Γράφτηκε από: 
το Μαύρο Σκύλο

BMW G650GS 2009 - 2011

H επανεμφάνιση του G650GS ταίριαζε στη δύσκολη οικονομικά εποχή που ξεκινούσε στην αρχή του 2009. Αλλάζοντας το αρχικό F στο όνομά του με το G, για να ξεχωρίζει από τη δικύλινδρη F650GS, η μονοκύλινδρη G ήρθε σε μια πραγματικά χαμηλή τιμή, δίνοντας την ευκαιρία για ευκολότερη απόκτηση μιας αξιόπιστης και πολλαπλών ρόλων μοτοσυκλέτας

Η G650GS ήρθε τότε σαν νέο μοντέλο για αγορές “ειδικών” χωρών, όπως η δική μας που αναζητούσε προσιτές μοτοσυκλέτες. Έχει τον πασίγνωστο κινητήρα της Rotax με τα 652 κυβικά, ο οποίος κινεί μονοκύλινδρες BMW από το 1994. Στο G650GS είναι βαμμένος μαύρος και είναι η έκδοση που χρησιμοποιήθηκε σε όλη τη σειρά των G650. Η BMW για να πετύχει την επιθυμητή χαμηλή τιμή χρησιμοποίησε και εξωτερικούς προμηθευτές, όπως η Loncin, η οποία μοντάρει τον κινητήρα και στη συνέχεια αυτός μεταφέρεται στο Βερολίνο, όπου κατασκευάζεται και συναρμολογείται η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Σαφώς, η BMW είναι αυτή που καθορίζει το επίπεδο της ποιότητας που απαιτεί από τους προμηθευτές της και όπως αποδείχθηκε και από τη G650GS δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αξιοπιστίας ή ποιότητας. Σε συνδυασμό με την απουσία σημαντικού κόστους εξέλιξης - αφού η μοτοσυκλέτα ήδη υπήρχε και απλώς άλλαξε το πρώτο γράμμα από F σε G για να ξεχωρίζει από τη δικύλινδρη F650GS που υπάρχει στην γκάμα της εταιρείας - η χαμηλή τιμή ήταν γεγονός. Η μοτοσυκλέτα, ανεξάρτητα από τη χαμηλότερη τιμή πώλησης που είχε σε σχέση με το παρελθόν, δεν παύει να έχει τα προτερήματα και τα χαρακτηριστικά που τη διατήρησαν -σε διαφορετικές εκδόσεις- στην παραγωγή τόσα χρόνια, γνωρίζοντας μεγάλη αποδοχή. Η πρακτικότητα, η ευκολία στην οδήγηση, η δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων μαζί με την αξιοπιστία της είναι μερικές από τις αρετές της. Η G650GS έχει αρκετούς χώρους για δυο ανθρώπους, σχάρα, έναν πολύ ζωντανό κινητήρα με επιδόσεις αρκετές και για ταξίδι, μεγάλη αυτονομία και χαμηλή κατανάλωση. Πάνω στη σέλα της θα αισθανθούν άνετα και αναβάτες χαμηλού αναστήματος, αφού δεν έχει μεγάλη απόσταση από το έδαφος, ενώ το μέγεθος, αλλά και η απόσταση του τιμονιού, είναι τέτοια που οι μεγαλόσωμοι αναβάτες δεν θα βρουν τoυς χώρους ιδανικούς και άνετους. Η BMW προσφέρει μάλιστα κιτ που χαμηλώνει το ύψος της σέλας στα 750 χιλιοστά από τα 820 της στάνταρ έκδοσης. Με αυτό το ύψος μπορεί να οδηγηθεί από όλους και όλες δίνοντας την αίσθηση της ασφάλειας, ιδιαίτερα στους άπειρους αναβάτες, με τη σιγουριά ότι πατάνε τα πόδια στην άσφαλτο. Τo μικρό ύψος της σέλας συνδυάζεται με το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού και την δίχως εξάρσεις απόδοση του κινητήρα και δίνουν στον αναβάτη του G650GS τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται για να κυκλοφορεί με σχετική άνεση και στην πυκνή κυκλοφορία της πόλης.
Ο θόρυβος από την εξάτμιση είναι μειωμένος σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις, όπως και η μέγιστη απόδοση του κινητήρα. Το πλεονέκτημα αυτού του κινητήρα όμως δεν βρίσκεται τόσο στη λειτουργία του σε χαμηλές στροφές, που θέλει μεγάλο άνοιγμα του γκαζιού για να επιταχύνει θετικά, αλλά όταν οι στροφές ανέβουν πάνω από τις 4.000 και ακόμη ψηλότερα. Ο μονοκύλινδρος αυτός εμφανίζεται ιδιαίτερα άνετος σε αυτές τις συνθήκες, δίχως κραδασμούς, και σε συνδυασμό με το μακριά κλιμακωμένο κιβώτιο του δίνουν ιδιαίτερη άνεση σε συνθήκες ταξιδιού με ταχύτητες ακόμη και πάνω από τα 150 χιλιόμετρα