Τροχαία Αττικής: 3.247 κλήσεις για μη χρήση κράνους τον Νοέμβριο στην Αττική!

Στατιστικά στοιχεία τροχαίων παραβάσεων και ατυχημάτων Νοεμβρίου 2024
Κλήσεις για κράνος
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/12/2024

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής για την τροχονομική αστυνόμευση και αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην περιοχή της Αττικής, κατά τον μήνα Νοέμβριο 2024, βεβαιώθηκαν 32.918 παραβάσεις από τις οποίες 1.373 σε βαθμό πλημμελήματος. Δυστυχώς η μη χρήση κράνους από αναβάτες δικύκλων ήταν η πρώτη παράβαση σε αριθμό κλήσεων, με τεράστια μάλιστα διαφορά.

Ενδεικτικά βεβαιώθηκαν:

  • 1.032 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι 69 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος,
  • 1.894 παραβάσεις ορίου ταχύτητας,
  • 374 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
  • 494 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου,
  • 1.537 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • 3.247 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους και,
  • 59 παραβάσεις για επικίνδυνους ελιγμούς.

Το ίδιο χρονικό διάστημα στην περιοχή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής σημειώθηκαν 501 τροχαία ατυχήματα με 583 παθόντες και ειδικότερα:

  •  14 θανατηφόρα με 14 νεκρούς,
  •  13 σοβαρά με 15 σοβαρά τραυματίες,
  •  474 ελαφρά με 554 ελαφρά τραυματίες.
Ετικέτες

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Η διαδικασία ξεκινά από την 1η Απριλίου

Ποιο είναι το ποσό που πρέπει να καταβληθεί και ποιες οι προϋποθέσεις
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/3/2026

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους, με τη ρύθμιση που έρχεται ενόψει της πασχαλινής περιόδου.

Στην πλατφόρμα myCAR, από την πρώτη Απριλίου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώσουν μόνο τα τέλη που αναλογούν στο χρονικό διάστημα που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους έως το τέλος του έτους και χωρίς προσαυξήσεις.

Περισσότεροι από 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων είχαν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους τον Δεκέμβριο του 2025, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και με το μέτρο αυτό μπορούν να τις πάρουν πίσω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας ιδιοκτήτης που θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα του για ένα μήνα, θα καταβάλει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12 κλπ.

Ωστόσο, πριν επανεκκινηθεί το όχημα θα προηγηθεί online έλεγχος εάν είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια να γίνει η υποβολή του αιτήματος, ενώ όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημα στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να τις παραλάβουν. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες.

Θυμίζουμε πως:

  • Κάθε ιδιοκτήτης οχήματος μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα μόνο μια φορά κάθε χρόνο.
  • Ο μήνας άρσης ακινησίας λογίζεται ακέραιος, ακόμη κι αν η διαδικασία γίνει μέσα στον μήνα.
  • Η πληρωμή των τελών για το επιθυμητό διάστημα γίνεται εφάπαξ και όχι σε δόσεις.
  • Όταν λήξει η περίοδος που πληρώθηκαν τα τέλη ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ξαναθέσει ο όχημα σε ακινησία, αλλιώς κινδυνεύει με πρόστιμο που εκδίδεται αυτομάτως.