Ducati Streetfighter S (2009-2012)

Τo ελιξίριο της νιότης
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

16/5/2017

Το Streetfighter της Ducati θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των επίδοξων αλχημιστών, καθώς περισσότερο απ' ο,τιδήποτε άλλο έχει εφευρεθεί μέχρι σήμερα, διαθέτει τα καλύτερα αποτελέσματα ως ελιξίριο νεότητας

Είναι σχετικά λίγες οι περιπτώσεις των μοτοσυκλετών που έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τους αναβάτες του, απ' ό,τι έχουν οι ιδιοκτήτες από τις μοτοσυκλέτες και η Streetfighter S της Ducati είναι μία από αυτές. Η εταιρεία της Bologna θέλησε να κατασκευάσει κάτι που θα καθιστούσε σαφές από την αρχή πως πρόκειται για μια απόλυτη μοτοσυκλέτα, ταγμένη στην ουσία και όχι στον δήθεν εντυπωσιασμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το αποτέλεσμα δεν θα εντυπωσίαζε και οπτικά. Το βασικό υλικό, τη μαγιά, την είχε ήδη από τα σωθικά του superbike 1098. Ο V-2 90°, προερχόμενος από την τότε ναυαρχίδα των superbike της Ducati, είναι ο σωστός κινητήρας για μια μοτοσυκλέτα που αγαπάει την υπερβολή… και το Streetfighter λατρεύει τις υπερβολές.

Με 137,9 άλογα να κατεβαίνουν στον πίσω τροχό και 10,2 χιλιογραμμόμετρα ροπής να παράγονται μόλις αρχίζει να γυρίζει ο στρόφαλος σε ρυθμούς 9.500 στροφών το λεπτό, υπάρχει παντού και πάντα μπόλικη δύναμη για να εκφραστεί αξιοπρεπώς ο χούλιγκαν που κρύβεις μέσα σου. Αποτελεί μια από τις δύο αιτίες που το Streetfighter γίνεται τόσο απαιτητικό απέναντι στον αναβάτη του. Και δεν είναι τόσο λόγω των απόλυτων αριθμών, αλλά λόγω του τρόπου που αυτή η δύναμη και η ροπή φτάνουν στην άσφαλτο. Υπάρχει σαφώς η πολύτιμη βοήθεια από το traction control που συμπεριλαμβάνεται στον στάνταρ εξοπλισμό, αλλά και πάλι αν δεν είσαι προετοιμασμένος να χαλιναγωγήσεις την ωμή δύναμη του Streetfighter, μπορεί να βρεθείς προ μεγάλων εκπλήξεων.

Η άλλη αιτία που το Streetfighter θέτει ως προϋπόθεση την εμπειρία και την φυσική δύναμη του αναβάτη του, είναι το συνολικό στήσιμο της μοτοσυκλέτας. Η φιλοσοφία πίσω από την κατασκευή του ήταν πως κανένας συμβιβασμός δεν είναι αποδεκτός προκειμένου να προσφέρει την απόλυτη οδηγική εμπειρία. Πώς μεταφράζεται αυτό; Σε ένα σύνολο πλαισίου-αναρτήσεων πολύ σφιχτό και σκληρό, που αρχίζει να ξεδιπλώνει τις αρετές από την στιγμή που θα πιεστεί σοβαρά. Για παράδειγμα, μέχρι το κοντέρ να πιάσει τα τριψήφια νούμερα το Streetfighter επιδεικνύει μια σκληρή και δύστροπη συμπεριφορά, που κάθε ανωμαλία περνάει αφιλτράριστη στον αναβάτη. Ακόμη και τα κορυφαία φρένα της Brembo μοιάζουν ως και επικίνδυνα για τους λιγότερο έμπειρους, ειδικά σε χαμηλές ταχύτητες και σε δρόμους με χαμηλά επίπεδα πρόσφυσης. Μόλις όμως ο ρυθμός γίνει αρκούντος σοβαρός, τότε ως δια μαγείας αρχίζουν όλα τα επιμέρους εξαρτήματα να συνεργάζονται αρμονικά, για μια αυθεντική superbike εμπειρία στον δρόμο. Αρχίζει κι ο αναβάτης να αντιλαμβάνεται ότι έχει νόημα η ύπαρξη τόσο υπερβολικής δύναμης, γιατί έτσι μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη λειτουργία των εξαιρετικών αναρτήσεων της Öhlins. Αρκεί να το εμπιστευθείς και δουλεύεις το γκάζι ως δομικό στοιχείο της γεωμετρίας του! Το Streetfighter μάλιστα θα ανταμείψει αυτή την εμπιστοσύνη με ένα υπέροχο μπουμπουνητό από τα δύο τελικά, που επισκιάζει οποιαδήποτε ηχητική παρεμβολή από το περιβάλλον, καθιστώντας σαφές ότι αυτό θέλει, αρκεί εσύ να μπορείς…

