Tesla και Apple δυστυχώς ενέπνευσαν, το νέο σκούτερ P1 της Infinite Machine [Video]

Αυτονομία έως 100 χιλιόμετρα, τελική ταχύτητα 90 χλμ./ώρα με την χρήση Turbo, αμφιλεγόμενο design και τιμή 10.000 δολάρια που δεν τα λες και λίγα
motomag Το ηλεκτρικό σκούτερ P1 της Infinite Machine με αναφορές από την Tesla και την Apple [Video]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

13/10/2023

Στην Αμερική παρουσιάστηκε ένα νέο ηλεκτρικό scooter με ονομασία P1 από την νεότευκτη εταιρεία Infinite Machine το οποίο υιοθετεί το design της Tesla -μας φέρνει στο νου το Cybertruck του Elon Musk- ενώ σύμφωνα με τους ιδρυτές της εταιρείας με αυτό το ηλεκτρικό scooter στόχος είναι να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Apple παρέχοντας στους υποψήφιους αγοραστές ένα exclusive όχημα μετακίνησης.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η εταιρεία Infinite Machine δημιουργήθηκε από δύο αδέρφια από το Μπρούκλιν των Η.Π.Α., τον Eddie και τον Joseph Cohen όταν η Vespa που οδηγούσε ο Joseph παρουσίασε βλάβη. H ιδέα να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρικό scooter τους ήρθε εκείνη τη στιγμή ωστόσο κανείς από τους δύο δεν είχε γνώσεις για το πως να φτιάξει ένα ηλεκτρικό scooter. Αν βάλουμε στην εξίσωση πως επαγγελματικά ο Eddie με ένα σύντομο πέρασμα από το τμήμα marketing της Apple είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Walden, η οποία σχεδιάζει προϊόντα για διαλογισμό και ο Joseph Cohen είναι ο CEO της Universe, μιας εφαρμογής που επιτρέπει στον καθένα να σχεδιάσει ένα website τότε το να φτιάξουν ένα ηλεκτρικό scooter από το μηδέν φάνταζε Γολγοθάς. Τα δύο αδέρφια δεν το έβαλαν κάτω και επιστράτευσαν τον Zach Cooper ως τεχνικό μαζί με αρκετά μέλη από την Boosted Board -κατασκευαστής ηλεκτρικών skateboard και ηλεκτρικών scooter-η οποία πλέον δεν υπάρχει.

P1

Τα δύο αδέρφια μαζί με την υπόλοιπη ομάδα ξεκίνησαν την υλοποίηση του σχεδίου τους έχοντας ως στόχο να κάνουν αυτό που έκανε η Apple δηλαδή να συνδυάσουν την υφιστάμενη τεχνολογία προσφέροντας έναν διαφορετικό αποτέλεσμα. Το ηλεκτρικό scooter με ονομασία P1 όπως βλέπουμε στις εικόνες δανείζεται αρκετά σχεδιαστικά στοιχεία από το Cybertruck της Tesla και αυτό σύμφωνα με τους ιδρυτές της εταιρείας ήταν σκόπιμο, καθώς θέλουν να γίνουν η Tesla των ηλεκτρικών scooter. To P1 σχεδιάστηκε ως ένα μεταφορικό μέσο για τον αστικό ιστό ωστόσο στην παρουσίαση του υπάρχει με το καλημέρα ένα φάουλ, ο αναβάτης που βρίσκεται στη σέλα του δεν φορά κράνος και αυτό είναι κάτι που φέρνει αρνητικά σχόλια σε μία νέα εταιρεία η οποία θέλει όπως λέει να πρωταγωνιστήσει.

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του P1, αυτό διαθέτει μία μπαταρία 72V 30AH, με τον ηλεκτροκινητήρα να αποδίδει 6kW δηλαδή 8 ίππους, με την Infinite Machine να αναφέρει αυτονομία έως 100 χιλιόμετρα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της όπισθεν. Ο χρήστης έχει στη διάθεση του τρία mode οδήγησης μέσω ενός διακόπτη στο τιμόνι, ωστόσο όλα τους περιορίζουν την ταχύτητα στα 56 χλμ./ώρα, αν κάποιος έχει άδεια οδήγησης μοτοσυκλέτας κατηγορίας Μ -αφορά όσους έχουν άδεια οδήγησης μοτοσυκλέτας και είναι άνω των 16 ετών- τότε η μέγιστη ταχύτητα των 90 χλμ./ώρα θα ξεκλειδώνεται και αυτή μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση του κόκκινου κουμπιού Turbo το οποίο βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του τιμονιού! Η αποσπώμενη μπαταρία του P1 η οποία βρίσκεται στο πάτωμα του scooter μπορεί να αφαιρεθεί και να φορτιστεί σε κάποιον εσωτερικό χώρο ενώ κάτω από την σέλα υπάρχει χώρος για αντικείμενα, ωστόσο λόγω της τετράγωνης σχεδίασης το κράνος σας δεν θα βρει θέση εκεί και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα μειονέκτημα για την λειτουργικότητα του P1. Το ηλεκτρικό scooter της Infinite Machine εφοδιάζεται με ακόμη μια μικρή εφεδρική μπαταρία -δεν γίνεται λόγος που βρίσκεται αυτή- η οποία τροφοδοτεί με ρεύμα το αντικλεπτικό σύστημα το οποίο υπάρχει στο scooter το οποίο ενεργοποιεί τον συναγερμό ενώ ταυτόχρονα κλειδώνει τον κινητήρα.

