World Ducati Week 2022 - Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η γιορτή του Borgo Panigale

Μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας της
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/7/2022
Μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, η καθιερωμένη γιορτή της Ducati στην πίστα του Misano επέστρεψε το 2022, με δεκάδες εκδηλώσεις, test-ride, εκδρομές, με τον αγώνα των Πρωταθλητών αλλά και με τη μεγαλειώδη παρέλαση των Ducatisti που φέτος σημείωσε νέο ρεκόρ προσέλευσης.
 
Αυτή ήταν η ενδέκατη έκδοση της WDW, με μια εντυπωσιακή σειρά εκδηλώσεων όπως τις παρακάτω:
  • Αποκάλυψη ενός νέου μοντέλου για το 2023, που γίνεται σε ένα κλειστό χώρο.
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στο σχεδιαστικό τμήμα της εταιρείας Centro Stile.
  • Συνάντηση 88 προέδρων των Ducati Official Club ανά τον κόσμο.
  • Off-Road οδήγηση όπου οι φαν μπορούσαν να δουν σε δράση αναβάτες όπως οι Danilo Petrucci, Jack Miller, Antoine Meo και Edouard Boulanger καβάλα στο νέο DesertX.
  • Παρουσία του αγωνιστικού Audi RS Q e-tron που συμμετείχε στο Rally Dakar.
  • Αγώνα E-MTB με ποδήλατα Ducati TK-01RR (με νικητή τον Federico Caricasulo).
  • Υπογραφή αυτογράφων από τους εργοστασιακούς αναβάτες.
  • Εγκαίνια ενός νέου dealer της Ducati ΜΕΣΑ στην πίστα του Misano, 
  • Scrambler Beach Party, με DJ Set από τον γνωστό dj Benny Benassi.
  • Test-Ride όλης της γκάμας της Ducati στα πέριξ του Misano.
  • Test-Ride του Panigale V4 στην πίστα.
  • Track-day για τους φίλους της εταιρείας.
  • Παρέλαση μήκους αρκετών χιλιομέτρων των Ducatisti με προσέλευση ρεκόρ.
  • Αγώνα των Πρωταθλητών, με τους εργοστασιακούς αναβάτες και τις μοτοσυκλέτες τους.
  • WDW MotoX2 Experience, με τους Pecco Bagnaia και Franco Battaini να κάνουν βόλτα φαν με διθέσιες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες.
  • Βόλτες στην πίστα μέσα σε υπεραυτοκίνητα των Lamborghini και Audi.
  • Μια σειρά από μουσικές εκδηλώσεις.
  • Παραδοσιακό BBQ στη μεγάλη ευθεία της πίστας.
  • Meet and greet των εργοστασιακών αναβατών με τους φαν.
  • Και πολλές ακόμα εκδηλώσεις.
Στο Highlight του αγώνα των Πρωταθλητών, στην πίστα του Misano στήθηκαν 21 αναβάτες της Ducati από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα MotoGP, WSBK και WSS, που συμμετείχαν με σπέσιαλ βαμμένες Panigale V4 & Panigale V2, οι οποίες θα πωληθούν σε συλλέκτες αρχής γενομένης από τις 25 Ιουλίου. 
Εκεί μεταξύ άλλων βρέθηκαν οι Pecco Bagnaia, Jack Miller, Johann Zarco, Jorge Martin, Enea Bastianini, Fabio Di Giannantonio, Luca Marini, Marco Bezzecchi, Michele Pirro, Danilo Petrucci, Alvaro Bautista, Michael Ruben Rinaldi, Nicholas Spinelli και Oliver Bayliss. 
 
Ο αγώνας μάλιστα προβλήθηκε σε live streaming, αν και δυστυχώς η Ducati δεν είχε καθόλου σπικάζ για τη μία ώρα και τα δεκαεννέα λεπτά της διάρκειας του event, κάτι που έκανε αρκετούς φαν να παραπονεθούν.
Τη νίκη της κατηγορίας V4 πήρε ο Pecco Bagnaia, ενώ τις θέσεις του βάθρου συμπλήρωσαν οι Luca Marini και Marco Bezzecchi.
 
Ο Federico Caricasulo κέρδισε στην V2 κατηγορία μπροστά από τους Nicholas Spinelli και Maximilian Kofler.
 
Συνολικά, στην WDW 2022 το παρών έδωσαν περισσότεροι από 80.000 φίλοι της Ducati, από 84 χώρες, σε μια ενθουσιώδης γιορτή που όμοια της δύσκολα βρίσκεις στον χώρο της μοτοσυκλέτας.

