Triumph 120 Years: Παρέλαση θρύλων στο MotoGP του Silverstone

Μια ιστορία ταχύτητας 120 χρόνων
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

16/8/2022

Η Triumph γιορτάζει τα 120 χρόνια της και στην πίστα του Silverstone όπου έγινε πρώτος αγώνας των MotoGP μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα, η βρετανική εταιρεία διοργάνωσε μια παρέλαση με εμβληματικά μοντέλα της που έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη μας και σημάδεψαν τόσο την δική της ιστορία όσο και την ιστορία ολόκληρου του μοτοσυκλετισμού. Περισσότερες λεπτομέρειες για το event θα βρείτε στο δελτίο τύπου της ελληνικής αντιπροσωπείας που ακολουθεί:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η TRIUMPH ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 120 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ

ΜΕ ΓΥΡΟ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ ΣΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΟΥ SILVERSTONE

 

Την Κυριακή 7 Αυγούστου, λίγο πριν τον αγώνα Moto2 στο Βρετανικό GP Monster Energy, η Triumph γιόρτασε τα 120 χρόνια της με έναν γύρο παρέλασης, όπου μερικά από τα πιο σημαντικά και ιστορικά μοντέλα της Triumph οδηγήθηκαν μπροστά σε ένα πλήθος στο Silverstone που ζητωκραύγαζε.

 

Η παρέλαση περιελάμβανε ανεκτίμητες μοτοσυκλέτες όπως η αυθεντική TR6 Steve McQueen από την 'Μεγάλη Απόδραση', την κλασική επική πολεμική ταινία, που οδηγούσε ο συλλέκτης της Triumph Dick Shepherd, την πρώτη «μουλάρι» δοκιμών μοτοσυκλέτα Moto2, που οδηγήθηκε από τον Chief Product Officer της Triumph, Steve Sargent και τρέχοντα μοντέλα συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας γενιάς Speed Triple 1200 RS. Ο πέντε φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Enduro Ivan Cervantes συμμετείχε στον γύρο της παρέλασης οδηγώντας μια Daytona 675.

 

Πρόσθετες θρυλικές μοτοσυκλέτες παρουσιάστηκαν επίσης στα paddock του Βρετανικού GP. Αυτές περιλαμβάνουν την πρώτη πρωτότυπη Triumph του 1901 που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, τη Scrambler 1200 που χρησιμοποιήθηκε στην τελευταία ταινία του 007 No Time To Die και τη θρυλική Model H "Trusty" Triumph του 1920.

 

Παρέλαση Triumph και μοτοσυκλέτες επίδειξης:

 

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ 1901

1901

Φημολογούμενη εδώ και καιρό ότι υπάρχει και με αναφορές σε διαφημίσεις και κριτικές που εμφανίστηκαν το 1901, αυτή η πρώτη πρωτότυπη Triumph αναπτύχθηκε από ένα τυπικό ποδήλατο Triumph, με κινητήρα 172κ.εκ. 0,8 PS που παρείχε ο Βέλγος κατασκευαστής Minerva, προκειμένου να προκαλέσει ενδιαφέρον και να μετρήσει τη ζήτηση του κοινού για μοτοσυκλέτα Triumph. Με έναν αριθμό κινητήρα που είναι συνεπής με τις αναφορές στα αρχεία κινητήρα της Minerva για μια πρώτη εμπλοκή με την Triumph το 1901, η ιστορική σημασία αυτής της μοτοσυκλέτας είναι απίστευτα ξεκάθαρη.

MODEL H (TRUSTY)

1915

Το μοντέλο ‘Trusty’ ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία της Triumph. Στην αρχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το 1914, η βρετανική κυβέρνηση χρειαζόταν αποτελεσματική επικοινωνία με τα στρατεύματα της πρώτης γραμμής και αντικατέστησε τους αγγελιοφόρους σε άλογα με αναβάτες αποστολής με μοτοσυκλέτες. Ένας αριθμός μοντέλων δοκιμάστηκε για καταλληλότητα και επιλέχθηκε η Triumph Model H. Η Model H ονομάστηκε «Trusty» λόγω της απαράμιλλης ικανότητάς της στις πιο δύσκολες συνθήκες οδήγησης που μπορεί κανείς να φανταστεί.

6T THUNDERBIRD

1949

Η πρώτη δικύλινδρη της Triumph μετά τον πόλεμο, η 6T Thunderbird ήταν γνωστή για την αξιοπιστία και την βελτιωμένη ισχύ της. Αυτό αποδείχθηκε κατά την παρουσίασή της, όταν τρεις μηχανές οδηγήθηκαν από το Meriden στη Γαλλία, διατηρώντας 145 χλμ/ώρα για πάνω από 800 χλμ στην πίστα Montlhéry και πάνω από 100 μίλια/ώρα σε αρκετούς ιπτάμενους γύρους, πριν οδηγηθούν πίσω στο σπίτι. Ο Edward Turner έδωσε το όνομα στη μοτοσυκλέτα από το μυθικό πλάσμα που μοιάζει με αετό από τη λαογραφία των ιθαγενών της Αμερικής, το οποίο λέγεται ότι εξαπολύει βροντές, κεραυνούς και βροχή. Μια Thunderbird εμφανίστηκε γινόμενη διάσημη στην αμφιλεγόμενη ταινία του 1953 The Wild One, με πρωταγωνιστή τον Marlon Brando.