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος V 90° με 4Β/Κ desmo και 2ΕΕΚ

Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 104 x 64,7

Κυβικά (cc): 1.099

Σχέση συμπίεσης: 12,5:1

Ανάφλεξη: Ψηφιακή    

Τροφοδοσία: Ψεκασμός

Σύστημα εκκίνησης:     Μίζα

Σύστημα εξαγωγής:      2 σε 1 σε 2

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τύπος συμπλέκτη: Ξηρός πολύδισκος

Σχέσεις ταχυτήτων: Έξι

Τελική μετάδοση: Αλυσίδα, γρανάζια

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος: Ατσάλινο σωληνωτό χωροδικτύωμα

Γωνία κάστερ (o): 25,6

Ίχνος (mm): -

Μεταξόνιο (mm): 1.475

Ύψος σέλας (mm): 840

Βάρος κατασκευαστή κενή (kg): 167

Πραγματικό βάρος γεμάτη, ζυγισμένη (Kg): 197,5

Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 17 / 3

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός: Ανσεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι Öhlins με επίστρωση TiN

Διάμετρος (mm): 43

Διαδρομή (mm): 120

Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς

Πίσω: Ένα αμορτισέρ Öhlins με μοχλικό

Διαδρομή τροχού(mm): 127

Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς

 

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Δύο δίσκοι 330mm με ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων monobloc της Brembo

Πίσω: Δίσκος 245mm με δαγκάνα δύο εμβόλων

 

 

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

Ελαστικό: 120/70ZR-17

Πίσω

Ελαστικό:   190/55ZR-17

 

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Oθόνη με στροφόμετρο, ταχύμετρο, ρολόι, πρόγραμμα προειδοποίησης service, λαμπάκι χαμηλής πίεσης και θερμοκρασίας λαδιού, δείκτη βενζίνης / ρεζέρβας, θερμοκρασίας λαδιού / νερού, λαμπάκι νεκράς / φλας, ένδειξη μέσης ωριαίας ταχύτητας, μέσης κατανάλωσης / trip ρεζέρβας, immobilizer και υποδοχή για το σύστημα DDA-Ducati Data Analyzer, σταμπιλιζατέρ (DTC- Ducati Traction Control)

 

 

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Ισχύς κατασκευαστή (HP/rpm): 155/9.500

Ροπή κατασκευαστή (Kg.m/rpm):   11,7/9.500

Επιτάχυνση 0 - 400m (sec, Μέτρηση ΜΟΤΟ): 11,11

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)

Μέση: 8

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)

Μέση: 212

 

 

ΤΙΜΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ (με ΦΠΑ 24%, €)

Έμβολο πλήρες: 367

Μπιέλα: 779 (Σετ μπιέλες)             

Τελικό εξάτμισης: 1.170 (Το ένα)

Εμπρός φτερό: 162

Εμπρός τροχός: 1.149 

Προβολέας: 518,35

Μανέτα φρένου: 97,50

Σέλα αναβάτη: 178,50 

Πλαίσιο: 2.835,30

Οι προαναφερόμενες τιμές ίσχυαν τον Απρίλιο του 2017

 

Mini Test BMW S1000R (2018-2020): Μηχανή παραγωγής συναισθημάτων

Το γκάζι είναι γλυκό
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/12/2022

Η streetfighter της BMW, S1000R, ανανεώθηκε για τη Euro4 εποχή, ενισχύοντας τα θετικά της στοιχεία και βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την άνεση, με την ανανέωση του πλαισίου.

Η φιλοσοφία πίσω από αυτή την υποκατηγορία των naked μοτοσυκλετών, βρίσκεται στο γδύσιμο των superbike από τα πλαστικά τους και την τοποθέτηση ενός τιμονιού στη θέση των κλιπ ον, με σκοπό την αυξημένη χρηστικότητα στο δρόμο, διατηρώντας τα ίδια δυναμικά χαρακτηριστικά. Το μοντέλο της BMW, βρίσκεται ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Οι βελτιώσεις που έγιναν στο S1000RR το 2018 πέρασαν αυτούσιες και στο γυμνό αδερφό.