P1

Η μπαταρία σύμφωνα με την Αμερικάνικη εταιρεία έχει προσδόκιμο ζωής από πέντε έως επτά χρόνια, ενώ το P1 σύμφωνα πάλι με την Infinite Machine δεν συνιστάται να χρησιμοποιείται κατά τις έντονες βροχοπτώσεις και σε εκτός δρόμου περιβάλλον. Το ηλεκτρικό scooter χρησιμοποιεί μία έγχρωμη TFT οθόνη η οποία υποστηρίζει μόνο το CarPlay της Apple, ενώ σύντομα θα υπάρξει εφαρμογή η οποία θα ξεκλειδώνει και θα κλειδώνει το όχημα όταν πλησιάζει ο ιδιοκτήτης ενώ θα μπορεί μέσω αυτής της εφαρμογής να θέτει σε λειτουργία και το όχημα.

Η ομάδα που σχεδίασε το P1 θέλει να δημιουργήσει αξεσουάρ τα οποία θα προσαρμόζονται σαν “συρτάρια” δεξιά και αριστερά του scooter ενώ ο εκάστοτε χρήστης θα μπορεί μέσω εφαρμογής να δημιουργήσει τα δικά του σχέδια ώστε να ενσωματώνει νέα σχεδιαστικά στοιχεία καθώς και να εφοδιάσει το P1 με περισσότερες μπαταρίες ώστε να αυξηθεί η αυτονομία του. Όσον αφορά τον δρόμο προς τις αγορές ο Joseph Cohen αναφέρει πως έχει συνεργαστεί με έναν κατασκευαστή στο Taizhou της Κίνας, -δεν αναφέρει ποιος είναι ωστόσο αυτός έχει εμπειρία 30 ετών στην κατασκευή scooter- ώστε να υπάρχουν τα απαραίτητα ανταλλακτικά σε περίπτωση που υπάρξει κάποια μηχανική βλάβη στο P1, ενώ η Infinite Machine επιδιώκει επίσης να συνεργαστεί με διανομείς και συνεργεία επισκευών ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πωλήσεων.

P1

Το ηλεκτρικό scooter P1 σύμφωνα με την Infinite Machine θα ξεκινήσει να πωλείται στην τιμή των 10.000 δολαρίων στις Η.Π.Α, -αρκετά τσιμπιμένη αν κρίνουμε από τον ανταγωνισμό- ενώ μόλις δημιουργηθεί η γραμμή παράγωγής θα ξεκινήσει να πωλείται και στις υπόλοιπες αγορές του κόσμου. Μέχρι να δούμε να συμβαίνει αυτό είναι πολύ πιθανό η Tesla με τον Elon Musk να έχει εισβάλει και στον χώρο των ηλεκτρικών scooter.

 

H Autoliv εξελίσσει αποσπώμενο αερόσακο για δίκυκλα που μένει πάνω στον αναβάτη

Από την εταιρεία που φτιάχνει τον αερόσακο του Yamaha Tricity
autoliv
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

3/7/2026

Στον κόσμο των αυτοκινήτων η Autoliv είναι μια από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν ως προμηθεύτρια συστημάτων αερόσακων, εξοπλίζοντας περίπου το 40% των ανάλογων συστημάτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η αμερικανο-σουηδική εταιρεία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να επεκταθεί και στα δίκυκλα, έχοντας μια σύμπραξη με την Piaggio (για τα Mp3) που ακόμη δεν έχει παράξει αποτέλεσμα, ενώ δικός της θα είναι και ο αερόσακος που θα φορέσει το νέο Tricity 300 της Yamaha.

Το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η Autoliv και αποτελεί αντικείμενο κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας είναι ένας αποσπώμενος αερόσακος που μπορεί να τοποθετηθεί σε πληθώρα σκούτερ και μοτοσυκλετών.

autoliv

Η ιδέα είναι απλή και κατά βάση αποτελείται από τη συνήθη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια. Ο αερόσακος είναι τοποθετημένος μέσα σε έναν μακρόστενο σωλήνα, μαζί με την ηλεκτρονική πλακέτα ελέγχου, το αέριο και τον μηχανισμό ενεργοποίησής του.

Η καινοτομία στο σχέδιο αυτό έγκειται στον τρόπο λειτουργίας του αερόσακου. Συγκεκριμένα, όταν το σύστημα ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός που πυροδοτεί το φούσκωμα του αερόσακου είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε ταυτόχρονα να σπάει τη σύνδεση με το τιμόνι, έτσι όταν ο αναβάτης εκτοξευτεί από τη μοτοσυκλέτα ο αερόσακος παραμένει πάνω στο σώμα του και όχι στη μηχανή.

autoliv

Το σχήμα του αερόσακου συνεπώς είναι εδώ διαφορετικό, μελετημένο να αγκαλιάζει τον κορμό του αναβάτη και να περνά πάνω από τους ώμους του, προστατεύοντας από τυχόν σύγκρουση του σώματος με την άσφαλτο ή όποιο άλλο εμπόδιο απειλήσει τη σωματική του ακεραιότητα.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της διάταξης είναι αρκετά και εμφανή. Πρώτον, κατά την Autoliv είναι ένα εξάρτημα με σχετικά μικρό κόστος παραγωγής, άρα δεν θα επιβαρύνει σημαντικά την τιμή του δικύκλου που θα το φορέσει. Δεύτερον, προσφέρει τη δυνατότητα προσαρμογής σε πληθώρα μοντέλων, κάτι που θα τον κάνει ελκυστικό για εργοστασιακή τοποθέτηση (ΟΕΜ) από πολλούς κατασκευαστές και, τρίτον, απολαμβάνει την καινοτομία της απόσπασής του από το όχημα για να μείνει στο σώμα του αναβάτη, αντικαθιστώντας έτσι τζάκετ ή ανεξάρτητα γιλέκα με ενσωματωμένο αερόσακο που πωλούνται ξεχωριστά στην αγορά.