 

Faster Than Life – Nτοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

O Dave Madsen-Mygdal συνεχίζει να αγωνίζεται στα 60 του, μετρώντας 149 εκκινήσεις
motomagFaster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

19/4/2024

Το ντοκιμαντέρ “Faster Than Life” αναμένεται να βγει στις οθόνες τον Μάιο του 2024, εξιστορώντας μία από τις πιο όμορφες και ρομαντικές ανέκδοτες ιστορίες του TT, αυτή του ιδιώτη αγωνιζόμενου Dave Madsen-Mygdal, ο οποίος στα 60 του χρόνια μετρά... 149 εκκινήσεις (!), ενώ αναμένεται να δώσει το παρών και στο TT του 2024.

Γεννημένος στο Douglas, την πρωτεύουσα του θρυλικού Νησιού, ο Dave Madsen-Mygdal ξεκίνησε να τρέχει στους δρόμους του Isle of Man το 1979. Από το 1985 συμμετέχει αδιάκοπα στο θεσμό του TT, όχι όμως με κάποια εργοστασιακή ομάδα, αλλά ως ιδιώτης. Το γεγονός αυτό από μόνο του μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τη σπουδαιότητα του κατορθώματός του, καθώς καλείται να καλύψει μόνος του τα έξοδα της συμμετοχής του.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Το πάθος του όμως για τους αγώνες δρόμου φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερο από το κόστος, κάτι που φάινεται και από τις 149 εκκινήσεις του στον εμβληματικό Road-Racing αγώνα! Το 2024, στα 60 του πλέον χρόνια πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, ο Dave αναμένεται να βρεθεί για ακόμα μία φορά μεταξύ των αγωνιζομένων. Μόλις τρεις ακόμα αναβάτες έχουν ξεπεράσει το τριψήφιο φράγμα, με πιο πρόσφατο τον 8 χρόνια νεότερό του John McGuinness, ο οποίος πριν λίγες μέρες έκλεισε τα 52, έχοντας 104 εκκινήσεις στο IOMTT. Την εξαιρετικά μικρή λίστα ολοκληρώνουν ο δέκα φορές νικητής Ian Lougher, ο οποίος σταμάτησε στις 136 και ο Jim Hodson με 114, που το 2002 τερμάτισε δεύτερος στην κατηγορία Lightweight 400. Στην ίδια κατηγορία ο Mygdal σημείωσε το 2003 το καλύτερό του αποτέλεσμα, φτάνοντας μέχρι την τέταρτη θέση.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Δεν είναι όλα ρόδινα όμως. Ο Dave έχει καταθέσει τον δικό του φόρο αίματος στους αγώνες δρόμου, μέσω του 23χρονου γιού του Mark, ο οποίος έχασε την ζωή του σε ατύχημα που συνέβη στον αγώνα Southern 100, το 2013. Παρ’ όλα αυτά, ούτε αυτό στάθηκε ικανό να τον τρομάξει ή να του αλλάξει την γνώμη για τους αγώνες σε δημόσιο δρόμο, όπως το TT. Όπως βλέπουμε και στο τρέιλερ του “Faster Than Life”, στα pits έχει μαζί του και τα εγγόνια του.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Το ντοκιμαντέρ δεν επικεντρώνεται μόνο στην αγωνιστική πλευρά, αλλά και την ανθρώπινη που κρύβεται πίσω από το IOMTT. Επιδιώκει να μας δώσει μία κλεφτή ματιά από τους δεσμούς που αναπτύσσονται μέσα στην κλειστή ομάδα των αγωνιζομένων, τα συναισθήματα των οικογενειών, τα καλά και τα άσχημα, αλλά και μία γενικότερη εικόνα του τι κρύβεται πίσω από αυτά που βλέπουμε. Ο θεατής βλέπει εκ των έσω τι θυσίες χρειάζεται να κάνει ένας ιδιώτης για να βρεθεί στην σχάρα εκκίνησης του ιστορικού αγώνα. Τα πλάνα περιλαμβάνουν και μερικά θεαματικά onboard και εξωτερικά πλάνα του Dave να περνά μέσα από τις πόλεις και τα βουνά, ανάμεσα σε δέντρα και φράχτες με 240 χ.α.ω, στον αγώνα Supertwin.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Δημιουργοί του ντοκιμαντέρ είναι οι Felipe Costa και Chip Gulland, ιδρυτές της εταιρείας Pitbox 6. Η αυτοβιογραφική ταινία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να γίνει διαθέσιμη συνδρομητικά, τον Μάιο του 2024. Τα έσοδα θα βοηθήσουν στην τελειοποίηση της παραγωγής (χρώμα και ήχος), προκειμένου να συμμετάσχει στα φεστιβάλ κινηματογράφου. Όσοι θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για το πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσει η πρώτη έκδοση, μπορείτε να ακολουθήσετε τη σελίδα Faster Than Life σε Facebook και Instagram.

Ετικέτες