητα να οργανώσουν τις πρεμιέρες και τις παρουσιάσεις των νέων μοντέλων τους με μεγαλύτερη ευελιξία, ενώ παράλληλα επιτρέπει την μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με το κοινό που στοχεύουν.

Η ανακοίνωση πάντως κλείνει με το ότι η BMW Motorrad θα συνεχίσει να δείχνει τις μοτοσυκλέτες της σε επιλεγμένες τοπικές Εκθέσεις μοτοσυκλετών, ενώ θα είναι ανοιχτή σε νέες πλατφόρμες επικοινωνίας.