Τροχαίο δυστύχημα μπροστά στην Βουλή με όχημα της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη. Προβληματική η στάση της Τροχαίας

Δυστύχημα το χαρακτήρισε η ίδια η Μπακογιάννη
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

14/3/2021

Δύο μέρες μετά τον βαρύ τραυματισμό του 23χρονου μοτοσυκλετιστή Ιάσωνα έξω από την Βουλή, κι ενώ έχει κριθεί κλινικά νεκρός σύμφωνα με αυτή την πηγή, αλλά και εδώ, με την οικογένειά του να παίρνει την απόφαση να γίνει ο Ιάσωνας δωρητής οργάνων, η ελληνική αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση για το τροχαίο. Αργότερα σήμερα 14/3, και ενώ έχουν περάσει 48 ώρες από το τροχαίο, η Ντόρα Μπακογιάννη εξέδωσε και εκείνη ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας πως το υπηρεσιακό όχημα που προκάλεσε το τροχαίο, ανήκε στην ασφάλειά της, όπως από την πρώτη στιγμή είχε διαδοθεί.

Το Δ.Τ. της ελληνικής αστυνομίας αναφέρει πως ο εμπλεκόμενος αστυνομικός βγήκε εκτός υπηρεσίας:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 14 Μαρτίου 2021
Την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 και ώρα 12.25΄, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της εισόδου της Βουλής, υπηρεσιακό όχημα της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα με Ι.Χ. δίκυκλη μοτοσυκλέτα, με αποτέλεσμα τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του οδηγού της.
Η Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών, που διενεργεί την προανάκριση, προέβη στις προβλεπόμενες προανακριτικές ενέργειες (παραγγελία για πραγματογνωμοσύνη, αιμοληψία, λήψη καταθέσεων, αυτοψία του χώρου, σχεδιάγραμμα κ.ο.κ.). Επίσης, ενημερώθηκε ο κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών στον οποίο μετά το πέρας της προανάκρισης θα διαβιβαστεί η σχετική δικογραφία.
Σημειώνεται ότι ο εμπλεκόμενος αστυνομικός, με απόφαση της Υπηρεσίας του, τέθηκε προσωρινά εκτός υπηρεσίας οδηγού, ενώ παράλληλα έχει διαταχθεί διοικητική έρευνα.

Το πρόβλημα με την παραπάνω ανακοίνωση, όπως και με την ανακοίνωση της Ντόρας Μπακογιάννη, βρίσκεται στην λιτότητά τους. Θα μπορούσε να γίνει δεκτή η ανακοίνωση της Τροχαίας μερικές ώρες μετά το δυστύχημα ή έστω την επόμενη ημέρα, δηλαδή χθες. Σήμερα όμως, 48 ώρες μετά έξω από το καλύτερα φυλαγμένο κτήριο της χώρας με δεκάδες κάμερες και με την οικογένεια να δηλώνει πως θα δωρίσει τα όργανα του Ιάσωνα, δεν αρκεί ένα Δελτίο Τύπου που μιλά για ΕΔΕ που θα γίνει, και για σοβαρό τραυματισμό χωρίς να αναφέρεται στην συνέχεια.

Παράλληλα υπάρχει και κάτι εξίσου σοβαρό, ξεκάθαρα καταγεγραμμένο στο παρακάτω βίντεο:

Διανομέας που δηλώνει -επίσης ξεκάθαρα- πως είναι αυτόπτης μάρτυρας του τροχαίου, δέχεται λεκτική επίθεση από την Τροχαία και αντί να πάρουν τα στοιχεία του, φωνάζουν στους άντρες της ΔΙΑΣ να τον «διώξουν», και στον ίδιο να «εξαφανιστεί» προτού μάλιστα τον ρωτήσουν και για το κράνος που δεν φαίνεται να φορούσε:

«Διώξ' τον, μη λέει χαζομάρες. Εσύ τί είσαι; Δικός του; Ας το παιδί. Εσύ φοράς το κράνος σου; Σήκω φύγε από 'δω. Εξαφανίσου», είναι τα λόγια του άνδρα της Τροχαίας στο 1:34 και μετά, στο παρακάτω βίντεο:

