Γράφτηκε από: 
τον Κώστα Γκαζή

Triumph TE-1 - Με μπαταρία που θα φορτίζει από 0-80% σε 20 λεπτά

Η πρώτη Multi-Chem μπαταρία παραγωγής της Williams Advanced Engineering
Στην έκθεση The Battery Show Europe, στις 28-30 Ιουνίου στη Στουτγάρδη, η Williams Advanced Engineering (WAE) θα δείξει την επαναστατική Adaptive Multi-Chem μπαταρία της Triumph TE-1, με τα επίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για φόρτιση 0-80% σε μόλις 20 λεπτά!
 
Η Multi-Chem τεχνολογία της WAE είναι αποτέλεσμα της εκτεταμένης εμπειρίας της εταιρείας από τις τέσσερις σεζόν της ως προμηθευτής μπαταριών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula E της FIM, και των υπόλοιπων καινοτόμων προγραμμάτων της που αφορούν σε ηλεκτρικά οχήματα.
 
Μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας μειώνεται ο όγκος και η μάζα των μερών της μπαταρίας, κι έτσι αυξάνεται η ενεργειακή πυκνότητα μιας μπαταρίας δεδομένου όγκου.
 
Το πρόβλημα του όγκου και του βάρους στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων είναι από τις «καυτές πατάτες» της νέας τεχνολογίας, πρόβλημα που επηρεάζει πολύ περισσότερο τα δίκυκλα, καθώς η αύξηση του βάρους σε δύο τροχούς δεν κρύβεται το ίδιο εύκολα, έχοντας πολύ πιο δραματικές επιπτώσεις σε συμπεριφορά, φρένα και επιδόσεις.
Η τεχνολογία Multi-Chem χρησιμοποιεί έναν κορυφαίο αμφίδρομο DC/DC μετατροπέα για υψηλή απόδοση και μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα. 
 
H Williams αναφέρει πως το κέρδος σε ενεργειακή πυκνότητα φτάνει το 37%, ενώ ένα σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας με μικρό όγκο παρέχει ικανή ψύξη χωρίς περιττό όγκο. Η λέξη Adaptive (προσαρμοστική) αφορά στην ευκολία με την οποία η WAE μπορεί να μικρύνει / μεγαλώσει τη μπαταρία ανάλογα του οχήματος και της εφαρμογής.
 
Η τεχνολογία της WAE θα επιτρέψει τη χρήση νέων τεχνολογιών κυψελών μπαταριών, με υπέρ-υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, για εφαρμογές που περιλαμβάνουν τα οχήματα υψηλών επιδόσεων, τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και την αεροδιαστημική τεχνολογία.
 
Μια πρωτότυπη Multi-Chem μπαταρία αποκαλύφθηκε από την WAE τον Σεπτέμβριο του 2019, με δυνατότητα αποθήκευσης 60kWh, και βάρος 345 κιλών. Η μέγιστη ιπποδύναμη ανακοινώθηκε στα 550kW, δηλαδή 737,5 Hp (διάρκειας 20 δευτερολέπτων). Η μπαταρία ήταν εγκιβωτισμένη με μια επαναστατική τεχνολογία κατασκευής (223TMcomposite manufacturing process) για μείωση του βάρους για την οποία η WAE έχει ήδη καταθέσει πατέντα.
Τώρα, στο σαλόνι μπαταριών της Στουτγάρδης, η WAE θα δείξει την πρώτη Multi-Chem μπαταρία παραγωγής στην ιστορία, που θα φορεθεί στην νέα ηλεκτρική γυμνή μοτοσυκλέτα TE-1.
 
Ο κινητήρας της TE-1 θα αποδίδει μέγιστη ιπποδύναμη 130 kW (174.3 hp), με τη μπαταρία να έχει χωρητικότητα 15 kWh.
 
Παράλληλα, το σύστημα των 360-volt της μπαταρίας επιτρέπει φόρτιση 0-80% σε χρόνο μικρότερο από… 20 λεπτά!
Υπενθυμίζουμε πως για τη νέα Triumph TE-1 συνεργάστηκαν κορυφαίες εταιρείες, η κάθε μία στον τομέα της, εταιρείες όπως οι Triumph Motorcycles,WAE, Integral Powertrain Ltd, και το τμήμα WMG του Πανεπιστημίου του Warwick, κορυφαίο τμήμα για την εξέλιξη μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων. Μάλιστα το WMG συνεργάζεται πλέον και με τη Norton για την ανάπτυξη και της δικής της ηλεκτρικής γκάμας.
 
Στο ίδιο show μπαταριών θα παρουσιαστεί και το ηλεκτρικό hypercar Deus Vayanne με τους 2.200 hp (!), σε συνεργασία με την WAE και την ItalDesign.