την ώρα. Έτσι η μοτοσυκλέτα έχει επαρκή ισχύ για ταξιδιωτική χρήση που μαζί με την μεγάλη αυτονομία που διαθέτει, φέρνουν και σε αυτή τη χαμηλού κόστους BMW τις αρετές που συνοδεύουν τις γερμανικές μοτοσυκλέτες και έχουν δημιουργήσει την παράδοσή τους. Στην περίπτωση της G650GS η προστασία από τη μικρή ζελατίνα είναι ανεπαρκής για ταχύτητα πάνω από τα 120 χιλιόμετρα, αλλάζει όμως εύκολα με μεγαλύτερη. Οι αναρτήσεις της ισορροπούν μεταξύ της άνεσης και της καλής οδικής συμπεριφοράς με τις διαδρομές τους να βρίσκονται στα επίπεδα των supermoto. Αυτές σε συνδυασμό με τη μικρή απόσταση από το έδαφος, βάζουν και τα όρια της κίνησης σε δρόμους χωρίς άσφαλτο. Είναι μια μοτοσυκλέτα με δυνατότητες να διασχίσει κάθε βατό χωματόδρομο, αλλά όταν αρχίσει η διαδρομή να μοιάζει με μονοπάτι o αναβάτης της είναι καλύτερα να επιλέξει άλλο δρόμο.
Η έκδοση αυτή πουλήθηκε με στάνταρ το ABS και τα ευπρόσδεκτα θερμαινόμενα γκριπ. Το ABS δείχνει έντονα την σχεδιαστική του ηλικία με την συμπεριφορά του όταν επεμβαίνει, ειδικά του πίσω τροχού που επεμβαίνει γρήγορα και απότομα, γεγονός που σε κάποιες συνθήκες αυξάνει την απόσταση ακινητοποίησης, της βαριάς μοτοσυκλέτας. Η ηλικία της διακρίνεται ακόμη στην εμφάνισή της και το θορυβώδες κιβώτιό της μα αυτά είναι νομοτέλειες με σπάνιες εξαιρέσεις. Το νέο μοντέλο που την αντικαθιστά -διατηρώντας το ίδιο ακριβώς όνομα - έχει εκσυγχρονισμένη εμφάνιση και χυτές ζάντες με tubeless ελαστικά, αλλά και υψηλότερη τιμή. Η G650GS θα παραμείνει πλέον σαν μεταχειρισμένη να αποτελεί μια δοκιμασμένη, αξιόπιστη και ιδιαίτερα χρηστική χαμηλού κόστους μοτοσυκλέτα.
[blockquote]Ναι...
Για την πρακτικότητα, την ευκολία στην οδήγηση και την ήπια συμπεριφορά της
Όχι...
Eάν σας ενοχλεί η σχεδιαστική της ηλικία
Γιατί…
Κάνει πολλά χωρίς να ζητάει πολλή φροντίδα
Τι να προσέξετε
Ο κινητήρας της χρησιμοποιείται πάνω από δεκαπέντε χρόνια και έχει κερδίσει τον τίτλο του αξιόπιστου. Παλιότερα, μάλιστα, απέδιδε περισσότερη ισχύ, οπότε στην περίπτωση της G650GS, όπου αυτή έχει χαμηλώσει η διάρκεια ζωής του θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Σύνηθες είναι να έχει ακολουθήσει ο ιδιοκτήτης της την προβλεπόμενη συντήρηση σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία και να το αποδεικνύει με το βιβλίο χρήσης της. Η αρτιότητά της, η ύπαρξη αξεσουάρ -όπως διπλού σταντ, μπαγκαζιέρας, ψηλότερης ζελατίνας και η κατάσταση των αναλώσιμων- ελαστικά, αλυσίδα, γρανάζια, θα καθορίσουν την τιμή της.[/blockquote]ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος: Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ/4 βαλβίδες
Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 100 x 83
Κυβικά (cc): 652
Σχέση συμπίεσης: 11,5:1
Ανάφλεξη: Ψηφιακή
Τροφοδοσία: Ψεκασμός
Σύστημα εκκίνησης: Μίζα
Σύστημα εξαγωγής: 1 σε 1
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος συμπλέκτη: Υγρός, πολύδισκος, με ντίζα
Σχέσεις ταχυτήτων: 5
Τελική μετάδοση: Αλυσίδα, γρανάζια
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος: Ατσάλινο ανοικτό
Γωνία κάστερ (o):
Ίχνος (mm): -
Μεταξόνιο (mm): 1.479
Ύψος σέλας (mm): 820
Βάρος γεμάτη (kg): 193 / -
Βάρος γεμάτη (Kg)/ζυγισμένη: 198
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l): 17,3 / 4
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός: Τηλεσκοπικό πιρούνι
Διάμετρος (mm): 41
Διαδρομή (mm): 170
Ρυθμίσεις: Καμία
Πίσω: Ένα αμορτισέρ, μοχλικό
Διαδρομή (mm): 165
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου με κουμπί, απόσβεση επαναφοράς


ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Δίσκος 300mm, δαγκάνα με δυο έμβολα, ABS
Πίσω: Δίσκος 240mm, δαγκάνα με ένα έμβολο, ABS


ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Ελαστικό: 100 / 90 - 19
Ζάντα: 2,50 x 19
Πίσω
Ελαστικό: 130 / 80 - 17
Ζάντα: 3 x 17


ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Αναλογικό στροφόμετρο και ταχύμετρο, ψηφιακές ενδείξεις για ολικό και μερικό χιλιομετρητή / ρολόι, ενδεικτικές λυχνίες για φλας / λειτουργία ABS / λειτουργία ψεκασμού / μεγάλη σκάλα φώτων / πίεση λαδιού / θερμοκρασία ψυκτικού / ρεζέρβα, απενεργοποιούμενο ABS, θερμαινόμενα γκριπ.


ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (HP/rpm): 49,6/6.500
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm): 6,1/4.800


ΛΕΖΑΝΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Ισχύς στον τροχό (ΗΡ/rpm): 44,1/6.900
Ροπή στον τροχό (Kg.m/rpm): 5,2/5.400


Με διακριτικό ήχο από την εξάτμιση ο διαχρονικός κινητήρας έχει ομαλή, δίχως εξάρσεις απόδοση και ιδιαίτερη άνεση να γυρνάει με πολλές στροφές.
Η δίχως κραδασμούς λειτουργία του διακόπτεται απότομα από την επέμβαση του κόφτη στις 7.400 στροφές. Αξιόπιστος και δίχως να χρειάζεται ιδιαίτερα συχνή συντήρηση. Λάδια θέλει κάθε 10.000 χιλιόμετρα, και έλεγχο βαλβίδων κάθε 20.000.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (L/100Κm)
Μέση: 5,4
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (Km)
Μέση: 320