Αυτό από μόνο του χρειάζεται άλλη μία ΕΔΕ, όταν τελειώσουν με τον οδηγό του αυτοκινήτου. Καθώς η συμπεριφορά του άνδρα της Τροχαίας αφήνει πολλά ερωτήματα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους και η οικογένεια παρακαλεί να επικοινωνήσουν μαζί της, ο Ιάσωνας έχοντας ξεκινήσει με πράσινο και ενώ είναι πάνω στην Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας πέφτει στο πίσω μέρος του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη που έστριψε από το αντίθετο ρεύμα κόβοντας την κυκλοφορία για να περάσει την πύλη της Βουλής. Ένα ταξί επίσης έκοψε για να περάσει το υπηρεσιακό όχημα αλλά ο Ιάσωνας παρά τον ελιγμό που έκανε δεν κατάφερε να αποφύγει την σύγκρουση.

Συγγενής του Ιάσωνα αναφέρει πως το υπηρεσιακό όχημα πέρασε τελικά την πύλη και σταμάτησε μέσα στην Βουλή.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας, αν 48 ώρες μετά κι ενώ υπάρχουν δεκάδες κάμερες στο σημείο, δεν έδινε κάτι περισσότερο από μία λιτή ανακοίνωση που αρκεί μονάχα αν το τροχαίο μόλις να είχε γίνει.

Η αντιμετώπιση του τροχαίου από την πλευρά της Τροχαίας είναι εξοργιστική ξεκινώντας από τις ευθύνες της ανάσχεσης της κυκλοφορίας, κι έπειτα στο «εξαφανίσου» σε έναν άνθρωπο που δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας, πριν την λιτή ανακοίνωση για ΕΔΕ που θα γίνει, 48 ώρες μετά.

Ελπίζουμε πως η υπόσχεση που άφησε η Ντόρα Μπακογιάννη στον Αλέξανδρο, αδερφό του Ιάσωνα, πως δεν θα «κουκουλωθεί» το θέμα, (περισσότερο) να καλυφθεί τελικά και περιμένουμε μία εξήγηση για το «εξαφανίσου» από την Τροχαία…

Καθημερινά οι μοτοσυκλετιστές γίνονται θύματα τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων με την εγκατάλειψή τους -σύμφωνα με σχόλιο της Τροχαίας μόλις το 2020, να παίρνει διαστάσεις, οπότε οι συνθήκες του τροχαίου αυτού και όλα όσα ακολούθησαν, τουλάχιστον προκαλούν.

UPDATE:

Η οικογένεια του άτυχου Ιάσωνα πράγματι δώρισε τα όργανά του λέγοντας πως ήταν ένας άνθρωπος που έκανε πάντα το καλό, κι έτσι θα ήθελε να αποχαιρετήσει και ο ίδιος την ζωή. Μέσα σε όλες αυτές τις τραγικές καταστάσεις η οικογένεια του Ιάσωνα χρειάστηκε να κάνει και εκκλήσεις για αυτόπτες μάρτυρες, σαν όλα αυτά να μην είχαν γίνει μπροστά στα μάτια αστυνομικών, σε μία περιοχή που καλύπτεται από πολλές κάμερες.

Το τροχαίο αυτό δεν διαφέρει από άλλα που δυστυχώς σχεδόν καθημερινά γίνονται στην χώρα μας, πέρα από ένα βασικό σημείο που ήταν και ο λόγος για τον οποίο το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις. Κι αυτός βρίσκεται στο παραπάνω video. Εμείς εδώ στο ΜΟΤΟ, όπως γράψαμε από την αρχή, παρακολουθώντας το θέμα από την αρχή αλλά και από τις ομάδες που ελέγχουμε στα κοινωνικά δίκτυα, προχωρήσαμε στο παραπάνω άρθρο μετά την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Κι ακριβώς γιατί άφηνε πολλά ερωτήματα αναπάντητα, έκανε λόγο για «βαρύ τραυματισμό» ενώ το πόρισμα είχε ήδη βγει και ήταν ξεκάθαρο πλέον πως δεν είχαν γίνει βασικές ενέργειες, όπως το να πάρουν τα στοιχεία από αυτόπτες μάρτυρες ξεκινώντας από τον οδηγό ταξί και καταλήγοντας στον διανομέα που δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, διαμαρτυρήθηκε και -αποδεδειγμένα- εκδιώχτηκε!