Ο κινητήρας παραμένει ο γνωστός τετρακύλινδρος των 999 κυβικών, που κάθε στροφή του δεξιού καρπού οδηγεί στην έκκριση τόνων αδρεναλίνης εκτοξεύοντας το κοντέρ σε τριψήφια νούμερα με μεγάλη ευκολία και με πιο ομαλό τρόπο από πριν. Το τελικό τιτανίου, που πλέον βρίσκεται στο στάνταρ εξοπλισμό, συμπληρώνει το αίσθημα ευφορίας με τα σκασίματα που στέλνει στα αυτιά του αναβάτη. Οι νέες ρυθμίσεις του κινητήρα έδωσαν λίγη ακόμα δύναμη στα ψηλά, αλλά υπάρχει μία μικρή τρύπα στην απόδοση που ξεκινάει λίγο πριν τις 6.000 στροφές μέχρι τις 7.500.

Το πλαίσιο συνδυάζει την απαραίτητη ακαμψία για την πίστα με την ευελιξία για την καθημερινή χρήση. Προκειμένου να γίνει αυτό, η εταιρεία άλλαξε τη στρεπτική ακαμψία της μοτοσυκλέτας με την ελαφρώς αλλαγμένη γεωμετρία των δοκών και τη μείωση του βάρους τους στο κάτω μέρος. Στην S1000R οι αλλαγές αυτές έχουν πιο έντονο αντίκτυπο, καθώς οι αναρτήσεις έχουν πιο προοδευτική συμπεριφορά στις αποσβέσεις. Στο δυνατό φρενάρισμα, η γεωμετρία δεν αλλάζει απότομα, ενώ η διάβαση από λακκούβες και ανωμαλίες, δεν δημιουργεί έντονες αναπηδήσεις, δίνοντας την αίσθηση ελέγχου και ασφάλειας στον αναβάτη.

 

Η σταθερότητα υπάρχει και στην τελική της, η οποία ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια του ΚΟΚ, αλλά και τις αντοχές του σώματος του αναβάτη.... Η σέλα είναι σωστά σχεδιασμένη για να βγάζεις το σώμα σου εύκολα έξω χωρίς να γλιστράς ή να σε εμποδίζει, ενώ υπάρχει λογικός χώρος και για τον συνεπιβάτη. Ο αέρας της ανανέωσης πέρασε και από τα ελάχιστα πλαστικά της S1000R, με το κοστούμι να είναι πλέον μικρότερο χωρίς επιπτώσεις στη συμπεριφορά της, συγκριτικά με πριν. Με λίγα λόγια, η BMW έφτιαξε μία γυμνή superbike η οποία είναι από τις πιο άνετες της κατηγορίας. Ταυτόχρονα, μπορείς να πηγαίνεις γρήγορα παντού, με το γόνατο να βρίσκεται συχνά σε στενή επαφή με την άσφαλτο και τους νευροδιαβιβαστές σου να χτυπάνε υπερωρίες, κάνοντας την όρεξη για βόλτες έναν ακόρεστο εθισμό.

 

 

Απόλυτα σπορ συμπεριφορά, προοδευτικές αποσβέσεις για άνεση. Δεν του βρίσκεις μειονέκτημα

 

‘’Superbike’’ απόσταση για τις σέλες αναβάτη και συνεπιβάτη, αλλά naked άνεση για τον πίσω. Εξαιρετική σε σχεδίαση η σέλα του αναβάτη που τον αφήνει να βγαίνει εκτός με ασφάλεια, και χωρίς να γλιστρά και χωρίς να εμποδίζει

 

Δεν είναι τα πιο σύγχρονα όργανα της BMW αλλά έχουν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και διαβάζονται εύκολα

 

Εύρος τιμών

Η τιμή μίας μεταχειρισμένης από αυτή τη γενιά κυμαίνεται από τις 12.000€ -14.000€ και είναι σχεδόν όλες τους full-extra. Οι διαφορές στις τιμές έχουν να κάνουν περισσότερο με τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει ο ιδιοκτήτης και όχι με τον επιπλέον εξοπλισμό

 

Τι πρέπει να προσέξετε

Ο κινητήρας του S1000R είναι λιγότερο “πιεσμένος” από του S1000RR και μέχρι σήμερα έχει αποδείξει πως με σωστή συντήρηση δεν έχει σοβαρά και γενικευμένα προβλήματα. Όμως όπως σε όλες τις μοτοσυκλέτες υψηλών επιδόσεων, η συντήρηση είναι πανάκριβη οπότε ως υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να βεβαιωθείτε έχει γίνει με επιμέλεια. Αποφύγετε μοτοσυκλέτες που έχουν μη-εργοστασιακά ηλεκτρονικά αξεσουάρ και γενικά έχουν γίνει πατέντες στο ηλεκτρικό σύστημα και τα καλώδια.

