Τι αγόρασαν οι Έλληνες μέχρι σήμερα - Ταξινομήσεις 10μηνου 2022

Με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΜΕ
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/11/2022

Τον Οκτώβριο του 2022, στην ελληνική αγορά δικύκλου και ATV καταγράφηκαν 3.749 ταξινομήσεις, που σε σχέση με τις 3.286 ταξινομήσεις του αντίστοιχου μήνα του 2021 μεταφράζονται σε άνοδο 14,09%.

Αντίστοιχα, το 10μηνο του 2022 έκλεισε με 49.576 ταξινομήσεις, που σε σχέση με τις 39.676 ταξινομήσεις του 10μηνου του 2021 μεταφράζονται σε άνοδο 24,95%, ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο νούμερο, που σημαίνει πως φέτος θα σπάσουμε το φράγμα των 50.000 ταξινομήσεων! Κι όλα αυτά, παρά τη συνεχιζόμενη προβληματική λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω ελλείψεων ημιαγωγών, ρητινών, κλπ.

Διαβάστε παρακάτω τις επιδόσεις των πρώτων εταιρειών της ελληνικής αγοράς δικύκλου & ATV για τον 10ο μήνα αλλά και για το πρώτο 10μηνο του έτους, και δείτε ποιες μοτοσυκλέτες, ποια scooter και ποια παπιά πρώτευσαν σε ταξινομήσεις.

Επίσης δείτε την κατάταξη των εταιρειών ανά τύπο οχήματος -μοτοσυκλέτα, scooter, παπί, ATV & SSV.

Όπου βλέπετε *OTHERS αφορά σε εταιρείες με ποσοστό αγοράς κάτω του 0,1%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Η διαδικασία ξεκινά από την 1η Απριλίου

Ποιο είναι το ποσό που πρέπει να καταβληθεί και ποιες οι προϋποθέσεις
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/3/2026

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους, με τη ρύθμιση που έρχεται ενόψει της πασχαλινής περιόδου.

Στην πλατφόρμα myCAR, από την πρώτη Απριλίου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώσουν μόνο τα τέλη που αναλογούν στο χρονικό διάστημα που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους έως το τέλος του έτους και χωρίς προσαυξήσεις.

Περισσότεροι από 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων είχαν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους τον Δεκέμβριο του 2025, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και με το μέτρο αυτό μπορούν να τις πάρουν πίσω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας ιδιοκτήτης που θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα του για ένα μήνα, θα καταβάλει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12 κλπ.

Ωστόσο, πριν επανεκκινηθεί το όχημα θα προηγηθεί online έλεγχος εάν είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια να γίνει η υποβολή του αιτήματος, ενώ όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημα στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να τις παραλάβουν. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες.

Θυμίζουμε πως:

  • Κάθε ιδιοκτήτης οχήματος μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα μόνο μια φορά κάθε χρόνο.
  • Ο μήνας άρσης ακινησίας λογίζεται ακέραιος, ακόμη κι αν η διαδικασία γίνει μέσα στον μήνα.
  • Η πληρωμή των τελών για το επιθυμητό διάστημα γίνεται εφάπαξ και όχι σε δόσεις.
  • Όταν λήξει η περίοδος που πληρώθηκαν τα τέλη ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ξαναθέσει ο όχημα σε ακινησία, αλλιώς κινδυνεύει με πρόστιμο που εκδίδεται αυτομάτως.