Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Laverda 750 SF: 50 χρόνια από το ιταλικό “Εφτάμιση”

Με super-φρένα!

Όλες οι εταιρείες φροντίζουν να αποδίδουν φόρο τιμής στα σημαντικά μοντέλα τους και κυρίως σε εκείνα που σημάδεψαν την ιστορία τους. Δυστυχώς στην περίπτωση της Laverda δεν πρόκειται να ακούσουμε τυμπανοκρουσίες που να αφορούν τον εορτασμό των 50 ετών από την παρουσίαση της 750 SF, την πρώτης πραγματικής superbike της ιταλικής εταιρείας. Έως τo 1970 η Laverda κατασκεύαζε κυρίως μικρού και μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτες, ενώ το κορυφαίο της μοντέλο είχε μόλις 650 κυβικά.

Την ίδια στιγμή η Honda είχε ήδη στην παραγωγή το τετρακύλινδρο CB 750 και οι βρετανικές εταιρείες παρουσίασαν μεγάλου κυβισμού δικύλινδρα εν σειρά. Η απόφαση για να “ανέβει κυβικά” η Laverda ήρθε από τον Massimo Laverda μετά από ένα ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου διαπίστωσε πως οι μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτες της Harley, της Triumph και της Norton ήταν εκείνες που τραβούσαν το ενδιαφέρον του κόσμου και όχι οι μικρές, ελαφριές και σπιτρότζικες μοτοσυκλέτες που έφτιαχναν οι Ιταλοί έως τότε. Έτσι γεννήθηκε η 750SF με έναν υπερκυβισμένο κινητήρα από το 650 GT, αλλά νέο πλαίσιο και supersport χαρακτήρα. Τα γράμματα SF δεν είναι τα αρχικά των λέξεων Super Fast όπως πιθανόν να φαντάζεστε, αλλά προέρχονται από τις λέξεις Super Freni, λόγω μιας ειδικής πατέντας αερισμού που είχε κάνει η Laverda στα ταμπούρα του πρώτου μοντέλου και μείωναν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης.

Τα επόμενα μοντέλα απέκτησαν δύο υδραυλικά δισκόφρενα, που για την εποχή ήταν επίσης Super-Φρένα, αφού τα Ιαπωνικά τετρακύλινδρα είχαν μόνο ένα δισκόφρενο εμπρός. Η 750SF απέδιδε 60 ίππους στις μόλις 6.600 στροφές και η μέγιστη ροπή των 7kg/m εμφανιζόταν στις 5.500. Με τιμή φτηνότερη των αντίστοιχου κυβισμού γερμανικών και βρετανικών μοτοσυκλετών και σχεδόν ίδια με του Honda CB 750, το Laverda 750 SF είχε εντυπωσιακή εμπορική επιτυχία στην Ιταλία φτάνοντας να πουλήσει το 1972 περισσότερο από το CB 750! Μάλιστα η Laverda έφτιαξε καινούριο εργοστάσιο με 300 εργάτες για να προλάβει την παραγωγή.