Audi: Παραμένει αβέβαιο το μέλλον της Ducati στον Όμιλο VW

Η Ducati αξιολογείται για την αναδιάρθρωση του ομίλου Volkswagen
VW Ducati
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

10/9/2026

Ο CEO της Audi επιβεβαιώνει ότι η Ducati αποτελεί ένα από τα περιουσιακά στοιχεία που εξετάζονται, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι σήμερα απόφαση για την πώλησή της

Η οικονομική κατάσταση του ομίλου Volkswagen φαίνεται πως έχει υπάρξει και σε καλύτερες ημέρες, με τον γερμανικό όμιλο να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στις διεθνείς αγορές. Η υποχώρηση των πωλήσεων στην Κίνα, ο πόλεμος των αμερικανικών δασμών και το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον έχουν επηρεάσει σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου, οδηγώντας τον σε ένα ευρύ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Volkswagen έχει προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας, κλείσιμο και πώληση εργοστασίων, ενώ παράλληλα επανεξετάζει το σύνολο του χαρτοφυλακίου των εταιρειών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της. Οι δηλώσεις στελεχών του ομίλου τους τελευταίους μήνες έχουν τροφοδοτήσει και πάλι τα σενάρια για πιθανή πώληση της Ducati, η οποία ανήκει στη Volkswagen μέσω της Audi.

Το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί, όμως πλέον υπάρχει και νέα δημόσια τοποθέτηση από την πλευρά της Audi. Ο CEO της εταιρείας, Gernot Döllner, δήλωσε ότι η Ducati αποτελεί μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, χωρίς να έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση.

VW Ducati

"Στο πλαίσιο του ομίλου Volkswagen, έχουμε δεσμευτεί σε μια πειθαρχημένη και υπεύθυνη διαχείριση του χαρτοφυλακίου. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης θα συζητήσουμε και για τη Ducati, αλλά δεν έχει αποφασιστεί τίποτα", ανέφερε ο Döllner.

Η συγκεκριμένη δήλωση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δεν αποτελεί διάψευση των σεναρίων περί πώλησης. Αντίθετα, επιβεβαιώνει ότι η Ducati βρίσκεται πράγματι μέσα στα στοιχεία του ομίλου που εξετάζονται, μαζί με τις υπόλοιπες επιχειρηματικές δραστηριότητες, με στόχο τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και τον περιορισμό της πολυπλοκότητας του ομίλου.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του CEO της Ducati, Claudio Domenicali, ο οποίος αναγνώρισε ότι η εταιρεία αποτελεί αντικείμενο αξιολόγησης από τη μητρική εταιρεία.

"Γνωρίζουμε το σχέδιο του μετόχου να επανεξετάσει τις μετοχές του. Η Ducati είναι μία από αυτές, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση για τη Ducati, αποτελεί μία από τις αξιολογήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη", δήλωσε ο Domenicali.

Από την αξιολόγηση έως την απόφασης πώλησης η απόσταση μπορεί να είναι μεγάλη και αγεφύρωτη και το γεγονός ότι η Ducati έχει ήδη μπει στην διαδικασία επανεξέτασης της, από τη Volkswagen, δεν σημαίνει ότι έχει αποφασιστεί η διάθεσή της ή ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης αγοραστή. Σημαίνει ότι ο όμιλος εξετάζει κατά πόσο η διατήρηση της εξακολουθεί να εξυπηρετεί τη συνολική στρατηγική του.

Ο Domenicali έχει στο παρελθόν εκφράσει την πεποίθηση ότι η Ducati μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας αποτελούν έναν από τους παράγοντες που ενισχύουν αυτή την άποψη. Ωστόσο, η τελική απόφαση δεν βρίσκεται στα χέρια της Ducati αλλά της Volkswagen και της Audi.

Ο πρώην Υπουργός Επιχειρήσεων και “Made in Italy”, Adolfo Urso, προέβη σε ανάρτηση στο X για να εκφράσει τη συνεχή υποστήριξη και δέσμευσή του προς τη Ducati, την οποία θεωρεί σύμβολο αριστείας της ιταλικής βιομηχανίας.

Αποκάλυψε επίσης ότι είχε συνομιλία με τον Michele De Pascale, πρόεδρο της περιφέρειας Emilia-Romagna στην Ιταλία, όπου βρίσκεται το κεντρικό εργοστάσιο της Ducati με τον Ιταλό Υπουργό να υπόσχεται να προστατεύσει τη Ducati, σε συνέχεια της κρατικής επιχορήγησης των 33,5 εκατομμυρίων στην συνολική επένδυση των 121 εκατομμύριων ευρώ.

Παρόμοια σενάρια έχουν διατυπωθεί το τελευταίο διάστημα και για τη Lamborghini από κάποιες πηγές, αν και την ώρα, ούτε στην περίπτωση της όπως ούτε και στης Ducati υπάρχει κάποια επιβεβαιωμένη απόφαση.