 

ΝΑΙ

Σύγχρονης τεχνολογίας και επιδόσεων streetfighter με λίγο παραπάνω πρακτικότητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό και με τα επόμενα S1000R.

 

ΌΧΙ

Δεν υπάρχουν φτηνοί τρόποι για να το συντηρήσεις αν σκοπεύεις να το φορτώσεις με πολλά χιλιόμετρα

 

Γιατί

Πολύ γρήγορη μοτοσυκλέτα στο δρόμο και την πίστα, με σχεδιασμό και εξοπλισμό που κάνουν εύκολη τη συμβίωση μαζί της ακόμα και καθημερινά, αν φυσικά βαστάει η τσέπη σου το κόστος χρήσης μιας μεγάλης streetfighter

 

 
Αντ/κά  ()
Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)
Έμβολο πλήρες (με ελατήρια και πείρο):
315,56€                               
Τελικό εξάτμισης:
1301,93€ 
Εμπρός φτερό: 
200,90€                  
Εμπρός τροχός:
1.145,39€ (χωρίς ελαστικό)                      
Προβολέας:
273,67€                  
Μανέτα φρένου:
100,27€                      
Σέλα:
305,37€                   
Πλαίσιο:
3.491,76€                  
 
 
 
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
 
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος:
Τετράχρονος, τετρακύλινδρος εν σειρά, υδρόψυκτος με 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες
Διάμετρος επί διαδρομή (mm):
80 x 49,7
Χωρητικότητα (cc):
999
Σχέση συμπίεσης:
12,1:1
Ισχύς (ΗΡ/rpm):
165/11.000
Ροπή (kg.m/rpm):
11,4/9.250
Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):
165,66
Τροφοδοσία:
Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής:
4 σε 2 σε 1
Σύστημα λίπανσης:
Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης:
Μίζα
               
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Συμπλέκτης:
Υγρός, πολύδικος, με ντίζα, μονόδρομος
Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:
Γρανάζια / 1,652
Τελική μετάδοση / σχέση:
Αλυσίδα /  2,647
               
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος:
Αλουμινένιο περιμετρικό, δύο δοκών με τον κινητήρα ενεργό μέρος του
Γωνία κάστερ (˚):
24.8
Ίχνος (mm):
98.5
Μεταξόνιο (mm):
1439
Ύψος σέλας (mm):
814 – 840
Βάρος κατασκευαστή, κενή / γεμάτη (kg):
-/205
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):
17/-
               
ΑΝΑΡΤΗΣEIΣ
Εμπρός
Τηλεσκοπικό πιρούνι USD
Διαδρομή/Διάμετρος (mm):
120 / 46
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς με ηλεκτρονική ρύθμιση των αποσβέσεων
 
Πίσω
Μονό αμορτισέρ της Sachs με μοχλικό
Διαδρομή (mm):
130
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς με ηλεκτρονική ρύθμιση των αποσβέσεων
 
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Δύο πλευστοί δίσκοι 320mm με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες Brembo τεσσάρων εμβόλων και ABS
 
Πίσω: Δίσκος 220 mm με δαγκάνα Brembo δύο εμβόλων και ABS
 
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός: 3,5 x 17”
Πίσω: 6 x 17”
Εμπρός Ελαστικό: 120/70-ZR17
Πίσω Ελαστικό: 190/50-ZR17

 

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο με ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές, ρολόι, αναλογικές ενδείξεις θερμοκρασίας ψυκτικού, ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά / φλας / μεγάλη σκάλα φώτων / χαμηλή πίεση λαδιού / υψηλή θερμοκρασία ψυκτικού / διαγνωστικό κινητήρα, πλαϊνό σταντ, immobilizer, τέσσερις χάρτες ανάφλεξης, shift light, χρονόμετρο

 

Κατανάλωση (l/100km)

Μέση: 7,5

Αυτονομία (km)

243,2