Απόδειξη πως αυτά τα βήματα δεν είχαν γίνει, για όποιον χρειάζεται κάποια άλλη απόδειξη πέρα από την δημόσια έκκληση της οικογένειας για να εντοπιστούν οι μάρτυρες, είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Ε.Α.:

Άλλο ένα 24ωρο αργότερα από εκείνο το Δ.Τ. και συνολικά πάνω από 72 ώρες μετά το τροχαίο δυστύχημα, υπήρξε μία αρκετά θετική εξέλιξη σε ότι αφορά την διελεύκανση του τροχαίου και την απόδοση ευθυνών. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θεόδωρος Χρονόπουλος μιλώντας στο Θέμα 104,6 καταδίκασε τη συμπεριφορά του τροχονόμου (στο παραπάνω video), η οποία προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, διαβεβαιώνοντας ότι θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. «Υπάρχουν ιδιαίτερα ισχυροί εσωτερικοί μηχανισμοί ελέγχου στην αστυνομία και είναι αυστηροί απέναντι σε συμπεριφορές συναδέλφων που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες», τόνισε ο κ. Χρονόπουλος. «Σίγουρα θα κινητοποιηθεί η διαδικασία και για αυτό το συμβάν. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συγκάλυψης σε τέτοιου είδους θέματα»

Ερχόμαστε λοιπόν στην αρχική μορφή του άρθρου που ζητούσαμε ΕΔΕ και για τον τροχονόμο. Είναι άσχετο με το θέμα της συμπεριφοράς αν ο διανομέας είναι πράγματι αυτόπτης μάρτυρας ή όχι, η συμπεριφορά απέναντί του στο παραπάνω video είναι απαράδεκτη και στην πράξη αποδείχτηκε πως το ίδιο ήταν και συνολικά η αντιμετώπιση του τροχαίου τις πρώτες στιγμές, από την στιγμή που πράγματι έδιωξαν τόσο τον διανομέα όσο και τον οδηγό ταξί χωρίς να πάρουν τα στοιχεία τους. Είναι κάτι που οι Τροχονόμοι θα έπρεπε να είχαν κάνει άμεσα κι από μόνοι τους. Αντί αυτού είδαμε το παραπάνω video. Περιμέναμε δύο μέρες μετά να ακούσουμε το αυτονόητο, δεν συνέβη, δεν το ακούσαμε, και το θέμα πήρε διαστάσεις μέχρι που τελικά βλέπουμε τώρα να γίνονται όλες οι διαδικασίες όπως θα έπρεπε. Ελπίζουμε αυτό να συμβαίνει γιατί απλά όλα σε αυτή την χώρα γίνονται με μία μικρή καθυστέρηση και όχι γιατί δεν θα γινόντουσαν καθόλου αν δεν υπήρχε κινητοποίηση. Όπως είπαμε, η παραπάνω συμπεριφορά είναι που έκανε αυτό το τροχαίο δυστύχημα διαφορετικό από τα υπόλοιπα και όχι το γεγονός πως εμπλέκονταν αστυνομικός, συνοδός ασφαλείας της Ντόρας Μπακογιάννη.

Θα θέλαμε να είχαμε δει αυτές τις δηλώσεις το πρώτο 48ωρο για να μην χρειαστεί καμία αναφορά κι ελπίζουμε να συνεχίσουν τα πράγματα με την νόμιμη οδό.

Κουράγιο στην οικογένεια του Ιάσωνα, δύναμη στους γονείς και τα αδέρφια του και όλους τους συγγενείς και τους φίλους. Περιμένουμε πλέον το πόρισμα και την απόδοση ευθυνών.

Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες