Ducati Streetfighter S (2009-2012)

Τo ελιξίριο της νιότης
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

16/5/2017

Το Streetfighter της Ducati θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των επίδοξων αλχημιστών, καθώς περισσότερο απ' ο,τιδήποτε άλλο έχει εφευρεθεί μέχρι σήμερα, διαθέτει τα καλύτερα αποτελέσματα ως ελιξίριο νεότητας

Είναι σχετικά λίγες οι περιπτώσεις των μοτοσυκλετών που έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τους αναβάτες του, απ' ό,τι έχουν οι ιδιοκτήτες από τις μοτοσυκλέτες και η Streetfighter S της Ducati είναι μία από αυτές. Η εταιρεία της Bologna θέλησε να κατασκευάσει κάτι που θα καθιστούσε σαφές από την αρχή πως πρόκειται για μια απόλυτη μοτοσυκλέτα, ταγμένη στην ουσία και όχι στον δήθεν εντυπωσιασμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το αποτέλεσμα δεν θα εντυπωσίαζε και οπτικά. Το βασικό υλικό, τη μαγιά, την είχε ήδη από τα σωθικά του superbike 1098. Ο V-2 90°, προερχόμενος από την τότε ναυαρχίδα των superbike της Ducati, είναι ο σωστός κινητήρας για μια μοτοσυκλέτα που αγαπάει την υπερβολή… και το Streetfighter λατρεύει τις υπερβολές.

Με 137,9 άλογα να κατεβαίνουν στον πίσω τροχό και 10,2 χιλιογραμμόμετρα ροπής να παράγονται μόλις αρχίζει να γυρίζει ο στρόφαλος σε ρυθμούς 9.500 στροφών το λεπτό, υπάρχει παντού και πάντα μπόλικη δύναμη για να εκφραστεί αξιοπρεπώς ο χούλιγκαν που κρύβεις μέσα σου. Αποτελεί μια από τις δύο αιτίες που το Streetfighter γίνεται τόσο απαιτητικό απέναντι στον αναβάτη του. Και δεν είναι τόσο λόγω των απόλυτων αριθμών, αλλά λόγω του τρόπου που αυτή η δύναμη και η ροπή φτάνουν στην άσφαλτο. Υπάρχει σαφώς η πολύτιμη βοήθεια από το traction control που συμπεριλαμβάνεται στον στάνταρ εξοπλισμό, αλλά και πάλι αν δεν είσαι προετοιμασμένος να χαλιναγωγήσεις την ωμή δύναμη του Streetfighter, μπορεί να βρεθείς προ μεγάλων εκπλήξεων.

Η άλλη αιτία που το Streetfighter θέτει ως προϋπόθεση την εμπειρία και την φυσική δύναμη του αναβάτη του, είναι το συνολικό στήσιμο της μοτοσυκλέτας. Η φιλοσοφία πίσω από την κατασκευή του ήταν πως κανένας συμβιβασμός δεν είναι αποδεκτός προκειμένου να προσφέρει την απόλυτη οδηγική εμπειρία. Πώς μεταφράζεται αυτό; Σε ένα σύνολο πλαισίου-αναρτήσεων πολύ σφιχτό και σκληρό, που αρχίζει να ξεδιπλώνει τις αρετές από την στιγμή που θα πιεστεί σοβαρά. Για παράδειγμα, μέχρι το κοντέρ να πιάσει τα τριψήφια νούμερα το Streetfighter επιδεικνύει μια σκληρή και δύστροπη συμπεριφορά, που κάθε ανωμαλία περνάει αφιλτράριστη στον αναβάτη. Ακόμη και τα κορυφαία φρένα της Brembo μοιάζουν ως και επικίνδυνα για τους λιγότερο έμπειρους, ειδικά σε χαμηλές ταχύτητες και σε δρόμους με χαμηλά επίπεδα πρόσφυσης. Μόλις όμως ο ρυθμός γίνει αρκούντος σοβαρός, τότε ως δια μαγείας αρχίζουν όλα τα επιμέρους εξαρτήματα να συνεργάζονται αρμονικά, για μια αυθεντική superbike εμπειρία στον δρόμο. Αρχίζει κι ο αναβάτης να αντιλαμβάνεται ότι έχει νόημα η ύπαρξη τόσο υπερβολικής δύναμης, γιατί έτσι μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη λειτουργία των εξαιρετικών αναρτήσεων της Öhlins. Αρκεί να το εμπιστευθείς και δουλεύεις το γκάζι ως δομικό στοιχείο της γεωμετρίας του! Το Streetfighter μάλιστα θα ανταμείψει αυτή την εμπιστοσύνη με ένα υπέροχο μπουμπουνητό από τα δύο τελικά, που επισκιάζει οποιαδήποτε ηχητική παρεμβολή από το περιβάλλον, καθιστώντας σαφές ότι αυτό θέλει, αρκεί εσύ να μπορείς…

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος V 90° με 4Β/Κ desmo και 2ΕΕΚ

Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 104 x 64,7

Κυβικά (cc): 1.099

Σχέση συμπίεσης: 12,5:1

Ανάφλεξη: Ψηφιακή    

Τροφοδοσία: Ψεκασμός

Σύστημα εκκίνησης:     Μίζα

Σύστημα εξαγωγής:      2 σε 1 σε 2

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τύπος συμπλέκτη: Ξηρός πολύδισκος

Σχέσεις ταχυτήτων: Έξι

Τελική μετάδοση: Αλυσίδα, γρανάζια

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος: Ατσάλινο σωληνωτό χωροδικτύωμα

Γωνία κάστερ (o): 25,6

Ίχνος (mm): -

Μεταξόνιο (mm): 1.475

Ύψος σέλας (mm): 840

Βάρος κατασκευαστή κενή (kg): 167

Πραγματικό βάρος γεμάτη, ζυγισμένη (Kg): 197,5

Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 17 / 3

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός: Ανσεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι Öhlins με επίστρωση TiN

Διάμετρος (mm): 43

Διαδρομή (mm): 120

Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς

Πίσω: Ένα αμορτισέρ Öhlins με μοχλικό

Διαδρομή τροχού(mm): 127

Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς

 

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Δύο δίσκοι 330mm με ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων monobloc της Brembo

Πίσω: Δίσκος 245mm με δαγκάνα δύο εμβόλων

 

 

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

Ελαστικό: 120/70ZR-17

Πίσω

Ελαστικό:   190/55ZR-17

 

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Oθόνη με στροφόμετρο, ταχύμετρο, ρολόι, πρόγραμμα προειδοποίησης service, λαμπάκι χαμηλής πίεσης και θερμοκρασίας λαδιού, δείκτη βενζίνης / ρεζέρβας, θερμοκρασίας λαδιού / νερού, λαμπάκι νεκράς / φλας, ένδειξη μέσης ωριαίας ταχύτητας, μέσης κατανάλωσης / trip ρεζέρβας, immobilizer και υποδοχή για το σύστημα DDA-Ducati Data Analyzer, σταμπιλιζατέρ (DTC- Ducati Traction Control)

 

 

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Ισχύς κατασκευαστή (HP/rpm): 155/9.500

Ροπή κατασκευαστή (Kg.m/rpm):   11,7/9.500

Επιτάχυνση 0 - 400m (sec, Μέτρηση ΜΟΤΟ): 11,11

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)

Μέση: 8

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)

Μέση: 212

 

 

ΤΙΜΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ (με ΦΠΑ 24%, €)

Έμβολο πλήρες: 367

Μπιέλα: 779 (Σετ μπιέλες)             

Τελικό εξάτμισης: 1.170 (Το ένα)

Εμπρός φτερό: 162

Εμπρός τροχός: 1.149 

Προβολέας: 518,35

Μανέτα φρένου: 97,50

Σέλα αναβάτη: 178,50 

Πλαίσιο: 2.835,30

Οι προαναφερόμενες τιμές ίσχυαν τον Απρίλιο του 2017

 

Kymco K-XCT 300i (2013-2015) - Κάνοντας το επόμενο βήμα

Με το βλέμμα στην premium κατηγορία
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/1/2024

Τιμή μεταχειρισμένου: Από €2.500

TEST MOTO: τ. 526

Αλλαγή εποχής

Στο ντεμπούτο του το K-XCT 300i μας έκανε να αναθεωρήσουμε το image της Kymco από "έναν ακόμη κατασκευαστή από την Ταϊβάν" σε κάτι πολύ ανώτερο, αφού δεν διαθέτει μόνο μια ευρεία γκάμα αλλά πλέον τα μοντέλα της σηματοδοτούν εξελίξεις

Βέβαια δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε, αφού και τώρα η Kymco συνεχίζει ακάθεκτα να επενδύει σε νέες τεχνολογίες –όπως τις ηλεκτρικές της μοτοσυκλέτες- στον εξοπλισμό των μοντέλων της με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας/μόδας, όπως το Noodoe (multimedia σύστημα συνδεσιμότητας με smartphone) και σύγχρονη εμφάνιση. Με αυτό τον τρόπο αρκετά μοντέλα της, όπως το K-XCT 300i, δεν δείχνουν ξεπερασμένα ακόμη και μετά από έξι χρόνια από το ντεμπούτο τους. Εφοδιασμένο με DRL φωτιστικά σώματα, ιδιαίτερη σχεδίαση και ποιοτική βαφή με διάφορα και έντονα χρώματα για να επιλέξεις, η “μπογιά” του XCT περνάει μέχρι και σήμερα.

2

Το τρακοσάρι σκούτερ της Kymco είχε σχεδιαστεί από λευκό χαρτί, με σαφή προσανατολισμό να προσφέρει διασκέδαση στην οδήγηση και να μην είναι μονάχα ένα πρακτικό σκούτερ για τις καθημερινές μετακινήσεις. Το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο προσφέρει στο σύνολο μια ιδιαίτερη ευστάθεια, τόσο στην τελική του, που σε ευνοϊκές συνθήκες η βελόνα μπορεί να αγγίξει τα 160km/h, όσο και στις συνεχείς στροφές και εναλλαγές κλίσεων, χωρίς να παρουσιάζει ελαστικότητες. Τα δύο αμορτισέρ έχουν ποιοτική λειτουργία και συνεισφέρουν στη σφικτή αίσθηση του συνόλου με αντίστοιχες αποσβέσεις, αφήνοντας τη ευρύχωρη σέλα να “σηκώσει” το βάρος της άνεσης για τον αναβάτη και συνεπιβάτη. Το τρίγωνο της εργονομίας είναι ιδιαίτερο, καθώς τα πόδια σου ακουμπούν σχετικά ψηλά στο δάπεδο με τα χέρια να βρίσκονται πρακτικά από πάνω τους. Ωστόσο, είναι ένα από τα ελάχιστα σκούτερ που σου επιτρέπει να μεταφέρεις τα πόδια στο πίσω μέρος του δαπέδου και να σκύψεις μπροστά, παίρνοντας μια άκρως επιθετική στάση. Η ζελατίνα είναι σωστά μελετημένη, αφήνοντας το οπτικό πεδίο του αναβάτη ελεύθερο ακόμη και για αυτούς που είναι κάτω του μετρίου αναστήματος.

Όμορφα και ευανάγνωστα τα όργανα με αρκετές πληροφορίες και αναλογικό στροφόμετρο

3

Κινητήρας που εντυπωσιάζει

Ο κινητήρας του K-XCT έχει βασιστεί στον G5 αλλά είχε αρκετές εξελίξεις, όπως το διαφοροποιημένο σχήμα των αυλών εισαγωγής και εξαγωγής, τον ψεκασμό της Keihin και το πρόγραμμά του. Αυτές οι αλλαγές προσέφεραν στο σκούτερ της Kymco, καλύτερη απόδοση στις χαμηλομεσαίες στροφές και προτιμήθηκε από αρκετούς αναβάτες, αν κρίνουμε από το πόσο συχνά το συναντάμε στους δρόμους της πρωτεύουσαας. Η μετάδοση συνεργάζεται άριστα με τον κινητήρα και στους πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου σου επιτρέπει να κινηθείς ακόμη και με μονοψήφιο αριθμό χιλιομέτρων, με την εμπλοκή της μετάδοσης να πραγματοποιείται σε χαμηλές στροφές, προσφέροντας καλό έλεγχο χωρίς να πατινάρει.

O αποθηκευτικός χώρος έχει όγκο 41 λίτρων, έχει επένδυση, είναι φωτιζόμενος και μάλιστα με αισθητήρα κίνησης

5

To KXC-T έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος χωρίς όμως να φτάνει -ούτε καν να πλησιάζει- αυτό των mega σκούτερ και δεν προβληματίζει ιδιαίτερα με τις διαστάσεις του. Σίγουρα δεν είναι το ελαφρύτερο ούτε το μικρότερο σκούτερ για να είναι η πρώτη επιλογή κάποιου που κινείται καθημερινά σε μποτιλιαρισμένους δρόμους. Είναι όμως μια άριστη επιλογή για όσους θα εκμεταλλευτούν τη δυναμική του συμπεριφορά και θα διασκεδάσουν οδηγώντας έξω από το κέντρο των πόλεων. Συγχρόνως, προέρχεται από μια εταιρεία που πλέον πρωταγωνιστεί στα σκούτερ, με εδραιωμένη και συνεχή παρουσία στην χώρα μας, διαθέτοντας επαρκές δίκτυο υποστήριξης. To μοντέρνο K-XCT αποδείχθηκε καλό και στην κατανάλωση, κάτι που έχει πλέον βαρύνουσα σημασία για την επιλογή κάθε μέσου μεταφοράς ή διασκέδασης.

5

Ναι

Για την ευστάθειά του σε όλες τις συνθήκες

Όχι

Αν θες κορυφαία άνεση

Γιατί

Το κόστος απόκτησης είναι αρκετά χαμηλό

Εύρος τιμών

Αυτή τη στιγμή στις αγγελίες των μεταχειρισμένων υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα K-XCT 300i με το φτηνότερο να κοστίζει μόλις €2.600. Τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν αρκετά αξεσουάρ και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση παρότι έχουν πολλά χιλιόμετρα στην “πλάτη” τους. Επίσης, υπάρχουν και ορισμένα καινούργια με κόστος στις 4.935 ευρώ για όσους τα θέλουν με μηδέν χιλιόμετρα και με ABS, το οποίο προστέθηκε στο μοντέλο από το 2015 κι έπειτα.

Τι πρέπει να προσέξετε

Ένας ενδελεχής έλεγχος σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο είναι αρκετός για να αποκαλύψει τα όποια σημεία μπορεί να κρύβουν επιπλέον κόστος απ’ την συντήρησή τους. Κατόπιν επικοινωνίας με την αντιπροσωπεία, ενημερωθήκαμε πως δεν υπάρχει κάποια ανάκληση για το μοντέλο, ωστόσο ο έλεγχος θεωρούμε πως είναι σημαντικός, ιδίως για τους σωλήνες του συστήματος ψύξης και φρένων, που μετά από πέντε χρόνια μπορεί να έχουν ξεραθεί, όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των οχημάτων.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, με 1ΕΕΚ και 4Βαλβίδες

Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 72,7 x 72      

Κυβικά (cc): 298,9

Σχέση συμπίεσης: 10,8:1

Ανάφλεξη: Ψηφιακή

Τροφοδοσία: Ψεκασμός keihin

Σύστημα εκκίνησης:        Μίζα

Σύστημα εξαγωγής:         1 σε 1

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τύπος συμπλέκτη: φυγοκεντρικός

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος: Ατσάλινο σωληνωτό

Γωνία κάστερ (o): 28

Ίχνος (mm): 107

Μεταξόνιο (mm): 1.450

Ύψος σέλας (mm): 810

Βάρος κατασκευαστή γεμάτη (kg): -

Πραγματικό βάρος γεμάτη, ζυγισμένη (Kg): 186

Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 11/-

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός: Τηλεσκοπικό πιρούνι

Διάμετρος (mm): 37

Διαδρομή (mm): 110

Ρυθμίσεις: Καμία

Πίσω: Δύο αμορτισέρ

Διαδρομή (mm): 93

Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων σε πέντε θέσεις

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Δίσκος τύπου μαργαρίτα με δαγκάνα τριών εμβόλων

Πίσω: Δίσκος τύπου μαργαρίτα με δαγκάνα δύο εμβόλων

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

Ελαστικό: 120/70-14

Πίσω

Ελαστικό: 150/70-13

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αναλογικό στροφόμετρο, LCD οθόνη με ψηφιακό ταχύμετρο, ολικό και δυο μερικούς χιλιομετρητές, στάθμη βενζίνης, θερμοκρασία ψυκτικού, ενδεικτικές λυχνίες για φλας/μεγάλη σκάλα φώτων/λειτουργία ψεκασμού/αλλαγής λαδιού/ρεζέρβας/πίεσης λαδιού/φόρτισης μπαταρίας, ψηφιακό ρολόι, αλάρμ, πλαϊνό και κεντρικό σταντ, ρυθμιζόμενες μανέτες, ντουλαπάκι με έξοδο ρεύματος 12V, άνοιγμα σέλας από τον κεντρικό διακόπτη, φωτιζόμενος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, χειρολαβές συνεπιβάτη, LED Daytime Running Light

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)

Μέση: 4,1

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)

Μέση: 268

Αντ/κά Street Twin

Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)

Έμβολο πλήρες:

32,95

Ρουλεμάν – Κομβίο:

-

Τελικό εξάτμισης:

497,17 με καταλύτη

Εμπρός φτερό: 

50,91

Εμπρός τροχός:

213,38 πλήρης με ρουλεμάν & αποστάτες

Προβολέας:

344,43

Μανέτα φρένου:

24,50

Σέλα αναβάτη /συνεπιβάτη:

307,72

Πλαίσιο:

Κ.Π.