Τροποποίηση του άρθρου 290Α του ΚΟΚ για την επικίνδυνη οδήγηση

Θα περιλαμβάνει και την (σημαντική) υπέρβαση ορίων ταχύτητας, και την οδήγηση στη ΛΕΑ
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

4/11/2022

Πριν από το 2019 ο όρος “επικίνδυνη οδήγηση” δεν περιλαμβανόταν στον ΚΟΚ, με τις αντίστοιχες παραβάσεις να δικάζονται με το άρθρο 290 που είχε τίτλο “Επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία”. Το 2019 προστέθηκε το άρθρο 290Α που μιλούσε για πρώτη φορά ξεκάθαρα για “επικίνδυνη οδήγηση”. Τώρα, σε νέο νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση από 1/11/2022, το 290Α τροποποιείται για να περιλάβει συγκεκριμένα και την υπέρβαση (κατά πολύ) των ορίων ταχύτητας αλλά και την οδήγηση στη ΛΕΑ.

Για να θέσουμε το νέο στις πραγματικές του διαστάσεις: δεν γίνονται πιο αυστηρές οι ποινές όσον αφορά στην επικίνδυνη οδήγηση, ούτε και μετατρέπεται ξαφνικά σε κακούργημα η πρόκληση τροχαίου δυστυχήματος όπου χάνονται ζωές. Οι ποινές παραμένουν ως είχαν, και μπορούν κατά περίπτωση να φτάσουν έως και την ισόβια κάθειρξη. Όλα εξαρτώνται από την κρίση του δικαστηρίου.

Η τροποποίηση του άρθρο 290Α περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου: «Επιλογή, κατάρτιση και επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών» που τέθηκε σε διαβούλευση από 1/11/2022, διαβούλευση που θα ολοκληρωθεί την 15η/11/2022.

Αφορά στην παράγραφο 1 του άρθρου 290Α, με αναφορές τόσο στην (σημαντική) υπέρβαση των ορίων ταχύτητας, αλλά και στην οδήγηση στη ΛΕΑ, με το άρθρο να διαμορφώνεται ως εξής (με bold οι προτεινόμενες αλλαγές):

Άρθρο 290Α

Επικίνδυνη οδήγηση

1. Όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες:

α) οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης ή

β) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, ή

γ) οδηγεί όχημα

i) σε αυτοκινητόδρομο ή σε οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 60 χλμ ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο κατά τουλάχιστον 30 χλμ ανά ώρα,

ii) εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο οδικό δίκτυο με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 40 χλμ ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο κατά τουλάχιστον 20 χλμ ανά ώρα, ή

δ) οδηγεί όχημα στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.) εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:

αα) με φυλάκιση έως τρία (3) έτη αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,

ββ) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,

γγ) με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,

δδ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου.

Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

2. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή κίνδυνος για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή.”

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες