Τέλος στις πόρτες που ανοίγουν ξαφνικά και προκαλούν ατυχήματα με θύματα τις μοτοσυκλέτες υπόσχεται η Ford [Video]

Το σύστημα Exit Warning θα αποτρέπει ατυχήματα εξ αιτίας του απρόβλεπτου ανοίγματος των θυρών των αυτοκινήτων
motomag Τέλος στις πόρτες που ανοίγουν ξαφνικά και προκαλούν ατυχήματα με θύματα της μοτοσυκλέτες υπόσχεται η Ford [Video]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

8/12/2023

Κάθε χρόνο χιλιάδες ατυχήματα προκαλούνται εξαιτίας του ανοίγματος μιας πόρτας αυτοκινήτου από την πλευρά που διέρχεται ένα δίκυκλο, αυτό το πρόβλημα θέλει να λύσει η Ford με το σύστημα Exit Warning.

Λίγο πολύ σε όλους μας θα έχει τύχει ενώ οδηγούμε την μοτοσυκλέτα μας να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία πόρτα ενός αυτοκινήτου η οποία ξαφνικά ανοίγει καθώς ο χρήστης του οχήματος άθελα του δεν μας έχει δει ενώ πλησιάζουμε. Για να καταλάβουμε πόσο σοβαρό είναι αυτό το πρόβλημα, το αιφνίδιο άνοιγμα θυρών επιφέρει το σοβαρό ή μοιραίο τραυματισμό 60 αναβατών κάθε χρόνο μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στη Γερμανία το 2018 υπήρξαν 3.500 ατυχήματα από το αιφνίδιο άνοιγμα θυρών. Το εν λόγω πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να κυκλοφορούν εντός αστικού ιστού με μοτοσυκλέτες, ηλεκτρικά πατίνια καθώς και ποδήλατα.

Τέλος στις πόρτες που ανοίγουν ξαφνικά και προκαλούν ατυχήματα με θύματα της μοτοσυκλέτες υπόσχεται η Ford [Video]

Για να περιοριστούν ανάλογα περιστατικά η Ford ανέπτυξε μία τεχνολογία η οποία ονομάζεται Exit Warning και έχει ως στόχο να μειώσει τα ατυχήματα τα οποία προέρχονται από το αιφνίδιο άνοιγμα θυρών. Το Exit Warning το οποίο υπάρχει στα οχήματα της Ford, μέσω αισθητήρων θα μπορεί αυτόματα να ανιχνεύει τους δικυκλιστές οι οποίοι βρίσκονται στα λεγόμενα τυφλά σημεία και προσεγγίζουν το όχημα προειδοποιώντας τους οπτικά και ηχητικά ώστε να μην ανοίξουν αιφνίδια την πόρτα. Εάν το σύστημα ανιχνεύσει ότι το άνοιγμα μιας πόρτας μπορεί να προκαλέσει ατύχημα, ενεργοποιεί μία ηχητική προειδοποίηση για τον οδηγό ή τον επιβάτη προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος. Φωτεινές, κόκκινες λυχνίες LED στον εξωτερικό καθρέπτη θα αρχίζουν να αναβοσβήνουν ως οπτική προειδοποίηση για τους αναβάτες οι οποίοι θα προσεγγίζουν το αυτοκίνητο, ενώ μία σειρά κόκκινων λυχνιών LED κατά μήκος της εσωτερικής επένδυσης της πόρτας -που γίνεται ορατή όταν η πόρτα ανοίγει- θα λειτουργεί ως πρόσθετη προειδοποίηση για τον χρήστη του αυτοκινήτου. Το Exit Warning επιπρόσθετα θα διαβάζει και θα αναλύει τις κινήσεις των χρηστών του δρόμου -είτε πρόκειται για μοτοσυκλετιστές, είτε για ποδηλάτες είτε για χρήστες ηλεκτρικών πατινιών- που πλησιάζουν από την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του οχήματος. 

Τέλος στις πόρτες που ανοίγουν ξαφνικά και προκαλούν ατυχήματα με θύματα της μοτοσυκλέτες υπόσχεται η Ford [Video]

Οι μηχανικοί της Ford δοκιμάζουν επίσης ένα νέο μηχανισμό για την πόρτα του αυτοκινήτου που την εμποδίζει να ανοίξει τελείως, μέχρις ότου το σύστημα Exit Warning αποφασίσει ότι ο αναβάτης έχει απομακρυνθεί με ασφάλεια από το σημείο. Ο κάτοχος του οχήματος θα μπορεί μηχανικά να παρακάμπτει αυτή τη λειτουργία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ για την αποφυγή της άσκοπης ενεργοποίησης του, το σύστημα θα λειτουργεί μόνο όταν η ταχύτητα άλλων χρηστών του οδικού δικτύου υπερβαίνει τα 7 χλμ/ώρα.

 

Ετικέτες

Faster Than Life – Nτοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

O Dave Madsen-Mygdal συνεχίζει να αγωνίζεται στα 60 του, μετρώντας 149 εκκινήσεις
motomagFaster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

19/4/2024

Το ντοκιμαντέρ “Faster Than Life” αναμένεται να βγει στις οθόνες τον Μάιο του 2024, εξιστορώντας μία από τις πιο όμορφες και ρομαντικές ανέκδοτες ιστορίες του TT, αυτή του ιδιώτη αγωνιζόμενου Dave Madsen-Mygdal, ο οποίος στα 60 του χρόνια μετρά... 149 εκκινήσεις (!), ενώ αναμένεται να δώσει το παρών και στο TT του 2024.

Γεννημένος στο Douglas, την πρωτεύουσα του θρυλικού Νησιού, ο Dave Madsen-Mygdal ξεκίνησε να τρέχει στους δρόμους του Isle of Man το 1979. Από το 1985 συμμετέχει αδιάκοπα στο θεσμό του TT, όχι όμως με κάποια εργοστασιακή ομάδα, αλλά ως ιδιώτης. Το γεγονός αυτό από μόνο του μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τη σπουδαιότητα του κατορθώματός του, καθώς καλείται να καλύψει μόνος του τα έξοδα της συμμετοχής του.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Το πάθος του όμως για τους αγώνες δρόμου φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερο από το κόστος, κάτι που φάινεται και από τις 149 εκκινήσεις του στον εμβληματικό Road-Racing αγώνα! Το 2024, στα 60 του πλέον χρόνια πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, ο Dave αναμένεται να βρεθεί για ακόμα μία φορά μεταξύ των αγωνιζομένων. Μόλις τρεις ακόμα αναβάτες έχουν ξεπεράσει το τριψήφιο φράγμα, με πιο πρόσφατο τον 8 χρόνια νεότερό του John McGuinness, ο οποίος πριν λίγες μέρες έκλεισε τα 52, έχοντας 104 εκκινήσεις στο IOMTT. Την εξαιρετικά μικρή λίστα ολοκληρώνουν ο δέκα φορές νικητής Ian Lougher, ο οποίος σταμάτησε στις 136 και ο Jim Hodson με 114, που το 2002 τερμάτισε δεύτερος στην κατηγορία Lightweight 400. Στην ίδια κατηγορία ο Mygdal σημείωσε το 2003 το καλύτερό του αποτέλεσμα, φτάνοντας μέχρι την τέταρτη θέση.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Δεν είναι όλα ρόδινα όμως. Ο Dave έχει καταθέσει τον δικό του φόρο αίματος στους αγώνες δρόμου, μέσω του 23χρονου γιού του Mark, ο οποίος έχασε την ζωή του σε ατύχημα που συνέβη στον αγώνα Southern 100, το 2013. Παρ’ όλα αυτά, ούτε αυτό στάθηκε ικανό να τον τρομάξει ή να του αλλάξει την γνώμη για τους αγώνες σε δημόσιο δρόμο, όπως το TT. Όπως βλέπουμε και στο τρέιλερ του “Faster Than Life”, στα pits έχει μαζί του και τα εγγόνια του.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Το ντοκιμαντέρ δεν επικεντρώνεται μόνο στην αγωνιστική πλευρά, αλλά και την ανθρώπινη που κρύβεται πίσω από το IOMTT. Επιδιώκει να μας δώσει μία κλεφτή ματιά από τους δεσμούς που αναπτύσσονται μέσα στην κλειστή ομάδα των αγωνιζομένων, τα συναισθήματα των οικογενειών, τα καλά και τα άσχημα, αλλά και μία γενικότερη εικόνα του τι κρύβεται πίσω από αυτά που βλέπουμε. Ο θεατής βλέπει εκ των έσω τι θυσίες χρειάζεται να κάνει ένας ιδιώτης για να βρεθεί στην σχάρα εκκίνησης του ιστορικού αγώνα. Τα πλάνα περιλαμβάνουν και μερικά θεαματικά onboard και εξωτερικά πλάνα του Dave να περνά μέσα από τις πόλεις και τα βουνά, ανάμεσα σε δέντρα και φράχτες με 240 χ.α.ω, στον αγώνα Supertwin.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Δημιουργοί του ντοκιμαντέρ είναι οι Felipe Costa και Chip Gulland, ιδρυτές της εταιρείας Pitbox 6. Η αυτοβιογραφική ταινία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να γίνει διαθέσιμη συνδρομητικά, τον Μάιο του 2024. Τα έσοδα θα βοηθήσουν στην τελειοποίηση της παραγωγής (χρώμα και ήχος), προκειμένου να συμμετάσχει στα φεστιβάλ κινηματογράφου. Όσοι θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για το πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσει η πρώτη έκδοση, μπορείτε να ακολουθήσετε τη σελίδα Faster Than Life σε Facebook και Instagram.

Ετικέτες